Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Alabay (Alabai) Köpek Irkı Karakter Özellikleri,İletişimi ve Kökeni

Abone Ol 
Alabay (Alabai) Köpek Irkı Karakter Özellikleri,İletişimi ve Kökeni

Bu yazımızın konusunu Alabay köpek ırkı olarak seçtik. Bu güzel köpeklerin eşsiz dünyasına bir adım atmaya ne dersiniz? İşte detaylar…

Karakter Özellikleri

Alabay köpek ırkı son derece cesaretli ve kıvrak zekalı bir tür olmaktadır. Doğalarından ötürü çoban köpeği içgüdülerini içlerinde hep barındırırlar. Sahiplerini ve hayvanları koruyan bir yapıları vardır. Dünyanın bambaşka alanlarında çoban köpeği olarak görevlendirilmeye devam ediyorlar diyebiliriz.

Bu köpek ırkı organize olmayı her zaman için bilen ve hiyerarşinin de bilincinde olan bir köpek olmaktadır. Aynı köpek anneden olan yavruların değişik özelliklere sahip olduğunu da görebiliriz. Yabancı olan köpeklere karşı saldırgan tavırları vardır. Bu köpekler bir aile tarafından evlat edinilecekse kesinlikle ufakken sosyalleştirilmelidir. Eğitimlerinin de üzerine düşülmesi gerekmektedir.

Tarihçesi

Alabay

Alabay Köpek Irkı

Görünümleri açısından bir Sivas kangalına benzeyen yapıları olsa bile bu köpekler genelde Sivas kangalından bile iridir diyebiliriz. Son derece köklü bir tarihleri vardır. Bu köpekler Orta Asya bölgesi içerisinde daha çok yetiştirilir. Dünyanın birçok yerinde de üretimi yapılmakta olan köpek ırkları arasında yer alırlar. Bu köpeklerin milattan evvelki iki bin senesine dayanan bir geçmişi var.

Dört bin senelik bir geçmişi olan bu köpekler, iri başları, kısa ve sık yapısıyla dikkat çeken tüyleri ile bilinirler. Kızıl kahve, beyaz, siyah ve kahverengi renkler bu köpek ırkında en çok rastlanan renkler olmaktadır. Çok banyo ve tıraş gereksinimi olmaz. Bunun nedeniyle bakımı da son derece kolay olmaktadır. Kusursuz bir çoban köpeğidir. Harika bekçilik yapar. Toprak kazmayı severler.

Çok havlayan bir köpektir. Yapılan birçok araştırmaya göre bu köpeklerin ilk önce Tibet dolaylarında yaşadığı söyleniyor diyebiliriz. Günümüze baktığımızda ise daha fazla Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan ve Tacikistan gibi birçok Orta Asya ülkesinde yaşadıklarını görürüz. Orta Asya bölgesinde koruma ve çoban köpeği şeklinde de görevlendirilirler. Kusursuz bir eğitim alırsa sadık olacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Küçük Köpeklerin Yaşam Süresi Nedir?

Moğol seferleri sırasında Moğol ordusuna destek vermek amacı ile kullanılmakta olduğu bilinen bu özel köpek ırkının, aynı esnada savaş köpeği olma fonksiyonu da vardır. Orta Asya ülkelerinin haricinde Amerika ve değişik ülkelerde de üretimi yapılmakta olan Alabay köpek ırkının dünyanın öteki bölgelerinde çok yaygın olduğunu söyleyemeyiz.

Fiziksel Özellikleri

Bu köpeklerin fiziksel özelliklerine bir göz atalım mı? Fiziksel özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Yetişkin olan erkek köpeklerde 78 santimetreye dek varan bir boy uzunluğu vardır diyebiliriz.
  • Yetişkin dişilerde ise bu boy 68 santimetre olmaktadır.
  • Kaplan gibi desenleri vardır. Siyah, beyaz, gri gibi renkleri olur.
  • Kas oranları her daim yüksektir. Çevik bir köpek ırkıdır.
  • Ağzı geniştir ve çenesi de kuvvetli olur.
  • Düşük ve büyük kulakları vardır.
  • Bacakları uzundur ve patileri iri olur.
  • Gür ve sık, sağlıklı bir kürkü vardır diyebiliriz.

Bakımı

Bu köpeklerin tüylerinin kısa olması çok da banyoya gereksinim duymamalarına neden olmaktadır. Bu güzel köpeklerin bakımı, benzer bir sınıfta olan köpeklere göre daha kolay olmaktadır. Bu köpek ırkının bakımı mevsimsel şekilde bahar aylarında daha sık olur. Bunun nedeni ise sadece bahar mevsiminde daha yoğun şekilde tüy dökmesi ile ilintilidir. Taranmaya fazla ihtiyaç duyan bir köpek değil.

Çoban köpeği oldukları için çok da bakım istemezler. Ama ara sıra tüylerinin taranması gerekebilir, bu onu iyiden iyiye rahatlatacak bir şeydir. Banyo gereksinimleri ise ayda bir defa ılık suyla ve köpeklere özel olan şampuanlar ile gerçekleştirilerek giderilmelidir. Ayda bir kez banyo her daim iyi olacaktır.

Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Bu köpeklerin insancıl yönde bir karakteri vardır. Bu nedenle içgüdüsel açıdan her zaman koruyucu bir köpek olmasıyla sevilir. Yabancılara karşı saldırgan olabilir. Ama sosyal yetiştirilirse çocuklarla iyi geçinir. Fakat kendine her zaman hoşgörü ve saygıyla yaklaşılması lazımdır. Bu nedenle çocuklar sabırsız olmamalıdır. Çok ufak olan çocuklarla baş başa bırakılmasını önermiyoruz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpeklerde Ağız Kokusu Nedenleri Nelerdir?

Bu köpekler otoriter hal ve hareketleri ile çocuklarla iyi geçinir ama öteki evcil hayvanlarla çok kusursuz bir dostluk kuramaz. Aynı ırk köpekler ve öteki köpeklere karşı her daim üstünlük kurma çabası vardır. Saldırgan hallere girebilir. Ufak evcil hayvanlarla yalnız kalmamalıdır. Sadece sahibine itaat etmeye yanaşan bir köpektir.

Beslenme

Bu köpeklerin yavru hallerini beslerken, özel bir köpek maması verilmesi çok daha iyidir. Köpeğin cinsiyetine ve yaşına göre bulacağınız köpek mamaları, besleyicidir. Bu nedenle önerilir. Bunun haricinde yavru olan köpeklere yemek kalıntısı vermeyin. Taze et verebilirsiniz ama haşlanmış olması gerekmektedir.

Bu köpekler koruma köpeğidir. Bu nedenle yavru köpeğin sağlıklı şekilde gelişerek güçlü olabilmesi bakımından beslenmesi en sık dikkate alınması gereken konudur. Yaşını dolduran veyahut yetişkin olan bir Alabay köpeği yemek ve et ile beslenebilir. Ama yemek verirken içerisine haşlanmış et katın deriz.

Bu köpeklerin mama ve su kabı her zaman için temiz olmalıdır. Enfeksiyona yakalanma olasılığını ancak bu şekilde en aza indirgeyebilirsiniz. Uzun zaman boyunca temizlemediğiniz mama ve su kaplarından bakteriler aracılığıyla mikrop kaparak hastalanabilir. Köpeğinizin bu duruma düşmesini engellemeniz gerekir.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Bu köpeklerle alakalı çok sorulan soruların her birini sizler için yanıtladık. İşte cevaplar ve daha fazlası…

Alabay Köpek Irkı Tam Olarak Kaç Saat Kadar Uyur?

Bu köpeklerde şöyle bir durum var; yavru olanları sahiden çok uyur. 16 saatlik bir uyku uyurlar. Yetişkin olanları da 12 saat uyurlar.

Kaç Yavru Doğururlar?

Bu köpekler hemen hemen 7 ila 10 arasında yavru doğurabilirler. Onların yavruları o kadar tatlı olur ki onları hemen benimsersiniz. Yapmanız gereken tek şey ise onlara sevginizi her zaman belli edebilmektir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  American Indian Dog Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.