Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Vizsla Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Abone Ol 
Vizsla Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Vizsla köpek ırkı, zekası ve işaret etmekten yakalamaya kadar çok yönlü avlanma kabiliyeti ile büyük bir üne sahiptir. Macaristan’a özgü olan orta ila büyük bir safkandır. Yüzyıllar boyunca, hem cesur hem de koruyucu olan çok sadık bir köpek olarak da öne çıktı. İşaret etme, avlanma ve takip gibi aktivitelerde bulunabilir.

Vizsla Köpek Karakter Özellikleri

Fark edilir bir şekilde, bu cins çok enerjik ve canlı bir köpektir. Bu tür bir köpeğe sahip olmaktan mutlu olan bir evde o da mutlu olur. Vizsla oynamayı sever ve çok uyanıktır, bu yüzden çok iyi bir bekçi köpeği olur. Herhangi bir davetsiz misafiri size bildirmek için havlayacaktır.

Çok sadıktır ve sahipleriyle çok yakın bağlar kurar. Çok sevecen ve duyarlıdır ve ihmal edildiklerinde veya görmezden gelindiklerini düşündüklerinde ağlarlar. Bu da yalnız bırakılmaktan hoşlanmadıkları ve ayrılık kaygısı yaşayabilecekleri anlamına gelir.

Eğitilmesi için çok fazla dikkat, zihinsel uyarım ve fiziksel egzersiz gerektirir. Bazıları utangaç, bazıları inatçı ve bazıları aşırı heyecanlı olabiliyor. Çok zeki, neşeli ve genellikle arkadaş canlısı bir köpektir. Topraklarının işgal edildiğini hissederse yabancılara havlayabilir.

Vizsla Köpek Tarihçesi

Vizsla’nın kökenleri, atalarının Magyar kabilelerine ait av köpekleri olduğu 10. yüzyıl Macar gravürlerinde bulunabilir. Bunlar bin yıldan fazla bir süre önce Macaristan’a yerleşen insanlardı. Yıllar geçtikçe, baronların ve savaş ağalarının kıskançlıkla korunan yoldaşları oldular, saf tutuldular ve avlanırken görev alma konusunda mükemmel olmak için yetiştirildiler. Çoğunlukla tavşan ve av kuşlarını avlamak için kullanıldılar.

19’uncu yüzyılın sonlarında ve Birinci Dünya Savaşına kadar, fantastik koku alma güçleri olan farklı ve iyi düşünülmüş bir türdü. Hatta Birinci Dünya Savaşı sırasında çok etkili bir haberci köpeği olarak kullanıldı. Ancak İkinci Dünya Savaşı’nın başlamasıyla birlikte bu cins bir kez daha neredeyse yok oldu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Küçük Köpeklerin Yaşam Süresi Nedir?

Vizsla Köpek Fiziksel Özellikleri

Orta ila büyük boyutlarda olabilen bir köpektir. Çok asil ve seçkin bir görünüme sahiptir. Yalındır, hafif yapılıdır ancak gücü ve belirgin kasları vardır. Sadece pürüzsüz, kısa ve yoğun olan tek bir tüy katmanı vardır. Yaygın tüy renkleri kahverengi, beyaz, maun, bakır ve altın tonları olabilir. Burnu ve gözleri kahverenginin farklı tonlarındadır ve başı hafif yuvarlaktır.

Vizsla Köpek Bakımı

Vizsla tüm yıl boyunca tüy dökebilir. Bu nedenle evde ve giysilerde biraz tüyler bulabilirsiniz. Dökülmeyi önlemek için her gün kaliteli köpek tarakları ile fırçalayın. Bu sadece tüy dökülmesine yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda tüylerini daha sağlıklı hale getirir ve doğal yağları vücudunda hareket ettirir. Kauçuk bir köpek tarağı kullanabilirsiniz. Tıpkı her köpeğin ihtiyaç duyduğu gibi onu sadece köpek şampuanı kullanarak banyo yaptırın. Aksi halde başka bir ürün cildindeki yağlara zarar verebilir.

Doğal olarak yıpranmamışsa, tırnakları çok uzadığında kesin. Hızlı kesmemeye dikkat edin. İşlem sırasında köpek tırnak makası kullanın. Kulaklarını enfeksiyon için kontrol edin ve haftada bir kez kulaklarını silin. Son olarak, dişlerini haftada en az iki ila üç kez fırçalayın. Köpek ağız ve diş bakım ürünleri ile bunu kolayca gerçekleştirebilirsiniz.

Vizsla aktif bir köpektir, bu nedenle düzenli uzun yürüyüşlere ihtiyacı olacaktır. Oynamak ve koşmak için büyük bir araziye veya bahçeye erişim ile gerçekten daha mutlu olduğu için apartman yaşamına en uygun ırklardan değildir.

Bu, çok çalışma geçmişine sahip bir köpektir, bu nedenle çok fazla aktivite ve zihinsel uyarılmaya ihtiyaç duyar. Farklı köpek sporlarından, oyun oynamaktan, en az iki defa yarım saatlik tempolu yürüyüşten hoşlanır. Ayrıca bir koşu, bisiklete binme veya yüzme vb. için size katılması iyi olur. Yeterince aktivite yapmazsa, sıkılabilir, yaramaz ve sesli hale gelebilir. Çiğnemeyi sever, bu yüzden ona köpek çiğneme oyuncakları sağlamalısınız

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Dogo Arjantin Özellikleri Hakkında Önemli Bilgiler

Vizsla Köpeklerde Beslenme

Bu köpeğin ne kadar yemesi gerektiği, büyüklüğüne, yaşına, sağlığına, metabolizmasına ve ne kadar aktif olduğuna bağlı olarak değişecektir. İdeal olarak, günde 2-3 kez kuru köpek maması tüketebilir. Beslenmesini çeşitlendirmek için konserve köpek mamaları da tüketmelidir. Çok daha besleyici oldukları için kaliteli bir köpek maması kullanın.

Vizsla Köpek Eğitimi

Memnun etmeye istekli ve zeki bir köpek olan Vizsla’yı eğitmek kolaydır ancak eğitmeninin çok sağlam ve açıkça baskın olmasını gerektirir. Birçok köpeğe göre daha az tekrara ihtiyaç duyacağı için daha hızlı antrenman yapacaktır. Başarılı bir eğitimin anahtarı, cezalandırmak veya azarlamak yerine tedavi, ödül, övgü ve teşvik gibi olumlu yöntemlerin kullanılmasıdır.

Yavru köpeği eve getirir getirmez eğitim ve sosyalleşme başlamalıdır. Eğitimi kısa ve ilgi çekici tutmak için günde birkaç seans yapın. Bağımsız bir doğası var ama yine de istekli ve kendine güvenen bir lider olduğunda itaat edecek. Bu aşamada köpek eğitim ürünleri ve köpek ödül mamaları tercih etmeyi unutmayın.

Vizsla Köpeklerin Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Bir Vizsla iyi sosyalleştiğinde çocuklarla arası çok iyidir, onlarla oynayacak, sevecen ve enerjik olacaktır. Yine de biraz coşkulu olabilir, bu nedenle kazara devrilebilecek küçük çocukları denetlemek en iyisidir. Çocuklara, onları incitmeden veya ürkütmeden köpeklere nasıl güvenli bir şekilde dokunacaklarını ve onlara nasıl yaklaşacaklarını öğretin.

Diğer köpeklerle tek başına iyi geçinir ve kedi gibi bazı evcil hayvanlarla geçinmeyi öğrenebilir, ancak kuşlar veya tavşan gibi küçük hayvanlarla, sırf geçmişinden dolayı onları av olarak görebilir.

Vizsla Köpek Irkı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Bu köpeklerle ilgili merak edilenler:

Vizsla Köpek Irkının Yatkın Olduğu Hastalıklar Var Mı?

Vizsla’nın yaklaşık 10 ila 14 yıllık bir ömrü vardır. Oldukça sağlıklı bir köpek olmasına rağmen, onunla bağlantılı bazı sağlık sorunlarına yatkındır. Bu sorunlar arasında kalça displazisi, epilepsi, kanser, cilt sorunları, hipotiroidizm, göz sorunları, cücelik ve alerjiler bulunur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpeklerde Hastalık Belirtileri Nelerdir?

Vizsla Köpek Irkı Çok Havlar Mı?

Bu cins köpeklerin çok havladığı söylenemez. Irk için ara sıra havlar diyebiliriz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.