Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

American Cocker Spaniel Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Abone Ol 
American Cocker Spaniel Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Özellikle de av köpeği olarak görev alan American Cocker Spaniel köpekler, sarkık ve uzun kulakları sayesinde çok ilgi çeken sevimli köpeklerdir. Oldukça sıcakkanlı olan bu köpekler bekçi köpeği olarak eğitilebilen oyuncu ve dost canlısı köpekler olduğundan, diğer hayvanlar ve çocuklar ile de iyi şekilde anlaşabilmektedirler.

American Cocker Spaniel Köpek Karakter Özellikleri

Cins, sıcakkanlı ve arkadaş canlısı bir karaktere sahiptir. Yabancılar ile iyi anlaşabilir, diğer köpeklerle ve hayvanlarla iletişimde sorun yaşamaz ve çocuklarla da iyi anlaşabilir. Bu sebeple de çevrelerindeki herkesin ilgisini çekmeyi ve neşeli karakterlerini yansıtmayı başarır.

Oyuncu bir karaktere sahip olan American Cocker Spaniel köpekleri hareketli ve günlerini enerjik şekilde geçiren köpeklerdendir. Bu köpekler özellikle de oyun oynamaktan, kovalamaktan, yakalamaktan ve avlanmaktan hoşlanır. Bu yüzden de avcılık alanında tercih edilen köpek ırklarından biridir.

American Cocker Spaniel köpekleri genellikle çok uyuyan bir cinstir. Bu köpekler aşırı hareketli oldukları için enerjilerini geri kazanmak amacı ile uzun saatlerini uyuyarak geçirmeleri de mümkündür. Yaklaşık 12-14 saat kadar uyuyabilecek olan cinsin günlerini aktif şekilde geçirdikten sonra halsiz düşmesi olasıdır.

Enerji dolu karaktere sahip olan bu oyuncu ırk, yüksek aktifliğe gereksinim duyar. Bu nedenle de köpeğinizin her gün yeteri kadar egzersiz yapmasını sağlamanız onun sağlığı ve mutluluğu için son derece önemlidir. Özellikle de açık alanda ve temiz havada yapacağınız egzersizler köpeğinizi çok memnun edecektir. Onunla yakalama, kovalama ve geri getirme oyunları oynayarak hem temel güdülerini harekete geçirebilir hem de köpeğinizin aktif kalmasını sağlayabilirsiniz.

American Cocker Spaniel Köpek Tarihçesi

İngiliz ve Amerikan Cocker Spaniel köpekleri aynı aileye mensup olan köpeklerdir. İsimlerinde yer alan Spaniel kelimesi onların İspanyol olduğunu belirtmek için kullanılmaz çünkü kökenleri İspanyol değildir. Spaniel kelimesi köpeklerin uzun tüylü av köpeği olduğuna işaret etmek için kullanılmaktadır. Yine de bu köpeklerin uzun yıllar önce İspanya’dan İngiltere ve Amerika’ya götürüldüğü de düşünülmektedir.

Uzun yıllar boyunca iyi bir avcı ve bekçi köpeği olarak görev alan bu köpekler özellikle de kuş avı gibi tercih edilen ırklardan biridir. Avcı ve hareketli karakteri sayesinde çok sevilen bekçi köpekleri arasında yer alan American Cocker Spaniel ırkı tam bir koruyucu aile köpeği olması ile bilinen cana yakın ırklardandır. İlk kayda geçen American Cocker Spaniel 1878 yılında resmiyet kazanmıştır. Ancak bu ırkın kökeninin 15. yüzyıla dayandığına dair pek çok farklı rivayet de yer almaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  7 Maddede İngiliz Köpek Cinsleri

American Cocker Spaniel Köpek Fiziksel Özellikleri

Genellikle erkek American Cocker Spaniel köpekler dişilerden daha iri yapıya sahiptir. Erkek American Cocker Spaniel köpekler ortalama 37 – 39 cm yüksekliğe ulaşabilirken dişiler 34 – 37 cm arasında bir yüksekliğe sahip olabilir. Ayrıca erkekler 10 – 13 kilograma kadar ulaşabilirken dişiler yaklaşık olarak 9 – 12 kilograma sahip olabilir.

Uzun ve ipeksi yumuşaklıktaki tüyleri kimi zaman yer yer dalgalı olabilir. Köklerden uca doğru daha dalgalanan bir yapıya sahip olan bu kürk ayrıca farklı renkler de içerebilir. Siyah, kızıl – beyaz, krem – beyaz, krem, siyah – beyaz gibi çeşitli renklerde olabilen kürklerinin en yaygın hali genellikle krem tonlarıdır. Ayrıca kulakları da uzun tüylere sahiptir. İyi temizliği sağlanmazsa bu uzun kulakların enfeksiyonlara sahip olma riski yüksektir. Gözleri büyük ve koyu renkli olan American Cocker Spaniel köpeklerinin burnu İngiliz Cocker Spaniel köpeklerinden daha kısa yapıdadır.

Alın bölgesinden itibaren tüyleri kafaya doğru uzayarak gider ve yüz bölgesinde, kulaklarda, karında ve patilerin üzerinde de uzun tüyler gözlemlenir. Kulak, pati ve yüz bölgesindeki tüylerin düzenli şekilde tıraşlanması ve taranması, köpeğinizin tüylerinin birbirine dolaşmasını da engeller.

American Cocker Spaniel Köpek Bakımı

Bu köpeklerin bakımı her ne kadar pek zahmetli olmasa da tüylerinin bakımı ile ilgilenmeniz önemlidir. Tüylerin haftada birkaç kez taranması yeterlidir. Buna ek olarak American Cocker Spaniel köpekler orta derece tüy döker. Bunu önlemek için köpeğinizi tüy dökülmesini engelleyecek şekilde beslemeniz önerilir. Özellikle de vitaminler ve mineraller köpeğinizdeki tüy dökülmesi problemini en aza indirmek için oldukça yardımcıdır. Köpek tarağı ve fırça çeşitleri, sevimli dostunuzun tüy bakımını kolaylaştıracaktır.

American Cocker Spaniel köpeklerinin tüylerinin bakımına ve temizliğine çok özen göstermek gerekir. Kulakların nemli ya da pis kalması enfeksiyonların ortaya çıkmasına neden olacağı için kulakları düzenli şekilde temizlemeniz ve nemli olmadığından emin olmanız gerekir. Ayrıca kulak bölgesindeki tüyleri de rutin olarak taramanız köpeğinizin kulağındaki uzun tüylerin düğümlenmesini engelleyebilecektir. Eğer köpeğinizin tüm tüylerini her gün tarayamıyorsanız bile günde bir kez olacak şekilde kulak bölgesindeki tüyleri taramaya özen göstermeniz önerilmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Amerikan Staff Köpek Irkı Bakımı Nasıl Olmalı?

Bu köpeklerin aktif karakterleri onların sık sık egzersiz yapmasını ve aktifliklerini korumasını gerektirir. Bu sebeple köpeğinizle ilgilenirken onun egzersizlerini yerine getirdiğinden de emin olmanız önemlidir. Özellikle de yakalama, kovalama, geri getirme oyunlarını çok seven bu ırkın toplar, frizbiler, hareketli kovalama oyuncakları ile oynamaktan keyif alabileceği söylenebilir. Köpek oyuncakları sunmanız, onun gelişimi açısından önemlidir. Bu sayede köpeğinizin keyifli vakit geçirmesini sağlarken bir yandan da egzersizlerini yerine getirmesine yardımcı olabilirsiniz.

Köpeğinizin kulak bölgesini, yüzünü ve göz çevresini farklı temiz bezleri nemlendirerek temizleyebilirsiniz. Temiz bir nemli bezi duru su ile nemlendirip bu bölgeleri özenle silebilir ve sonrasında yüz bölgesindeki tüyleri özel taraklar ile tarayabilirsiniz. Kulakların dışı ve iç girişini de aynı şekilde silerek temizlemeniz en iyisi olacaktır. Eğer kulakların içini temizlemeniz gerekiyorsa bunun için üretilen özel solüsyonları tercih edebilirsiniz.

American Cocker Spaniel Köpeklerinin Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Yabancılar ile son derece iyi şekilde anlaşabilen bu köpekler hem çocuklarla hem de diğer hayvanlar ile iyi şekilde iletişim kurabilmektedir. Özellikle de diğer köpekler ile sıkı dostluklar geliştirebilen American Cocker Spaniel ırkı köpekler ayrıca diğer evcil hayvanlar ile de iyi anlaşabilmeleri ile bilinir. Yabancılara karşı sevecen ve dost canlısı bir yaklaşıma sahip olan bu cins yalnızca iyi bir oyun arkadaşı değil sadık bir dost da olur.

Hayvanlarla iyi anlaştığı kadar çocuklarla da iyi geçinebilen bu köpekler hem aktif hem de sevecen yönleri ile öne çıkan ırklardan biridir. Bu nedenle de çocuklarınıza iyi birer dost olabilecek olan bu köpekleri tereddütsüz şekilde tercih edebilir, aranızda bozulamaz bir bağ kurulması için bir American Cocker Spaniel sahiplenebilirsiniz.

American Cocker Spaniel Köpeklerde Beslenme

Kilo alma eğilimi olan bu ırk, aşırı yeme eğilimi de gösterebilir. Köpeğinizin çok yediğini fark ederseniz bu durumda sıkı bir beslenme ve diyet programı benimsemeniz gereklidir. Köpeğinizin sağlığı için onun çok fazla yemesini engellemeniz en iyisi olacaktır. Ayrıca son derece aktif olan bu köpeklerin kaliteli içeriğe sahip mamalar ile beslenmesi de daha doğru olacaktır. Bu şekilde köpeğinizin gün içindeki aktifliğini sağlıklı enerji kaynakları ile desteklemeniz de mümkün olabilecektir.

Bu köpekler çok yeme ve kilo alma eğilimi gösterdiği için beslenme programlarında mümkün olduğunca az tahıllı mamalara yer vermek, mamaların içeriklerine dikkat etmek, yağ oranı az olan mamaları tercih etmek en doğrusu olacaktır. Köpeğinizin sağlıklı gelişim sağlaması ve aktifliğini de en iyi şekilde muhafaza etmesi için doğru beslenmesi önemlidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpekler Kaju Yiyebilir mi?

Her köpeğin kendine has bir beslenme programı olması şarttır. Özellikle de eğilim gösterilen olası hastalıklara karşı beslenme programlarının düzenlenmesi son derece önemlidir. Bu sebeple de köpeğinizin olası hastalıklarına, yaşına, kilosuna, aktifliğine ve damak tadına bile uygun olan bir beslenme programı edinmeniz onun için daha sağlıklı olacaktır. Bunu sağlamak için kişiselleştirilmiş beslenme programınızı veterinerinize danışarak edinebilirsiniz.

Besleyici köpek maması çeşitleri için TIKLAYINIZ!

American Cocker Spaniel Köpekler Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Bu köpekler sevimli görünümleri ve hareketli yapıları ile çok dikkat çeken ırklardan biridirler. American Cocker Spaniel köpekler hakkında sıkça sorulan sorular ve cevapları:

American Cocker Spaniel Köpeklerinin Yatkın Olduğu Hastalıklar Nelerdir?

Bu köpekler özellikle de kilo almaya eğilimli olan köpek ırklarındandır. Bu nedenle de beslenme ve egzersiz programlarının sağlıklarını destekleyecek şekilde olması son derece önemlidir. Köpeğinizin aşırı kilo almasını önlemeniz ve sağlıklı gelişimini sağlamanız için beslenme ve egzersizleri veteriner kontrollü şekilde yürütmenizde yarar vardır.

Bu köpekler de diğer tüm uzun kulaklı köpekler gibi kulak sorunlarına yatkın ırklardandır. Özellikle de kulaklar hava almadığı için enfeksiyonların meydana gelme olasılığı oldukça yüksektir. Bundan korunmak için köpeğinizin kulak temizliğine dikkat etmeli, kulakların sağlığını olumsuz etkileyebilecek durumlardan uzak durmalısınız.

American Cocker Spaniel köpekleri ayrıca farklı göz rahatsızlıklarına da yatkınlık gösterir. Örneğin göz kuruluğu bu köpeklerde rastlanılan sağlık problemlerinden biridir.

American Cocker Spaniel Köpekleri Kaç Yıl Yaşar?

Ortalama 12 – 15 yıl kadar ömre sahil olan bu köpeklerin iyi bir bakım ve mutlu bir yaşam ile 15 yıldan fazla yaşaması da olasıdır. Köpeğinizin sizinle birlikte geçireceği uzun ve mutlu bir yaşamı olmasını istiyorsanız bakımını düzenli ve iyi şekilde sağlamalı, kontrollerini aksatmamalı ve köpeğinizin beslenmesinden egzersizine kadar her türlü ihtiyacına özen göstermelisiniz.

American Cocker Spaniel Köpeklerinin İngiliz Cocker Spaniel Köpeklerinden Farkı Nedir?

Bu iki köpek birbirine çok benzer özelliklere ve benzer bir isme de sahiptir. Aynı kökene bağlı olan bu köpeklerin farklı şekilde çiftleştirilmeleri onların ayrı ırklar olarak tanınmasına neden olmuştur. American Cocker Spaniel köpekleri, İngilizce Cocker Spaniel köpeklerinden kısa burunları ile ayrılan köpeklerdir. Bu ırkları birbirinden ayırt etmenin en kolay yolu burun yapılarına bakmak olacaktır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.