Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

10 Maddede En Zeki Köpek Cinsleri

Abone Ol 
10 Maddede En Zeki Köpek Cinsleri

En zeki köpek cinsleri hangileri? İnsanlar tarafından en çok sevilen hayvanlardan biri olan köpekler, oldukça zeki hayvanlardır. Çoğu sahip köpeğinin oldukça zeki olduğunu düşünür. Aslında zekilik seviyesi köpeğinizden ne beklediğinize göre değişir. Komutları algılasın, attığınız topu geri getirsin mi istiyorsunuz yoksa dediklerinizi anlamasını ve duygularınızı hissetmesini mi? Bu nedenle de köpeklerde zekilik kavramı oldukça görecelidir.

https://www.youtube.com/watch?v=-VnZpG8O_K4

Köpeklerde Zeka Türleri Nelerdir?

en zeki köpek cinsleri

Tüm patili dostlarımızın doğuştan gelen bir zekası vardır. Bu zeka, sahiplerinden görecekleri ilgi, saygı ve şefkat ile ortaya çıkar. Tabii ki bazı köpeklerin zeka seviyesi diğerlerine göre genetik olarak çok daha fazladır. Peki, en zeki köpekler hangileridir?

Zeki olmaları ile bilinen sevimli dostlarımız köpeklerde 3 farklı zeka türü bulunur. Bunlar; adaptif zeka, eğitim zekası ve iç güdüsel zekadır. Bunların birbirinden farkı nedir? En zeki köpek cinsleri hakkında bilgi paylaşmadan önce bu zeka çeşitlerinden söz edelim.

Köpeklerde Adaptif Zeka Türü Nedir?

Köpeklerin öğrenme ve problemleri çözme becerisini bağlı olan adaptif zeka türünde, köpekler becerilerine göre yetenekler sergileyebilirler. Bu zeka türünde hafızanın geniş olması oldukça önemli bir faktördür. Irka göre farklılık gösteren adaptif zeka türünde, orantı çok basittir: Bir köpeğin adaptif zekası ne kadar yüksekse, öğrenme kapasitesi de o kadar geniştir.

Köpeklerde Eğitim Zekası Nedir?

Bu zeka türü eğitim ile ortaya çıkan bir türdür. Yani komut, tuvalet vb. eğitimleri oldukça kolay kavrayan ve benimseyen köpeklerin eğitim zekasının gelişmiş olduğunu söylemek mümkündür. Aynı zamandan bilimsel verilere göre bir köpeğin eğitim zekası varsa, bu onun zeki bir köpek olduğunu gösterir. Köpek eğitim ürünleri ile desteklenen eğitimler sonucu, köpeklerin bu zekası teşvik edilmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Chow Chow Köpek (Çin Aslanı) Irkı Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık Tüyoları

Köpeklerde İçgüdüsel Zeka Nedir?

Eğitim zekasının tam tersi olan içgüdüsel zeka tamamen genetiktir. Yani bu zekayı ortaya çıkarmak için herhangi bir eğitime ihtiyaç yoktur. İçgüdüsel zeka zaten köpeğin genetik kodlarında mevcuttur.

Köpeklerin Zeka Seviyesinin Fiziksel Özelliklerle İlişkisi Var Mı?

Bu sorunun cevabını net olarak vermek oldukça zordur. Örneğin, uzun kulaklı köpekler daha zeki olur gibi bir şey dememiz mümkün değildir ama hareketli, enerjisi oldukça yüksek, fit diyebileceğimiz bir kiloda olan köpeklerle; oldukça iri, uykuya düşkün ve hareketsiz köpeklerin zeka seviyeleri aynı değildir.

Ancak yine de burada köpek sahiplerine çok büyük bir rol düşüyor. Köpeğinize ilgili davranmalısınız ve onların enerjilerini atmaları için egzersiz ihtiyaçlarını karşılamasına yardımcı olmalısınız. Ona eğlenceli ve sevebileceği köpek oyuncakları sunarak ve onunla oyunlar oynayarak, hareket seviyesine katkıda bulunabilirsiniz.

Dünyanın En Zeki Köpeği Hangisidir?

1944 senesinde bir Doberman Pinscher ırkı köpek, İkinci Guam savaşına katılıyor. Bu köpeğin dünyanın en zeki köpeği olarak ilan edilmesinin sebebi ise yaklaşan düşmanları askerlerin önüne geçerek haber vermesi olmuştur. Yüzlerce askerin hayatını kurtaran zeki dostumuz, bir bomba patlaması sonucunda hayatını kaybetmiştir.

En Zeki Köpek Cinsleri

en zeki köpek cinsleri

Peki, günümüzde hala nesilleri devam eden zeki köpekler hangileridir? Bu köpeklerin özellikleri nelerdir? İşte sizler için derlediğimiz 10 maddede en zeki köpek cinsleri…

1. Poodle Köpek Irkı

Oldukça sevimli tüyleriyle dikkat çeken Poodle ırkı dünyanın en popüler yedinci köpek ırkıdır. Avcılık yetenekleriyle bilinen bu ırk, aktif, gurur ve yüksek zeka seviyeleriyle bilinirler. Eğitim konusunda bir hayli başarılı olan Poodle ırkı köpekler, avcılık ve itaat konusunda çok yeteneklidir. Tüylerinin bakımını yapmak çok önemlidir. Bu yüzden ideal bir köpek tarağı ile düzenli bakım gerektirir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  7 Maddede En Büyük Köpek Irkları

2. Golden Retreiver Köpek Irkı

Zeki köpek dendiği zaman akla gelen ilk köpek olan Golden Retreiver ırkı köpekler, çocuklarla çok iyi anlaşmasıyla bilinir. Oldukça arkadaş canlısı olan bu ırk, arama kurtarma çalışmalarında da başarılıdır.

3. Border Collie Köpek Irkı

Çalışkan olmasıyla bilinen Border Collie cinsi köpekler adeta bir enerji küpüdür. Yüksek enerjilerinin yanında zeki ve şefkatli olan bu köpek ırkı, oldukça çevik olduğu için çobanlık yapma konusunda çok iyidir. Sağlıklı ve uzun yaşaması için besin bileşenlerinden zengin olan köpek maması ile beslenmesi son derece önemlidir.

4. Alman Kurdu Köpek Irkı

En zeki köpek cinsleri arasında bir diğeri de Alman kurdu. Kendine güveniyle bilinen Alman Kurdu köpekler, dünyanın en popüler ikinci köpek ırkıdır.  Oldukça cesur ve çalışkan olan bu köpekler, bu özelliklerinden dolayı askeriye ya da polis köpeği olarak görevlendirilirler.

Alman kurdu köpekler için bir Golden kadar sevgi dolu dememiz doğru olmaz ancak en az Golden ırkı köpekler kadar çocuklarla arası iyi olup, sahiplerine karşı son derece sadıktır.

5. Labrador Retreiver Köpek Irkı

Rehberlik ve kurtarma köpeği olarak bilinen Labrador Retreiver köpek ırkı, ABD’de oldukça tercih edilen bir köpek türüdür. Golden köpek ırkına oldukça benzerlik gösteren bu köpekler, son derece arkadaş canlısı, zeki ve uysaldır.

6. Doberman Pinscher Köpek Irkı

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi dünyanın en zeki unvanını alan köpek de bir Doberman Pinscher köpek ırkıydı. Savaş köpeği olarak bilinen bu köpekler, oldukça hızlı ve zekidir. Bu köpek ırkının beslenmesine çok dikkat edilmeli, kaliteli kuru köpek maması ve konserve köpek mamaları ile beslenmesi sağlanmalıdır.

7. Rottweiler Köpek Irkı

Rottwiler köpek ırkından her ne kadar insanlar korksa da zannedilenin aksine oldukça sevgi dolu olmasıyla bilinir.  Hizmet ve itaat etme konusunda oldukça başarılıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Malta Terrier Köpek Özellikleri, Bakımı ve Mizacı

8. Shetland Çoban Köpeği Irkı

En zeki köpek cinsleri arasında Shetland Çoban köpeği de var. Herhangi bir tehdit karşısında havlamasıyla ünlü olan Shetland Sheepdog ırkı köpekler oyun oynamayı çok severler. Zekalarıyla herkesi büyüledikleri gibi oldukça sevimli ve dost canlısı olmalarıyla da gönülleri fethetmişlerdir.

9. Papillon Köpek Irkı

İsminin anlamı Fransızcada kelebek anlamına gelen Papillon köpek ırkı oldukça dikkatli ve arkadaş canlısı olmalarıyla bilinir. İsmini kulak yapısının kelebeğe benzemesinden almıştır.  Taklit ve numara öğrenme konusunda oldukça başarılı olan bu köpekler dünyanın en zeki köpeklerinden biridir.

10. Bloodhound Köpek Irkı

Kırışık surat yapısıyla oldukça dikkat çeken Bloodhound köpek ırkı içgüdüsel zekalarıyla bilinmektedir. Ayrıca koku alma duyuları son derece kuvvetlidir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.