Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

5 Maddede Büyümeyen Tavşan Cinsleri

18.12.2021
5.314
Abone Ol 
5 Maddede Büyümeyen Tavşan Cinsleri

Büyümeyen tavşan cinsleri hangileri? Tavşanlar evcil hayvan olarak çok fazla tercih edilmeye başlanmıştır. Tüylü, minik görüntüleriyle tıpkı bir pelüş gibi görünen bu sevimli canlıların evde bakımları genel olarak kolay olsa da birer kemirgen olmaları bazen eşyalara zarar vermelerine sebep olabilir. Bu özelliklerine rağmen görüntüleri ve sıcakkanlı davranışları sebebiyle birçok insan tarafından çok sevilmektedirler.  Dünyada birçok tavşan çeşidi vardır ve bunlar boyut olarak da oldukça değişim göstermektedir. Evcil olarak tercih edilen tavşanlar ise boyut olarak küçük ve büyümeyen türlerdir. Bu büyümeyen tavşan cinslerini birlikte inceleyelim. Eğer evinizde bir tavşan beslemek istiyorsanız bu yazımız tam da aradığınız tavşanı bulmanızı sağlayacak.

Büyümeyen Tavşan Cinsleri: Hollanda Lop Tavşanı

Hollanda Lop tavşanlarının kökenleri adından da belli olduğu gibi Hollanda’ya dayanmaktadır. Bu minik ve sevimli tavşanlar oldukça kısa bir boya sahiptirler. Boylarının kısa olmasının yanı sıra kafaları biraz daha büyüktür ve uzun yere doğru uzanan kocaman kulakları vardır. Bu görüntüleri gerçek anlamda çok sevimli olmalarını sağlar. Küçük lop tavşanlarının kulakları yavru oldukları zamanlarda düzdür fakat zamanla aşağıya doğru inmeye başlarlar.

Bu tavşanlar gün içerisinde çok fazla su tüketirler ve eğer bu tavşan türünden edinmek istiyorsanız su ihtiyacının düzenli olarak karşılanması gerektiğini bilmeniz çok önemlidir. Bu tavşan türünün ağırlığı 1 ile 2 kilogram aralığında olmaktadır. Oldukça sıcak kanlı ve hareketli bir karaktere sahiptirler. Oyuncu ve meraklı halleriyle eve geldiği anda gönlünüzü fetheder. Bu tavşan türü aynı zamanda çok zekidir ve ona kolaylıkla tuvalet eğitimi verebilirsiniz. Bu özelliği hijyen konusunda oldukça rahat etmenizi sağlayacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Evde Bakılabilen Hamster Cinsleri

Hollanda Lop tavşanlarını sürekli kafeste tutmamak gerekir çünkü onlar hareket etmeyi, gezinmeyi ve egzersiz yapmayı severler. Evin içerisinde serbest bırakarak mutlu olmalarını sağlayabilirsiniz. Onları sürekli kafeste tutmak strese girmelerine ve mutsuz olmalarına sebep olacaktır. Oldukça sevimli olan bu minik tavşan türünü evde rahatlıkla beslemek mümkündür.

Büyümeyen Tavşan Cinsleri: Cüce Tavşan

Bu tavşanlara cüce denmesinin sebebi gerçekten de çok minik boylarda olmasıdır. Cüce tavşanların boyu en fazla 50 santimetre uzayabilir ve ağırlıkları da en fazla 1,5 kilogram civarındadır. Aslında cüce tavşanların bu kadar minik olmalarının sebebi büyüme hormonlarında eksiklik olmasıdır fakat bu durum onlarda herhangi bir sağlık problemi oluşturmaz.

Bu tavşanların kulakları kısa ve dümdüzdür. Vücutları orantılıdır ve düz bir burunları vardır. Cüce tavşanlar siyah, gri, kahverengi veya beyaz renklerde olabilmektedir. Bu tavşan türleri karakter olarak çok oyuncudur ve her ne kadar kendi halinde oyun oynamaktan keyif alsalar da sahiplerine çok bağlı ve onlara karşı çok sevecendirler.

Bu tavşan türü çiftleşme zamanları geldiğinde gergin olabilirler ve bu sebeple çiftleştirmeyi düşünmüyorsanız kısa süre içerisinde kısırlaştırmak doğru olacaktır. Bu tavşan türü yüksek sesten ve bölgelerinin işgal edilmesinden hiç hoşlanmazlar. Bölgelerinin ayrı ve özel olması onlar için çok önemlidir. Yüksek sese maruz kaldıklarında da panikleyip sahiplerini istemeden ısırabilirler. Bu sebeple bu detaylara dikkat etmek önemlidir. Cüce tavşanlar oldukça temiz ve uysal hayvanlardır ve aynı zamanda çok fazla ilgiye ihtiyaç da duymazlar. Bu sebeplerden dolayı cüce tavşanları evinizde rahatlıkla besleyebilirsiniz.

Büyümeyen Tavşan Cinsleri: Rex Tavşanı

Bu tavşanlar oldukça zeki ve sevimli yapılarıyla çok fazla ilgi görmektedirler. Büyüklük olarak yine belli bir noktaya kadar büyüyebilirler fakat yine de çok küçük değillerdir. Orta boyda olan bu tavşan çeşidi ağırlık olarak 3-5 kilogram aralığında olabilmektedirler. Rex tavşanları amber, siyah, mavi, tarçın gibi oldukça çeşitli renk ve desenlere sahip olabilirler. Bu tavşanların en önemli özellikleri çok zeki ve anaç bir yapıya sahip olmalarıdır. Zeki olmalarından dolayı kolay bir şekilde eğitilebilir ve bazı komutlarınızı öğrenebilir. Özellikle çocuklarla oynamayı çok seven bu tavşan türü yine evde beslenebilecek fazla büyümeyen tavşanlar grubunda yer almaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Fransız Lop Tavşanı Özellikleri ve Bakımı

Büyümeyen Tavşan Cinsleri: Aslanbaş Tavşanı

Bu tavşanların suratlarında bulunan tüyleri ve uzun dik kulakları çok sevimli bir görüntüye sahip olmalarını sağlar. Boyut olarak bu tavşanlarda oldukça küçüktürler ve ortalama olarak 2 kilogram ağırlığındadırlar. Bu tür tavşanlara Aslanbaş denmesinin sebebi uzun yelelere sahip olmalarıdır. Bu yeleler yetişkinlik döneminde zamanla dökülmektedir.

Aslanbaş tavşanının bacakları diğer tavşanlara göre daha kalındır ve göz renkleri kırmızı, kahverengi ve mavi olabilmektedir. Bu tavşan türü Hollanda Cüce tavşanı ve Swiss Fox tavşanı birleşiminden meydana gelmiştir. Aslanbaş tavşanlarının asıl kökenleri ise Belçika ve İngiltere’ye dayanmaktadır.

Büyümeyen Tavşan Cinsleri: Hot Hot Tavşanı

Bu tavşan türü de en fazla 1,5 kilogram ağırlığa ulaşabilen küçük tavşan cinslerinden biridir. Bu tavşanların görüntüsündeki en ayırt edici özellik gözlerindeki siyah sürme görüntüsüdür. Boyutlarının ufak olması sebebiyle evde bakılmak için tercih edilen bu tavşan türünün bakımı da oldukça kolaydır. Tüylerinin haftada birkaç kez taranması tüy bakımı için yeterlidir ve bu sayede oldukça az tüy dökmektedirler. Kaliteli tavşan yemi ile beslenmeleri gerekir.

Hot Hot tavşanları yeteri kadar yem, sebze ve meyve ile beslenmelidir fakat bu tavşan türleri hep açtırlar ve bu sebeple kafeslerinde sürekli saman ve su bulundurmak gerektiği kesinlikle unutulmamalıdır. Bu tavşan çeşitleri diğerleri kadar aktif ve hareketli değildir ve onlara tuvalet eğitimi vermek oldukça kolaydır. Bu tavşanlar minik boyları ve uysal yapılarıyla evde rahatlıkla tercih edilebilir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.