Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Irish Wolfhound Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Abone Ol 
Irish Wolfhound Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Dev ırklar arasında yerini alan bu ağır ve iri köpek ırkı hem dost canlısı karakteri hem de ön plana çıkan zekası ile bilinmektedir. Sahibinin sözlerini iyi şekilde dinleyip uygulama konusunda itaatkar şekilde hareket eden, koruma güdüsü gelişmiş olan bu köpekler ayrıca kolay eğitilebilen nazik ve uysal köpeklerdir. Sahipleri tarafından her alanda başarılı olmaları ile övgüye tutulurlar.

https://www.youtube.com/watch?v=kUvXKulQN7c

Irish Wolfhound Köpek Karakter Özellikleri

Sabırlı ve kibar bir karaktere sahip olan Irish Wolfhound köpekleri uysal olmaları ile de bilinirler. Her ortama ayak uydurabilen Irish Wolfhound köpekleri sevecen ve dost canlısı yönleri ile ön plana çıkarlar. Bu köpekler hemen hemen herkes ile iyi şekilde anlaşabilirler. Özellikle de yabancılarla çok iyi şekilde iletişim kurma becerileri olan bu köpeklerin sosyal anlamda aktif ve istekli olduğunu söylemek mümkündür. Ayrıca erken dönemde köpeğinizi sosyalleştirmeniz çok iyi olacaktır.

Kolay eğitilebilir köpekler olmaları ile bilinirler çünkü zeki, uysal ve itaatkar köpeklerdir. Bu köpekler sahiplerinin sözlerinden çıkmak istemezler. Verilen komutları iyi şekilde yerine getirme konusunda isteklidirler ve verilen görevleri iyi şekilde yapabilirler. Genel anlamda davranış, karakter ve hareketler konusunda eğitimler kısa sürede tamamlanabilir. Buna ek olarak tuvalet eğitimlerinin de tamamlanması oldukça kısa sürer. Köpeğinizin kolay eğitilebilen zeki ırklar arasında yer aldığını söylemek mümkündür. Ayrıca, eğitim sırasında köpek eğitim ürünleri kullanmanız, bu sürecin daha verimli geçmesine katkı sağlayacaktır.

Bu köpekler sabırlı bir karaktere sahiptir. Mama vermenizi, suyunu değiştirmenizi, tırnaklarını kesmenizi sabırlı şekilde bekleyebilirler. İstedikleri şeyin anında olmasını beklemezler. İnatçı bir karaktere sahip olmadıkları söylenebilir. Hem anlayışlı hem de uysal bir köpek olan Irish Wolfhound ırkı, sahiplerinin isteklerini anlayış ve sabır ile yerine getirirler.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Cane Corso Italiano Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Yabancılar ile çok iyi şekilde anlaşabilen bu köpekler çok dost canlısı ve sevecendir. Herkesle iyi şekilde anlaşmaları mümkündür. Köpeğinizin herkesle iyi şekilde anlaşmasını isterseniz yavruluk döneminden itibaren köpeğinizin sosyalleşmesine izin vermeniz önemlidir.

Irish Wolfhound Köpeklerinin Tarihçesi

İrlanda kökenli olan ve tazı ırklarına dahil olan Irish Wolfhound köpeklerinin çok eski ırklardan biri olduğu söylenmektedir. Antik ırklar arasında yer alan bu köpekler öncelerde kurt avlarında bile tercih edilmiş olan ırklardandır. Milattan önce 1500 yıllarına kadar uzanan bir geçmişe sahip olduğuna dair söylentiler mevcuttur. Bilinen oldukça eski köpek ırkları arasında yer almaktadırlar.

Irish Wolfhound Köpeklerinin Fiziksel Özellikleri

Dev ırklar arasında yer alan Irish Wolfhound köpeklerinin dişileri ve erkekleri cüsse olarak benzer özellikler gösterir. Hem erkek hem de dişi Irish Wolfhound köpekleri ortalama 71 – 90 cm yüksekliğe ve 40 – 69 kilogram ağırlığa kadar ulaşabilmektedir. Bu köpekler dev ırklar arasında yer aldıklarından küçük evlerde ve apartman dairlerinde yaşamak onları pek memnun etmeyebilir.

Orta uzunluktaki tüylere sahip olan Irish Wolfhound köpeklerinin tüyleri kaba ve sert bir yapıdadır. Bu köpeklerin tüyleri düzenli şekilde taransa dahi tüyler genellikle dağınık bir görünüme sahiptir. Gri, kızıl, kahverengi, beyaz ve siyah gibi farklı renklerde kürk renklerine sahip olabilen Irish Wolfhound köpeklerinin vücutları kaslı ve dayanıklı bir yapıya sahiptir. Bu köpeklerin kafa yapıları uzun, burunları ise suratlarına göre aşağıda bir konumda yer alır. Kulaklar genellikle arkada kalacak şekilde tutulur ve boyun kaslı, göğüs yapısı ise derindir. Patileri büyük ve yuvarlak olan bu köpeklerin tırnakları sert ve kıvrık bir görünüme sahiptir.

Irish Wolfhound Köpeklerinin Bakımı

Haftada birkaç kez fırçalanması gereken tüylerin bakımının iyi şekilde sağlanması tüylerin her zaman iyi ve bakımlı görüneceği anlamına gelmez. Bu köpeklerin tüylerinin bakımı her gün yapılsa bile tüylerin genel görünümü dağınık ve bakımsızdır. Köpeğinizin tüylerinin düz, pürüzsüz bir kalıpta görünmesini beklememelisiniz. Köpek tarağı ile sevimli dostunuzun tüylerine kolayca bakım yapabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpeklerde Göz Akıntısı Nedir? Bu Rahatsızlığın Nedenleri Nelerdir?

Gerektikçe köpeğinize sıvı şampuan ve su ile banyo yaptırabilirsiniz. Aşırı büyük ve ağır cüssesi nedeniyle köpeğinizi sık sık yıkamak istemezseniz kuru şampuanlardan da yararlanabilirsiniz. Bu sayede köpeğinizin bakım ve temizliğini de iyi şekilde sağlamanız mümkün olabilecektir. Yine de tarama düzenini aksatmamanız, köpeğinizi gerekli oldukça sıvı şampuan ve su ile yıkamanız önerilir. Köpek şampuanları için TIKLAYINIZ!

Köpeklerin bakımında önemli olan noktalardan biri dişlerin bakımıdır. Ağız ve diş bakımının iyi şekilde sağlanması köpeğinizin pek çok rahatsızlıktan korunmasına yardımcı olabilir. Dişleri köpekler için özel üretilen diş macunları ve köpek diş fırçaları ile temizlemeniz köpeğinizin dişlerinde plak ve tartar oluşumunu engeller, dişlerin çürümesine engel olur. Bu sebeple de köpeğinizin dişlerini iyi şekilde temizlemek için doğru ürünleri seçmeniz gerekir.

Köpeklerin bakımı için tırnaklarının da düzenli şekilde kesilmesi önerilir. Bu köpeklerin tırnakları uzun ve kıvrımlı bir yapıya sahiptir. Köpeğinizin kıvrımlı tırnaklarını kesmek için bir köpek tırnak makası kullanmanız en iyisi olacaktır. Bu sayede köpeğinizin etine ya da tırnağına zarar vermeden ve onun canını acıtmadan tırnaklarını kesmeniz mümkün olabilecektir.

Irish Wolfhound Köpeklerinin Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Herkesle çok iyi anlaşabilen Irish Wolfhound köpekleri özellikle de yabancılar ile anlaşma konusunda oldukça başarılı ırklardan biridir. Bu köpekler yabancılar ile iyi şekilde iletişim kurabilirler. Buna ek olarak çocuklarla da uzun süre keyifli şekilde vakit geçirmeleri söz konusudur. Sosyal ve aktif karakterleri nedeniyle çocuklarla iletişim kurma konusunda zorluk yaşamazlar ve kısa sürede iyi ilişkiler geliştirebilirler.

Eğer bir Irish Wolfhound köpeğiniz varsa bu köpeklerin diğer köpeklerle ve diğer evcil hayvanlar ile de çok iyi şekilde anlaşabildiğinizi bilmeniz gerekir. Erken dönemde köpeğinizi diğer hayvanlarla sosyalleştirmeniz köpeğinizin yavruluktan sosyal becerilerini geliştirmesine olanak sağlar. Bu köpekler zaten kendiliğinden bir sosyal beceriye sahiptir. Bu nedenle de köpeğinizi sosyalleşebileceği ortamlara sık sık sokmanız aslında onun keyifli şekilde vakit geçirmesine yarar sağlayabilecektir.

Irish Wolfhound Köpeklerinde Beslenme

Özellikle de sindirim rahatsızlıklarına olan yatkınlığı ile bilinen Irish Wolfhound köpeklerinin beslenme programları içinde onların rahatsızlanmasına sebebiyet verebilecek herhangi bir ürün bulunmaması gerekir. Örneğin köpeğinizde sindirim şikayeti yaratan bir besin varsa bu içerik bilinmeli, mamanın içinde bu içeriğin olmaması sağlanmalıdır. Bu tip rahatsızlıklara sebebiyet veren ürünlerin olduğu bilinen mamalar mümkün olduğunca tercih edilmemelidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Alman Kurdu (Çoban Köpeği) Karakteri, Özellikleri Nelerdir?

Köpeklerin günlük aktifliğine, ırkına, yaşına, kilosuna ve daha pek çok farklı özelliğine göre farklı beslenme programları benimsemesi gerekir. Bu köpekler hem dev ırklar olduklarından hem de çok aktif köpekler olduklarından dolayı çok fazla yeme eğilimi gösterebilirler. Ayrıca Irish Wolfhound köpeklerinin günlük aktifliklerine denk gelecek enerjiye sahip mamalar ile beslenmeleri önerilir. Köpeğinizin beslenme programını belirlemek için veterinerinizden destek almanız gerekebilir.

Beslenme programının içeriğinde yalnızca kuru mamalar olmamalıdır. Köpeğinizin hem yaş hem de kuru mamalar ile beslenmesi gerekir. Bu sayede farklı lezzetleri tadabilir, sindirim sisteminin dengeli şekilde çalışması sağlanabilir ve tek tip beslenmeden kurtulmak mümkün olabilir. Ayrıca hem kuru hem de köpek yaş mama ile beslenen köpekler yeni lezzetlere daha açıktır. Köpeğinizin mama değişimlerine daha kolay adapte olması mümkündür.

Irish Wolfhound Köpekleri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Son derece sosyal ve anlayışlı köpeklerden biri olan Irish Wolfhound köpekleri hakkında sıkça sorulan sorulara göz atalım.

Irish Wolfhound Köpeklerinin Yatkın Olduğu Hastalıklar Mevcut Mu?

Sindirim sistemi problemlerine, kemik kanserine, kalça displazisine ve farklı birçok sağlık sorununa olan yatkınlığı ile bilinen Irish Wolfhound köpekleri genel anlamda sağlıklı ırklardan biridir. Ancak yine de sahip olduğu yatkınlıkların kendini ortaya koymaması için köpeğinizin kontrollerini düzenli tutmanız ve beslenme, egzersiz programı gibi pek çok noktaya da özellikle dikkat etmeniz gerekir.

Irish Wolfhound Köpekleri Kaç Yıl Yaşar?

Ortalama 6 – 8 yıl kadar ömre sahip olan Irish Wolfhound köpeklerinin uzun ve sağlıklı bir yaşama sahip olması için bu köpeklerin bakım ve egzersizlerin düzenli olması ve aksatılmaması önemlidir. Ayrıca köpeğinizin mutluluğu için onunla ilgilenmeniz, köpeğinizin sosyalleşmesini sağlamanız önemlidir. Bunlara ek olarak beslenme ve veteriner kontrollerini de aksatmamalısınız.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.