Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Neon Balığı Hangi Balıklarla Yaşar?

13.12.2021
4.971
Abone Ol 
Neon Balığı Hangi Balıklarla Yaşar?

Neon balığı hangi balıklarla yaşar? Renklerinin güzelliği ve uyumlu yapıları ile bilinen Neon Tetra balıkları küçük ırk akvaryum canlılarındandır. Anavatanı Brezilya ve Kolombiya’daki tatlı sulardır. Genellikle küçük balıkların bağışıklık sistemi oldukça düşük olur. Ancak Neon balıklarında bu durum tam tersidir. Küçük bedenlerinin aksine bağışıklık sistemleri çok güçlü olduğu için hastalıklara ve salgınlara karşı dayanıklıdır.

Doğurganlığı çok fazla olan Neon Tetra balıkları, bir yumurtlama döneminden çok sayıda yavru yumurtlarlar. Diğer küçük ırk balıkların aksine etobur canlılardır. Ancak iştahları o kadar açıktır ki etobur olmalarına rağmen hangi yemi verirseniz verin hemen yerler.

Renkli ve göz alıcı pulları ile akvaryum oluşturmak isteyenlerin oldukça tercih ettiği bir balık türüdür.  Ancak Neon Tetra gibi küçük ırk balıkların bulunduğu bir akvaryum oluşturmak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken bazı şeyler vardır. Bunlardan en önemlisi ise Neon balığının yanına hangi balıkları koyacağınızdır. Bu balıklar oldukça küçük oldukları için yanına koyacağınız balıkların türünü iyi seçmezseniz, diğer balıklara yem olabilirler.

Bu yazımızda sizler için Neon Tetra balıklarının özelliklerini, bakımını ve hangi balıklarla birlikte yaşayabileceğini anlattık.

Neon Tetra Balığının Genel Özellikleri Nelerdir?

Neon balığı hangi balıklarla yaşar anlatmadan evvel bu balıkların özelliklerine değinelim:

  • Neon Tetra balıkları oldukça sakin ve uyumlu balıklardır.
  • Doğada sürü halinde yaşayan bu balıkların, akvaryum içinde de en az 6 tane olarak yaşaması gerekir.
  • Küçük bedenlerinin aksine bağışıklık sistemi güçlü ve dayanıklı balıklardır.
  • Parlak, göz alıcı şeritleri vardır. Bu şeritler bazen görünür olmayabilir
  • Akvaryumda yaşayan Neon Tetra balıklarının boyu en fazla 2-3 santimetre iken doğal yaşamını sürdürenlerin boyları 4 santimetreyi bulabilir.
  • Etobur canlılardır.
  • Yüzdükleri derinlikler, yüzeye yakın ya da orta seviyedir.
  • Yaşam süreleri yaklaşık 10 senedir.
  • Üremeleri oldukça hızlıdır ve bir yumurtlama döneminde çok fazla yavru verirler.
  • Erkek Neon Tetra balıkları dişilere göre çok daha ince ve küçüktür.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Betta Balığı Ömür Süresi Nedir?

Neon Balığı Hangi Balıklarla Yaşar? Diğer Balıklarla Yaşayabilir Mi?

Neon balığı hangi balıklarla yaşar? Neon Tetra balıkları küçük ırk balıklar olduğu için, diğer türdeki balıklara yem olma tehlikesi taşır. Bu nedenle de akvaryumunuzda Neon balığınız varsa ve yanına başka bir türden arkadaş düşünüyorsanız iyi araştırmanız ve gözlemlemeniz gerekmektedir. Peki Neon balığı hangi balıklarla yaşar? Hangileri ile uyumludur? Gelin birlikte bakalım.

  • Barışçıl ve karma akvaryumlara uyumu ile bilinen Lepistes balığı Neon balığı ile yaşamak için son derece uygundur. Çünkü Lepistes balıkları da Neon balıkları gibi küçük bir ırktır. Genelde sorun çıkmadan, uyum içinde yaşarlar.
  • Sürü halinde yaşama özelliği ile Neon balığına oldukça benzeyen Kardinal Tetra da Neon balıkları ile uyum içinde yaşayabilecek bir balık türüdür. Bu balık türünün de yaşayabilmesi için Neon Tetra gibi akvaryumun içinde en az 6 tane olması gerekmektedir.
  • Saldırganlığı asla bilmeyen Çöpçü balıkları da Neon Tetralar ile uyum içinde yaşamalıdır. Çöpçü balıkları da sürü halinde yaşarlar ve akvaryumda 5 tane olması halinde çok daha huzurlu bir yaşam sürerler.
  • Genellikle akvaryumun en dibinde bulunan Loach balık türü, bir tek Neon Tetra ile değil tüm balıklarla uyum içindedir. Çünkü akvaryumun en dibin de oldukları için diğer balıklarla pek bir iletişimi yoktur. Bu konuda tek dikkat etmeniz gereken şey Loach seçimidir.  Bazıları o kadar büyüktür ki tüm akvaryumu kaplarlar. En fazla 6-7 santimetre büyüklüğünde olan Zebra, Kuhli ve Dwarf Loach türlerini tercih etmeniz uygun olacaktır.
  • Her akvaryumun vazgeçilmez bir türü olan Moli balıkları, Neon Tetralarla oldukça iyi anlaşır. Hatta en iyi anlaştığı balık türü diyebiliriz. Moli balıklarının en yaygın olanları, Yelken Moli, Balon Moli ve Siyah Moli’dir.
  • Vatoz balığı da Neon balıkları ile bir arada yaşayabilir. Bu balık türü genellikle kayaların ve camların üstüne yapışık bir şekilde yaşadıkları için balıklarla iletişim halinde değildir. Yosunları temizleme yetenekleri ile akvaryumlar için önemli bir balık türüdür.
  • Kılıçkuyruk balıkları da Neon Tetralarla iyi anlaşan bir balık türüdür. Ancak kendi cinsleri ile çatışma halinde olabilirler. Eğer akvaryumunuzda Kılıçkuyruk balığı varsa dikkat etmeniz gereken en önemli şey, akvaryumun üstünün kapalı olmasıdır. Çünkü Kılıçkuyruk balıkları zıplayarak dışarı kaçabilirler.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Akvaryum Balıkları Hakkında 7 İlginç Bilgi

Neon Tetra Balıklarının Birlikte Yaşayabileceği Diğer Canlılar

Bu balık türünün birlikte yaşayabileceği canlılar:

Hayalet Karides

Neon balığı hangi balıklarla yaşar? Oldukça küçük canlılar olan hayalet karidesler Neon Tetra balıkları ile bir arada yaşayabilirler. Büyük ırk balıklar için uygun değildir genellikle yem olarak kullanılırlar.

Elma Salyangozu

Vatoz balıkları gibi akvaryum içinde yosun temizleme görevini üstlenen Elma Salyangozları Neon Tetra balıkları ile birlikte yaşayabilirler.

Kırmızı Kiraz Karides

Akvaryumun içindeki yosunları temizleme görevini üstlenen Kırmızı Kiraz Karidesler, Neon Tetra balıkları ile oldukça uyum içinde olacaktır. Çok hızlı üremeleri ile bilinen bu türü en fazla 3 tane almanız önerilir.

Afrika Cüce Kurbağası

Neon balığı hangi balıklarla yaşar? Neon Tetralar ile birlikte yaşamaya son derece uygun olan Afrika Cüce Kurbağaları, dışkı üretmemeleri ile bilinir. Bu nedenle de akvaryumun içindeki amonyak ve nitrat dengesini bozmazlar.  Boyutu ne diğer balıklara yem olacak kadar küçüktür, ne de Neon balığını kendine yem yapacak kadar büyüktür.

Neon Tetra Balığının Bakımı Nasıl Yapılmalı?

Neon balığı hangi balıklarla yaşar anlattık. Çok soğuk suları sevmeyen Neon Tetra balıklarının yaşayacağı akvaryumdaki suyun sıcaklığı 22 derecenin altına asla düşmemelidir. Oldukça dost canlısı olan bu balıklar diğer balıklarla çok iyi anlaşırlar. Ancak etobur ve büyük ırk balıklarla aynı akvaryumdayken büyük bir ihtimal yem olurlar. Bu nedenle yanına koyacağınız balık türlerini iyi seçmelisiniz. Doğada sürü halinde yaşayan Neon Tetra balıklarını akvaryumda en az 6 tane olacak bir şekilde bakmazsanız, maalesef ki depresyona girerler. Bu balıkların kaliteli balık yemi ile beslenmeleri önemlidir.

Neon balıklarının yaşam alanlarında bolca bitki bulunması gerekmektedir. Bunun nedeni ise, bitkilerin üreme ve yumurtlama döneminde onların daha konforlu olmasını sağlamasıdır. Aynı zamanda akvaryumun ışıklarının loş olması da son derece önemlidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Japon Balığı Bakımı Nasıl Yapılır, Kökeni Neresidir? Ne Yer?

Sadece bu balık türü için değil, tüm balık türleri için önemli olan şey akvaryumun içinin ve suyun temiz olmasıdır. Akvaryum suyunu haftada bir kez değiştirmeniz yeterli olacaktır.

Neon Tetra balıkları yavruladıktan sonra ise yavrulara çok dikkat etmelisiniz. Neden mi? Çünkü daha önce de bahsettiğimiz gibi Neon balıkları etobur balıklardır ve yavruları ebeveyn balıkların olduğu akvaryumdan ayırmazsanız, maalesef yavrular yem olabilir. Bu nedenle yumurtlayacağı dönemi iyi takip etmeli ve her zamankinden çok daha gözlemci olmalısınız.

Neon Tetra Balığının Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?

Etobur ve iştahlı Neon Tetra balıkları yemek konusunda pek ayrım yapmazlar. Evet, etobur oldukları bir gerçektir ama bu bitki bazlı yemleri yemeyecekleri anlamına gelmez. Et ihtiyacını karşılamaları için beslenme programlarına haftada 2-3 kez olacak şekilde proteinli yemler ekleyebilirsiniz.

Neon Tetra Balıklarının yeme düzenine ve miktarına oldukça dikkat etmelisiniz. Çünkü ne verseniz yiyecek kadar iştahlı olan bu balıkların doyum noktası yoktur. Nasılsa yiyor diye yem miktarını abartırsanız, ölümle sonuçlanabilir.

Neon Tetra Balığı Türleri Nelerdir?

Birden fazla çeşidi olan Neon Tetra balıklarının türleri genellikle renklerine göre ayrılmaktadır. Bunlardan bazıları; Green Neon Tetra, Diamond Head Neon Tetra, Long-Fin Neon Tetra ve Gold Neon Tetra’dır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM