Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kedi Kulak Uyuzu Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Abone Ol 
Kedi Kulak Uyuzu Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi
396.75₺

336.53₺

Royal Canin Digest Sensitive Gravy Kedi Yaş Maması 85 gr 12 Adet

Ürünü İncele
2090.41₺

1703.78₺

Pro Plan Adult Tavuklu Yetişkin Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
3419.90₺

2395.89₺

Advance Kısırlaştırılmış Tavuklu ve Pirinçli Genç Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
3430.00₺

2040.55₺

N&D Düşük Tahıllı Somonlu Kısırlaştırılmış Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele

Otodectes Cynotis ismi verilen kedi kulak uyuzu rahatsızlığı, derinin alt bölgelerine yerleşip akıntıya ve kaşıntıya neden olan bir kulak hastalığı olarak bilinmektedir. Şayet kediniz ya da köpeğiniz sürekli olarak kafasını sallıyor, kulaklarından kahve telvesine benzer bir renkte parçalar çıkıyorsa ilk düşünmeniz gereken şey kulak uyuzu olsun. Son derece acı verici ve eziyete dönüşebilen bu rahatsızlık, birçok köpekte ve kedide sürekli olarak görülmektedir.

Kedi Kulak Uyuzu Bulaşma Evreleri

Kulak uyuzu, genel olarak hasta kedilerde temas ile biçim kazanan son derece ciddiye alınması gereken önemli bir hastalıktır. En çok da dar kısımlarda kalan kedinin diğer hayvanlarla temas etmemesi imkansızdır. Bunun sonucunda kulak uyuzu faktörü sağlıklı olan kediye hemen geçebilir. Hasta olan kedinin kulağını temizlemek veyahut tüylerini fırçalayabilmek adına kullanılan birçok eşyanın sağlıklı bir kedi üzerinde kullanılması bulaşmaya neden olacaktır.

Genel olarak hastalık semptomları hızlıca görülmez. Kulak uyuzuna neden olan etken çok fırsatçı bir yapıya sahiptir. Kedinin kulağına girdikten sonra bağışıklık sisteminin zayıf halini kollar ve hastalığı meydana getirir. Peki kedilerin bu denli acı çekmesine neden olan kulak uyuzu hastalığının belirtileri nelerdir? İşte detaylar…

Kedi Kulak Uyuzu Belirtileri

Kediler kafalarını sola ve sağa sallayarak kulak kısımlarını şiddetli bir biçimde kaşırlar ve bu şekilde belirti gösterirler. Kulak uyuzunun tesiri kaşınmayla beraber kulak etrafındaki kılların seyrek hale gelmesiyle kendini belli eder. Bu kılların dökülmesi daha da dikkat çekicidir. Birçok durumda kulak kanalı içerisinden kötü koku gelir ve kahverengi bir renge sahip olan akıntı görülür.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kediler Elma Yiyebilir Mi?

Kedi Kulak Uyuzu Teşhisi

Şüpheye düşülen hasta kedinin kulağından alınmış olan akıntı örneği, mikroskop ile detaylıca incelenir. Otodectes Cynotis ismiyle bilinen etkenin görülmesi sonucunda teşhis de konmuş olur. Bu teşhisi her daim uzman bir veteriner hekim koymalıdır. Aksi halde güvenilir sonuç elde edilmez. Hiçbir şekilde kendiniz kedinize teşhis koymaya çalışmayın.

Kedi Kulak Uyuzu Tedavisi

Kulak uyuzu rahatsızlığının tedavisi konusunda temizlik ve hijyen temel esaslar olarak bilinmektedir. Hem kedi hem de köpekler için üretilmiş olan kulak temizleme solüsyonlarıyla beraber kulaklar her gün temizlenmelidir. Kulak temizliği tedavi kısmının en önemli bölgesini oluşturuyor diyebiliriz kesinlikle. Uzman veteriner hekim aracılığı ile önerilmiş olan losyon ya da pomat biçimindeki ilaçlar kedinin kulağının iç kısmına güzelce uygulanır. Kulak kanalında kronik hale gelen vakalarda ise antibiyotiklere gereksinim duyulabilmektedir. Hiçbir zaman kedinizi kendiniz tedavi etmeye çalışmayın. Yaptığınız bu hareket, hastalığın ilerlemesinden başka bir işe yaramaz. Kedi bakım ürünleri için TIKLAYINIZ!

Kedi Kulak Uyuzu Önleme Yolları

Kedilerin ve köpeklerin kulakları en uygun olan evcil hayvan kulak temizleme solüsyonu ile dezenfekte edilmelidir. Hasta olan kedilerle ve köpeklerle temas kurmaktan kaçınmak gerekir. Kulak bakımı ve temizliği esnasında kullanılan ürünlerin hijyen içerisinde olması gerekir. Hastalığın başlama evresinde tedavi çok daha basit olacağı için rutin bir biçimde veteriner hekim ziyaretleri yapılmalıdır. Muayene ettirilmelidir. En çok da kapalı ve dar yerlerde uzun zamanlı temaslardan uzak durmak gerekir.

Kedinize Hastalık Sürecinde Nasıl Davranmalısınız?

Kedinizin kulak uyuzunu daha sorunsuz bir biçimde atlatabilmesi açısından dikkatli olmanız gereken birçok önemli nokta bulunuyor. Bunların ilki ise ilgidir. Kedinizle hastalık sürecinde normalin iki katı kadar daha fazla ilgilenmeniz gerektiğini aklınızdan bir an olsun çıkarmamalısınız. Çünkü o sizin ilgi ve sevginize muhtaç bir canlıdır. Bu hastalık emin olun ki kedinizin canını çok yakar ve ona eziyet eder.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedilerde İshal Nedenleri, Tedavisi

Bu süreçte kediniz gergin bir kediye dönüşebilir, bu gayet de olası bir durum olarak karşımıza çıkar. Bu durumu normal karşılamalısınız. Kediniz hastayken onun hijyenine ekstra özen gösterin ve temizlenirken ona yardım edin. Kulaklarını her gün bir bebek gibi bakımdan geçirmeyi unutmayın. Bu sayede kedinizin bu hastalık sürecini çok daha konforlu bir biçimde atlatmasını sağlayabilirsiniz.

Kediniz gergin olduğu zaman ona kızmayın ya da vurmayın. Bu durum, hastalığın gidişatını önemli ölçüde etkileyecektir. Kedinizin sürekli olarak kendini stres altında hissetmesi hiç de sağlıklı bir olay olmayacaktır. Kulak uyuzu yok olacağına daha da ilerleyebilir. Elinizden geldiğince sabırlı ve metanetli olmaya özen gösterin. Böylece kedinizle bu zor süreci en iyi biçimde atlatmış olursunuz. Hastalığın tekrarlaması halinde ise hiçbir şekilde vakit harcamadan veterinere gitmeniz önemlidir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.