Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Papağan Rahatsızlıkları Nelerdir?

Abone Ol 
Papağan Rahatsızlıkları Nelerdir?

Papağan rahatsızlıkları, evcil papağan sahipleri tarafından bilinmelidir. Papağan dostlarımızı derinden etkileyen çok çeşitli hastalıklar var. Bu hastalıkların farkında olmak önem arz ediyor. İşte papağan hastalıkları…

Tüm canlılar gibi papağanlarda da belli rahatsızlıklar görülebilir. Bu rahatsızlıklar çevresel veya genetik faktörlerden kaynaklanabilir. Rahatsızlıklar nedeniyle papağanların görünümlerinin yanı sıra davranışlarında da çeşitli değişimler gözlenebilir.

Her hastalığın belirtileri çok net olmayabilir. Bu nedenle papağanın vücudundaki ve davranışlarındaki değişikliklere karşı hassas olunması hastalığın farkına varılması için çok önemlidir. Düzenli sağlık kontrolleri de ihmal edilmemesi gereken bir detaydır. Papağan rahatsızlıklarından korunmak, hastalığı erken teşhis ve tedavi etmek için çeşitli hastalıkların nedenleri ile belirtilerini bilmek gerekir. Peki, papağan rahatsızlıkları neler? Ayrıntıları açıklıyoruz.

Papağan Rahatsızlıkları

Papağan Rahatsızlıkları

Papağanlarda görülen rahatsızlıkların ciddiyeti ve hayati tehlike oranı değişir. Ancak her rahatsızlığın ciddiye alınması önemlidir. Her hastalık, papağanların vücutlarını ve davranışlarını etkileyen belirtiler ile gelir. Bu nedenle her papağan rahatsızlığını önemsemek gerekir. Papağanlarda görülen bazı rahatsızlıklar şu şekildedir:

1. Papağanlarda Psittakoz Hastalığı

Chlamydia psittaci adlı bakterinin neden olduğu psittakoz hastalığı papağanlarda pek çok belirtiye neden olur. Hızlı bir şekilde çoğalarak vücudu işgal eden ve vücudun hücrelerine zarar veren bu bakteriler nedeniyle organlarda önemli hasarlar meydana gelebilir. Bu bakteriler vücudun belli bir kısmını değil, tamamını hedef alır.

Bu hastalıktan dolayı papağanlarda yorgunluk, ateş ve kas ağrıları gözlenir. Ayrıca ishal, ishale bağlı halsizlik ve kilo kaybı yaşanır. Bu hastalık sebebi ile akciğerde iltihaplanmalar da oluşabilir. Bu durum solunum yolu hastalıklarına neden olur. Göz ve burun akıntısı görülür. Daha ağır ilerleyen vakalarda papağanların kanı, tüyü, derisi dışkısı da bu hastalık tarafından saldırıya uğrar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  5 Maddede Popüler Evcil Kuşlar

Papağanları psittakoz hastalığından korumak için kafeslerinin temizliği ihmal edilmemelidir. Bulundukları ortamın havasının temiz olduğundan emin olunmalıdır. Papağan dışkıları ertelenmeden temizlenmelidir.

2. Papağanlarda Polyomavirüs

Papağan rahatsızlıkları arasında bir diğer de budur. Polyomavirüs, papağanlar için ölümcül olan ve tedavisi olmayan bir hastalıktır. Bu hastalığa uygulanan tedavi bunu yavaşlatmak amacıyla yerine getirilir. Bu nedenle bu hastalık ne kadar erken teşhis edilirse sonraki süreç için daha iyi olacaktır.

Bu virüsten etkilenen başlıca organlar böbrek, karaciğer, dalak ve beyin gibi organlardır. Deri ve tüyler de bu hastalıktan etkilenir. Polyomavirüs ile papağanların karaciğerlerinde genişleme, karın bölgesinde sıvı birikimi, anormal tüy büyümesi ve tümör oluşumu gözlenebilir. Meydana gelen bu belirtilerin her biri papağanlar için ölümcül olabilir. Papağanların ruh halleri de bu hastalıktan olumsuz etkilenir. Bu yüzden davranışsal değişiklikler de görülür.

Papağanlarda polyomavirüse karşı yavruluk döneminden itibaren dikkatli olmak gerekir. Gerekli aşılar yaptırılarak papağanların sağlıkları korunmalıdır. Polyomavirüsü taşıyan papağanlar fark edildiğinde derhal izole edilmesi ve diğer papağanlardan ayrılması gerekir. Kaliteli papağan yemleri ile hayvanın sağlığı ekstradan desteklenmelidir.

3. Papağanlarda Giardia Hastalığı

Midede yaşayan giardia bakterilerinin neden olduğu Giardia hastalığının etkilediği organlar mide ve bağırsaktır. Giardia hastalığı nedeniyle papağanların mide ve bağırsak fonksiyonları ciddi ölçüde etkilenir. Buna bağlı olarak pek çok olumsuz durum yaşanır.

Bu rahatsızlığa bağlı şekilde iştahsızlık ve yetersiz beslenme görülür. Bu nedenle kilo kaybı ortaya çıkar. Ayrıca ishal de bu hastalıkta görülen durumlardan biridir. Cilt rahatsızlıkları, kaşıntı ve döküntüler de giardia hastalığına bağlı olarak oluşabilecek olumsuzluklar arasında yer alır. Papağanlarda çoğu hastalık gibi giardia hastalığına karşı korunmak için de hijyenik yaşam ortamı ve taze besinlerin tüketimi önemlidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Muhabbet Kuşu Aksesuarları Nelerdir?

4. Papağanlarda Pacheco Hastalığı

Papağan rahatsızlıkları listesindedir. Herpes virüsünün neden olduğu bu hastalık, bazı papağan türlerinde görülen ve çok tehlikeli olan bir hastalıktır. Pacheco hastalığı; Amerikan papağanı, Afrika gri papağanı, Amazon papağanı ve Kakuda papağanı gibi papağan türlerinde görülür.

Papağanlarda görülen en ölümcül hastalıklardan biri olan bu hastalık nedeniyle pek çok ani ölüm vakası yaşanmaktadır. Papağanlarda bu hastalık birkaç yolla bulaşır. Temas, solunum ve gıdalar bu virüsün bulaşma yolları arasında yer alır.

Pacheco hastalığı uzun süre belirti göstermeden vücuda yayılması sebebi ile oldukça tehlikelidir. Belirtilerin ortaya çıkmasının haftalarca sürmesi mümkündür. Pacheco hastalığına yakalanan papağanlarda nemli yeşilimsi dışkı gözlenir. İştahsızlık, halsizlik ve yorgunluk durumları yaşanır. Ani ölüme sebep olan bu hastalıkta son süreçlerde papağanlarda depresyon da görülür.

Pacheco hastalığından korunmak için aşı uygulaması çok önemlidir. Tedavisi bulunmayan bir hastalık olduğu için çeşitli koruyucular ile hastalıktan korunmaya çalışmak gerekir. Ayrıca temas ve solunum yoluyla bulaşmaması için kafes ve hava temizliğine özen gösterilmelidir.

5. Papağanlarda Tüy ve Gaga Hastalığı

Papağan rahatsızlıkları listesinde tüy ve gaga hastalığı da var. Psittacine sirkoviral hastalığı olarak da bilinen gaga ve tüy hastalığı, çok bulaşıcı olan ve papağanlarda çok yaygın görülen bir hastalıktır. Papağanların vücudunda başlıca etkilediği bölgeler ise tüyler, gaga ve tırnaklardır.

Bu hastalık nedeniyle ciltte kızarma, yara ve tahriş durumları yaşanır. Tırnaklar sağlığını ve dayanıklılığını kaybeder. Bu nedenle kolayca kırılırlar. Ayrıca şekilsiz bir şekilde büyüdükleri gözlenir. Tırnaklarda olduğu gibi gagada da sağlık ve dayanıklılık sorunları yaşanır.

Tüy ve gaga rahatsızlığına yakalanan papağanların gagaları daha kırılgan olur. Bu nedenle gagaları büyük zarar görebilir. Papağanların tüyleri daha sağlıksız görünmeye başlar. Orijinal renginden farklı olarak pigment kaybı sebebiyle renk solmaları yaşadıkları gözlenir. Ayrıca ciltteki ve tüylerdeki sorunların birleşmesi ile tüy köklerinde kanamalar oluşur. Bağışıklık sistemini de etkileyen bu hastalığı ciddiye almak gerekir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Çocuklar İçin En İyi Evcil Kuşlar Hangileri?

Papağanları tüy ve gaga hastalığından korumak için papağan kafesi temizliğine özen gösterilmelidir. Bulundukları ortamdaki hava temiz olmalıdır. Ancak çok soğuk bir ortamda olmamalarına dikkat edilmelidir. Vitamin ve mineral gibi takviyelerle de papağanların sağlıkları desteklenmelidir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.