Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

7 Maddede En İyi Bekçi ve Koruma Köpekleri

Abone Ol 
7 Maddede En İyi Bekçi ve Koruma Köpekleri

Bekçi ve koruma köpekleri hangileri? Siz de bekçi köpeği sahiplenmek istiyorsanız; köpek ırkları hakkında yeterince bilgili olmanız önemli. Şimdi koruma ve bekçi köpeği cinslerini keşfedelim.

Bekçi ve Koruma Köpekleri

Köpekler hem sadık dostlarımız hem de korumalarımızdır. Birçok bahçede, tarlada ya da kuzu gibi otlak hayvanlarının başında onları korumakla yükümlü olan bir bekçi köpeği bulunduğunu görürüz. Köpeklerin koruma içgüdüleri oldukça gelişmiştir. Bu koruma içgüdüsünü sabahın çok erken saatlerinde ya da akşam geç saatlerde bizi evimize ya da gideceğimiz yere kadar bırakmalarından da çok net bir şekilde anlayabiliriz.

Eğer evinizi, bahçenizi, arazinizi korumak istiyorsanız koruma ve bekçi köpekleri hakkında bilgi sahibi olmanız önemlidir. Bekçilik yapılması gereken alanın büyüklüğü veya çeşidi kapsamında oraya hangi koruma köpeğinin uygun olduğunu bilmek şarttır. Şimdi bekçi köpeklerinin türlerini biraz daha yakından inceleyelim.

1. Alman Çoban Köpeği Cinsi

Bekçi ve koruma köpekleri arasında öne çıkan Alman çoban köpekleri ülkemizde Alman kurdu olarak da bilinmektedir. Adından da anlaşılacağı üzere bu köpeklerin anavatanı Almanya’dır. Oldukça büyük olan bu köpeklerin ağırlıkları 40 kilograma kadar çıkabilmektedir. Bu köpekler son derece zeki ve eğitilebilir türlerdir ve polis köpeği olarak da görev alırlar.

Bekçilik ve korumanın yanı sıra Alman kurtları arama kurtarma, uyuşturucu ve narkotik operasyonları gibi birçok alanda görev alırlar. Alman kurtları kendi içerisinde de oldukça çeşitlidir. Dış görünüş olarak oldukça büyük köpeklerdir. Özellikle kuyrukları da uzun ve gösterişli bir tüyle kaplıdır. Alman kurtlarını beslerken çok dikkat edilmesi gerekir çünkü bu ırkın midesi oldukça hassastır. Kaliteli köpek maması ile beslenmesi gerekir. Dikkatli ve zeki olan bu köpekleri alan koruma ve bekçilik konusunda tercih edebilirsiniz.

2. Akbaş Köpeği Cinsi

Akbaş köpek cinsi de bekçi ve koruma köpekleri arasındadır. Ülkemizde ”Türk Çoban Köpeği” olarak da bilinen bu köpeklerin anavatanı Türkiye’dir. Kökleri oldukça eski zamanlara dayanır ve Anadolu’da eski zamanlardan beri sürüleri korumasıyla bilinmektedir. Hatta Akbaş köpekleri yeryüzünde en eski zamanlardan bu yana varlığını sürdüren köpek cinslerinden biridir. Bu köpekler oldukça cesurdur ve koruma içgüdüleri gelişmiştir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Beyaz Sibirya Kurdu Özellikler,Beslenme ve Bakımı

Akbaş köpeklerinin yaşadığı alan da önemlidir. Bu köpek ırkı cüsseli ve çok büyüktürler. Bu sebeple geniş alanlarda yaşamaları gerekmektedir ve kendilerini geniş alanlarda rahat hissederler. Aynı zamanda Akbaş köpekler için yeterince büyük bir köpek evi tercih edilmelidir. Çiftlik, büyük bahçe ya da arazi gibi alanlarda rahatlıkla besleyebilirsiniz. Bu ırk oldukça dikkatli ve duyarlı özelliklere sahiptir ve nadir bulunan bir cinstir. Bu sebeple onlar koruma ve bekçi köpeği olarak oldukça değerli bir türdür.

Cüsseleriyle orantılı olarak çok güçlüdürler ve ayı, kurt gibi tehlikeli ve vahşi hayvanları kolaylıkla alt edebilirler. Tehlikeli bir duruma karşı agresif olsalar da sahiplerine çok bağlı ve savunmasız canlılara karşı da duygusaldırlar. Bu köpeklerin boyları 85 santimetreye kadar ulaşabilir ve ağırlıkları 40-60 kilogram aralığında olabilir. Ömürleri ise 10-15 yıl aralığındadır.

3. Kangal Köpeği Cinsi

Bekçi ve koruma köpekleri söz konusu olduğunda Kangal cinsi köpek ırkından da bahsetmemiz gerek. Kangal köpekleri göçler esnasından insanlar tarafından Türkistan’dan Anadolu’ya getirilmişlerdir ve uzun yıllardır çoban ve bekçi köpeği olarak görev almıştır. Bu köpeklere Sivas kangalı ya da Anadolu çoban köpeği de denilmektedir. Kangal köpekleri inanılmaz derecede büyük ve cüsselidirler. Bu özellikleri onların dev köpekler kategorisine girmesine sebep olmuştur. Büyük cüssesiyle doğru orantılı olarak oldukça güçlü bir köpek türüdür. Bu köpeklerin özellikle ön bacakları, boyunları çene ve dişleri çok kuvvetlidir.

Boyut olarak 85 santimetre ve kilogram olarak 65 kilograma kadar çıkabilmektedirler. Kangal köpeklerinin dişileri boyut olarak erkeğine göre daha küçüktür fakat yine de oldukça büyük köpeklerdir. Bu köpeklerin karakterleri ise genel olarak sakindir ve bir tehdit görmedikleri sürece havlamazlar. Sert fakat sakin bir duruşları vardır. Bu duruşlarının yanında hassas, duygusal ve sahiplerine çok bağlı tarafları da bulunmaktadır. Gözlem yeteneği ve koku alma yeteneği oldukça gelişmiştir. Bu köpekleri koruma köpeği olarak rahatlıkla sahiplenebilirsiniz. Besleyici ve sağlıklı kuru köpek maması tüketmeleri de son derece önemlidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  5 Maddede Tüysüz Köpek Cinsleri

4. İzlanda Köpeği Cinsi

Bekçi ve koruma köpekleri olarak bilinen İzlanda köpekleri ilk önce nesli tükenmiş ve sonra köpek eğiticileri tarafından yeniden oluşturulmuş bir köpek türüdür. Bu köpeklerin en belirgin özellikleri çift kat, gösterişli tüye sahip olmalarıdır. Bu özellikleri sayesinde soğuktan korunabilirler. İzlanda köpekleri orta ırka dahil edilen ve boyut olarak 40-50 santimetreye kadar ulaşabilen köpeklerdir. Ağırlıkları ise en fazla 14 kilograma kadar ulaşabilir.

Gösterişli tüyleri ve dik kulakları sayesinde çok sevimli bir görüntüye sahiptirler. Kaliteli köpek fırça ve tarakları ile düzenli olarak tüy bakımları mutlaka yapılmalıdır. Bu köpekler koruma içgüdülerinin yanında oyuncu, sosyal, zeki ve dayanıklı bir karaktere sahiptir. Oldukça atik olan bu köpek ırkı alan koruma konusunda rahatlıkla tercih edilebilir. Sahiplerine karşı bağlıdır ve kolay eğitilebilir. Koruma içgüdüsü sebebiyle çocuklarla da çok iyi anlaşırlar. Bu köpeklerin diğer bir özellikleri de uyumlu olmaları ve ortama çok kolay uyum sağlamalarıdır. Eğer bahçeniz için bir bekçi köpeği sahiplenmek istiyorsanız İzlanda köpeği bunun için çok uygun ve sevimli bir seçenek olacaktır.

5. Kafkas Çoban Köpeği Cinsi

Ülkemizde bekçi ve koruma köpekleri denilince akla gelen ırklardan biri de şüphesiz ki Kafkas köpek cinsi olur. Bu köpeklerin diğer bir adı da Kars çoban köpeğidir. Bu köpekler genellikle Kars, Artvin, Erzurum, Ardahan, Ağdır ve Iğdır bölgelerinde yetişmektedir. Bu köpekler dağlık bölgelerde yaşamaya müsait, soğuğa karşı oldukça dayanıklıdırlar. Kafkas çoban köpekleri çok zeki ve koruyucu köpeklerdir. Bu sebeplerden dolayı koruma köpeği olarak ideal köpek türlerindendir. Sahiplerine karşı çok bağlı fakat düşmanlara ya da tehlikelere karşı hırçındırlar.

Bu köpekler herkesle iyi anlaşamaz eğer bu köpeklerden sahiplenmek istiyorsanız onun lideri olan güçlü bir karakterde olmanız, onun için iyi bir eğitmen olmanız gerekmektedir. Eğer ki sizi benimserlerse size karşı oldukça saygılı ve uslu köpekler olurlar fakat Kafkas çoban köpekleri herkesin köpeği olamazlar. Bu köpeklerin eğitimleri de oldukça zordur onları eğitirken sabırlı olabilmeniz çok önemlidir. Ayrıca, köpeğinize eğitim verirken de köpek eğitim ürünleri tercih ederek, bu süreci daha etkili hale getirmeniz mümkündür. Alan koruma ve bekçilik konusunda eğer iyi bir eğitim verebilecekseniz, bu ırk güzel bir seçim olacaktır. Bu köpeklerin ömrü de yaklaşık olarak 20 yıldır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpeklerde Mantar Enfeksiyonu Çeşitleri Nelerdir?

6. Dogo Argentino Köpek Cinsi

Bekçi ve koruma köpekleri arasında yer alan bu ırk, sert görünüşe sahip atletik köpeklerdir. Dogo Argentino köpeklerinin eğitimine henüz çok küçükken başlanmalıdır. Bu köpeklerin vahşi görüntülerinin altında yatan önemli koruma içgüdüleri vardır. Ailesine ve sahibine çok düşkündür ve onlara karşı içgüdüsel olarak çok korumacı ve duygusaldırlar. Bu köpek cinsi dikkatli, akıllı ve tetikte olan bakışlara sahiptir. Çok güçlü bir vücut yapısı ve beyaz, parlak, kısa tüyleri vardır. Bekçi köpekleri arasında en iyi olanlardan biridir.

Ailesine karşı çok sevgi doludur ve kucaklanmaktan, sevilmekten çok hoşlanırlar. Sahiplerine karşı herhangi bir agresiflikleri yoktur ve çocuklarla çok iyi anlaşırlar. Eğer yavruluklarından itibaren diğer evcil hayvanlarla birlikte büyürse onlarla da çok iyi anlaşırlar. Bu köpekle ilgili bilinmesi gereken bir özellik soğuğa dayanıklı olmamalarıdır. Soğuk zamanlarda kapalı bir alanda yaşamaları önemlidir. Eski zamanlardan beri bu köpekler alan koruma, arama kurtarma gibi alanlarda başarıyla görev almışlardır. Besin bileşenleri bakımından yoğun olan kuru, konserve ve yaş köpek maması ile beslenmeleri gerekir.

7. Doberman Köpek Cinsi

Bekçi ve koruma köpekleri listemizin sonucu sırasında Doberman var. Doberman eskiden bu zamana kadar her zaman bekçi köpeği olarak yetiştirilmiştir. Birçok köpek ırkının karışımı olduğuna inanılan bu köpekler oldukça korkusuz ve güçlü bir yapıya sahiptirler. Polis ve asker köpeği şeklinde görev alabilirler, alanı koruma, rehber olma konusunda çok başarılı köpeklerdir. Karakter olarak çok enerjik, akıllı ve cesurdurlar. Bu köpekler ailenin bir parçası olmaktan, sahibiyle duygusal bağ kurmaktan çok hoşlanırlar. Korkusuzdurlar ve tehlikelere karşı ailelerini korurlar.

Sevmek, sevilmek, bağ kurmak bu köpekler için oldukça önemlidir. Bu ırk yine de herkesin köpeği olmaya uygun değildir. Dobermanlar 60-80 kilogram ağrılığındadırlar, fiziksel ve zihinsel olarak çok aktiftirler. Günlük olarak çok fazla egzersiz yapmaya ihtiyaçları vardır. Bu köpeklerin sağlıklı bir şekilde yaşamaları için günlük aktivitelerini gerçekleştirebilecek bir sahibe ihtiyaçları vardır. Bu sebeple eğer onunla vakit geçirebilecekseniz Dobermanlar koruma konusunda oldukça başarılı köpeklerdir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.