Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Cane Corso Italiano Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Abone Ol 
Cane Corso Italiano Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

İtalyan kökenli olan Cane Corso Italiano köpekleri sportif ırklar arasında yer alan sevecen ve sadık ırklardan biridir. Bu köpek pek çok konuda oldukça yeteneklidirler ve hem koruma güdüleri son derece gelişmiştir hem de Cane Corso Italiano köpeklerinin eğitimleri oldukça kolaydır. Bu nedenle de farklı görevlerde yer almak onlar için pek zor olmayacaktır.

Cane Corso Italiano Köpek Karakter Özellikleri

Sadık ve sevecen tavırları ile sahiplerini kendilerine bağlayan bu köpekler genel anlamda son derece uysaldırlar. Ayrıca zeki olduklarından dolayı da eğitimlerini kolay şekilde tamamlayabilirler. Sahiplerinin isteklerini eksiksiz şekilde yerine getirmek isterler. Sadık ve dikkatli yapılarını en iyi şekilde ortaya koymak onlar için önemlidir.

Cane Corso Italiano köpekleri kolay şekilde eğitilebilen ve eğitimleri de son derece keyif olan ırklar arasında yer alır. Bu köpeklerin eğitimleri oyun ağırlıklı olmasa bile köpeğinizin neşesi ve hareketleri sizin de keyif almanızı sağlayacaktır. Pek oyuncu karaktere sahip olmayan bu köpekler yine de sahipleriyle, çocuklarla ve anlaşabildikleri köpeklerle oyunlar oynamaktan keyif alırlar. Köpek oyuncakları ile oynamaktan da mutlu olurlar.

Koruma güdüsü oldukça gelişmiş olan Cane Corso Italiano köpekleri hem sahiplerini hem de sevdikleri kişileri korumak için son derece cesur şekilde hareket ederler. Bu köpeklerin gelişmiş koruma güdüsü onların farklı alanlarda da iyi şekilde görev almalarına yardımcı olabilmiştir. Bekçi köpeği, koruma köpeği ya da iyi bir aile köpeği olarak tercih edilebilen bu kolay eğitilebilir ırk ayrıca sürü gütmek ve sürünün korunmasını sağlamak için de sıklıkla seçilen ırklardandır.

Ev yaşamına ve apartman hayatına kolaylıkla adapte olabilen bu uyumlu köpekler farklı ortamlara girdiklerinde öncelikle dikkatli bu alanı ve alandaki kişileri incelerler. Bu sayede detaylı bir gözlem sonucunda olası tehlikelerin farkına varırlar ya da tehlike algılamazlarsa sahipleri ile rahat şekilde vakit geçirebilirler. Ortamdaki sesler, kişilerin hareketleri, diğer hayvanların hareketleri gibi pek çok durumu aynı anda inceleyerek bir tehdit algılama süreci oluştururlar. Bu sayede tehlikelere kısa sürede tepki verebilirler.

Çocuklarla çok iyi şekilde anlaşabilen Cane Corso Italiano köpekleri yabancılara ve diğer köpeklere karşı dikkatle yaklaşır. Diğer köpekleri ve yabancı kişileri dikkatle analiz eder. Olası bir tehlike algılamazsa bu durumda samimiyet geliştirmesi mümkündür. Ancak bu süreç kimi köpekler için oldukça uzun sürebilir. Ancak birkaç karşılaşma sonucunda köpeğinizin bir arkadaşınız ya da başka bir köpek ile iyi şekilde iletişim kurabilmesi söz konusu olabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  West Highland White Terrier Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Cane Corso Italiano Köpek Tarihçesi

İtalya kökenli olan Cane Corso Italiano köpeklerinin geçmişinin Canis Pugnax ırkına dayandığı düşünülmektedir. Özellikle de yabani hayvanların avlanmasında sıklıkla tercih edilmiş olan ataları, sonralarda evcilleştirildiğinde daha sosyal bir karaktere sahip olabilmiştir. Şimdilerde bu köpekler sahipleri ile iyi şekilde iletişim kurabilen, onları koruma konusunda başarılı ve istekli olan bir ırk haline gelmişlerdir. Uzun yıllardan beri bekçi, koruma ve sürü gütme köpeği olarak tercih edilen bu köpekler çiftliklerde, evlerde ve pek çok farklı alanlarda koruma amacı ile tercih edilen köpek ırkları arasındadır.

Cane Corso Italiano Köpek Fiziksel Özellikleri

Büyük ırklar arasında yer alan Cane Corso Italiano köpeklerinin erkekleri dişilerden daha iri görünümlü olabilir. Bu köpeklerin erkekleri ortalama 64 – 68 cm yüksekliğe sahip olabilir ve 45 – 50 kilogram aralığında olabilir. Dişi Cane Corso Italiano köpekleri ise ortalama 60 – 64 cm yüksekliğine sahip olur ve ağırlık olarak da ortalama 40 – 45 kilogram aralığında yer alırlar.

Kısa tüylü köpek ırklarından biri olan Cane Corso Italiano köpeklerinin tüyleri parlak, sert, sık ve renk olarak da şeffaf bir renge sahiptir. Yani tüyler koyu tonlarda değildir, siyah bile olsa şeffaf gibi olan yapısından dolayı daha açık renkli gibi görünmektedir. Oldukça sık bir tüy yapısına sahip olan Cane Corso Italiano köpeklerinin tüyleri orta seviyede dökülmektedir. Tarayarak köpeğinizin dökülen tüylerini toplamanız gerekir.

Kas ve kemik yapısı oldukça gelişmiş olan bu köpeklerin kaslı ve çevik yapısı onlara dayanıklı ve gelişmiş bir fiziksel güç katar.  Bu köpekler hem son derece güçlü hem de oldukça dayanıklı bir fiziksel karaktere sahiptirler. Burun kenarları şişkin görünümdedir, yanakları ise sarkık ve dolgundur. Bu köpeklerin derileri oldukça kalın olduğundan kış aylarında pek üşümezler ve soğuklara karşı ekstra dayanıklı oldukları söylenebilir.

Cane Corso Italiano Köpek Bakımı

Köpeğinizin bakımı konusunda dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan biri onun egzersizleri ve günlük aktifliğidir. Köpeğinizin gün içerisinde yeteri kadar aktif olmasını sağlamak istiyorsanız onun her gün düzenli şekilde oyun oynamasına ya da egzersizlerini yapmasına katkıda bulunmanız gerekir. İlgilenilmekten büyük keyif duyan bu köpekler, oyuncu bir karaktere sahip olmasa bile egzersizler sırasında bir hayli keyif alırlar. Bu nedenle de köpeğinizle egzersizler sırasında eğlenmeniz ve onunla geçirdiğiniz zaman içerisinde köpeğinizin de günlük aktifliğini sağlamasına katkıda bulunmanız mümkündür.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  8 Maddede Tüy Dökmeyen Büyük Köpek Irkları

Bakım için dikkat edilecek bir diğer önemli konu ise tüylerin temizliği ve bakımıdır. Temizlik için hem kuru şampuanlar hem de sıvı şampuanlar tercih edilebilir. Gerektikçe sıvı şampuan ile banyo yaptırabileceğiniz köpeğinizi dilerseniz çok pis olmadığı sürece kuru şampuanlar ile de kolaylıkla temizleyebilirsiniz. Ayrıca temizlik için tüyleri taramayı da ihmal etmemeniz gerekir. Köpeğinizin tüyleri taranmadığı için pek çok kiri arasında barındırabilir, dökülen tüyler canlı tüylerin canlı görünümünü engeller ve sağlıklı tüylerin mat, cansız, soluk bir görünüme kavuşmasına neden olur. Bu sebeple de köpeğinizin tüylerinin sağlığını korumanız ve bakımını iyi şekilde sağlamanız için kısa tüylü köpeklere uygun olan fırçalar ile onun tüylerini iyi şekilde ve düzenli olarak fırçalamanız önerilir. Köpek banyo ürünleri için online pet shop mağazamızı ziyaret edebilirsiniz.

Köpeklerin bakımı konusunda dikkat edilecek bir diğer önemli nokta da ağız ve diş temizliğidir. Köpeklerin yediği farklı mamalar ağızda kötü kokuya yol açabilir. Bunu önlemek için ise köpeğinizin dişlerini düzenli şekilde fırçalamanız gerekir. Ayrıca dişlerde meydana gelen ve ağız kokusunun da nedeni olan tartar, plak ve çürüklerin oluşmasını engellemek için köpekler için özel üretilen köpek diş macunu ve köpek diş fırçalarını tercih etmeniz mümkündür. Bu ürünler sayesinde köpeğinizin ağzının içinde derinlemesine temizlik sağlayabilirsiniz.

Tırnakları düzenli şekilde kesmeniz hem köpeğinizin tırnaklarının koparak ona acı vermesini engeller hem de dışarıda toz, kir, toprak ve benzeri pislikleri evinizin içine taşıma riskini azaltır. Tırnaklar uzadıkça köpek tırnak makası ile kesilmelidir. Ayrıca uzayan tırnaklar köpeğinizin kendine, size, evdeki eşyalara ya da başka kişilere yanlışlıkla zarar verme riskini de arttıracağından dolayı tırnakların uzadığını fark ettiğiniz anda kesmeniz önemlidir.

Cane Corso Italiano Köpeklerin Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Çocuklarla çok iyi şekilde anlaşabilen Cane Corso Italiano köpekleri başka köpeklerle ve yabancı farklı evcil hayvanlar ile de pek iyi şekilde anlaşamayabilir. Ayrıca yabancılara genel tavrı da dikkatli, gözlemci ve tehdit algılarsa agresiftir. Bu sebeple de köpeğinizi yeni biri ile ya da yeni bir hayvan ile tanıştıracağınız zaman onun zararsız olduğunu köpeğinize göstermeniz son derece önemlidir.

Çocuklarla anlaşma konusunda hiç sorun yaşamayan bu köpekler çocuklarla oyun oynamaktan, onları korumaktan, onların başında bir bakıcı gibi dolaşmaktan hiç çekinmez. Bu köpekler çocuklarla iyi ilişkiler geliştirebilir. Köpeğinizin ev içindeki çocuklarla son derece sıkı dostluklar geliştirebileceğini bilmenizde yarar vardır.

Cane Corso Italiano Köpeklerde Beslenme

Eklem ve kemik rahatsızlıkların yatkınlığı olduğu bilinen bu köpeklerin beslenme programlarında kemik ve eklem gelişimini destekleyecek, köpeğinizin genel kas ve iskelet sistemini koruyacak ürünlerin yer alması gerekir. Ancak bu sayede köpeğinizin eklem ve kemik problemleri yaşamasının önüne geçebilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Pomeranian Köpek Cinsi Bakımı ve Özellikleri

Beslenme programında yer alan yiyeceklerin vitamin, mineral, protein, karbonhidrat ve benzeri her tür besin içeriğinin dengeli şekilde mamada yer alması önemlidir. Köpeğinizin mamasının içeriğinde glukozamin ve kondrotin içeriklerinin yer almasına dikkat ederseniz kemik ve eklem sağlığını da korumanız mümkün olabilecektir. Bu içerikler köpeğinizin eklemlerinin güçlenmesini ve onun sağlıklı bir iskelet sistemine sahip olmasını sağlar.

Köpeklerin beslenme programı onlar için özel olarak hazırlanmalıdır. Her köpeğin besin ihtiyacı aynı değildir. Hem besin içeriği hem de mamanın verilme düzeni değişiklik gösterebilir. Bu durumda da köpeğiniz için kişiselleştirilmiş bir beslenme programına sahip olmanız önerilir. Onun yaşı, kilosu, günlük aktifliği, ırkı, yaşadığı rahatsızlıklar, yatkın olduğu rahatsızlıklar ve daha pek çok koşul onun ihtiyaç duyacağı besin içeriklerinin farklılaşmasına neden olabilir. Durum böyle olunca da köpeğiniz için seçeceğiniz mamaya karar verirken veteriner desteği almanızda fayda vardır. Sağlıklı köpek mamalarını keşfetmek için TIKLAYINIZ!

Cane Corso Italiano Köpekleri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Son derece uyumlu, zeki ve anlayışlı bir köpek olan koruyucu Cane Corso Italiano köpekleri hakkında sıkça sorulan sorulara göz atalım.

Cane Corso Italiano Köpeklerinin Yatkın Olduğu Hastalıklar Mevcut Mu?

Aşırı hareketli olan bu köpekler genel anlamda kemik ve eklem rahatsızlıklarına karşı yatkınlık gösterir. Köpeğinizin egzersizleri ve gün içi aktiflikleri sırasında dikkatli olmanız, onu fazla yormamanız önerilir. Ayrıca kemik ve eklem sağlığını korumak için köpeğinizin beslenme programında destekleyici besin içeriklerinin ve protein içeriklerinin de yoğun şekilde yer alması önemlidir.

Cane Corso Italiano Köpekleri Kaç Yıl Yaşar?

Ortalama 10 – 12 yıl kadar ömre sahip olan Cane Corso Italiano köpeklerinin yaşam süresinin daha uzun olması için köpeğinizin bakımının eksiksiz olması, sağlık kontrollerinin düzenli olması ve köpeğinizin de genel mutluluğunun daimi olması gerekir. Ancak bu sayede köpeğiniz için hem mutlu hem de sağlıklı uzun bir yaşam sağlayabilirsiniz.

Cane Corso Italiano Köpeklerinin Kötü Huyları Nelerdir?

Koruma güdüsü oldukça ön planda olan bu köpeklerin kötü huyu, yabancılara karşı saldırgan şekilde hareket edebilecek olmalarıdır. Özellikle de bir yabancıyı tehdit olarak algılarsa bu durumda ona saldırabilir, sahibini korumak için yabancıya karşı cesur şekilde göğüs gerebilir. Bu durum özelikle de güvenlik amacı ile tercih edildiğinde işe yarar ancak köpeğinizin arkadaşlarınıza karşı agresif şekilde davranmasını istemiyorsanız onları köpeğinizle uygun şekilde tanıştırmanız gerekir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.