Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

9 Maddede En Yaygın Kedi Rahatsızlıkları

Abone Ol 
9 Maddede En Yaygın Kedi Rahatsızlıkları
3910.00₺

3491.00₺

Royal Canin Sterilised 37 Kısırlaştırılmış Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele
650.00₺

575.55₺

Kıtır Tavuklu Yetişkin Kuru Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele
2090.41₺

1703.78₺

Pro Plan Adult Tavuklu Yetişkin Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
716.33₺

406.45₺

Pro Plan Delicate Kuzu Etli Yetişkin Seçici Kedi Maması 1,5 kg

Ürünü İncele

Kedi rahatsızlıkları hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir. İnsanlarda ve diğer hayvanlarda olduğu gibi kedilerde de pek çok hastalık ortaya çıkabilir. Kedileri hastalıklardan korumak için sağlıklı beslenmeye, egzersize ve bakıma önem verilmesi gerekir. Öte yandan hayvanın düzenli olarak veteriner kontrolünden geçmesi de önemli bir husustur. Peki, en yaygın köpek hastalıkları nelerdir? Ayrıntıları açıklıyoruz.

Çok akıllı ve zeki olan kediler kendilerine bakmakta çok iyi ve dikkatli olurlar. Ancak çeşitli nedenlerle hasta oldukları durumlar da görülebilir. Bu durumlarda kedilerin davranışlarında ve vücutlarında bazı değişiklikler meydana gelebilir. Bu değişikliklerin kedi sahipleri tarafından fark edilmesi çok önemlidir. Bazı hastalıkların daha az riski olmasına rağmen bazı hastalıklar ise hayati bir tehlike oluşturabilmektedir. Bu yüzden de kedi sahiplerinin düzenli olarak kedilerinin vücutlarını kontrol etmeleri ve bir sorun olup olmadığını görmeleri gerekir. Gösterilen bu duyarlı davranışlarla kedilerin sağlını korumak ve hatta hayatını kurtarmak mümkündür.

Kedi rahatsızlıkları hakkında bilgi sahibi olunarak kedilerin yaşadıkları sağlık sorunlarını fark etmek daha kolay olur. Bundan dolayı bilinç sahipler tarafından çeşitli kedi hastalıkları merak edilir. Peki, kedi rahatsızlıkları nelerdir? İşte detaylar…

En Yaygın Kedi Rahatsızlıkları

Kedi Rahatsızlıkları

Kedilerde meydana gelen sağlık sorunlarının tehlike seviyesi değişiklik göstermektedir. Ancak tüm kedi rahatsızlıklarının kedilerin günlük yaşantısını olumsuz etkilediğinin farkında olmak gerekir. Kedilerde en sık görülen kedi rahatsızlıkları şu şekildedir:

1. Kedi Hipertiroidizm Hastalığı

Kedilerde hipertiroidizm hastalığına genellikle tiroit bezinde yer alan iyi huylu tümörler sebep olur. Bu tümörler nedeniyle tiroit bezinden salgılanan hormon seviyesinde artış yaşanır. Bu nedenle kedilerde susuzluk, hiperaktivite, iştah artışı, kusma ve kilo kaybı gibi durumlar gözlenir. Bunun yanı sıra hipertiroidizm hastası olan kedilerin huylarında da değişiklikler meydana gelir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedilerde Astım Nedir?

Bu hastalığa sahip olan kedilerin davranışları daha asabi ve huysuz olur. Kedilerde bu hastalık ilaç ile tedavi edilebilir. İlaçlar ile hormon salgılaması kontrol altına alınarak rahatsızlık giderilir. Duruma bağlı olarak tiroit bezleri de alınabilir. Ayrıca radyoaktif tedavi ile iyi huylu tümörler yok edilebilir.

2. Kedi Solunum Yolu Hastalığı

Kedi rahatsızlıkları arasında en yaygın olanlardan biridir. Kedilerde solunum yolu hastalığını anlamak oldukça kolaydır. Solunum yolu virüsü bulaşan kedilerde hapşırma, öksürme, burun çekme, burun tıkanıklığı, göz ve burun akıntısı gibi belirtiler olduğu görülür. Solunum yolu hastalığına yakalanmış olan kedilerin tedavisinde ilaç kullanımı yeterlidir. Bunun için veteriner hekimler tarafından verilen anti-bakteriyel ilaçlar, göz ve burun akıntısı için olan ilaçlar kullanılır.

3. Kedi Kulak Enfeksiyonu

Bakteri, akıntı, alerji ve diyabet gibi nedenlerle kedilerde kulak enfeksiyonları meydana gelebilir. Kulak enfeksiyonu olan kedilerin kulaklarında akıntı ve şişlik görülebilir. Kulaklarında oluşan hassasiyet nedeniyle kedilerin kulaklarına dokunulmasını istemedikleri görülür. Ayrıca kulak enfeksiyonundan etkilenen hayvanlar baş sallama davranışı sergilerler.

Kulak enfeksiyonu erken fark edildiği durumlarda tedavisi için kulak temizleyici veya kulak tıkacı kullanılması yeterli olabilir. Daha ileri bir düzeyde ilaç kullanımı gerekebilir. En ileri seviyedeyse cerrahi müdahale uygulanabilir.

4. Kedi Alt İdrar Yolu Hastalığı

Kedilerde alt idrar yolu hastalıklarının ölümcül bir hale gelmesi mümkündür. Organlarda kristalleşen bileşenler ve taşlar nedeniyle vücutta tıkanıklık oluşabilir. Bu durum nedeniyle kedilerin hayatları büyük bir tehlikeye girer. Bu sebeple alt idrar yolu hastalıkları fark edildiği zaman hızlıca tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.

Kedilerde alt idrar yolu hastalıklarının belirgin etkileri vardır. Alt idrar yolu hastası olan kedilerin idrar yapmakta zorlandığı ve idrar yaparken acı çektikleri görülür. Bu nedenle ağlama sesleri çıkarırlar. İdrarlarını tuvalet kapları dışında herhangi bir yere yapmaları da mümkündür. Hastalığın sebep olduğu ağrı nedeniyle hareket ederken acı çekerler. İştah kaybı gözlenir. Kediler mama ve su tüketmekten kaçınırlar. Sık sık bir köşede uyuklarlar. Çektikleri acı ve duydukları rahatsızlık hissi nedeniyle cinsel organlarını yalarlar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Brazilian Shorthair Kedi Irkı Özellikleri ve Bakımı

5. Kedi Mide Rahatsızlığı

Mide problemi de kedi rahatsızlıkları arasında konumlanır. Kedilerin mide zarlarının çeşitli nedenlerle hasar görmesi durumunda gastrit hastalığı meydana gelebilir. Mide zarındaki hasara bağlı olarak hastalığın seviyesi değişiklik gösterir. Hastalığın boyutu değişse bile eğer sorun birkaç gün içerisinde geçmiyorsa tıbbi tedaviye başvurulması gerekir.

Kedilerde mide rahatsızlığına bozuk yemekler, alerji, bakteri ve yemeği hızlı yemek gibi durumlar sebep olabilir. Bu hastalığa sahip olan kedilerde ishal, kanlı idrar, kusma, geğirme ve iştahsızlık gibi durumlar olduğu görülür. Bu hastalığın tedavisi için genellikle sıvı tedavisi ile beraber antibiyotik ilaç tedavisi uygulanır.

6. Kedi Böbrek Yetmezliği

Kedilerde aşırı kuru gıda tüketimi gibi çeşitli nedenler ile böbrek yetmezliği meydana gelebilir. Bu hastalık özellikle ileri yaştaki kedilerde daha çok görülür. Ancak daha genç olan kedilerde de ihmal edilmemesi gereken bir hastalıktır. Kedilerde böbrek yetmezliği hastalığının belirtileri böbreklerde ciddi bir hasar oluşana kadar ortaya çıkmaz. Bu yüzden kedilerin rutin sağlık kontrollerinin ihmal edilmemesi, hastalığı daha erken fark etmek için önemlidir.

Böbrek yetmezliği olan kedilerde aşırı su tüketimi, sık tuvalete çıkma, salya akıtma, çeneden ses gelmesi ve nefes kokusu durumları görülür. Erken evrede fark edilen böbrek yetmezliği hastalıkları çeşitli ilaçlar ve yöntemler ile idare edilebilir. Bu hastalığın tam olarak tedavi edilebilmesi için böbrek nakli gereklidir. Böbrek nakli olmadığı durumda diyaliz ile yaşamaya devam edilmelidir.

7. Kedi Diyabet Hastalığı

İnsanlarda da görülen bir hastalık olan diyabetin kedilerde görülmesi de mümkündür. Diyabetin kedilerde görülme sebebine dair net bulgular bulunmamakla beraber aşırı kilonun bu hastalığa sebep olan başlıca faktörlerden biri olduğu düşünülmektedir. Buna bağlı olarak da aşırı kilolu ileri yaşta bulunan kedilerde daha çok görülmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedilerde İlgisizlik Nedir ve Neden Olur?

Diyabet hastası olan kedilerde susuzluk ve idrara çıkma hissiyatında artış yaşanır. Buna bağlı olarak kedilerin tuvalet kapları dışındaki alanlara idrar yaptıkları görülür. Halsizlik ve uyuşukluk durumları meydana gelir. Diyabetten kedilerin ruh halleri de etkilenir. Diyabet nedeniyle kedilerde depresyon görülebilir. Kedilerde diyabet hastalığının tedavisi için tüketilen besinlerde değişiklik yapılabilir veya veteriner hekimler tarafından verilen ilaçlar uygulanabilir.

8. Kedi Kanser Hastalığı

Kedi rahatsızlıkları listesindedir. Kedilerde görülen kanser ile insanlarda görülen kanserin pek çok ortak yönü bulunur ve benzer şekilde gerçekleşir. Bir hücrenin kontrol dışı genişlemesi ve çevresindeki diğer hücrelere zarar vermesi ile kanser bulunduğu bölgeye yayılır. Sonrasında bu bölgeden tüm vücuda yayılma yönünde ilerleme gösterir. Kanserin vücudun her bölgesinde genetik ve çevresel faktörlere bağlı olarak görülmesi mümkündür. Kedilerde görülen kanserin de farklı türleri mevcuttur.

Kanser olan kedilerin cildinde enfeksiyon, şişlik ve yumru oluşumu gözlenir. Zarar gören hücreler nedeniyle ağızda kötü bir koku oluşur. İshal meydana gelir. İştah kaybı yaşanmasının yanı sıra kusma isteği ile de besin tüketmek zorlaşır. Bu nedenle kanser olan kedilerde kilo kaybı yaşanır. Nefes darlığı ve halsizlik de kanserin belirtileri arasında yer alır.

9. Kedi Kuduz Hastalığı

Kuduz hastalığı, tedavisi olmaması nedeniyle ölümcül bir hastalıktır. Kedilerin yanı sıra köpekleri ve insanları da etkileyen çok tehlikeli bir hastalıktır. Canlıların kuduz ile enfekte oldukları durumda uygulanabilecek herhangi bir tedavi yöntemi yoktur. Kuduz hastalığı, enfekte olan bir hayvanın ısırığı ya da küçük bir ihtimalde olsa salyası ile bulaşabilir. Bu hastalıktan korunmak için kedilerin aşıları kesinlikle ihmal edilmemelidir.

Kedilerde kuduz hastalığının belirtilerinin ortaya çıkması yaklaşık olarak bir ay alır. Kuduz olan kedilerin davranışlarında büyük değişiklikler oluşur. Saldırgan ve sinirli davranışlar sergiledikleri ve salya akıtıp ses çıkardıkları gözlenir. İştah kaybı, felç, ani ölüm ve dengesizlik de kedilerde kuduz hastalığının belirtileri arasındadır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.