Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Tavşanın Fiziksel Özellikleri Nelerdir?

19.11.2021
1.638
Abone Ol 
Tavşanın Fiziksel Özellikleri Nelerdir?

Tavşanlar sevimli görüntülerinden ötürü çocuklar ve yetişkinler tarafından en çok beslenen hayvan türlerinden biridir. Peki, tavşanın fiziksel özellikleri nelerdir? Detaylıca anlatalım.

Tavşanların Genel Özellikleri

tavşanın fiziksel özellikleri

Herhangi bir tavşanın fiziksel özellikleri çoğu insanın dikkatini çeker. Minik ve tüylü bu sevimli canlılar birçok insan tarafından çok sevilmektedir. Tavşanların yaklaşık olarak 50-60 farklı türü bulunmaktadır. Her ne kadar üzücü olsa da bazı tavşanlar yalnızca tüyleri için yetiştirilmektedir. Bu kadar farklı çeşidi olan tavşanların özellikleri de birbirlerinden farklıdır.

En bilinen tavşan türleri Yeni Zelanda tavşanı, Angora tavşanı, Hotot tavşanı, Havana tavşanı, gümüş tavşanı, Himalaya tavşanı ve Aslanbaş tavşanıdır. Her tavşanın kendi türüne özgü özellikleri bulunmaktadır.

Tavşanlar memeli grubunda yer alan küçük ve sevimli bir hayvan çeşididir. Tavşanlar gündüz olduğunda uyurlar ve gece olduğunda hareketli hale gelirler. Bu sevimli hayvanların ses duyma özellikleri ve kulakları çok gelişmiştir. Bu yüzden her türlü sese tepki gösterirler. Tavşanlar sese duyarlı oldukları ve gürültülü bir ortamda mutlu olmayacakları için gürültüsüz ve sakin yerlerde yaşamaları onlar için faydalı olacaktır.

Aynı zamanda bu hayvanların koku alma özellikleri de çok gelişmiştir. Tavşanların genel fiziksel özellikleri arasında kuyruklarının kısa, kulaklarının ve bıyıklarının uzun olması sayılabilmektedir. Bunlarla birlikte tavşanlar iri gözlere sahiptir.

Yaşam alanlarının oda sıcaklığında olması onlar için ideal olandır. Tavşan kafesi ideal sıcaklıkta olan bir yerde konumlanmalıdır. Tavşanlar boy olarak genellikle 30-60 cm arasında ve ağırlık olarak da 3 ve 10 kilo arasında olabilmektedirler. Bu canlıların yaşam süreleri ise yaklaşık olarak 8 ila 10 yıl arasındadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Teddy Lop Tavşanı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Angora Tavşanının Fiziksel Özellikleri

Bu tavşan türünün diğer bir adı Ankara tavşanıdır. Tüylerinin kalitesi çok önemlidir. Bu yüzden bakımına da çok dikkat etmek gerekmektedir. Bu tavşan türünün tüylerindeki ısıtma özelliği birçok hayvana tüyüne göre daha fazladır. Tavşan tüy bakım ürünleri ile düzenli olarak bakımları yapılmalıdır.

Angora tavşanın fiziksel özellikleri hakkında diğer önemli bilgilerden söz etmemiz gerekirse, Angora tavşanının yuvarlak bir kafa yapısı ve kırmızı gözleri vardır. Kulaklarında püskülü andıran tüyler mevcuttur. Genellikle orta boylarda olan bu tavşanların ağırlıkları ise yaklaşık olarak 4 kg civarındadır.

Kutup Tavşanının Fiziksel Özellikleri

Bu tavşanların kendine has en belirgin özelliklerinden birisi çok hızlı koşabilmeleridir. Yaklaşık olarak saatte 60 km hızla koşabilirler. Kutup tavşanın fiziksel özellikleri gibi detaylara baktığımızda, tüyleri genellikle beyaz renktedir fakat bu durum mevsimsel olarak da değişmektedir.

Kutup tavşanlarının yaz aylarında renkleri gri ve kahverengi tonlarındayken, kış aylarında beyaz olmaktadır. Bu renk değişimleri onların düşmanlarına karşı kendilerini savunmasında çok faydalıdır. Cins, her doğumunda ortalama 8 yavru doğurabilmektedir.

Himalaya Tavşanının Fiziksel Özellikleri

Bu tavşan türleri Himalayalar’da yaşadıkları için bu ismi almışlardır. Bu türler hem evcil olabilme hem de vahşileşebilme özelliği taşımaktadır. Himalaya tavşanın fiziksel özellikleri hakkında öncelikle şunu söyleyebiliriz; ön bacakları kısa ve arka bacakları uzun olan bir cinstir. İri gözlere sahip olan bu tavşan türlerinin bıyık ve kulakları uzun fakat kuyrukları kısadır.

Tüylerine ait olan ilginç bir özellik ise tıraş edildikten sonra tüyler buz ile temas ettirirse birtakım tepkime gerçekleşir ve tüyler siyaha dönüşür. Buz tüylerin üzerinden çekildikten sonra tüyler tekrar eski beyaz halini alır. Sağlıklı ve uzun seneler yaşayabilmeleri adına kaliteli tavşan yemi ile beslenmesi çok önemlidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Ginepig Bakımı Nasıl Olmalı?

Velikan Tavşanın Fiziksel Özellikleri

Bu tür tavşanlar hantal ve biraz tombul tavşanlardır. Bu tavşan türü aslında İkinci Dünya Savaşı sonrasında ortaya çıkan et ihtiyacını giderebilmek için üretilmiştir. Fiziksel özelliklerine baktığımızda bu tavşanlar kilo olarak 8 ila 12 kg arasında olabilmektedir. Bir sene içerisinde 5 kereye kadar yavrulayabilmektedir. Bu tür tavşanların etinden ve kürkünden faydalanılmaktadır.

Tavşanların Beslenmesi Nasıl Olmalı?

Tavşanların fiziksel özelliklerinden bahsettik. Peki tavşanların sağlıklı olmaları için nasıl beslenmeleri gerekir bunlara da bir bakalım. Tavşanlar tıpkı bir çocuk kadar beslenmesi ve bakımına dikkat edilmesi gereken bir hayvan türüdür. Öncelikle tavşanların otçul birer canlı olduklarını biliyor olmamız önemlidir. Kemirgen yemi ve kemirgen otları onlar için önemli bir besin kaynağı olmaktadır.

Tavşanların yeşillik ve sebze ağırlıklı beslenmesi onlar için faydalı olacaktır. Tavşanların en sevdikleri yiyeceklere marul, yonca, salatalık ve havuç örnek olarak gösterilebilir. Son olarak; tavşanlara her daim temiz ve yeterli miktarda su kemirgen suluğu ile düzenli olarak sunulmalıdır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.