Köpek Kısırlaştırma Nedir? Her Köpek Kısırlaştırılmalı mıdır?
Bugünkü yazımızda Köpek kısırlaştırma hakkında birçok bilgi paylaşıyor olacağız. Kısırlaştırma, köpeğiniz için atacağınız en güzel adımdır. Kısırlaştırılmış olan yavru köpekler diğer köpeklere göre çok daha huzurlu ve sağlıklı şekilde büyür. Dişi olan yavru köpeğinize çok düşkün bir bireyseniz, kısırlaştırmanın rahim kanseri, meme ve yumurtalık kanseri gelişim olasılığını azalttığını söylememiz gerekir.
Ek olarak kısırlaştırma, rahim enfeksiyonu ihtimalini de azaltan bir durumdur. Tüm bu durumlara ilave olarak, plansız hamilelikle bağlantılı risklerin de hepsini engeller. Birçok veteriner hekim, dişi köpekleri ilk mevsimlerinden evvel kısırlaştırmayı tercih eder. Bazı hekimler bu duruma karşı çıkar. Bu sebeple zamanlama mevzusunu kendi veteriner hekiminizle konuşmanız en doğru seçenek olacaktır. Yavru köpek erkek ise, kısırlaştırma testis tümörlerini engelleyecektir.
Köpeğinizi Kısırlaştırmanızın Size Sağladığı Faydalar da Var
Yavru olan köpeğinizi kısırlaştırmanızın ailenize ve size sağlamakta olduğu yararlar vardır. İstenmeyen yavru köpeklerle ne yapacağınızı bilemez bir halde çaresiz kalmamış olacaksınız. Köpek kısırlaştırma işlemi yaptırdığınızda erkek köpeğinizin saldırgan halleri azalacak.
Kızgınlık dönemlerinde ise dişi köpekler nedeniyle daha az uzaklaşacaktırlar. Bölgelerini idrarla çizme ihtimalleri ve bacaklarınıza tırmanma ihtimalleri de düşecek demektir. Dişi olan yavru bir köpeğin kısırlaştırılıyor olması, bahçenizde kampa yatan başıboş erkek köpekleri de durdurur. Dişi köpek de daha az dolaşır.
Kısırlaştırılan Köpek ile Alakalı Endişeler
Kısırlaştırmayı tamamıyla destekleyen tüm bu kanıtlara rağmen birçok kaygınız hala sabit durabilir. İsterseniz birkaç farklı endişeyi hep beraber gözden geçirmiş olalım, ne dersiniz? Yavru olan köpeğinizin bir operasyon yaşamasını hafife alamadığınızı biliyoruz. Fakat kısırlaştırma işleminin her zaman güvenilir olduğunu anlamalısınız. Tıbbi bakımdan sağladığı birçok yarar, risklerden kat ve kat fazla olmaktadır.
Köpek kısırlaştırma işleminden sonra köpeğim çok kilo alır mı sorusuyla karşılaşıyoruz. Hayır böyle bir durumun zorunlu şekilde gerçekleşeceği söz konusu olmamaktadır. Sadece ona vermiş olduğunuz mama miktarını aktivitelerine uygun biçimde ayarlamalısınız. Ya da bir yaşına geldiği zaman onu düşük kalorili bir köpek maması ile beslemelisiniz. Böylece beslenme rutini sağlıklı bir hal alır ve onu her daim kendini iyi hissederken görürsünüz.
Köpeğimin kişiliği değişir mi sorusu da çok sık soruluyor. Evet değişir. Ama iyi yönde değişir. Kısırlaştırma işlemi sonrasında daha az saldırgan olur. Başıboş gezme ve idrarla bölgesini belirleme gibi durumları artık yapmamaya başlar. Yapılacak olan bu kısırlaştırma işlemi için, köpeğinize anestezi işlemi yapılır.
Erkek olan köpekler için operasyon her zaman iki testisin çıkarılmasını içerir. Dişi olan köpekler için ise yumurtalık ve rahmin ya da sadece yumurtalıkların çıkarılmasını içerir. Veteriner hekim, girişimden evvelki on iki saat süresince köpeğe su ve yiyecek vermemenizi size söyleyecektir. Buna uymanız gerek.
Yüksek bir olasılıkla operasyonun olduğu gün köpeğinizi eve geri getirebilirsiniz. Fakat çok uyuşuksa orda biraz daha kalması en iyisi olacak demektir diyebiliriz. Veteriner doktorunuz, akşamları köpeğinize daha hafif bir mama vermeniz gerektiğini söyleyecektir. Hatta bu mamayı kendisi de verebilir.
Kısırlaştırma İşleminden Sonraki Aşama
Köpek kısırlaştırma işlemi başarıyla tamamlandı ve yavru köpeğiniz evine döndü. Evine döndükten sonra birkaç gün ilginize ve sevginize her zamankinden daha çok gereksinim duyacaktır. Ortalıkta zıplamasına veyahut dikişlerini ısırmasına müsaade etmeyin. Büyün egzersizi ise hafif olmalıdır.
Bu egzersiz her zaman sizin gözetiminizde olsun. Veteriner hekim, köpeğinizin bakımı hususunda size çok daha fazla tavsiye verecek ve kısırlaştırma işleminden sonra kontrol için yavru köpeği hangi gün getirmeniz gerekeceğini size söyleyecektir.
Genel olarak dikişlerin kontrol edilmesi gibi durumlar için kısırlaştırma işleminden bir on gün sonra veterinere gitmek en iyisidir. Tabii ki olası rahatsız edici bir durum yaşandığında on gün beklemeniz manasızdır. Vakit kaybetmeden hemen köpeğinizi veterinere götürmelisiniz.