Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kuşlarda Kaşıntı Sebepleri Nelerdir?

Abone Ol 
Kuşlarda Kaşıntı Sebepleri Nelerdir?

Kuşlarda kaşıntı problemi ortaya çıkabilir. Bu durum pek çok kuşta meydana gelebilir. Kuş dostlarımızda oluşan bu sorunun nedenlerini ve kaşınmayı önleme yollarını ele aldık.

Kuşlarda Kaşıntı Nedenleri Neler?

Kuşlarda kaşıntı, birçok kuş sahibinin karşılaştığı bir sorun. Çeşitli faktörler, kuşların kaşınmasına sebebiyet verebilir. Kuşlarda kaşıntının görülmesindeki ilk neden tüy dökme durumudur. Tüy dökme zamanı gelen kuş, kendini kaşıma gereksinimi duyar. Bu sebeple de normal döneme oranla bir daha fazla kaşınır.

Kuşlarda oluşan kaşıntının bir diğer nedeni de mantar hastalığı olmaktadır. Kuşun stres yaşaması, yeteri kadar su tüketmemesi, kötü bakım koşullarına maruz kalması mantar hastalığından muzdarip olmasına yol açar. Mantar problemi olan kuşların sık olarak kaşındıkları görülür.

Kuşların kaşınmalarına neden olan bir başka faktör ise şüphesiz ki parazitler. Dış ve iç paraziti olan bir kuşun da kaşındığını görebilirsiniz. Bu durum aynı zamanda kuşun ruh halini de olumsuz anlamda etkiler.

Kuşlarda Kaşınma Nasıl Geçer?

Kuşlarda Kaşıntı

Kuşlarda kaşınma durumu hayvan sahiplerini endişelendirebilir. Bu problem ile karşılaşan bireyler kaşıntının nasıl durdurulacağını merak ediyor. Kuşlarda kaşıntı nedenleri fazla olduğundan, tedaviye başlamadan evvel kaşıntının nedenini doğru bir şekilde tespit etmek önem arz ediyor. Dolayısıyla veteriner kontrolü ile kuşunuzun kaşıntı sebebini öğrenebilir ve uygun tedavi tekniğine başlayabilirsiniz.

Kaşınma sebebi belirlendikten sonra veteriner, kaşıntıya yol açan faktörü yok etmek ve kuşun sağlığını teşvik etmek için ideal tedavi yöntemini belirleyecektir. Bu tedavi yöntemine uygun bir şekilde hareket etmek ise kaşıntıyı kendiliğinden sonlandıracaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  En Popüler Kakadu Türleri ve Özellikleri

Bazı sahipler ise kuşların kaşıntı sorununu ciddiye almayabilir. Fakat bu durum ciddiyet gerektirir. İlerleyen zamanda kuşun derisi hasar alabilir. Bu problemle karşılaşmamak adına zaman kaybetmeden veteriner desteği almak önem arz eder.

Kuşlarda Kaşıntı Nasıl Tedavi Edilir?

Kuşlarda kaşıntı için bazı tedavi yöntemleri var. Kuşların kaşınmaları can sıkıcı ve üzücü bir gelişme. Bunun için kuş sahipleri veterinerden yardım istemeliler. Böylece gerekli tedavi teknikleri eksiksiz bir şekilde yürütülecektir. Kuşlarda kaşınmanın sebebine göre tedavi tekniği de değişiklik göstermektedir. Bu süreçte stres halini ortadan kaldırmak amacıyla özel bir dikkat gerekir.

Kuşlarda kaşıntıyı yok etmek için iç parazitlerin temizlenmesi gerekebilir. Böyle durumlarda veterinerin vermiş olduğu tedavi edici damla ve çeşitli kuş ilaçlarını kullanmak lazım. Bu tür ilaçların çoğu kuş suluğu içine dahil edilir. Kuş, suyunu içtikçe iç parazitlerin yok olması mümkün hale geliyor. Kaşıntıyı ortadan kaldırmak isteyenler, kuş kafesi, kuş yemliği ve suluğu gibi materyalleri de mutlaka temiz tutmalılar. Böylece kuş için daha hijyenik bir ortam yaratmak kolay hale gelir.

Kuşlarda Kaşıntı Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Kuş dostlarımızda görülen kaşınma sorunu genelde kendiliğinden geçer. Fakat kuş sahiplerinin bu durumu sürekli olarak kontrol etmeleri önerilir. Aksi durumda kaşıntıdan ötürü başka problemlerle de karşılaşabilirsiniz. Kuşlarda kaşıntı tedavi edilmediği zaman aşağıdaki sorunlar ortaya çıkabilir:

  • Kuş her daim kaşınmaya gereksinim duyduğu için stres yaşanabilir.
  • Kuşun derisinde yaralar olabilir.
  • Kuş oyuncakları karşısında ilgisiz kalabilir.
  • Kuşun insanlara ve çevreye olan ilgisi azalabilir.

Kuşlarda Kaşıntı Ciddi Bir Problem Mi?

Kuşlardaki kaşıntı sorunu genel olarak mevsimsel durumlardan kaynaklanır. Ancak kimi durumlarda farklı nedenler de kuşun kaşınmasını teşvik edebilir. Oluşan bu sorun mutlaka yakından takip edilmeli ve kontrol altına alınmak için veterinerden yardım istenmelidir. Çünkü kaşıntı geçmez ise daha ciddi problemlerle karşılaşmak söz konusu olabilecektir. Kuşlarda oluşan kaşıntıya müdahale için kuşu en yakın zamanda veterinere götürmek önemlidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kakadu Bakımı Nasıl Yapılır?

Muhabbet Kuşum Kaşınıyor Ne Yapmalıyım?

Muhabbet kuşu besleyen bireyler, kuşlarının sık sık kaşındığını gözlemleyebilirler. Bu tür durumlarda hayvan sahipleri ne yapmaları gerektiğini araştırıyorlar. Muhabbet kuşu kaşındığı zamanlarda ilaç yardımı ile müdahale yapılabiliyor. Fakat bunun veteriner eşliğiyle beraber yapılması gerekir. Muhabbet kuşunuzun kaşındığını gördüğünüzde onu veterinere götürmelisiniz. Veteriner, muhabbet kuşunuz için çeşitli ilaçlar ve damlalar yolu ile minik dostunuzun tedavisini gerçekleştirecektir. Bu sayede evcil dostunuz eski canlılığına ve sağlığına kavuşabilecektir.

Kuşlarda Kaşıntıyı Önlemek İçin Pratik Çözüm Yolları

Kuşlarda kaşınma halini minimuma indirmek ve yok etmek için bazı pratik çözüm yollarından yararlanabilirsiniz. Bunlardan ilki elma sirkesi diyebiliriz. Elma sirkesini küçük miktarlarda kuşun tüylerine sıkabilirsiniz. Sonuç olarak kuşun tüyleri daha parlak görünecek ve kaşınma sorunu ortadan kalkabilecektir. Bunun yanı sıra kuşlara kuş vitamini vermek de kaşınmayı yok edebilecek bir yöntem. Ayrıca sürekli olarak kafesi ve kuş eşyalarını temiz tutmaya da özen göstermeniz gerekir.

Hangi Kuşlarda Kaşıntı Daha Çok Görülür?

Ülkemizde ve dünya çapında en çok beslenen evcil hayvanlardan biri de kuştur. Bu derece sevilen hayvanlar olduğundan ötürü kuşların kaşınma problemi, evcil kuş sahiplerini endişelendirir. Kaşıntı hali birçok farklı kuş cinsini etkileyebilir. En çok papağan ve muhabbet kuşları bu rahatsızlığı yaşayabilir.

Kuşlarda Kaşınma Ne Kadar Sürer?

Kuş bakan bireylerin merak ettiği hususlardan biri de kuşlardaki kaşınmanın ne kadar süreceğidir. Bu sağlık sorunu tedaviye ne kadar erken başlarsanız o kadar kısa zaman içinde yok olacaktır. Genel olarak kuşların kaşınması 3-15 gün kadar sürebilmektedir. Fakat başka nedenlere bağlı olarak bu süre uzayabilir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.