Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Akvaryum Temizleme Nasıl Yapılır? Nelere Dikkat Edilmeli?

16.01.2022
964
Abone Ol 
Akvaryum Temizleme Nasıl Yapılır? Nelere Dikkat Edilmeli?

Akvaryum temizleme nasıl yapılır? Evinizin ya da iş yerinizin baş köşesinde duran, birkaç sevimli dostunuzu güvenle misafir eden akvaryumunuzu temizlemek için çıkacağınız bu yolculukta size çok önemli tüyolar vereceğiz.

Akvaryum Temizleme Nasıl Yapılır?

Evcil hayvan sahiplerinin bu bakım sürecini daha iyi kavrayabilmeleri için kendi dünyalarıyla entegre ettikleri bir düşünce yapısına kavuşmaları gerekir. Bu karmaşık cümlede anlatmak istediğimiz aslında oldukça açık. Biz insanlar nasıl temizliğe ihtiyaç duyuyorsak, kapalı ortamlarda bulunan akvaryum balıkları da belli aralıklarla temizliğe ihtiyaç duyar. Akvaryum temizliği doğru zamanda ve doğru şekilde yapılmadığı takdirde balıklara zarar gelebilir. Tahmin edilenden daha dikkatli olmanız gerektiğini baştan belirtelim. Bu dikkatin nedeni ise temizlik esnasında yapılacak bazı hataların pek kötü neticelere yol açabilecek olması. Akvaryum zemin, cam ve motor temizliği sonrasında balık ölümleri ile karşı karşıya kalmamak için yazımızı sonuna kadar dikkatle okumanızı öneriyoruz.

Peki, akvaryum temizleme nasıl yapılır? Akvaryum diğer tüm hayvan yaşam alanlarından farklıdır. Bu farklılığın sebebi balıkların akvaryum suyuna bıraktıkları biyolojik izlerdir. Yani akvaryumunuzda su değişimi için yola çıktığınızda tüm suyu boşaltmanız gerektiği fikrini aklınızdan çıkarın. Cildimizde bizlere fayda sağlayan farklı küçük canlılar olduğunu mutlaka duymuşsunuzdur. Balıklar da yaşadıkları suya zamanla kendilerine yarar sağlayan biyolojik izler bırakırlar. Bu nedenle suyun tamamını değiştirmek balıklara zarar vermektedir. Cam temizliğinden başlayarak adım adım akvaryum temizleme sürecini sizlerle birlikte tamamlayacağız.

Her şeyden önce akvaryum suyunuzu sararmadan ve yüzeyinde birçok partikül yüzmeden evvel değiştirmeniz gerektiğini hatırlatalım. Bir diğer hatırlatmamız ise akvaryum temizliğinden bir hafta önce akvaryumunuza koyacağınız miktardaki çeşme suyunu bir kaba alarak dinlendirmeniz gerektiğidir. Bu şartları sağladıysanız gelin başlayalım!

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Akvaryumda Yeni Tank Sendromu Nedir?

Akvaryum Temizleme Nasıl Yapılır

Büyük Akvaryum Camındaki Kireç ve Yosunlar Nasıl Temizlenir?

Akvaryum temizleme nasıl yapılır diyenler için ilk aşama cam temizliği oluyor. Ve bu noktada akvaryum cam temizle ürünleri bir adım öne çıkıyor. Akvaryumların tüm albenisi iki unsurla sağlanır. Bunun bir tanesi camlardır. Diğeri ise zeminde ve arka planda bulunan materyallerdir. Camı kirlenen akvaryum hem estetik olarak hem de balıklarınızın sağlığı açısından olumsuz bir performans sergileyecektir. Büyük boy akvaryum kullanan okurlarımızın sayfamızda yer alan akvaryum bakım ve temizlik ürünlerine göz atmalarını öneriyoruz. Sayfamızdaki akvaryum camı temizleme kitleri işinizi kolaylaştıracaktır. Akvaryum silecekleri uzun bir sapın ucuna bağlanan temizleme aracından ibarettir. Eliniz, akvaryum boyutunuz standartların üstünde değilse, suya değmeden akvaryum camının iç kısımlarını rahatlıkla temizlemenize yardımcı olurlar.

Cam temizliğinde kullanılan sileceklerin uçlarında farklı unsurlar bulunuyor. En temel uçta bildiğimiz bulaşık süngeri ya da ona çok benzeyen bir ürün bulunmaktadır. Bu uç ile genel kirleri temizleyebilir, kolayca çıkan yosunları tamamen ortadan kaldırabilirsiniz. Kiti aldığınızda ikinci olarak bir demir uç sizleri karşılayacaktır. Bu demir uç çıkmayan yosun ve kireçler içindir. Kullanımlar sonrasında ürün talimatlarına göre uçları yıkamanız önerilir. Akvaryum dip süpürgesi kullanarak da kolay bir temizlik gerçekleştirebilirsiniz. Unutmadan tüm temizlik adımlarından sonra akvaryum camının dışını da temizlemeniz gerekiyor. Burada temiz nemli bir bez işinizi görecektir.

Küçük Boy Akvaryum Camı Bulanıksa Ne Yapmalı?

Küçük boy akvaryumlar için akvaryum temizleme nasıl yapılır sorusuna da cevap verelim. Akvaryumun kirlenmesi oldukça doğaldır. Balık dışkıları, yosunlar, yem kalıntıları ve süs atıkları camların zamanla bulanık görünmesine neden olur.

Küçük boy akvaryumların cam temizliği çok daha kolaydır. Eğer elinizi akvaryum suyuna sokmaktan çekinmiyor iseniz elinizi güzelce yıkayıp deterjan kalıntılarından tamamen arındırdıktan sonra bir bulaşık süngeri yardımıyla camları tek tek temizleyebilirsiniz. Bulaşık süngerinin daha önce hiç kullanılmamış olmasına dikkat etmeniz gerekir. Hiç kullanılmamış bir bulaşık süngerinin balıklarınıza hiçbir zararı olmayacaktır. Süngerin yeşil kısmını kullanmanız daha kolay bir temizliğe vesile olur. Son olarak her temizlikte yeni bir sünger kullanmanız da yine balıklarınız için faydalı olacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Akvaryum İçin Küçük Balık Türleri

Akvaryum Temizleme Nasıl Yapılır

Akvaryum Suyu Değişiminin Kuralları Nelerdir?

Akvaryum temizleme nasıl yapılır anlattıktan sonra akvaryum suyunun nasıl değiştirilmesi gerektiğinden bahsedelim. Akvaryum içerisinde balıklarınızın kendi hayatlarına uyumlu olarak oluşturdukları biyolojik dengeyi bozmamak adına suyun tamamını boşaltmamanız gerektiğinin altını çizelim. Akvaryum suyunuzun yüzde yirmi beşlik kısmını boşaltıp yerine aynı miktarda su eklemeniz yeterli olacaktır. Çeşme suyu kullanmanızda herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Tek dikkat etmeniz gereken kriter akvaryum temizliğinden bir hafta önce akvaryum kapasitesinden daha fazla suyu çeşmeden almak ve dinlendirmektir. Dinlenmiş su koymanız önemli bir husustur.

Kirli suyu dışarıya nasıl tahlil edeceğiz diye soruyorsanız bunun için de yine online petshop sayfamız üzerinden edinebileceğiniz akvaryum süpürgelerini önerebiliriz. Sayfamızda akvaryum sifonlar, dip temizleyiciler ve dip hortumu olarak arattığınızda bu ürünlere kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Bir alt başlıkta anlatacağımız temizlik aşamasında da bu ürüne ihtiyacınız olacak. Akvaryum ürünleri ve malzemelerini keşfetmek için TIKLAYINIZ!

Bu başlık altında sizlerle değişim sıklığı meselesini de aydınlatmak istiyoruz. Akvaryum suyunun değişim süresi haftada birdir. Bu en kötü ihtimalle on günde bir oluncaya dek bekletilebilir. On günden daha fazla sürelerde suyu bekletmek balıklarınızın sağlığı için tehditler oluşturacaktır. Diğer temizleme aşamalarını gözlemler yoluyla kendi belirlediğiniz periyotlarda yapabilirsiniz. Akvaryumun temiz ve bakımlı olması balıklarınızı her zaman mutlu eder. Bu nedenle hijyen konusunda tembellik etmemeniz gerekiyor.

Akvaryum Zemin, Aksesuar, Süs ve Bitki Temizliği

Akvaryum ekipman ve aksesuarları arasında önemli bir yere sahip olan dip hortumuyla su tahliyesi yaparken suyu yüzeyden almanızın hiçbir faydası yoktur. Dipte kalan dışkıları ve pislikleri toplamak için bir kovaya temizlik aracının ilgili kısmını yerleştirin ve su tahliyesine başlayın. Akvaryumun dibinden gözlerinizle seçebildiğiniz kirleri çekin ve bunları tahliye edin. Bu sayede çekilen kumlarınız olursa tekrar temizleyip akvaryum zeminine ekleyebilirsiniz. Bu temizliği yaparken kumları muhafaza eden daha etkili akvaryum yüzey temizleyiciler de bulunuyor. Onlara da göz atabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Balık Yemi Çeşitleri Nelerdir?

Akvaryum Temizleme Nasıl Yapılır

Akvaryumunuzda akvaryum bitkileri, kayalar ya da daha farklı süs eşyaları varsa bu durumda bunların temizliği için süpürgenin ucuyla onları sallamanızı öneriyoruz. Sallandıkları zaman içlerinde saklanan tüm kirleri suya bırakırlar. Siz su tahliyesi esnasında sudaki tüm pislikleri temizlersiniz ve akvaryum temizliğiniz büyük oranda tamamlanmış olur.

Akvaryum dekorları seçerken de dikkat etmeniz gereken hususlar bulunuyor. Akvaryum için kalitesiz taşlar kullanıyorsanız bu taşları bir an önce akvaryumdan çıkarmanız gerekiyor. Bu süsler yaptıkları salınım ile akvaryumda oluşan biyolojik dengeye zarar verebilirler. Akvaryumunuzun daha sağlıklı olabilmesi için elinizden geldiğince doğal materyalleri su ile temas durumuna getirmeniz gerekiyor. Kalitesiz malzemeden üretilen süsler yaşam kalitesini büyük oranda düşürüyor. Pet shop sayfamızda yer alan kaliteli akvaryum kum ve taş seçeneklerine göz atabilirsiniz.

Fanus tarzı akvaryum temizliği sonrasında balık ölümleri ile karşılaşan okurlarımız arasına dahil olmamanız için lütfen temizlik esnasında deterjan benzeri kimyasallar kullanmayın. Fanusu tamamen boşaltıp yeni suya balıklarınızı direkt bırakmayın. Yazıda söylenenleri küçük boyuttaki akvaryumlara da uygulayabilirsiniz. Eğer bu uyarılara kulak asmazsanız su değişiminden yaklaşık bir gün sonra balıklarınızın ölmesine neden olabilirsiniz.

Akvaryum Filtresini Temizlemek Zor Mu?

Akvaryum temizleme nasıl yapılır diyenler için bir önemli konu daha var. Büyük boy ya da gelişmiş küçük boy bir akvaryumunuz varsa farklı farklı markalarca üretilen filtrelerden ve ısıtıcılardan yardım alabilirsiniz. Bu filtrelerin marka ve modellerine göre temizlik adımları değişkenlik göstermektedir. Filtrenizin nasıl temizlendiğini öğrenmek için kullanma kılavuzuna bakabilir ya da satıcıdan destek alabilirsiniz. Akvaryum temizliği esnasında filtrenizin elyaflı kısmında biriken dışkıları ve diğer kirleri mutlaka temizlemeniz gerekmektedir.

Akvaryum filtre temizliği esnasında faydalı bakterileri barındıran suyun saklanması, bağlantıların balıklara ve filtre motoruna zarar vermeyecek şekilde kesilmesi gibi temel unsurlara dikkat etmeniz gerekmektedir. Bu unsurların tamamına yukarıda da belirttiğimiz üzere cihazın kullanma kılavuzundan öğrenebilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.