Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Welsh Springer Spaniel Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Abone Ol 
Welsh Springer Spaniel Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Welsh Springer Spaniel, Galler’e özgü orta boy bir safkan köpektir. Sahipleri tarafından Welshie olarak anılır ve hem kara hem de suda av köpeği olarak görev alabilir. Eskiden bu yana çok yönlü bir av köpeği olarak yetiştirilmiştir. Harika bir arkadaş ve aile köpeği olarak da popülerdir.

Welsh Springer Spaniel Köpek Karakter Özellikleri

Bu cins köpekler bağımsız olmayı sevseler dahi acemi ebeveynler için de ideal olabilirler. Sevecen ve arkadaş canlısı bir köpektir, oynamayı sever ve çok sadıktır. Harika bir aile köpeği olur ama hassas bir köpektir. Bu yüzden çok fazla gerilimin ve yüksek sesin olmadığı bir yuvaya ihtiyacı vardır. Dışa dönük olmasa da enerjiktir.

Ara sıra havlar ve aynı zamanda oldukça tetiktedir. Bu nedenle birisinin içeri girip girmediğini size bildirmek için havlar. Yabancılara karşı çekingen ve dikkatli olabilir, fakat sizi savunmak için hareket etmesi pek olası değildir. Birlikte yaşadığı insanlarla çok yakın bağlar kurma eğilimindedir. Nazik, kibar ve iyi huylu olabilir ve ayrılık kaygısı yaşayabileceği için uzun süre yalnız bırakılmamayı tercih eder. Aile etkinliklerinin bir parçası olmak ister ve memnun etmeye heveslidir. Köpek oyuncakları ile oynamaktan, diğer köpeklerle sosyalleşmekten mutlu olur.

Welsh Springer Spaniel Köpek Tarihçesi

Welsh Springer Spaniel, Britanya’nın en eski spanielleri, İber Yarımadası’nın orijinal spaniellerinin torunlarıdır. Bu köpeklerin eski zamanlarda İspanya’dan Galler’e tam olarak nasıl seyahat ettikleri, henüz bilinmiyor. Ancak bu köpekler, MÖ 250 öncesine kadar İngiliz sanatında ve edebiyatında görülür. Irk, 1900’lerden itibaren daha da popüler olmuştur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Husky Köpek Özellikleri, Mizacı ve Bakımı

Welsh Springer Spaniel Köpek Fiziksel Özellikleri

Orta boy bir köpektir. Daha popüler İngiliz Springer ile karşılaştırıldığında daha hafif ve daha küçüktür, ancak İngiliz Cocker’dan daha büyük ve daha uzundur. Biraz kemerli bir boynu ve düz bir üst çizgisi vardır. Kuyruk seviyesini sırtıyla veya biraz üstünde tutar. İpeksi yumuşaklıkta, düz, hava koşullarına dayanıklı ve biraz kıvırcık olan kırmızı ve beyaz işaretlerle gelen çift katlı tüylere sahiptir.

Tüyleri göğüste, göbekte ve kuyrukta oluşur. Başı biraz yuvarlaktır ve vücudunun geri kalanıyla orantılıdır. Burun bölümü kare şeklindedir ve yaklaşık kafatasının uzunluğu kadardır. Kahverengi ya da siyah renkli burun delikleri vardır. Gözleri oval şekillidir ve koyu kahverengi, ela ya da sarıdır. Göz hizasında konumlanmış ve yanaklarına uzanan, hafif tüylü, sarkıt uzun kulakları vardır.

Welsh Springer Spaniel Köpek Bakımı

Bu köpekler orta düzeyde tüy döker. Tüylerinin iyi durumda kalması için haftada birkaç kez sert kıllı bir köpek tarağı ile fırçalanmalı ve özellikle kolayca dolaşan tüylü bölgelere özen gösterilmelidir. Mevsimsel dökülme dönemlerinde tüyleri daha yoğun dökülür ve günlük fırçalamaya ihtiyacı olur.

Cildinin doğal yağlarına zarar vermemek için tam ihtiyaç duyduğunda banyo yaptırılması gerekir. Aynı nedenlerle insan şampuanı değil, sadece uygun bir köpek şampuanı ile yıkanmalıdır. Diğer ihtiyaçları ise kulaklarına, dişlerine ve tırnaklarına bakmaktır. Sarkan kulakları olduğu için iyi hava sirkülasyonu sağlayamazlar ve bu nedenle kulak enfeksiyonlarına daha yatkındırlar.

Tahriş, kızarıklık, akıntı ve şişme gibi enfeksiyon belirtileri açısından haftada bir kulaklarını iyice kontrol edin. Banyodan veya yüzdükten sonra kulaklarını kuruttuğunuzdan emin olun. Dişlerinin ise haftada ortalama iki defa fırçalanması gerekir. Tırnaklar düzenli şekilde köpek tırnak makası ile kırpılmalıdır.

Welsh Springer Spaniel Köpeklerde Beslenme

Bu ırk köpeklerin sağlıklı beslenmesi için günde yaklaşık bir buçuk ila iki fincan kaliteli kuru köpek maması, en az iki öğüne bölünmelidir. Köpeğin ne kadar mamaya gereksinim duyduğu metabolizmasına, aktivite düzeyine, yaşına, sağlığına ve boyutuna bağlı olarak değişebilir. Ayrıca köpeğinizin her daim taze suya erişimi mutlaka olmalıdır. Köpek mama ve su kapları ile sevimli dostunuzun hijyenik ve sağlıklı beslenmesini sağlayabilirsiniz!

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Saint Bernard Beethoven Köpek Cinsi Özellikleri ve Bakımı

Welsh Springer Spaniel Köpek Eğitimi

Bu ırkı eğitmek orta derecede kolaydır. Çünkü zekidir, memnun etmeye isteklidir ve sizinle vakit geçirmeyi sever. Süreci biraz daha kademeli hale getirebilecek olsa da, bağımsız bir yanları olabilir. Siz onların liderisiniz ve belirlediğiniz kurallara bağlı kalmanız gerekiyor. Seansları eğlenceli, kısa ve ilginç tutun.

Köpek ödül maması, övgü ve teşvik gibi olumlu eğitim yöntemleri kullanın. Çok hassas olduklarından sert tonlara veya fiziksel düzeltmelere iyi tepki vermezler. Dikkat sorunları olan bir köpek olduğundan çok uzun, sıkıcı ve tekrarlayan seanslardan kaçının! Sabırlı, tutarlı, sakin ve kontrollü olun. Ayrıca köpek eğitim ürünleri ile eğitim sürecini desteklemeyi unutmayın.

Kendinden emin ve mutlu bir köpeğe dönüşmesi için erken sosyalleşme çok önemlidir. Küçük yaşlardan itibaren farklı yerlere, insanlara, seslere ve durumlara maruz kalması ve bunlara nasıl tepki vereceğini öğrenmesi gerekir. Sosyalleşmezse, endişeli, ürkek ve birlikte yaşaması zor bir köpek olabilir.

Welsh Springer Spaniel Köpeklerin Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Welshie iyi bir aile köpeğidir ve sosyalleşme sayesinde çocuklarla da harika bir oyun arkadaşı olur. Birlikte evin içinde ve bahçede oynayabilirler. Çocuklarla sosyalleştikçe onlara daha kolay alışır. Bu sosyalleşme aynı zamanda onun barışçıl olmasına ve evdeki diğer evcil hayvanları kabul etmesine, yardım eder. Diğer köpeklerle de iyi anlaşır.

Welsh Springer Spaniel Köpek Irkı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Irkla ilgili merak edilenler:

Welsh Springer Spaniel Köpeklerin Yatkın Olduğu Sağlık Sorunları Neler?

Bu cins yaklaşık 12 ila 15 yıllık bir ömre sahiptir ve genel olarak oldukça sağlıklıdır. Ama bazı sağlık problemlerine yatkın olabilir. Bu sorunlar arasında göz problemleri, kulak enfeksiyonları, epilepsi ve kalça displazisi sayılabilir.

Welsh Springer Spaniel Köpekler Hangi İklimler İçin Daha Uygun?

Aşırı sıcak ve aşırı soğuk olmayan her türlü iklimde yaşayabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  6 Maddede Belçika Köpek Irkları
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.