Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Muhabbet Kuşları Ne Zaman Tüy Döker? Muhabbet Kuşlarında Tüy Dökme Dönemi

18.04.2021
4.560
Abone Ol 
Muhabbet Kuşları Ne Zaman Tüy Döker? Muhabbet Kuşlarında Tüy Dökme Dönemi

Muhabbet kuşları ne zaman tüy döker? Muhabbet kuşları mevsimsel olarak tüy dökerler. Yıl içinde iki kez tüy dökmeleri mümkündür. Muhabbet kuşunuzun yıl içinde iki kez tüy döktüğünü gözlemlerseniz bu konuda endişe duymanıza gerek yoktur.

Muhabbet kuşları da tıpkı kediler, köpekler ve daha pek çok hayvan gibi mevsimsel olarak uygun tüyler çıkarmak için sahip olduklarını dökerler. Bu durumda onların sağlığını destekleyici gıdalar tüketmelerini sağlamak, sağlıklı ve güçlü tüylere sahip olmalarına da yarar sağlar. Peki, muhabbet kuşları ne zaman tüy döker?

Muhabbet Kuşları Ne Zaman Tüy Döker?

Muhabbet kuşları ne zaman tüy döker? Muhabbet kuşları yıl içinde iki kez tüy değiştirebilirler. Özellikle de ilkbahar ve sonbahar aylarında tüy değişimi görülür. Bunun temel nedeni kuşların mevsime uygun tüy çıkaracak olmasıdır. Yaz mevsimine geçerken kışın sahip oldukları kalın ve koruyucu tüyleri dökerler. Daha ince yapılı tüyleri çıkararak sıcak yaz aylarına uyum sağlarlar. Aynı şekilde kış aylarına yaklaşırken sonbahar mevsiminde de tüy dökerler. Bu aylarda ince tüylerinden kurtulan kuşlar daha kalın ve koruyucu etkiye sahip olan kışlık tüylerini çıkarırlar.

Kuşların mevsimsel olarak tüy dökmesi normaldir ve olması gereken bir olaydır. Mevsimsel olarak tüy dökülmesi gözlemlediğiniz zaman eğer kış aylarına yaklaşıyorsanız muhabbet kuşunuzun üşümemesi için kafesinin rüzgar almayan bir alanda bulunmasına dikkat etmeniz gerekir. Bu dönemde kuşunuzun ince tüyleri de döküleceği için üşüyebilir. Üşümemesi için onu korumanız gerekir.

Muhabbet Kuşları Ne Zaman Tüy Döker

Muhabbet Kuşu Tüy Dökümü Normal Mi?

Muhabbet kuşları ne zaman tüy döker açıkladıktan sonra bu durum hakkında önemli olan diğer bilgilerden söz edelim. Tüy dökme, kuş biyolojisinde doğal bir süreçtir. Birkaç amaca hizmet eder.

  • Potansiyel eşleri çekmek için muhabbet kuşlarının tüylerinin sağlıklı ve canlı görünmesini sağlayan evrimsel amaca hizmet eder.
  • Muhabbet kuşlarının eski, yıpranmış, yıpranmış tüyleri dökmesine ve yenilerini büyütmesine izin vererek, kedi ve köpeklerin yaşadığı tüy dökme sürecine benzer.
  • Muhabbet kuşunun vücut, kanat ve kuyruk gibi bölgelerinden dökülen tüylerin yığınından tüy dökülmesini fark edebilirsiniz. Bununla birlikte, tüy dökümü sırasında muhabbet kuşu kel olmamalıdır. Büyük çıplak cilt lekeleri fark ederseniz, bu bir sağlık sorununun işareti olabilir ve veterinerden yardım almanız gerekebilir.
  • Bir muhabbet kuşu stres altındaysa veya dengeli, besleyici bir diyet yemiyorsa, tüy çıkması askıya alınabilir veya durabilir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kanarya Kuşu Ne Yer? Kanarya Nasıl Beslenir?

Muhabbet Kuşlarında Sağlıklı Tüyler Nasıl Desteklenir?

Kuşların tüylerinin sağlıklı ve güçlü olması için mamasının yeterli ve dengeli olması gerekir. Muhabbet kuşunuzun sağlıklı ve dengeli beslenmesini sağlamak (kuş yemi, meyveler, sebzeler), tüy dökme döngüsünden geçmelerine yardımcı olmak için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biridir.

Özellikle de vitamin ve mineral takviyelerinin verilmesi muhabbet kuşlarının tüy sağlığını büyük ölçüde destekler. Bu nedenle de muhabbet kuşlarının tüy sağlığını desteklemek için dilerseniz mamasına katılan ya da suyuna damlatılan takviye edici vitaminlerden de kullanabilirsiniz. Muhabbet kuşunuz için en iyi yem ve vitaminleri online mağazamızda bulabilirsiniz!

Kuşların tüy sağlığını destekleyen bir diğer unsur doğru mama seçimidir. Doğru muhabbet kuşu mamasını seçmek için veterinerinize danışmanız gerekebilir. Yeterli ve dengeli içeriğe sahip olan mamalar kuşların tüylerinin sağlıklı şekilde çıkması ve güçlü kalması için gereklidir.

Kuşların tüy sağlığını desteklemek için onu stresten uzak tutmak, yeterli beslenmesini sağlamak, yeterli su tüketimini kontrol etmek gereklidir. Ayrıca kendini yalnız ve ilgisiz hissetmesi kuşu depresyona sokabilir. Bunu yaşamamak için ise kuşunuzun yanında olmanız, onunla ilgilenmeniz ve onunla konuşmanız gerekir. Yeterli ilgiyi görmeyen muhabbet kuşları strese bağlı şekilde tüy dökebilir.

Ayrıca aynı evde farklı hayvanlar ile yaşayan muhabbet kuşları kendilerini tehdit altında hissedebilir. Onlara en iyi arkadaş olacak hayvan yine muhabbet kuşlarıdır. Bu nedenle de bir evin içinde muhabbet kuşu ile birlikte kedi, köpek gibi hayvanlara birlikte bakmak onların sağlığı için olumsuz etkilere sahip olabilir.

Bununla birlikte tüy dökümü döngüsündeki muhabbet kuşlarının çok fazla dinlenmeleri de zorunludur. Günde 10-12 saat uyumaları gerekir. Her gün günün en az yarısında dinlenmek için sessiz ve karanlık bir yere sahip olduklarından emin olarak bunu yapmalarına yardımcı olabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Konuşan Papağan Türleri Nelerdir?

Muhabbet kuşunuz 10-12 saatlik uykusundan uyandığında egzersiz çok önemlidir. Egzersizi eğlenceli hale getirmek için muhabbet kuşu oyuncaklarından edinebilirsiniz. Kaşıntılı ve ağrılı iğne tüyleri nedeniyle muhabbet kuşunuzu sıkıca tutmamalısınız.

Tüy dökümü sırasında haftada bir muhabbet kuşunuzu yıkamalı veya buğulamalısınız. Bu, tüylerin büyümesine yardımcı olur ve iğne tüylerinden kaynaklanan bazı rahatsızlıkları hafifletir.

Muhabbet kuşu tüy dökümü hakkında daha fazla bilgi için TIKLAYINIZ!

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.