Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Pug Köpek Irkı, Genel Özellikleri ve Karakter Yapısı

Abone Ol 
Pug Köpek Irkı, Genel Özellikleri ve Karakter Yapısı

Pug köpek ya da Mops, kökenleri Çin’e kadar dayanan bir süs köpeği ırkı olmaktadır. Kırışık yapıda bir surata, sarmal bir kuyruk ve basık şekilde sevimli bir buruna sahip olması ile bilinir. Birçok değişik renkte görülen parlak ve kısa yapıda bir kürkü vardır. Köşeli yapıdaki vücudu, son derece kaslıdır.

Pug köpek, karakter yapısı ve ufacık boyu ile alakalı olarak multum in parvo, yani boyundan büyük biçiminde tanımlanmaktadır. Puglar, Antik Çin sınırları içerisinde lo-sze adıyla bilinir. Günümüze bakıldığında ise King Charles Spaniel adlı köpek ırkının atası olduğunu ifade edebiliriz. Çinli kökenlere sahip olduğu bilinse de Pug köpek, Birleşik Krallık’taki Stuart Hanedanı sayesinde popülerlik kazanmış bir köpek ırkı olarak dikkat çeker. Bu tür köpeklerin obezite, hararet gibi sorunları çok yaşadığı bilinir. Farenks reflekslerinin gerçekleştiği bilinmektedir. Özellikle de beyin zarı hasarı hastalığına yakalanma olasılıkları son derece yüksek olmaktadır.

Pug Köpek Irkı, Tarihçesi

Milattan önce 400’den evvel Shang Hanedanı, Çinli olan hükümdarlar için Pug köpekleri kucak köpeği biçiminde yetiştirmekteydi. Pug benzeri olan köpekler, Konfüçyüs tarafından ağzı kısa köpek biçiminde tanımlanıyordu. Bu genel tanım, milattan önce 551 senesine kadar gitmektedir. Pug köpek popülaritesi ilk önce bu köpeklerin Budist olan rahipler aracılığıyla tutulduğu Tibet taraflarına, sonrasında da Japonya’ya ve Avrupa taraflarına yayılım göstermiştir. Çin’in ilk imparatoru olma unvanına sahip olan Qin Shi Huang’ın Pug köpek ile alakalı olan bütün kayıtları ve parşömenleri yakması sebebi ile bu köpek ırkının kökeni net bir biçimde bilinmiyor.

Pug Köpek Irkı, Sağlık Sorunları

Pug köpeklerin iri gözleri ve kırışıklıkları vardır. Bu kırışıklıklara iyi bakılmadığı takdirde kötü sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Uzun burunları ve belirgin yapıdaki kaş kemerleri ile her yerin maskotu haline gelen Pug köpek; kornea yırtılması, proptoziz ve göz kapaklarının ağrılı bir biçimde iç tarafa doğru dönmesi gibi göz rahatsızlıklarına çok sık yakalanırlar. Küçük solunum yolları nedeni ile nefes alma zorluğu yaşarlar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Sibirya Kurdu Nerede Yaşar? Sibirya Kurdu Yaşam Yeri

Ayrıca dillerinin üst kısmından buharlaşma şeklinde sıcaklık kontrolünü tam sağlayamazlar. Bir Pug köpek, 38 derecelik bir vücut sıcaklığına sahip olmalıdır. 41 derece üstüne çıkarsa fenalaşırlar hatta bunun sonucu ölüme kadar varabilir. Hiç vakit kaybetmeden bir veterinere götürülmelerinde fayda vardır. Bu köpekler, hareketsiz bir yaşam sürmeleri nedeniyle obeziteye meyilli olurlar. Fakat düzenli olarak sağlıklı besler ve egzersiz de yaptırırsanız obezite uzak bir ihtimale dönüşür. Bu köpekler ortalama olarak 10 sene yaşar.

Tabii şu kadar yaşar demek mantıksız olabiliyor. Siz Pug köpeğinizi ne kadar sever, ne kadar iyi besler ve ona ne kadar iyi davranırsanız o kadar fazla yaşayacak demektir. Unutmayın, canlıları en çok bakımsızlık ve sevgisizlik hayattan koparır. Bu yüzden yapmanız gereken en önemli şey; onu koşulsuz bir biçimde sadece sevmek!

Pug Köpek Irkı, Bakımı

Isınmaya Çalışan Pug Cinsi Köpek

Pug köpek bakımı genel manada cins köpek besleme hayali kuran kişilerin en çok merak ettiği şeylerin başında gelmektedir. Bu köpekler, evinizde besleyebileceğiniz köpekler arasında baş sıralarda yer almaktadır. Pug köpeklerin tüyleri son derece kısa bir boyuttadır. Bu da aslında tarama işleminin ne denli kolay olacağının açık ve net bir kanıtı olarak karşımıza çıkar. Çok fazla havlama davranışı göstermezler, bu yüzden apartman yaşamına her zaman kolay uyum sağlarlar. Yaşlansalar bile boyut olarak pek de fazla büyümezler. Bu yüzden satın almış olduğunuz köpek giysileri, yatakları, minderleri her zaman için kullanılabilir. Hem tasarruf etmiş olursunuz hem de köpeğiniz her zaman ufak boyutlarda olacağı için onu rahatlıkla her yere götürebilirsiniz.

Pug köpek bakımı ufak boyutlarından ötürü aşırı derecede dikkatli olmanızı da gerektiriyor. Örneğin bu cinse mensup köpekler, ön kollarının kısa olması nedeniyle kötü bir yüzme performansı gösterir. Bu yüzden köpeğinizi tatile götürdüğünüzde muhakkak ona bir köpek can yeleği giydirin. Bu tür ürünleri, e-ticaret sitelerinde uygun fiyatlara bulup satın alabilirsiniz. Pug köpeğinizin bir bebek olduğunu varsaydığınızda aklınıza daha birçok koruma ve bakım yöntemi gelecektir. Unutmayın ki o her zaman sizin onu korumanıza ve sevmenize muhtaçtır. Aynı zamanda sahibine çok bağlı bir köpek ırkıdır, ufacık cüssesiyle bile her daim sizi kötülüklerden korumak için kendini öne atar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Canaan Dog Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

 

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.