Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Plati Beslemek: Bakımı, Yem İhtiyacı, Sağlığı

23.08.2024
94
Abone Ol 
Plati Beslemek: Bakımı, Yem İhtiyacı, Sağlığı

Plati beslemek, büyük bir titizlik ve özveri gerektirir. Bakımı kolay balıklar arasında yer alan plati balıkları, ilk kez akvaryum sahibi olacak kişiler için mükemmel bir tercihtir. Plati balıkları, sorunsuz balıklar olmalarının yanı sıra görünüşleri ile de dikkat çeker. Birçok farklı renkte plati balığı mevcuttur. Bunlardan en bilineni ateş balığı olarak da tanınan kırmızı plati balığıdır. Peki plati balığı nedir? Plati balığı bakımında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Ayrıntıları açıklıyoruz.

Plati Beslemek: Plati Balığı Özellikleri

Plati Beslemek

Tatlı su canlıları olan plati balıklarının kökeni Kuzey Amerika’dır. Atlantik tarafından dünyaya yayılarak popüler olmuştur. Vücutları yuvarlak bir yapıdadır. Farklı renkleri de olması rağmen en çok bilinen ve en yaygın olan kırmızı renge sahip plati balıklarıdır. Uygun bakımı aldıklarında ortalama 2 yıl yaşayabilirler.

Sakin akvaryum balıkları arasında yer alırlar. Genelde çok hareket etmedikleri görülür. Akvaryumun içinde bulunan yosunları ve diğer küçük canlıları tüketmeyi severler. Yani hepçil bir beslenme şekilleri vardır. Aynı akvaryum içerisinde diğer balık türleri ile barışçıl bir şekilde yaşamlarına devam edebilirler. Genelde akvaryumun orta kısmında yüzmeyi tercih ederler.

Plati balıklarının boyutu küçüktür. En fazla 6 cm’e kadar uzadıkları gözlenmiştir. Küçük olmalarına rağmen vücutları oldukça dayanıklıdır. Bulundukları akvaryumun sıcaklığı 24 derece civarında olmalıdır. Akvaryum ısıtıcı ve soğutucu ile yaşam alanının ısısı ayarlanabilir.

Plati balıklarının cinsiyet ayrımı kolay bir şekilde yapılabilir. Bunu ayırt etmek için ilk olarak balıkların boyutuna bakılabilir. Erkek plati balıklarının dişilere göre daha küçük olduğu görülür. Bir diğer ayırt edici nokta ise gonopod organıdır. Bu organ yalnızca erkek plati balıklarında bulunur. Dişilerin sahip olduğu üçgen yüzgeçler de aynı zamanda ayırt edici noktalardan biridir. Doğum yaparak çoğalırlar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Japon Balığı Cinsiyet Ayrımı Nasıl Yapılır?

Plati Beslemek: Plati Balığı Bakımı

Plati bakımı için ilk olarak uygun kapasiteli bir akvaryum alınmalıdır. Bunun için en az 50 litre kapasiteye sahip bir akvaryum tercih edilmesi önerilir. Aynı akvaryum içinde plati balıkları ile aynı ebatlarda olan başka balık türleri de beslenebilir. Barışçıl bir kişilikleri olduğu için bu şekilde yaşamlarını sürdürebilirler. Sürüler halinde yüzmeyi sevdikleri için iki çift olarak alınması tavsiye edilir.

Platilerin yaşam ortamında bitkilerin olması önemlidir. Küçük bir vücutları olduğu için bu bitkiler onlara güven verecektir ve zaman zaman bu bitkilerin arasına kendilerini saklayacaklardır. Yosun ve Macar otu gibi bitkileri tüketmeyi de severler. Bu nedenle akvaryumda bol bitki bulundurulmalıdır.

Plati balıkları, akvaryum suyunda meydana gelen sıcaklık değişikliklerine hassastır. Su sıcaklığı 24 derece civarında tutulmalıdır. Ayrıca suyun temiz olduğundan da emin olunmalıdır. Bu sayede plati balıklarının daha uzun süre yaşaması sağlanabilir. Ayrıca akvaryumunda mutlaka filtrasyon sistemi olmalıdır.

Plati Beslemek: Plati Balığı Yem İhtiyacı

Plati balıkları hem etçil hem de otçul beslenir. Beslenme konusunda seçici olmadıkları söylenebilir. Beslenmeleri için plati balıkları için özel olarak üretilmiş pul yemler tercih edilebilir. Dondurulmuş ve canlı yemler de plati balıklarının sevdiği besinlerdir.

Plati balığı beslerken besleme sıklığı konusunda dikkatli olunmalıdır. Balıklara ilgi duyan birçok kişinin de bildiği gibi balıklar genellikle ne kadar yem verilirse tüketir. Bu da sindirim sistemlerine aşırı yük binmesine neden olur ve sağlıklarını olumsuz etkiler. Plati balıklarının günde iki kez belli ölçüde beslenmesi yeterlidir.

Plati Beslemek: Plati Balığı Sağlığı

Hastalıklar çeşitli şekillerde kendini gösterir. Bu durum plati balıklarında da aynı şekildedir. Plati balıklarının davranışlarına meydana gelen değişiklikler, herhangi bir hastalıktan kaynaklanabilir. Vücuttaki renk solması, yüzgeç parçalanması, benekler ve solunumdaki değişiklikler de plati balıklarının hasta olduğuna işaret edebilir. Bu gibi durumlar gözlendiğinde bir veteriner hekimden destek alınması gerekir. Plati beslemek konusunda tüm detaylar bu şekilde.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Akvaryum Balıklarının Bakımı Nasıl Olmalı?
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.