Golden Köpek Cinsi Özellikleri, Bakımı ve Sağlığı
Golden Köpek cinsi İskoçya kökenlidir. Dünya genelinde köpek bakımını üstlenmek isteyenler tarafından çok tercih edilmektedir.
Golden köpek cinsi özellikleri ve bakımı yanında eğitimi hakkında detaylı bilgi sahibi olmak, dostunuzun daha sağlıklı ve mutlu olmasına faydalı olacaktır.
Golden Köpek Cinsi Özellikleri
Oyuncu ve sıcak kanlı karakteri, sürekli gülümsüyormuş gibi görünen masum çehresi Goldenlar köpek bakımı üstlenmek isteyen kişilerin ilk tercihleri arasında yer almaktadır. Golden Retriever köpek cinsi özellikleri arasında öne çıkanlar şunlardır;
Fiziksel Özellikler
Golden Retriever köpek cinsi fiziksel özellikleri şu şekilde sıralanabilir;
- Tüy yapıları hafif dalgalı veya genellikle düz yapıdadır.
- Erkek Golden köpekleri 56 ile 61 santim arasında, dişiler ise 51 ile 56 santim boy yüksekliğine sahiptirler.
- Ortalama ömürleri 10-12 yıl arasında değişmektedir. Sağlıklı bir ortamda bakılmalı, onların daha uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır.
- Dişilerin ortalama ağırlıkları 25 ile 29 kilo arasında değişmektedir. Erkeklerin ağırlıkları ise 29 ile 34 kilo arasındadır.
- Golden cinsi köpeklerin tüyleri krem ve altın tonlarındadır. Nadiren bu tonlara yakın farklı renklerde görülebilir.
- Burun kısımlarının her zaman siyah renkli olması, Golden köpek cinsi özellikleri arasında öne çıkanlardan biridir.
- Kulakları düşük yapıda ve orta büyüklüktedir.
- Koyu renkli ortalama büyüklükte gözleri adeta büyüleyici güzelliktedir.
Uyum: Çocuklarla sağladığı mükemmel uyum, onların dadı-bakıcı köpek olarak anılmasına neden olur. Çocuklarla iyi anlaşan ve onlarla zaman geçirmekten en fazla hoşlanan köpeklerden biridir. Bu yüzden, çocuklu ailelerin gönül rahatlığı ile bakımını üstlenebilecekleri bir köpektir.
Yabancılarla arası: Onun dikkat çeken özelliklerinden birisi ise, yabancılarla arasının iyi olmasıdır. Herhangi bir tehlike yoksa, yabancıları rahatsız etmeyi düşünmez veya saldırmaz. Tehlike anında ise bakımını üstlenen kişileri ve sevdiği insanları korumak için, ciddi manada saldırgan olabilir.
Diğer hayvanlarla arası iyidir: Kediler ve diğer hayvan türleri ile arası iyidir. Uyum sağlayan bir köpek cinsidir. Golden köpek cinsi özellikleri arasında birçok köpek türüne göre diğer petlerle anlaşması öne çıkmaktadır. Kolaylıkla diğer hayvanları rahatsız edici davranışlar sergilememesi, farklı hayvanlar ile aynı ortamda bakımını kolaylaştırır.
Zekidir: Zeki olması, onu öne çıkaran bir başka özelliktir. Zekasını her zaman insanların yararına kullanacak yapısı vardır. Bir tehlikeyi sezme kuvvetinin fazla olması, onun sakin yapısına rağmen koruyucu özelliklerini artırmasına neden olur.
Golden Retriever Eğitimi
Uysal ve itaatkâr yapısı nedeniyle, eğitimleri daha kolaydır ve eğitmenini asla yormaz. Zeki yapıları da eğitim sürecinde en önemli destekçidir. Söz dinleyen ve zekâsı ile verilen komutları rahatlıkla algılayan Golden cinsi köpek, kısa sürede başarılı bir eğitim sürecini geride bırakabilir.
Eğitim sürecinde ödül mamalarına fazla ihtiyaç olmamakla birlikte, ödül maması yöntemleri ile eğitimlerinin daha hızlı gerçekleşmesi sağlanabilir.
Golden Köpek Cinsi Bakımı
Eğitimi kadar bakımı da oldukça rahattır. Tek sorun, uzun tüylerinin rastgele kırılıp dökülmesini engellemek için sık taranma ihtiyacıdır. Bakımlarında egzersiz ihtiyacının yüksek olduğu da unutulmamalıdır.
Düzenli şekilde aşılarını takip etmek ve genel sağlık kontrolü için bir rutin oluşturmak, bakımının bir parçası olmalıdır. Banyo ihtiyacı fazla olmayan bir hayvandır. Kirli ortama girmemesi halinde, ayda bir kez banyo yaptırmak yeterlidir. Yaz aylarında serinleyip rahat etmesi için, 10-15 günde bir kez banyo yaptırılması daha iyi olacaktır.
Tırnak bakımları ve kulak temizlikleri, ortalama 30 günde bir yapılmalıdır. Diş bakımlarında ise biraz daha hassas olmalı, en azından haftada bir kez dişleri fırçalanmalıdır.
Golden Retriever Sağlığı
Sağlıklı bir ırk olarak bilinir. Ancak sağlıklı beslenmenin, köpeğinizin genel sağlığını etkiyeceği unutulmamalı ve buna göre bir rutin oluşturulmalıdır. Golden köpek cinsi sağlığı için düzenli veteriner hekim kontrolü kadar, sizin genel gözlemlerinizde önemlidir.
Ancak ne kadar sağlıklı olursa olsun, diğer köpek cinslerinde olduğu gibi bazı sağlık sorunlarına daha yatkındır.
Golden köpeklerde görülebilecek sağlık problemlerinden bazıları şunlar olabilir;
- Katarak, özellikle 1-2 yaş arasındaki Golden cinslerinde daha sık görülebilir. Körlüğe sebep olmasa da veteriner kontrolünde olmadığında, körlük problemi nadir de olsa görülebilir.
- Kalça displazisi gibi sorunlar, genellikle tüm köpeklerde yaygın olduğu kadar Goldenlarda da sık yaşanan sağlık sorunları arasındadır. Kalça eklemine uyluk kemiğinin tam oturmamasından kaynaklı bu durum, bazen cerrahi müdahale gerektirebilir.
- Hipotiroidizm rahatsızlığının görülme olasılığı vardır. Tiroid hormonlarında yaşanan aşırı düşüşler, hastalığın ortaya çıkmasına neden olur. Nefes almakta sıkıntı çekmek, göz akıntısı ve halsizlik gibi problemler, bu süreçte sık görülen semptomlardır.
- Kalıtsal polinöropati, yürümesinde aksaklıklara neden olur. Bazen hafif görülen bu sorun, bazen de ileri seviyede görülebilmektedir. Köpeğinizin yürüme zorluğu yaşaması veya sıklıkla düşmeye başlaması, buna bir işarettir.
- Hemeralopia hastalığı ise, köpeklerde gündüz körlüğü olarak bilinmektedir. Özellikle 8. Haftaya gelindiğinde daha net tespit edilir. Yavru köpeklerde sık görülen bu rahatsızlığın en önemli belirtisi, tökezlemesi ve yürürken sıkça bir yerlere çarpmasıdır. Geceleri hiçbir belirti göstermeyen bu hastalık, güneşe çıkıldığında ise köpeğinizin daha sersem olmasına neden olur.
Bunların dışında patella çıkığı, kulak enfeksiyonları, genetik kan hastalığı ve birtakım kalp rahatsızlıkları, tüm cinslerde olduğu gibi Golden cinsinde de görülebilmektedir.
Rahatsızlıkların erken teşhisi tedavi aşamasını kolaylaştırmak ve ilerlemeyi engellemek için önemlidir. Bu yüzden ilk belirtide veterinere gitmek faydalı olacaktır. Ayrıca düzenli olarak veteriner kontrolleri de yine bu manada önem taşımaktadır. Dostunuzun sağlıklı olması için rutin kontrolleri asla ihmal edilmemelidir.