Tavşan Bakımı Nasıl Olur? Nelere Dikkat Edilmeli?
Tavşan bakımı nasıl olur? Yorucu bir iş gününden sonra evinize geldiniz ve koltuğa kendinizi bıraktınız. Kafanızda onlarca düşünce var. Tüm bu düşünce yorgunluğunun etkilerini yalnızca tavanı izleyerek atmaya kalkarsanız mutlaka başarısız olursunuz. Siz o haldeyken elinizin altına gelen ve size sırnaşan bir tavşanınız olsa peki? Bu dünya tatlısı minik dostlarımızın bakımını birçok okurumuz merak ediyor. Bu yazımızda sizlerle evde tavşan bakımı hakkında bilmeniz gereken temel bilgileri vereceğiz. Beslenmeden, aşılara varıncaya kadar oldukça geniş bir yelpazeyle tavşanların dünyasına girmeye hazır olun!
Tavşan Bakımı Nasıl Olur?
Tamamen otçul olan tavşanlar, dünya üzerindeki birçok coğrafyada yaşamaktadırlar. Birçok farklı tavşan cinsi olsa da ev ortamında bakılabilecek olanların hemen hepsinin ihtiyaçları benzerdir. Bu yazının derinliklerine inmeden önce evde tavşan bakmak isteyen okurlarımıza birkaç tavsiyemiz olacak. Balkonda, karton kutuda ya da kafeste bakmak üzere bir tavşan edinmek istiyorsanız kesinlikle geri adım atmanızı öneririz.
Bu tarz kapalı kutularda yaşayan tavşanlar ne yazık ki mutsuz olurlar. Mutsuz oldukları gibi kolayca da bunalıma girebilirler. İnsanlar sırf görüntü ve sosyal medya paylaşımlarındaki materyal ihtiyacını gidermek için tavşanlar edinip bu hayvanları kafeslere kapatıyorlar. Sonra da kokularından şikâyet ediyorlar. Düzgün bakılan tavşanın kokusu olmaz. Evde tavşan bakıp koku şikayetinde bulunanlar ne yazık ki hayvanlarının bakımlarını aksatmaktadırlar ya da hayvanın ihtiyaç duyduğu yaşam alanını sunmamaktadırlar.
Tavşan Ne Yer?
Tavşan bakımı nasıl olur diyenler için ilk olarak beslenmeden söz edelim. Tavşanların beslenme alışkanlıklarını öğrenmeden önce sindirim sistemlerine dair farklılıkları kavramanız gerekir. Tavşanların sindirim sistemleri bizimkinden farklı çalışmaktadır. Onlar yedikleri besinler ile daha önce yedikleri besinleri iteklerler. Bu sayede sistematik bir sindirim gerçekleşmiş olur. Bu sindirim sisteminin tek ve en önemli ihtiyacı düzenli beslenmedir. Tavşanların öğün aralıkları sık olmalıdır. Aksi takdirde sağlık sorunu yaşayabilirler ve ölebilirler. Evde tavşan yetiştirmek için planlar yapıyorsanız bir yem ve su köşesi organize etmeniz gerekir. Tavşan ihtiyaç duyduğu anda kuru ot, saman gibi itici besinlere ana öğünlerinin haricinde ulaşabilmelidir.
Ev ortamında tavşan yemleri işinizi fazlasıyla görür. Kemirgen yemi olarak da bilinen bu hazır yemlerin içerisinde fıstık, keçiboynuzu, yulaf, mısır, buğday gibi birçok farklı materyal bulunmaktadır. Bunun yanı sıra evinizde baktığınız tavşana taze otlar ve sebzeler de verebilirsiniz. Bu beslenme periyodunda dikkat etmeniz gereken bazı hususlar bulunuyor. Tek yönlü beslenme tavşanlarda bazı hastalıklara yol açabilmektedir. Guatr ve ishal bunların başında gelmektedir. Bu hastalıklar tavşanınızın ölmesine yol açabilir. Beslenme düzeninde yeşil otların yanı sıra kuru otların da her öğünde verilmesi gerekmektedir. Ayrıca tavşanların tuz ihtiyaçları da karşılanmalıdır. Doğal ortamlarında kayaç yüzeylerinde tutunan tuzları tüketerek bu ihtiyaçlarını gideren tavşanlar, ev ortamında ancak sizlerin yapacağı takviyeler ile bu ihtiyaçlarını karşılayabilirler.
Eğer beslenme düzenlerini en iyi şekilde sağlamak noktasında kendinizden şüphe duyuyorsanız bu durumda hazır yem ve mamaları tercih edebilirsiniz. Pet shop sayfamız aracılığıyla bu ürünlere kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Ev ortamındaki tavşanın hazır yemlerle de olsa çeşitli beslenmesini arzu ediyorsanız farklı markaların farklı türdeki yemlerine göz atmanızı öneririz. Kuru yonca, kuru mısır ve kuru meyve içerikli farklı yemler tavşanınızın pek hoşuna gidecektir. Ayrıca saman almanızı da öneririz. Saman, tavşanların en sevdiği besindir diyebiliriz. Kuru ve taze besinler arasındaki dengeyi iyi kurmanız gerekir. Bu dengeyi kuramazsanız hayvan ishal ya da kabız olabilir. Bu sorunlar ölümlerle de sonuçlanabilmektedir.
Yavrum Tavşan Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?
Yavru tavşan bakımı nasıl olur? Yavru tavşanlar ilk doğdukları andan itibaren cinsine göre süresi değişmekle birlikte bir zaman dilimi boyunca anne sütüyle beslenirler. Tavşanların bu dönemleri onlar için kritik düzeydedir. Anne sütü alamayan tavşanların mutlaka yeni doğan tavşan besinleri ile beslenmesi gerekir. Direkt olarak yetişkin tavşan yemi vermek tavşanın sağlığına büyük zararlar verecektir. Bu özel besinlere pet shop sayfamızda yer alan tavşan ürünleri aracılığıyla ulaşabilirsiniz. Ev ortamındaki beslenmede yavru tavşanlara çok fazla taze yeşillik vermemeniz gerekir. Başta bu alandan karşılayacakları ihtiyaçlarını daha fazla su tüketerek halletmeleri gerekmektedir.
Tavşanlar Su İçer Mi?
Tavşanların su ihtiyacı elbette vardır. Tavşanlar için yuvalarında bir su matarası bulundurabilirsiniz. Su kabı dökülme ve tavşanın içine girmesi ihtimalleri nedeniyle pek tercih edilmemektedir. Bir su matarası fazlasıyla işinizi görecektir. Hayvan gün içerisinde ihtiyaç duydukça buradan su ihtiyacını karşılayabilir. Kemirgen sulukları için TIKLAYINIZ!
Tavşan Oyuncakları ve Diş Aparatları
Kemirgenlerin doğası gereği dişlerini sivri hale getirmeleri ve bu düzeyi korumaları gerekir. Tavşanınıza alacağınız bazı oyuncaklar ile hayvanınızın bu tür ihtiyaçlarını karşılayabilirsiniz. Sırf bu iş için hazırlanan özel taşlar da işinizi görecektir. Bu önerinin yanında tavşanla yaşamanın en temel gereklerinden birini daha sizlerle paylaşmak istiyoruz. Tavşan bakan kişilerin evlerindeki kabloları iyi muhafaza etmeleri gerekmektedir. Tavşanlar kemirgen canlılar oldukları için özellikle gece saatlerinde bu eylemlerini gerçekleştirirler. Kablolarınızı saklamaz ve onların ulaşabilecekleri yerlerde tutarsanız zamanla kablolarınızda ciddi hasarlar meydana gelebilir. Kabloları saklamadan asla tavşanınızı eve bırakmayın.
Evde Tavşan Bakımı Nasıl Olur?
Tavşanlar sosyal canlılardır. Bu nedenle onların gezinti ve hareket alanlarını kısıtlı tutmamanız gerekir. Evde tavşan beslemek istiyorsanız en az bir odayı onların özgürce kullanabilecekleri şekilde dizayn etmeniz gerekmektedir. Bu odada yine onlar için bir yuva kurgulamalısınız. Bu yuva kedi ya da köpekler için üretilen taşıma kutularından oluşturulabilir. Bu yuvanın zemin kaplaması için saman, talaş ya da hayvan yuvası zemin malzemesi tercih edebilirsiniz.
Tavşanınız için kapalı olmayan ve gayet ferah tavşan kafesleri de tercih edebilirsiniz. Yalnızca kafeste beslemek gibi bir hataya kesinlikle düşmeyiniz. Evde bir kafes olsa da hayvanın burayı yalnızca beslenme ve dinlenme alanı olarak kullanması gerekecektir. Tüm zamanını bu tarz küçük bir alanda geçirmesi mümkün değildir. Tavşanlara uygun sıcaklık ise normal bir ev sıcaklığıdır. Eğer büyükse ve kapalıysa balkonunuzun tamamını onlara vermek koşuluyla tavşanınıza orada bakabilirsiniz. Cinsler arasında farklılık olabilmekle birlikte genel olarak tavşanlar nispeten serin yerlerde de kendi hayatlarını idame ettirebilirler.
Tavşan Kokar Mı?
Tavşanlar doğal yaşantılarında da yıkanan hayvanlar değillerdir. Sahip oldukları biyolojik donanım onları fazlasıyla temiz kılabilecek kudrettedir ancak ev ortamında bakıldıklarında bu standartlar değişir. Evde tavşan yetiştiren birisinin koku problemiyle karşılaşmamak için temizliği asla aksatmaması gerekir. İki günde ya da üç günde bir hayvanın kafesi temizlenmelidir. Bunun yanında tuvalet eğitimi alan tavşanların tuvaletleri günlük temizlenmelidir.
Tavşanlar ilk üç ayda ev ortamına uyum sağlarlar. Tuvalet eğitimi, hijyen ve beslenme düzeni hemen hemen bu süre zarfı içerisinde hallolmaktadır. Tavşanlar kirlettikleri tuvalet kaplarına tekrar gitmezler. Kendi dışkılarından uzak dururlar. Aynı şekilde tavşanlar çok hareketli canlılar oldukları için yuvalarını da sıkça dağıtırlar. Bu dağınıklık her gün düzenlenmez ise hayvan huzursuz olacaktır.
Tavşanlar Neleri Sever?
Tavşan bakımı nasıl olur açıklarken, bu sevimli dostlarımızın sevdiği şeylerden de bahsetmemiz gerek. Tavşan beslemek için karar alma aşamasına gelen tüm insanlar bu hayvanların kedi ve köpekler gibi ilgi isteyip istemediklerini merak ediyorlar. Tavşanlar da tıpkı diğer birçok evcil hayvan gibi ilgi bekleyen ve buna ihtiyaç duyan hayvanlardır. Kucağınıza gelirler ve sırnaşıp uyurlar. Ara sıra hırçın hareketlerde bulundukları da olmaktadır.
Tavşanlar genel olarak sıcak ortamları sevdiklerinden dolayı vücut ısınız onları pek memnun edecektir. Onları sıklıkla kucağınızda bulabilirsiniz. Evin pencerelerinden yere yansıyan bir güneş girdiğinde oraya gidip oracıkta uyumaya bayılırlar. Son olarak tavşan beslenen evdeki yeşil bitkilerin sağlam kalmayacağını da mutlaka bilmeniz gerekir. Boylarının yetiştiği her türlü yeşilliği tüketirler.
Tavşan Evde Kaybolur Mu?
Yavru tavşanlar evde kaybolabilir. Evin dışına çıkabilmeleri ya da kendilerine zarar gerebilecek bir yere girmeleri ihtimali sizi bir hayli korkutacaktır. Bu nedenle boyunlarına fazla sıkı olmamak şartıyla bir zil bağlamayı deneyebilirsiniz. Tavşanları yıkamak ise oldukça hassas bir meseledir. Kulaklarına çok dikkat etmeniz gerekir. Bu konuda veteriner desteği almanızı ve üç aylık oldukları andan itibaren düzenli olarak aşılarını yaptırmanızı öneriyoruz. Yine cinsiyet öğrenme konusunda da veterinere başvurmanız gerekir.
Tavşan Gece Evde Ses Yapar Mı?
Tavşanlar oldukça hareketli hayvanlardır bu nedenle gece saatlerinde de ses yaparlar. Uyuduğunuz odada tavşan bakmanız çok zor bir ihtimaldir. Onların uyku sahasından uzak olmaları gerekir. Yoksa zıplama gürültüleri sizi uyutmaz.