Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

20 Köpek Cinsi ve Özellikleri

Abone Ol 
20 Köpek Cinsi ve Özellikleri

Köpek cinsi ve özellikleri hakkında bilgiler arıyorsanız; çok doğru yerdesiniz! Köpeklerin evcilleştirilmesiyle en yakın arkadaşımız olan dostlarımız, üstün görev yetenekleri ve ihtişamları ile insanoğlunun daima taktirini almıştır. Bazı cinsler beden güçleri ve görevleri, bazıları da zeka gücü ile ön plana çıkmaktadır. Bu yazıyı sevimli dostlarımızı daha yakından tanımanız için hazırladık. İşte köpek ırkı türleri ve özellikleri listesi!

1. İrlanda Setter (İrish Setter) Köpek Cinsi

köpek cinsi

Aldıkları isimden de belli olduğu gibi İrlanda bu köpek cinsinin anavatanıdır. Atalarının Gordon Setter, İspanyol Pointer ve İngiliz Setter cinsi köpekler olduğu söylenmektedir. Orta irilikte olan köpek ırklarındandır. Dişi İrlanda Setter köpekler ile erkekler yaklaşık aynı boyutta olurlar. Boyları 55 ile 65 santimetre arasında değişiklik gösterir. Ağırlıkları da 25 ile 35 kg kadardır. Bu değerler dişilerde biraz daha aşağıda olmaktadır. Tüyleri koyu kahverengiye çalan kızıl renkte ve parlaktır. Bazılarında göğüs ve pati kısmında beyaz leke bulunur.

Kürkleri oldukça yumuşak ve uzunlukları yer yer değişkenlik gösteren tüylerle kaplıdır. Gövdelerinin alt kısmına doğru tüy uzunlukları artar. Patilerin üst bölgesinde de tüyler mevcuttur. Alınları çıkıktır. Kuyrukları uzun tüylü ve yere paralel uzanır. Kaslı gövdesi zarif bir görünüme sahiptir. Zeki, hızlı öğrenen, meraklı ve dikkatli köpektir. İnatçı bir karakteri vardır. Çok enerjik ve hareketli canlılardır. Tüm diğer av köpeği cinsleri gibi egzersiz ihtiyaçları oldukça yüksektir. Oyun oynamayı çok severler. Köpek oyuncakları ile vakit geçirmeleri ve aktif kalmaları önemlidir.

Yuvalarına ve ailelerine çok bağlı olsalar da özgürlüklerine de bir o kadar düşkün hayvanlardır. Yuvalarını ve sahiplerini koruma eğilimdedirler. Tüyleri orta seviyede dökülür. Dişileri ise bir doğumda 6 ile 12 adet yavru dünyaya getirebilir. Genellikle sağlık durumları iyi olsa da göz ve kulak enfeksiyonları ve deri hastalıklarına yatkındır. Yaşama süreleri 12 ile 15 yıl arasındadır.

2. Minyatür Schnauzer Köpek Cinsi

köpek cinsi

Schnauzer köpek cinslerinin en ufağı olan Minyatür Schnauzer, Alman kökenli köpek cinsidir. Adını Almanca “Burun” kelimesinden almakta olan bu köpeklerin Dev Schnauzer ve Standart Schanuzer olmak üzere iki farklı cinsi bulunmaktadır. Gerçekten belli bir buruna sahip olan bu Minyatür Schnauzer köpek cinsi belki de bu burunu sayesinde başarılı birer avcı haline gelmişlerdir. Geçmişte böcek, fare ve diğer küçük canlıların avlanması için kullanılan bu köpek cinsi; Affenpincher, Standart Schnauzer ve Poodle cinsi köpeklerin melezlenmesi sonucunda ortaya çıkmıştır.

19. yy. son yarısında ortaya çıkan bu cins, ancak 1948’de başlı başına köpek cinsi olarak kabul edilmiştir. Keskin zekalarının yanında can yakın doğaları, sevimlilikleri ve itaatkâr yapıları sebebiyle çok sevilirler. Özellikle de Fransa ve Almanya da çok popülerlerdir. Anavatanları ise Almanya’dır. Ufak köpek cinsleri arasında yer alırlar. Ağırlıkları dişilerde ve erkeklerde 5 ile 7 kilogramdır. Boyları da 30 ile 36 santimetre kadardır. Burunları uzun olsa bile küttür. Kulakları da yavru oldukları zamanda dik, yetişkinliğe eriştiklerinde ise düşüktür. Gövdelerini kaplayan tüyler çok sık ve kısadır. Sakal ve burun çevresinde tüyleri yoğunlaşır.

Ayrıca bacakları orta derece uzunlukta tüylerle kaplıdır. Bekçilik ve av konusunda çok başarılıdır. Oldukça zeki köpeklerdir. İtaatkâr doğaları ve zekilikleri onları öğrenmeye ve eğitilmeye açık bir hale getirmiştir. Fakat bir hayli inatçı karaktere sahiplerdir. Çok fazla sosyal canlılar değillerdir. Diğer evcillere ve yabancılara karşı mesafeli davranırlar. Sıcak ve soğuk hava şartlarından olumsuz yönde etkilenirler. Bu sebeple kapalı alanlarda yaşamaları daha uygundur. Köpek kulübe ve evleri onlar için ideal olacaktır. Yaşam süreleri ise 15 yıl kadardır.

3. Borzoi (Rus Kurt Tazısı) Köpek Cinsi

köpek cinsi

Rus Kurt Tazısı olarak bilinen Borzoi köpek cinsi; uzun bacakları, büyük gövdesi ve yeleyi andıran tüyleriyle dikkat çeker. İlk bakıldığında Collie cinsi köpekleri andıran Borzoiler, ev dışında Collieler gibi hareketli olsalar da evin içinde oldukça sakindirler. Anavatanları olan Rusya’da Psovoi ismiyle de çağrılan Rus Kurt Tazıları, Rus Devrimi’nden daha önce aristokratlar tarafından ava giderken kullanılmıştır. Devrim sonrası avlanmanın yasaklanmasıyla Sovyetler Birliği’nde popülariteleri bir hayli azalan bu köpek cinsi, Avrupa ve Amerika’daki hayvan severlerin ilgisini çekmeyi çok iyi başardı. Bu ilgi onların nesillerinin tükenmesi önledi ve diğer ülkelere yayılmalarına vesile oldu. Böylece Borzoi, nam-ı diğer Rus Kurt Tazısı, dünyada iyi tanınan bir köpek cinsi haline geldi. Anavatanları Rusya’dır.

İri köpek cinsindendir. Dişileri ortalama 70 santimetre, erkekleri ise 75 santimetre yüksekliğindedir. Erkek Borzoiler ortalama 45 kilogram, dişiler ise 40 kilogram kadardır. Çok güçlü bir gövde yapısına sahiplerdir. Tüyleri sık ve uzundur. Mükemmel bir avcıdır. Uyumlu ve sakin hayvanlardır. Yaşam koşullarına çok çabuk adapte olurlar. İnsanlarla iyi ilişkiler kurarlar ancak kucak köpeği değillerdir. Bağımsız ve özgürlüklerine düşkün canlılardır. Eğitimleri olumlu yöntemlerle yapılmalıdır. Hatta bu aşamada köpek eğitim ürünleri mutlaka kullanılmalıdır. Çok fazla zorlanmamalıdırlar. Yoksa hırçın ve inatçı yapılarını ortaya çıkar. Fazla tüy dökerler. Büyük cins köpeklerden oldukları için eklem rahatsızlıklarına oldukça yatkındırlar. Yaşam süreleri ise ortalama 10 ile 12 yıl kadardır.

4. Cairn Terrier Köpek Cinsi

köpek cinsi

Dünyanın eski Terrier cinslerinden biri olduğu düşünülen Cairn Terrier köpeklerin tarihi 16. Yy. dayanmaktadır. İskoçya’da ortaya çıkan bu cins, 19. Yy. gelindiğin de Avrupa’da oldukça hatırı sayılır bir üne sahip olmuştur. 20 yy. başında ise Amerika Birleşik Devletleri’nde tanınmıştır. 1913 yılında farklı bir köpek ırkı olarak bilinen Cairn Terrier köpek cinsi, geçmişte bekçi köpeği olarak kullanılırdı. Hareketliliği ve keskin zekâsı ile bilinirler. Günümüzde de Amerika’da ve Avrupa’da çok popülerdir.

İskoçya kökenli bir köpektir. Ufak köpek cinslerindendir. Ağırlıkları 6 ile 8 kilogram arasında değişiklik gösterir. Dişilerinin ortama boyu 30 santimetreyken erkek Cairn Terrierler 33 santimetre yüksekliğindedir. Egzersiz ihtiyaçları çok fazladır. Oyun oynamaya bayılan çok hareketli köpeklerdir. Çok iyi birer avcı ve iz sürücüdürler. Zeki ve meraklı canlılardır. İnatçı olsalar bile sahiplerini memnun etmekten hoşlanırlar. Zekâları onları eğitmeye yatkın bir hale getirir. Oldukça cesur köpeklerdir. Sahiplerini ve yuvalarını canları pahasına korurlar.

Sadakatleri ile ünlü olsalar bile bağımsızlıklarına oldukça düşkündürler. Ancak uzun süre sahiplerinden uzak kalmaktan hoşlanmazlar. Yavruyken sosyalleştirilmeleri kesinlikle şarttır. Bir hayli gürültücü köpeklerdir. Çok fazla havlarlar. Kürk yapıları sebebiyle çok fazla tüy dökmezler. Sıcak ve soğuk hava şartlarına dayanıklıdırlar. Mama konusunda oldukça seçici ve mide rahatsızlıklarına karşıda hassas canlılardır. Bu nedenle de kaliteli köpek mamaları ile beslenmeleri mühim bir detaydır. Ortalama 13 ile 15 yıl arasında yaşadıkları bilinmektedir.

5. Bully Kutta Köpek Cinsi

köpek cinsi

Asya kıtasının güneyinde, Pakistan ve Hindistan civarında ortaya çıkan Bully Kutta köpek cinsi, dev köpek cinsleri arasında yer alır. Yüz yapıları oldukça tehditkardır. Bu görünüm, onların geçmiş yıllarda koruma köpeği olarak kullanılmasında bir hayli etkili olmuştur. Bully Kutta köpek ırkının mükemmel birer savunma köpeği ve bekçi olmasında agresif doğasının da epey payı vardır. Pakistan ve Hindistan anavatanlarıdır. Ancak ağırlıklı olarak Pakistan’da yetiştirilirler. Büyük ve dev köpek ırkları arasındadırlar. Yetişkin Bully Kutta erkekleri 75 ile 85 santimetre boyunda, dişiler ise 75 ile 80 santimetre civarındadır.

Ağırlıkları erkeklerde 70 ile 90 kilo arasında değişirken dişilerinin ağırlığı daha aşağıdadır. Kısa tüylü köpeklerdir. Ancak tüyleri orta derecede dökülür. Tüy renkleri genel olarak beyaz olmakla birlikte kahverengi, siyah ve kızıl tüyleri bulunan Bully Kutta kafaları oldukça büyüktür. Burunları büyük ve siyah kulakları ufak ve öne doğru yatıktır. Ağızları sarkık olduğu için salya akıtma sorunu yaşarlar. Uzun bacakları ve geniş bir göğüs yapısı vardır. Uzun ve ince kuyruklarını hep dik tutarlar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpek İsim Önerileri

Çok hızlı öğrenirler, oldukça zeki köpeklerdir. Ancak dominant yapıları eğitimlerini bir hayli zorlaştırır. Eğitim sürecinde köpek tasmaları gibi çeşitli ürünler mutlaka tercih edilmelidir. Bekçi, koruma ve savunma köpeğidirler. Sahiplerine çok sadık hayvanlardır. Yuvalarını savunma gereksinimi duydukları ve tehdit altında hissettikleri zaman agresifleşirler. Göz, deri ve kalp rahatsızlıkları ile eklem hastalıklarına yakalanma riskleri vardır. Ortalama 10 yıl kadar yaşama süreleri vardır.

6. Boston Terrier Köpek Cinsi

köpek cinsi

Minik boyutları ve sevimli ile dikkat çeken Boston Terrier köpek cinsi, adını aldığı Boston şehrinde ortaya çıkmıştır. Boston Terrierler aslında saldırgan canlılar değillerdir. Ancak sahiplerinin sözünden çıkmamaları ve çok kolay eğitilmeleri geçmişte onlar için bir dezavantaj olurken günümüzde ise bu sevimli canlıların popülaritesinin bir hayli artmasında önemli etken haline gelmiştir. Amerika Birleşik Devletleri anavatanlarıdır. Ufak köpek ırkları arasında yer alır. Boyları ortalama 40 santimetre kadarken ağırlıkları ise 5 ile 11 kilogram arasında değişiklik göstermektedir. Bu değerler dişi Boston Terrierler’de daha aşağı seviyelerde seyreder.

Tüy renkleri genel olarak beyaz üzerine siyah büyük büyük lekelerden oluşur. Siyah yerine gri ve kahverengi renk olanları da vardır. Tüyleri katmansız ve kısa olduğu için çok fazla tüy dökmezler, bu özellik tüy bakımlarını da oldukça kolaylaştırır. Hareketli ve oyun oynamayı çok seven canlılardır. Diğer evcillere ve tanımadıkları insanlara karşı saldırgan hareketler göstermedikleri gibi bir hayli sosyaldirler. Şefkatli, nazik ve sevecen hayvanlardır. İnsanların duygularıyla empati kurabilen duyarlı köpeklerdir.

Uyumlu doğaları ve minik boyutları sayesinde apartman dairelerinde yaşamaya uygun canlılardır. Yuvalarına ve sahiplerine çok bağlı canlılardır. Yalnız kalmaktan çok fazla hoşlanmazlar. Kulak yapısı sebebiyle kulaklarının temizliğine dikkat edilmeli. Bunun için köpek kulak temizleme ürünleri tercih edilmeli. Sert hava şartlarından çok çabuk etkilenen hassas köpekler olduğu için soğuk almaları ciddi sağlık sorunlarına neden olur. 14 yıl kadar yaşama süreleri vardır.

7. Mavi Benekli Rakun Tazısı (Bluetick Coonhound) Cinsi

köpek cinsi

Rakun avlamak amaçlı üretilen Mavi Benekli Tilki Tazısı ya da dünyada bilinen adıyla Bluetick Coonhound, Amerika Birleşik Devletleri kökenli bir köpektir. Bu köpekler, İngiliz Tilki Tazıları ile Cur Dog, Blue de Gascogne, cinslerinin melezlenmesiyle ortaya çıkmıştır. Birden fazla köpek ırkının melezlenmesi ile ortaya çıkmış bir cinstir. Orta büyüklükte köpek ırklarındandır. Erkekleri 26 ile 35 kilogram arasında iken dişilerin ağırlıkları 21 ile 28 kilogram arasında değişir. Boylarıysa dişilerde 52 ile 63 santimetre, erkeklerde de 55 ile 68 santimetre civarındadır.

En belirgin özellikleri gövdesindeki maviye çalan benekleridir. Bütün gövdelerini saran bu benekler yüzlerinde bulunmamaktadır. Genel olarak kuyruklarının üst kısmı ve sırtlarında siyah büyük bir leke vardır. Yanaklarının bitiminde ve gözlerinin üstünde kahverengi belirgin çizgiler vardır. Tüyleri kısadır. Kulakları sarkık ve büyüktür. Hızlı hareket etmeleri ve kusursuz koku alma duyuları onları mükemmel birer avcı yapar. İz sürme konusunda da oldukça başarılıdırlar.

Egzersiz ihtiyaçları yüksek ve oldukça hareketli canlılardır. Bu sebeple bu köpekleri kapalı alanlarda tutmak pek mümkün değildir. İnatçı yapıları nedeniyle eğitilmeleri pek kolay değildir. Yavruyken sosyalleştirilip disiplinli bir eğitim almaları gerekir. Çok zeki ve oldukça meraklı köpeklerdir. Yuvalarına, ailelerine sadık ve korumacı davranırlar. Çok yüksek sesle ulumaları ile bilinirler.  Eklem rahatsızlıklarına ve kalça çıkıklığına yatkındırlar. Genel vücut sağlığı açısından köpek ırkının tam ve dengeli kuru köpek maması, konserve ve ödül mamalarla beslenmesi önemlidir. Ortalama yaşam süreleri 12 yıl kadardır.

8. Alaska Kurdu Cinsi

köpek cinsi

Çok eski köpek cinslerinden biri olan Alaska Kurdu ya da diğer ismiyle Alaskan Malamute köpek ırkı, Alaska’nın kuzeybatısında görülmektedir. Kızak çekerek insanların ulaşımlarını sağlamak dışında yuvalarını ve sahiplerini kutup ayısı gibi yırtıcı hayvanlardan koruma görevini de üstlenen Alaska Kurdu, üstün derecede koku alma yeteneğiyle de nam salmıştır. Dayanıklı ve katmanlı tüyleri sayesinde soğuk hava şartlarına kolayca adaptasyon sağlarlar.

Anavatanları ise Alaska’nın kuzeybatısıdır. Eski bir köpek ırklarındandır. Büyük cins köpekler arasında yer alırlar. Yükseklikleri dişi Alaska Kurtlarında 60 santimetre iken erkeklerde ise ortalama 65 santimetre civarındadır. Ağırlıkları ise dişilerde 35 kilogramken erkeklerde 40 kilogram kadardır. Kaslı gövde yapıları çok çeviktir. Kulakları diktir ve patileri büyüktür. Kürklerinin çift katmanlı olması sayesinde onları soğuk hava şartlarından korur. Ancak bu tüy yapısı onları sıcak aylarda yaşama konusunda bir hayli zorlar. Egzersiz ihtiyaçları yüksektir ve oldukça enerjiklerdir. Sürekli olarak toprağı kazmayı ve doğada olmayı isterler.

Kolayca eğitilebilen, zeki köpeklerdir. Doğru bir eğitimle hem çok korumacı hem de çok sevecen hale gelebilirler. Sahiplerine ve yuvalarına sadık canlılardır. Kendi türünden evcillerle ve insanlarla çok iyi geçinirler. Kendinden küçük boyutlara sahip hayvanlara karşı oldukça merhametlidirler. Dişileri bir doğumda 4 ile 6 yavru dünyaya getirirler. Çok güçlü ve dayanıklı köpeklerdir. Ancak genetik olarak göz hastalıklarına ve eklem rahatsızlıklarına yatkındırlar. Tüy bakımları düzenli olarak köpek fırçaları ile yapılmalıdır. Ortalama yaşam süreleri 12 yıl kadardır.

9. Texas Heeler Köpek Cinsi

köpek cinsi

Sığır çoban köpeği cinslerinden biridir. Amerika Birleşik Devletleri’nin Texas eyaletinde yetiştirilen köpekler, anavatanlarının dışında dünyada nadiren görülür. Queensland Heeler veya bir diğer adıyla Blue Heeler olarak anılan bu köpekler, 20. yüzyılın sonlarında ortaya çıktığı bilinmektedir. En belirgin özellikleri çamur sıçramış gibi gözüken gövdeleri ve yüzleridir. Kirli görüntüsüyle çok sevimli olan bu köpekler, son derece zeki hayvanlardır ve Texas’taki çiftliklerde sıkça kullanılmaktadır.

Koruma köpeği ve bekçi köpeği olarak insanlara hizmet verirler. Çalışkan, çok hareketli ve aktiftir. Bu sebeple apartman dairelerinde yaşamaya uygun hayvanlar değildirler. Amerika Birleşik Devletleri’nin Texas eyaleti anavatanlarıdır. Dünyada nadir olarak görülen köpek cinsleri arasındadır. Ataları Border Collieler ve Avustralya Çoban köpeğidir. Orta büyüklükte köpek ırklarındandırlar. 45 ile 55 santimetre yüksekliğe sahip, 15 ile 20 kilogram ağırlıktadırlar. Zarif ve aynı zamanda da kaslı bir gövdeye sahiplerdir. Kirli beyaz üzerine siyah veya kahverengi küçük benekleri olan, orta kalınlıkta kürkleri vardır. Kulaklarında, yüzlerinde ve gövdelerinin farklı yerlerinde koyu renkte büyük lekeler bulunur.

Çok hızlı koşan, atak ve çevik hayvanlardır. Egzersiz ihtiyaçları yüksektir. Eğitmesi kolay ve oldukça zeki canlılardır. Çiftliklerde koruma, bekçilik ve hizmet köpeği olarak görev yaparlar. Yuvalarına ve sahiplerine çok bağlı canlılardır. Diğer evcil canlılara ve yabancılara karşı mesafelidirler. Sosyalleştirilmeleri epey zordur. Çok az tüy döken köpek cinslerindendir. Bu sayede tüy bakımları kolaydır. Enerji ihtiyaçları olduğu için yüksek proteinli mamalarla beslenmelidirler. Kuru mamalara ek olarak konserve köpek maması çeşitlerinden de tüketmeleri şarttır. Bu sayede genel enerji gereksinimlerini karşılarlar. Ortalama 15 yıl kadar yaşarlar.

10. Tüysüz Çin Köpeği (Chinese Crested) Cinsi

köpek cinsi

Dünyanın eski köpek ırklarından biridir. Tepeli Çin köpeği yada Sorguçlu Çin Köpeği adlarını da alan bu köpek cinsinin en dikkat çekici özellikleri vücutlarının belirli bölgelerinde hiç tüy olmamasıdır. Bu ilginç canlıların gövdelerinin tamamı tüysüz olup kafaları, ayakları ve kuyrukları uzun tüylerle örtülüdür. Çin’de şifa dağıtıcısı olduğuna inanılan bu köpek türü günümüzde oldukça nadir bulunmaktadırlar. Kökeni tam bilinmiyor olsa da Çin’den bütün dünyaya yayılmışlardır. Bu sebeple anavatanları Çin olarak kabul edilir.

Küçük köpek ırklarından sayılırlar. Ağırlıkları 2 ile 4,5 kilogram arasında değişiklik gösterirken, boyları dişilerde ortalama 25, erkeklerde ise 30 santimetredir. En bilinen özellikleri sadece başlarında, ayaklarında ve kuyruklarında uzun tüylerinin olması ve gövdelerinde tüy olmamasıdır. Derileri ve tüyleri her renk olabilir. Derileri tek bir renk olanların yanında beneklerle kaplı türleri de vardır. Aslına bakılırsa birer süs köpeği olan bu canlılar yuvalarına bekçilik etmeyi ve korumayı görev bilirler.

Zeki köpekler olmalarına rağmen oldukça inatçı karakter yapıları eğitimlerini biraz zorlaştırabilir. Egzersiz ihtiyaçları ise orta derecededir. Oyuncu, sevecen ve neşeli köpeklerdir. Sahiplerine sadakatleri bir hayli yüksektir. Çok fazla havlarlar bu nedenle gürültücü köpeklerdir. Gövdelerinin tüysüz olması onları sert hava şartlarına ve güneşe karşı hassas hale getirmiştir. Bu sebeple soğuk yerlerde yaşamaları ve fazla güneşe çıkmaları pek uygun değildir. Soğuk dönemlerde dışarı çıkarılacaksa çeşitli köpek aksesuarları tercih edilmelidir. Ancak sıcak ayları çok severler. İyi bakıldığında 15 yıla kadar yaşarlar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpeklerde Hepatit Belirtileri ve Nedenleri

11. Pirene Mastifi (Pyrenean Mastiff) Köpek Cinsi

köpek cinsi

Büyük köpek ırklarından biri olan Pyrenean Mastiff veya ülkemizde bilinen adıyla Pirene Mastiff, İspanya özgü cinstir. Çoban köpeğinden biri olan Pirene Mastifflerinin geçmişten günümüze asli görevleri sürüleri korumaktır. Pirene Mastiff köpek cinsi oldukça nazik ve zekidir. Anavatanları İspanya’dır.  Kökenlerinin Roma’ya kadar dayandığı düşünülen bu cins çok eski bir köpektir. Büyük köpek ırklarındandır. Erkeklerde ortalama yükseklik 80 santimetre iken, dişi Pirene Mastifflerde 75 santimetredir.

Erkeklerinin ortalama ağırlığı 100 kilogramı bulurken dişilerde ise bu sayı 80 kilogram civarında seyreder. Çift katmanlı kürkleri onları soğuk hava şartlarından korur. Tüyleri genel olarak beyazdır. Yüzlerinde alınlarından başlayıp ikiye ayrılan ve kulak içi ile yanakların da yer alan kahverengi lekeler bulunur. Kulakları sarkık ve orta büyüklüktedir. Egzersiz ihtiyaçları çok fazladır. Gürültücü değillerdir, nadir olarak havlarlar.  Mükemmel birer bekçi ve koruma köpeğidirler. Uysallıkları ve keskin zekâları sayesinde eğitilmeleri kolaydır. İri gövdelerinden beklenmeyecek bir şekilde oyuncudurlar.

Yuvalarına ve sahiplerine karşı sadakatleri yüksektir. Ev halkından gördükleri tüm canlılarla çok iyi anlaşırlar. Çocuklara ve kendinden küçük boyutlara sahip canlılara karşı oldukça naziktirler. Yabancılara karşı agresif ve çok temkinli olurlar. Büyük ırklarında görülen eklem sorunları ve kalça çıkıklığı bu köpek ırkında da sıkça rastlanılır. Ayrıca bu cins köpekler mide rahatsızlıklarına da oldukça yatkındır. Köpek ödül mamaları dahil olmak üzere her türlü kaliteli köpek mamasıyla beslenmeleri gerekir. İyi bakıldığı zaman ortalama yaşam süreleri 10 yıla kadar sürer.

12. Puli (Macar Su Köpeği) Cinsi

köpek cinsi

Hungarian Water Dog ve Hungarian Puli ismiyle de bilinen Puli köpek cinsinin dünyanın en eski köpeklerinden biri olduğunu sanılmaktadır. Kökeni Macar olan bu köpeklerin binlerce yıl öncesine dayanan tarihi olduğu düşünülmektedir. Bu köpeklerin en çok dikkat çeken özellikleri elle örülmüş gibi gözüken tüyleridir. Bu tüyler, Pulilerin tüm yüzünü kapattığı gibi bedenini de tamamen saklayarak yere kadar iner. Bu farklı tüyleri sebebiyle hayvan severlerin kalbinde özel bir yeri olan Puli köpek ırkı, nesli tükenmekte olan köpek cinslerinin arasında yer alır. Anavatanı Macaristan’dır.

Çok eski bir köpek ırkı olduğu bilinmektedir. Milat öncesi yıllardan bu yana yeryüzünde olduklarına inanılmaktadır. Tüy renkleri genellikle gri ve siyahtır. Krem ve beyaz tonlarında tüy rengine sahip olan Puliler de vardır. En dikkat çeken özellikleri düğüm halindeki yere kadar inen uzun tüyleridir. Bu tüy yapısı Puliler 6 aylıkken gelişmeye başlar. Orta boydaki köpek cinsleri arasında yer almaktadır. Dişi ve erkekleri yaklaşık aynı kilodadırlar. Ortalama ağırlıkları 15 kg ve yükseklikleri dişi Pulilerde 40 santimetre, erkeklerde ise 45 santimetre kadardır.

Son derece zeki ve eğitime açık canlılardır. Çok hareketli ve oyuncu canlılardır. Bu sebeple egzersiz ihtiyaçları yüksektir. Tüy yapısına bağlı olarak çok az tüy dökerler. Av köpekliği, koruma ve çoban köpeği özelliği gösterirler. Tüy yapısı gereği deri hastalıklarına son derece yatkındırlar.  Köpek deri ve tüy bakım ürünleri ile genel bakımları gerçekleştirilmelidir. Yaşam süreleri ortalama 14 yıldır.

13. Bull Terrier Köpek Cinsi

köpek cinsi

Farklı yüz yapısı ile dikkat çeken Bull Terrier köpek ırkı, karakter olarak da bir hayli şaşırtıcı özelliklere sahiptir. Çok cesur ve sadık canlılar olan Bull Terrier köpekler, cesaretlerinden ötürü ne yazık ki geçmiş yıllarda köpek dövüşlerinde kullanılmışlardır. 19. yüzyılın ikinci yarısında İngiltere’de keşfedilmiştir. Tehlike hissettiklerinde dışarıya karşı son derece saldırgan tavırlar sergileyen ve çok korumacı nitelikleri ile sahiplerine bağlılıkları ile nezaketleri göz önünde bulundurularak “Beyaz Süvari” adını almışlardır.

İlk keşfedildikleri zamanda bekçi köpekliği yapmasının yanı sıra fare de avlayan bu canlılar, günümüzde dünyanın en popüler köpek cinsleri arasında kendilerine yer bulmuşlardır. Anavatanı İngiltere’dir. Gövde yapıları yere yakın ve kaslıdır. Güçlü gövdeleri, bacakları ile orantılı bir uzunluğa sahiptir. Dişi ve erkeklerde ağırlık ile yükseklikleri aynı oranda seyreder. Sadece erkek Bull Terrierler dişilerinden daha kaslıdırlar. Her iki cins de 50 ile 55 santimetre yüksekliğinde ve 20 ile 25 kilogram ağırlığındadırlar. Kürkleri kısa ve katmansızdır.

Tüyleri genel olarak tek renk değildir. Beyaz üzerine lekeler ve siyah benekleri bulunan türlerinin yanında kahverengi, beyaz varyasyonları da vardır. Tüy sağlığını desteklemek amacıyla banyo sırasında köpek temizlik ve banyo ürünleri kullanılmalıdır. Alınları burunlarına doğru düz bir şekilde iner ve alın çıkıntıları yoktur. Gözleri küçük olsa da göz mesafeleri oldukça fazladır. Haraketli ve oyuncu bir yapıya sahiptirler. Eğitimleri pek kolay değildir. İnatçı ve başına buyruk köpeklerdir. Korkusuz ve çok cesur canlılardır. Sahiplerine karşı aşırı bağlılıkları vardır ve çok sadık köpeklerdir. Yaşam süreleri ortalama 13 yıl kadardır.

14. Boerboel Köpek Cinsi

köpek cinsi

Güney Afrika kökenli Boerboel köpekler, mastiff cinsi olup oldukça güçlü ve kuvvetli canlılardır. Boerboel köpek cinsinin anavatanının Mısır olduğudur. Boerboel köpek cinsi son derece çalışkan birer koruma köpeği olduğu kesindir. Güney Afrika anavatanlarıdır. Büyük köpek ırklarındandır. Erkeklerinin yüksekliği 65 ile 70 santimetreyken dişi Boerboel köpekler 60 ile 65 santimetre yüksekliktedir. Erkeklerinin 65 kilogramdan 90 kilograma kadar çıkabilir. Dişiler ise en az 50 en çok 65 kilogram ağırlığında olurlar.

Kısa ve parlak olan tüyleri genel olarak kahverenginin tonlarındadır. Beyaz ve siyah renk kürkleri olan Boerboel köpek cinsine de rastlanmaktadır. Boerboel köpeklerinin çene yapıları çok güçlüdür. Siyah burunludurlar ve siyah burunlarının etrafındaki tüyler de siyah renktedir. Kaslı ve çok güçlü bir gövdeye sahiplerdir. Kusursuz bir koruma ve bekçi köpeği özelliği gösterirler. Oldukça hareketli ve enerjik köpeklerdir. Bu sebeple egzersiz ihtiyaçları çok yüksektir. Yaş köpek mamaları ile de enerji gereksinimleri desteklenmelidir. Kendine güveni tam ve aşırı cesur canlılardır.

Çok zeki köpekler olduğu için zekâları eğitimlerini kolaylaştırır. Ancak baskın karakterli oldukları için eğitimleri profesyoneller insanlar tarafından yapılmalıdır. Saldırgan eğilimleri de bulunmaktadır. Bu sebeple mutlaka yavruyken sosyalleştirilmeleri gerekir. Yabancılara karşı çok agresif ve temkinli olabilirler. Sahiplerine çok bağlı ve sadık hayvanlardır. Apartman dairelerinde yaşamaya pek de uygun köpekler değillerdir. Çok dayanıklı ve sağlıklı canlılardır. Bilinen kalıtsal hastalıkları olmasa da egzersizleri aksatılmamalı ve beslenme programlarına sadık kalınmalıdır. Yaşam süreleri ortalama 12 yıla kadar sürer.

15. American Bully Köpek Cinsi

köpek cinsi

Genel olarak Pitbull köpekler ile karıştırılan American Bully cinsi aslında başlı başına bir ırktır. Pit Bull’dan daha geniş bir gövde yapısına sahip olan American Bully cinsi köpeklerin oldukça da kaslı bir bedenleri vardır. İlk 1980 zamanında elde edilen American Bully ırkına mensup köpekler ancak 1990 yılında tanınabilmiş ve 2000’li yıllara girildiğinde dünyada baya bir popüler olmaya başlamışlardır. Bu köpekler, korkutucu görünseler de aslında sevecen canlılar oldukları için köpek severlerin bir hayli gözdesi olmuşlardır.

Amerika Birleşik Devletleri’nde geliştirilmeye başlanmışlardır. Doğal bir ırk değildir, insan eliyle üretilmiştir. Amerikan Pit Bull Terrier ve Staffordshire Terrier cinsi köpeklerin melezlenmesi sonucunda ortaya çıkmışlardır. Yükseklikleri yaklaşık 20 santimetre civarında iken ağırlıkları ise 35 ile 40 kilogram arasında değişiklik göstermektedir. Dişi American Bully köpeklerinde bu sayılar birazcık daha aşağıda seyreder. Kafa yapıları gövdelerine oranla oldukça iridir. Güçlü ve kaslı bedenlerini taşıyan bacakları ise kısadır. Küçük kulaklara ve geniş bir göğse sahiptirler. Kürkleri genel olarak maviye yakın koyu gridir.

Göğsünün ortasından karnına kadar uzanan beyaz bir leke bulunmaktadır. Tüyleri bir hayli kısadır. Titiz köpeklerdir ve temiz yaşam alanlarında beslenmelidirler. Ona özel temiz, hijyenik bir alan yaratmalı, köpek yatağı veya evi gibi ürünlerle bu alanı desteklemelisiniz. Apartman dairelerinde de yaşamaya uygun köpeklerdir. Saldırgan hareketler sergilemeyen sıcakkanlı canlılardır. İnsanlarla ve diğer evcillerle iyi ilişkiler kurarlar. Kilo almaya çok eğilimlidirler. Bu sebeple beslenmelerine dikkat edilmeli ve sık sık egzersiz yaptırılmalıdır. Ayrıca düz burunlu olmaları bazı solunum sorunları yaşamalarına yol açabilir. Ortalama 12 yıl kadar ömre sahiplerdir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Dogo Argentino Köpek Irkı Hakkında Daha Önce Duymadığınız Bilgiler

16. Catahoula Leopar Köpeği Cinsi

köpek cinsi

Amerika’nın Louisiana eyaletinin bulunan Catahoula Parish yerinin adını alan Catahoula Leopar köpeği, çoban köpeği ırklarındandır. Tüm çoban köpekleri gibi Catahoula Leopar köpekleri de çok iyi birer koruma ve bekçidirler. Bu koruma içgüdüsü onları sahiplerine karşı aşırı derecede sadık kılmaktadır. Sahiplerini korumak için canlarını feda ederler. Tehlike hissettiklerinde ise son derece saldırgan tavırlar sergilemektedir. Catahoula Leopar köpek cinsi, baskın karakteri sayesinde günümüzde hala sürü gütme alanında kullanılmaktadır.

Çok atletik olduğu için bu köpeklerin bir diğer görevi de sahiplerine, küçük hayvanların avlanmasında eşlik etmektir. Anavatanı Amerika Birleşik Devletleri’nin Louisiana eyaletinin kuzeyinde bulunan Catahoula Parish bölgesidir. Sığır köpeği yani çoban köpeği ırklarındandır. Orta büyüklükte köpek cinsleri arasındadırlar. Erkeklerin boyları ortalama 58 santimetreyken dişi Catahoula Leopar köpeklerin boyları 50 santimetre olabilir. Ağırlıkları dişilerde 35 kilogramken erkeklerde ise ortalama 40 kilogramdır. Kısa tüylüdür ve tüyleri kahverengi, siyah tonları ile sarı olabilmektedir. Adını aldıkları leoparların kürklerindeki desenlere benzeyen benekleri bulunur.

Bazı türlerinde bu benekler daha belirginken bazılarında ise siliktir. Genel olarak yavruyken benekleri olmaz. Bu benekler yetişkinliğe eriştiklerinde tamamlanır. Çok hareketli köpeklerdir ve bu sebeple egzersiz ihtiyaçları yüksektir. Mükemmel bir bekçi köpeğidirler ve korumadırlar. Sahiplerine çok sadık ve bağlı canlılardır. Gözlemci ve dikkatli köpeklerdir. Oldukça cesur canlılardır. Diğer evcillerle anlaşmaları pek de kolay değildir. Çok zeki canlılar olmaları öğrenmelerini kolaylaştırırken lider yapıları da eğitimlerini zorlaştırır. Fakat köpek eğitim tasması gibi çeşitli eğitim ürünleri bu süreci daha verimli kılacaktır. Bağımsızlıklarına ve özgürlüklerine düşkündürler. Son derece dayanıklı köpeklerdir. Ancak soğuk hava şartlarından etkilenirler. Yaşam süreleri ortalama 14 yıldır.

17. Bedlington Terrier Köpek Cinsi

köpek cinsi

Vücut yapısı ve türleri nedeniyle adeta bir kuzuya benzeyen Bedlington Terrier köpekler, İngiltere kökenli canlılardır. Görüntüsünden beklenecek şekilde tam bir arkadaş canlısı olan bu cins oldukça inatçı olmasıyla da bilinmektedir. Rothbury Terrier ismiyle de anılan 19. yüzyıldan beri İngiltere’nin gözde evcillerinden biri olmuştur. Tarihlerinin daha eski dönemlere dayandığı söylenen Bedlington Terrierler, gelişmiş av yetenekleri sebebiyle kendinden küçük boyutlara sahip her canlının peşine düşme içgüdüsünü kontrol etmekte bir hayli zorlanırlar.

Farklı görünümü, zekası ve hızlı hareket edebilme kabiliyeti sonucunda İngiltere sirklerinin gözdesi olmayı başaran Bedlington Terrier, tam bir aile köpeğidir. Yaşadıkları ortama ve insanlara çabuk uyum sağlarlar. Anavatanı İngiltere’nin kuzey bölgeleridir. Orta büyüklükte köpek ırkları arasında yerlerini alır. Ağırlıkları ortalama 10 kilogram, yükseklikleri ise 42 santimetre civarındadır. Erkekleri ile dişileri arasında ciddi boyut farkı yoktur. Güçlü ve çevik bir gövdeye sahiptirler. İngiltere’nin kuzey bölgelerinin soğuk hava koşullarına dayanmalarını sağlayan kürkleri katmanlıdır. Genel olarak tek renk olan tüyleri sık ve dalgalıdır.

Tüy renkleri krem, kahverengi ve gri tonlarındadır. Benekli türleri de bulunmaktadır. Minik, ayrık duran koyu renk gözlere ve küçük kuyruğa sahiptirler. Kafa yapıları yukarıya doğru sivridir. Oyuncu ve hareket etmeyi seven köpeklerdir. Agresif tavırlar göstermezler, uysaldırlar. İnatçı yapılarına rağmen çok zeki olmaları sebebiyle hızlı öğrenir ve kolay eğitilirler. Örneğin, tuvalet eğitimi sırasında köpek tuvalet eğitim ürünleri tercih edildiği taktirde süreç daha da kolaylaşacaktır. Sosyal canlılardır. Diğer evcillerle ve insanlarla iyi ilişkiler kurarlar. Çok az tüy dökerler. Yaşam süreleri ortalama 12 yıldır.

18. Akita Uni Köpek Cinsi

köpek cinsi

Japonya’nın Akita şehri anavatanları olduğu için bu ismi alan Akita Uni köpek ırkının 17. yüzyıldan bu yana dek yeryüzünde olduğu tahmin edilmektedir. Anavatanları Japonya’nın Akita şehridir. Orta boy köpek ırklarındandır. Dişi Akita Uni köpekler 60 santimin biraz üzerinde bir yükseklik ve 35 ila 50 kilo arasında bir ağırlığa sahipken erkekleri ortalama 65 ila 70 santimetre yüksekliğinde, 35 ila 55 kilogram arasında bir ağırlığa sahiptirler. Gövdesi kalın, kaslı ve kısa bacakları ise oldukça güçlüdür. Başı gövdesi ile orantılı büyüklüktedir. Burnu siyah, kulakları dik ve küçüktür. Kürkleri kalın, sık ve parlak tüylerden oluşur.

Karın bölgesindeki tüyler sırtlarındaki tüylere göre daha yumuşaktır. Katmanlı kürkleri onları soğuk havalara karşı dayanıklı kılmıştır. Bacakları ve gövdesinin iç kısmındaki tüyleri ile patileri genellikle krem ve beyaz rengi, dış kısımdaki tüyler ise turuncunun farklı tonlarında ve kahverengidir. Japon kökenli olanların kürkleri düz renk tüylerden oluşurken Amerikan üretimi olanlarda benekler bulunur. Yüzme konusunda oldukça yeteneklidirler. Cesur ve zeki köpeklerdir. Egzersiz yapmayı ve oyun oynamayı severler.

Yalnız bırakılmak onlar için büyük bir sorun olmaz hatta belli süreler tek başına kalmaktan memnun olurlar. Sahiplerine korumacı ve çok sadıklardır. Sosyal canlılar oldukları söylenemez. Tanımadıkları insanlara karşı agresif ve temkinli olabilirler. Kendi türlerinden olmayan köpeklerle genellikle iyi anlaşmaları zordur. İnatçı yapıya sahip olmalarına rağmen eğitime açıktırlar. Titiz köpeklerdir. Eklem ve göz hastalıklarına yatkınlıkları dışında genellikle sağlıklı canlılardır. Göz bakımlarını en iyi şekilde desteklemek adına köpek göz bakım ürünleri tercih edilmelidir. Ortalama yaşam süreleri 14 yıldır.

19. Billy Köpek Cinsi

köpek cinsi

Av köpeği ırkları arasında en bilinenlerinden olan Billy köpek cinsi, Fransa kökenlidirler. İnsanlara olan bağlılığı, çabuk eğitilebilir olması ve sabırlı karakter yapısı sayesinde terapi köpeği ve arama kurtarma olarak da görev alan Billy köpek ırkının av köpeklerine özgü özellikle koku alma yetisi oldukça gelişmiştir. Fransa anavatanlarıdır. Av köpeği cinsleri arasında yer alırlar. Orta boy köpek ırklarındandır. Dişiler 60 santimetre civarındayken erkek Billy’ler 65 santimetre kadardır. Ağırlıkları ise erkeklerde 30 kilogramken, dişilerde ise 25 kilogramdır.

Atletik ve kaslı bir beden yapıları vardır. Kürkleri beyaz üstüne kahverengi desenlerden olmaktadır. Bu kahverengi lekeler bazılarında ise siyahtır. Tüy yapısı sık ve kısadır. Uzun bacaklıdırlar ve bacaklarına paralel olarak gövdelerine oranla uzunca bir kuyrukları vardır. Gözleri genellikle koyu renktir. Kulakları sarkıktır. Koku alma yetileri çok gelişmiştir. Hızlı koşabilen atak canlılardır. Zeki köpekler olduğu için eğitilmeleri kolaydır.

Son derece hareketli ve oyuncu canlılardır. Bu sebeple yoğun egzersize ihtiyaç duyarlar. Uyumlu ve sakinlerdir. Çok sabırlıdırlar. Sahiplerine ve insanlara karşı sadakatleri yüksektir. Beraber yaşadıkları canlılarla iyi geçinmeleri sosyal canlılar oldukları anlamına gelmez. Tanımadıkları insanlara ve yabancılara karşı çok temkinli hatta agresif davranabilirler. Yetiştirilmelerine bağlı olarak kendi türleri ve diğer köpek cinsleri ile uyum içinde yaşayabilirler. Cesaretleri ve kendilerine güvenleriyle bilinirler. Yalnız kalmayı pek sevmezler. Güçlü ve dayanıklı köpeklerdir. Tükettikleri köpek açık mama, kuru ve konserve mamaların mutlaka zengin içerikli olması gerekir. Ortalama 14 yıl kadar yaşarlar.

20. Ainu (Hokkaido) Köpek Cinsi

köpek cinsi

Anavatanı Japonya olan Ainu köpek ırkı, kendi ülkesinde ve dünyada farklı isimlerle bilinmektedir. Şirin ve sevimli görünümlerinden beklenmeyecek bir şekilde bekçilik ve av konusunda yeteneklidirler. Çok korumacı ve temkinli bir karakter yapısı olan bu köpekler, aynı zamanda fazla atletik canlılardır. Hokkaido köpekleri yani daha yaygın ismi ile Ainular, sağlam karakterleri, üstün fiziksel özellikleri ve yüksek sadakatleri ile Japonya’nın en çok sevilen köpek ırklarındandır.

Anavatanları Japonya’dır. Japonya dışında dünyanın hiçbir yerinde yetiştirilmezler. Orta boy köpek ırkları arasında yer alırlar. Yükseklikleri ortalama 45 ile 55 santimetre arasında değişkenlik gösterirken ağırlıkları ise 20 ile 30 kilogram arasındadır. Tüy renkleri genel olarak beyaz, bej, kahverengi ve krem tonlarındadır. Tüyleri orta uzunlukta ve katmanlıdır. Kaslı ve atletik bir gövdeleri vardır. Çeneleri kasları çok güçlüdür. Cesur ve atak köpeklerdir. Koku alma yetileri ve yön bulma becerileri çok gelişmiştir. Zeki köpekler oldukları için eğitilmeye yatkındırlar.

Enerjik ve çok hareketli canlılardır. Sadık ve sahiplerine çok bağlıdır. Bekçilik yapma, koruma ve av konusunda çok yeteneklidirler. Empati kurabilen ve insan hislerine duyarlı bir köpek ırkıdır. Katmanlı tüyleri onları soğuk aylarda korur. Güçlü ve dayanıklı oldukları için doğada yaşamaya çok uygun canlılardır. Göz bakımı ve tüy bakımı ihmal edilmemelidir. Ayrıca eklem hastalıklarına da oldukça yatkınlıkları vardır. Oldukça hassas hayvanlardır özgürlükleri kısıtlandığında strese girmeye meyillidirler. Güvenlikleri açısından köpek tasması ile dışarı çıkarılmalıdırlar. Yaşam süreleri ortalama 14 yıldır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.