Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kedilerde İç Parazit Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Abone Ol 
Kedilerde İç Parazit Nedir? Belirtileri ve Tedavisi
1900.50₺

1235.89₺

Felicia Somonlu Az Tahıllı Kısır Kedi Maması 12 kg

Ürünü İncele
786.72₺

580.89₺

N&D Düşük Tahıllı Balıklı Portakallı Yetişkin Kedi Maması 1.5 kg

Ürünü İncele
621.50₺

512.89₺

Purina Gourmet Gold Kıyılmış Tavuklu Konserve 85 gr 24 Adet

Ürünü İncele
4905.00₺

2965.89₺

N&D Tahılsız Tavuklu ve Narlı Kısırlaştırılmış Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele

Kedilerde iç parazit sorunu görülebilir. Peki, kedilerde iç parazitin belirtileri, nedenleri ve tedavisi nedir? İşte tüm detaylar…

Sevimli vücutları ve birbirlerinden farklı kişilikleri ile insanları büyüleyen kedilerin insan hayatındaki yeri çok büyüktür. Onların da düzgün beslenmeye ve bakıma ihtiyacı vardır. Üzgünken mutlu eden ve yalnızken arkadaş olan kedilerin yaşam konforunu korumak için de onların sağlığına dikkat etmek gerekir.

İç parazitler, kedilerin sağlığını ve yaşam konforunu etkileyen başlıca rahatsızlıklar arasında yer alır. Bu rahatsızlık sokakta yaşayan kedilerde görülebildiği gibi evcil kedilerde de görülebilir. İç parazit sorunu yaşayan tüm kedilerin tedavi edilmesi gerekir. Bu sorun her yaştaki kedileri etkiler. Ancak yavru kediler için daha da tehlikeli olabilir. Peki, kedi dostlarımızda iç parazit nedir, belirtileri nedir, neden olur ve tedavisi nasıl yapılır? Ayrıntıları açıklıyoruz.

Kedilerde İç Parazit Nedir?

Kedilerde İç Parazit

Kedilerin vücudunun içerisine yerleşerek onların vücudundan beslenen canlılara iç parazit denir. Bu parazitler, kedilerin vücutlarından beslenmelerinin yanı sıra onların vücutlarına da zarar verir. Kedilerde en sık görülen iç parazitler yuvarlak solucanlar, kancalı kurtlar, tenyalar ve kalp kurtlarıdır.

Kedilerin vücuduna yerleşen bu iç parazitler çeşitli yollarla bulaşabilir. Yuvarlak solucanlar, yetişkin kedilerde daha gizli bir şekilde yaşarken yavru kediler için çok daha tehlikeli olabilir. Kanca benzeri dişlerinden ismini alan kancalı kurtların barınma yeri kedilerin bağırsaklarıdır.

Dişleri ile kedilerin bağırsağına tutunan kancalı kurtlar nedeniyle kedilerde pek çok bağırsak sorunu ve anemi yaşanabilir. Kancalı kurtlar, yetişkin kediler için çoğunlukla hayati bir tehlike oluşturmazken yavru kediler için çok tehlikeli ve ölümcül olabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  En Popüler Siyah Kedi Cinsi ve Özellikleri

Bu iç parazitlerin bazı türleri insanlara da bulaşabilir. Yine bağırsaklara yerleşen bir diğer iç parazit türü de tenyalardır. Tenyaları kedilerin dışkılarında ve yaşam ortamlarında net bir şekilde görmek mümkündür.

Tenyalar da insanlara bulaşabilen bir iç parazittir. Çoğunlukla köpeklerde görülen kalp kurdu da kedilerde oluşabilir. Kedilerin vücudundaki kalp kurtları genelde olgunlaşmadan ölür. Ancak yine de bu iç parazite karşı da gerekli önlemi almak önem arz eder.

Kedilerde İç Parazit Belirtileri Nelerdir?

Kedilerde İç Parazit

Kedilerde iç parazitin belirtileri değişiklik gösterebilir. Ancak çoğu kedide görülen belli semptomlar vardır. İç parazit nedeniyle kedilerin tüylerinin parlaklığını kaybettiği ve matlaştığı görülür. Tüy dökülmesinde artış yaşanır.

Cilt sağlığı da iç parazitler nedeniyle etkilenebilir. İç paraziti olan kedilerde en yaygın görülen durumlardan biri de kilo kaybıdır. İç parazitler kedilerin vücudundan besin almasının yanı sıra ishal ve kusma gibi durumlara da sebep olur. Hayvan, kedi maması tüketmeyi bırakabilir. Tüm bu nedenlerle iç paraziti olan kedilerin kilo verdiği gözlenir.

Bazı kedilerde iç parazite bağlı olarak aşırı iştah veya anoreksiya boyutunda iştahsızlık görülebilir. Karında şişkinlik meydana gelebilir. Özellikle bağırsaklarında parazit bulunan kedilerin dışkılarında kan olur. Bunun nedeni bağırsaklardaki iç parazitlerin vücuda verdiği zarardır.

Kedilerin anüs ve etrafını sürekli temizlemeleri de iç parazit belirtisi olabilir. İç parazite bağlı olarak nefes darlığı, öksürük ve hırıltılı nefes alma durumları yaşanabilir. Ayrıca iç parazit sorunu yaşayan kedilerin hareketleri normal zamana göre değişiklik gösterir ve daha halsiz olurlar.

Kedilerde İç Parazit Nedenleri Nelerdir?

Kedilere iç parazit pek çok yolla bulaşabilir. Çiğ etler, bitkiler, kirli sular ve kemirgenler bu yollardan bazılarıdır. İç paraziti olan anne kedilerden de göbek kordonu veya anne sütü ile yavru kedilere bu hastalığın geçmesi mümkündür.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedilerde Yaşlılık Belirtileri Nelerdir?

Dışkı veya dışkıya temas etmiş ürünler de iç parazite sebep olabilir. Kedileri iç parazitlerden korumak için iç parazit aşıları ihmal edilmemelidir. Bunun yanı sıra kedilerin yaşam ortamının temiz olmasına dikkat edilmelidir. Ev yemeği verilmek isteniyorsa, bunlar çiğ olarak verilmemelidir. İçtikleri suyun da temiz ve taze olmasına özen gösterilmelidir.

Kedilerde İç Parazit Tedavisi Nedir?

Kedilerde iç parazit tedavisi, kedinin vücudunda bulunan iç parazitin türüne göre değişiklik gösterir. İç parazitin türüne göre oral ilaç uygulaması yapılabilir. Bunun dışında şurup, toz, tablet ve macun gibi farklı ilaç formları da tedavide kullanılabilir.

Kedilerde tedavisi daha zor kalp kurdu için ise daha karmaşık bir tedavi süreci gerekebilir. İç parazit tedavisi için kedinin vücudundaki durum oldukça önemlidir. En uygun tedavi ise veteriner hekimler tarafından uygulanan tedavidir. Kedilerde iç parazit nedeniyle kansızlık olup olmadığını da bilmek gerekir. Kansızlık yaşanması durumunda kediye kan nakli yapılması gerekebilir.

 

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.