Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Singapur Tavşanı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

27.12.2021
1.394
Abone Ol 
Singapur Tavşanı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Singapur tavşanı ırkı, küçük ırk tavşanlardır. Ev ortamına oldukça kolay adapte olan bu tavşanların en dikkat çekici özellikleri diğer tavşanlara göre çok küçük olmalarıdır. Hatta bir diğer ismi de “cüce tavşandır.”

Uyumları, küçüklükleri ve hareketleri ile sizi kendine bağlayacak Singapur tavşanları, son zamanlarda en çok sahiplenilen evcil hayvanlar arasına girmeyi başarmışlardır. Bu yazımızda sizler için Singapur tavşanlarının özellikleri, bakımı ve beslenmeleri ile ilgili bilgiler verdik. Bir Singapur tavşanı sahiplenmek istiyorsanız, yazımıza mutlaka göz atmanızı tavsiye ederiz.

Singapur Tavşanlarının Fiziksel Özellikleri Nelerdir?

Singapur tavşanı fiziksel özellikleri şöyle sıralanabilir:

  • Cüce tavşanlar olarak bilinen, Singapur tavşanlarının boyutları en fazla 40-50 santimetre kiloları ise 1-2 kilogram arasındadır. Böylelikle evde bakımı kolaydır. Fazla yer kaplamazlar
  • Bu tavşanların bu kadar minik olmasının sebebi genetik olarak büyüme hormonlarındaki yetersizliktir. Ama bu sizi korkutmasın. Çünkü tavşanınızın sağlığı gayet yerindedir.
  • Singapur tavşanlarının vücudu diğer tavşanlara göre çok daha topludur, kulakları kısa burnu ise düzdür. Bu özellikleri de onun çok sevimli gözükmesini sağlar.
  • Yumuşacık tüyleri genellikle, kahverengi, beyaz, gri ve siyah olur.

Singapur Tavşanlarının Karakter Özellikleri Nelerdir?

Singapur tavşanı karakter özellikleri:

  • Singapur tavşanları yapı olarak köpeklerle çok benzerler. Aşırı enerjileri ile bilinen bu hayvanlar, oyun oynamayı oldukça severler.
  • Köpekler gibi dost canlısı ve sadık hayvanlardır.
  • Isırma, zarar verme gibi huyları yoktur.
  • Oldukça ürkek olan sevimli dostlarımızın, yüksek sesli ortamlarda kalmaması gerekmektedir. Aşırı gürültülü yerler, onların huzursuz olmalarını sağlayacaktır.
  • Yüksek sesten korktukları gibi yüksek yerlerden de çok korkarlar. Normalde ısırma gibi bir huyu olmadığı halde, korktuğu için sizi ısırabilir. O yüzden onu kucağınıza almadan önce, alışması için bir süre beklemelisiniz. Anlayacağınız, ürkek ve naif olan bu tavşanlara korunması gereken bir bebek gibi davranmanız gerekmektedir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Leopar Kaplumbağası Özellikleri ve Bakımı

Singapur Tavşanlarının Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Singapur tavşanları hassas oldukları gibi bakımına da özen gösterilmesi gerek hayvanlardır.

  • Bir Singapur tavşanınız varsa onu gürültüden uzak tutmalısınız. Barınacağı yerin temiz, düzenli ve sakin olması gerekmektedir.
  • Tüyleri oldukça yumuşak ve kısa olan sevimli dostlarımızın tüylerini düzenli bir şekilde taramanız gerekmektedir. Aksi takdirde tüylerinde sık sık düğümler oluştuğunu görmeniz mümkündür.
  • Minik tavşanlarımızın bedeni kadar gözleri de oldukça hassastır. Bu nedenle gözlerini her gün ılık bir suyla ıslattığınız pamukla temizlemeli. Gözlerine kaçan tüyleri taramalısınız.
  • Aşırı enerjisiyle bilinen bu tavşanların egzersizlerini ihmal etmemelisiniz. Egzersiz yapamayan bir tavşan gergin ve sinirli olabilir.
  • Tavşanınızı kesinlikle yıkamamalısınız. Çünkü onların zaten kendi kendilerini temizleme yetenekleri vardır. Ancak tüylerinin çok kirlendiğini düşünürseniz ıslak bir mendille silmeniz mümkündür.
  • Kulakları diğer tavşanlara göre daha küçük ve kısa olsa da kontrolünü sık sık yapmalısınız. Çünkü tavşanların en çok bakteri ve parazit oluşan yerleri kulaklarıdır.
  • Tavşanlar sebze ve meyve yemeyi çok severler. Ancak sebze ve meyveleri onlara haftanın bir günü olacak şekilde vermeniz yeterli olacaktır. Çünkü mideleri ve bağırsakları o kadar hassastır ki yemleri dışında bir besini fazla kaçırdıklarında hemen ishal olabilirler.
  • Her evcil hayvanda olduğu gibi aşılarını uzman bir veteriner hekim tarafından yaptırmanız gerekmektedir. Tavşanlar sokağa çıkmıyor diye düşünmeyin. Bizler sokağa çıkıyoruz ve dışarıdan her türlü hastalığı minik dostumuza bulaştırma ihtimalimiz vardır.
  • Tavşanınızın kafesinden samanı eksik etmemelisiniz. Saman, tavşanlar için oldukça besleyici bir gıdadır.
  • Çok fazla ilgiye ihtiyaç duymazlar. Ancak onları yine de uzun vakitler yalnız bırakmamalısınız.

Singapur Tavşanlarının Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?

Genel olarak tüm bitki, sebze ve meyveleri yiyebilen bu hayvanlara yine de yemleri dışında pek bir şey verilmemelidir. Çünkü bağırsakları çok hassastır ve yem dışındaki yiyecekler ishal olmalarını sağlayabilir. Haftanın bir günü olacak şekilde, havuç, marul, dereotu, maydanoz, taze çimen,  lahana yaprakları, enginar yaprağı verebilirsiniz. Ancak biraz önce de dediğimiz gibi, bunları çok nadir olarak tavşanınıza yedirmelisiniz. Kaliteli tavşan yemleri ile beslendiklerinde ömür süreleri uzun olur ve sağlıklı yaşayabilirler.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Tavşanlarda Kaşınma Nedenleri

Singapur tavşanlarının bedenleri gibi mideleri de miniktir. Ama onlar bunun farkında olmadıkları için yiyecekler konusunda oldukça obur davranırlar. Bu nedenle tavşanınızın beslenmesini sizin kontrol etmeniz gerekmektedir.

Beslenme konusunda bir diğer dikkat etmeniz gereken unsur ise, minik dostunuza yeşillik verirken bunu saman takviyesi ile yapmalısınız. Böylelikle yeşillikler tavşanınızın midesini rahatsız etmeyecek, ishal olmasını engelleyecektir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.