Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Muhabbet Kuşlarının Cinsi Nasıl Anlaşılır?

27.10.2021
2.023
Abone Ol 
Muhabbet Kuşlarının Cinsi Nasıl Anlaşılır?

Muhabbet kuşlarının cinsi nasıl anlaşılır? Muhabbet kuşlarının cinsiyetlerini ayırt etmek biraz zor gelebilir. Bu yüzden her muhabbet kuşu gözünüze aynı gözükebilir. Muhabbet kuşunda cinsiyet ayrımı yapabilmenin en iyi yolu, gaga kısmında bulunan zara bakmaktır. Bunun yanı sıra muhabbet kuşu 8 aydan daha küçükse, cinsiyet ayrımı yapmak daha zordur. Bu minik dostların gaga üzerinden cinsiyetlerini tespit etmek kolay değildir.

Muhabbet kuşuna cinsiyet ayrımı yapabilmenin bir yolu da sahibiyle ve diğer kuşlarla olan ilişkilerine bakmaktır. Çıkardıkları sesleri dinlemek de cinsiyet ayrımı yapmanın diğer yolları arasındadır. Muhabbet kuşunun dişi mi, erkek mi cinsiyet ayrımında en ayırt edici nokta, gaga bölümünde bulunan cere bölümüdür.

Muhabbet Kuşu Ceresi Nedir?

Muhabbet kuşlarının cinsi nasıl anlaşılır açıklamadan evvel cereden söz edelim. Muhabbet kuşlarının gagalarının üst bölümündeki, burun deliklerinin olduğu renkli kısma cere bölümü ismi verilir. Cere bölümünde muhabbet kuşunun nefes alışverişi yapmasını sağlayan iki burun deliği vardır. Cere bölümüne ve burun deliklerinin çevresinde bulunan halkalara bakılarak muhabbet kuşunun cinsiyeti belirlenebilir.

Muhabbet kuşlarının cinsiyeti genelde cere renklerine bakılarak tespit edilir. Ancak bazı durumlarda cere renginden cinsiyeti tespit etmek yanıltıcı olabilir. Özellikle yavru muhabbet kuşlarının veya kızgınlık dönemindekilerin, cere rengine göre cinsiyetlerini belirlemek zordur. Kimi muhabbet kuşu sahipleri cere rengi pembe olduğunda dişi, mavi olduğunda ise erkek muhabbet kuşu diyerek yanılmaktadır.

Erkek Muhabbet Kuşlarının Cinsi Nasıl Anlaşılır?

Yavru muhabbet kuşlarının cere rengi ilk 6 ay geçtikten sonra oturmaya başlar. Bundan dolayı yavru muhabbet kuşlarının cinsiyet ayrımını yapabilmek biraz zordur. Yavru erkek muhabbet kuşlarının cere rengi genelde pembe, mor veya mavi renkte olabilmektedir. Muhabbet kuşlarının cere kısmındaki burun deliklerinin çevresinde bulunan beyaz halkalara da bakmak gerekir. Bu kısım her iki cinste de aynı renk olmakla beraber yavru erkek kuşlarında bu beyaz halkaların rengi daha belirsizdir.

Yetişkin muhabbet kuşlarının cinsiyet ayrımı daha kolay bir şekilde yapılabilir. Yetişkin erkek muhabbet kuşlarının cere rengi mavi, pembe, mor ve koyu mavi renklerde olabilmektedir. Bunun yanı sıra burun deliklerinin üst bölümü mavimsi, cere kısmının kalan bölümü ise pembemsi olan erkek muhabbet kuşları olabilmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kış Aylarında Kuş Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Muhabbet kuşlarının cere renklerine değil de davranışlarına bakarak da cinsiyet ayrımları yapılabilir. Ancak bu yöntem sadece bir tahminden ibarettir. Yine de erkek muhabbet kuşları, dişi muhabbet kuşlarına göre daha çok öterler ve daha hareketlidirler. Bunun yanı sıra sahiplerine ve diğer insanlara karşı daha dostane tavırlar gösterirler.

Dişi Muhabbet Kuşlarının Cinsi Nasıl Anlaşılır?

Yavru muhabbet kuşlarının cere renkleri de erkek muhabbet kuşlarında olduğu gibi tam oturmadığı için cinsiyet ayrımı yapmak zor olabilir. Ancak yavru dişi muhabbet kuşlarında cinsiyet ayrımı yaparken, burun deliklerinin çevresinde bulunan beyaz halkalar işimizi kolaylaştırabilir. Çünkü dişi muhabbet kuşlarında bulunan bu halkalar belirgin olacak bir şekilde beyaz renktedir.

Dişi yavru muhabbet kuşlarının cere renkleri genelde mavi renktedir. Bazı muhabbet kuşlarının cere kısımları pembemsi bir şekilde de görülebilir. Cere kısmının üst bölümü beyaz veya cere rengi tamamen beyaz olabilmektedir.

Yetişkin dişi muhabbet kuşlarının cere rengi kahverengi ve beyaz renkte olabilir. Bazı dişi muhabbet kuşlarının cere kısımlarında ise mavimsi renkler görülebilir ancak burun deliklerini çevresindeki halkalar bariz bir şekilde beyazdır. Muhabbet kuşlarının kızışma dönemlerinde ise cere renkleri daha koyu renklere bürünebiliyor. Hatta bazı durumlarda renk çok koyu bir hale gelebilir ve kuş sahipleri muhabbet kuşunun hasta olduğunu bile düşünebilir.

Muhabbet kuşunda cinsiyet ayrımı yaparken yalnızca cere bölümüne değil, kuşun genel hareket durumlarına ve seslerine de bakılabilir. Dişi muhabbet kuşları, erkek muhabbet kuşlarına göre daha agresif olabilmektedir. Bundan dolayı daha az ve tiz bir şekilde öterler. Erkek muhabbet kuşlarına göre hem sahiplerine hem de diğer insanlara karşı daha yabani dururlar.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.