Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Su Kaplumbağası Çeşitleri Nelerdir?

20.04.2022
2.082
Abone Ol 
Su Kaplumbağası Çeşitleri Nelerdir?

Su kaplumbağası türleri neler? Su kaplumbağası çeşitleri çok sayıdadır. Kaplumbağalar, yaklaşık iki yüz milyon yıldır varlığını sürdüren canlılardır. Sürüngenler grubunda olan bu canlılar, bazı özellikleri ile diğer sürüngenlerden ayrılır.

Kaplumbağaların en önemli özelliği, vücudunun son derece sert bir kabuk içinde olmasıdır. Başı, kuyruğu ve bacakları bu sert kabuğun dışında kalır. Olası bir tehlike halinde ise kabuğunun içine saklanma imkanı vardır. Hatta tehlike geçmeden kafalarını dışarı çıkarmazlar.

Kaplumbağaların bir diğer önemli özelliği de dişlerinin olmamasıdır. Bu nedenle kendilerine özel sürüngen yemleri ile beslenmeleri gerekir. Çeneleri sert kıkırdaksı bir yapıdan meydana gelir. Bu sayede sert cisimleri parçalayabilirler.

Çok sayıda kaplumbağa türleri vardır. Bunlar arasında yer alan su kaplumbağaları da kendi içinde çeşitlere ayrılır. Su kaplumbağası çeşitleri, barınma, beslenme, nem ve ısı gibi gereksinimler yönünden de farklıdır. Şimdi su kaplumbağası türleri nelerdir inceleyelim.

Su Kaplumbağası Çeşitleri

Su Kaplumbağası Çeşitleri

Su kaplumbağaları hem karada hem de suda yaşayabilirler. Bunlar arasında evcil kaplumbağa türleri de vardır. Su kaplumbağası çeşitleri şu şekilde sıralanabilir:

1. Kırmızı Yanaklı Su Kaplumbağası

Bu tür, adını kafasında bulunan kırmızı çizgilerden alır. Evcil hayvan olarak da sıklıkla tercih edilir. Anavatanı esasen California ve Meksika’dır.

Yarı sucul bir kaplumbağa türüdür. Bununla beraber, dünyanın en istilacı 100 canlısından biridir. Ağaçlardan ve kayalardan suya kolay biçimde kayabilir. Bu özelliği sebebi ile slider olarak da isimlendirilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kaplumbağa Akvaryum Suyu Neden Yeşil Olur?

2. Afrika Side-Neck Su Kaplumbağası

Su kaplumbağası çeşitleri arasında bir diğeri de Afrika side-neck su kaplumbağası oluyor. Bu tür, Afrika çamur kaplumbağası ismiyle de bilinir. Aynı zamanda Afrika kaslı kaplumbağası şeklinde de tanınır.

Bu kaplumbağalar kafasını kabuğun içine tam olarak sokamaz. Evcil hayvan olarak da tercih edilen türlerden biridir. Gün içinde oldukça aktiftir. Kaliteli kaplumbağa yemleri ile beslenmesi önemlidir. Nesli tükenmekte olan türlerden olmadığından dolayı pek çok yerde kolaylıkla bulunur.

Bu tür kaplumbağanın boyu 30 cm kadar olabilmekte ve iyi koşullarda bakılırsa 25 sene kadar yaşayabilmektedir.

3. Sarı Karınlı Su Kaplumbağası

Su kaplumbağası çeşitleri listesinde yer alan sarı karınlı su kaplumbağası, kırmızı yanaklı kaplumbağaya benzer. Erkekler dişilere göre daha iri boyutludur. Alt kabuğu sarı tonlarında üstü ise kahverengi tonlarındadır.

Yaşamının ilk zamanlarında etçil şekilde beslenirken ilerleyen dönemde hem etçil hem otçul şekilde beslenir. Üreme zamanları ise yaz ve ilkbahar aylarıdır. Yumurtalarını kıyıya bırakırlar. Tek seferde on taneye kadar yumurta bırakabilirler.

4. Boyalı Su Kaplumbağası

Bu türün anavatanı Kuzey Amerika olmaktadır. Güney Meksika ve Güney Kanada taraflarında da görülebilen bir kaplumbağa türüdür. Diğer pek çok su kaplumbağası gibi bu tür de gün içinde oldukça aktiftir.

Kış ayları gelince kış uykusuna yatar. Dişileri 15 cm olabilirken, erkekleri dişilerden biraz daha kısa boyutlu olabilir. Vahşi doğada 55 sene kadar yaşayabilirler.

5. Mississippi Harita Kaplumbağası

Bu sevimli su kaplumbağası Mississippi’deki göl ve nehirlerde yaşamını sürdürür. Kabuğu harita deseni içerdiği için bu ismi almıştır. Evcil su kaplumbağası çeşitleri arasında yer alır.

Evde bakılacak ise ona ideal bir yaşam alanı sağlamak adına sürüngen mama ve su kabı, sürüngen lambası gibi çeşitli sürüngen aksesuarları tedarik edilmelidir. Bakımı da son derece kolay olan bu tür, sıkça tercih edilen evcil su kaplumbağaları arasındadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Çamur Kaplumbağası Özellikleri ve Bakımı

6. Benekli Su Kaplumbağası

Yerli bir türdür. Türkiye dışında Kuzey Afrika ve Güney Avrupa’da da sıklıkla görülür. Son senelerde nesli riski altındadır. En çok 25 cm boyutuna ulaşabilir. Ömrü yaklaşık olarak 40 sene kadardır.

7. Rus Kaplumbağası

Su kaplumbağası çeşitleri arasında bulunan Rus kaplumbağası anavatanı Rusya olmaktadır. Bu ülkenin yanı sıra Kazakistan, Afganistan, İran gibi yerlerde de görülebilir.

Ortalama boyu 20 cm kadardır. Diğer pek çok türe göre daha iştahlı ve aktiftir. Ani ısı değişimlerine karşı duyarlı olduğu için ideal bir sürüngen ısıtıcı kullanılması tavsiye edilir.

8. Doğu Kutu Kaplumbağası

Amerika’nın doğu eyaletlerinde yaygın olan bir türdür. Adını köşegen kabuk şeklinden alır. Son derece yavaş hareket etmesi ile bilinir. Bununla birlikte olgunlaşma süreci da biraz yavaştır. Doğal yaşamında 100 seneye kadar ömrü vardır.

Evde bakılması halinde ömrü çok daha kısadır. Nedeni ise UV ışınlarına bolca ihtiyaç duyması, yüksek nem ve ısı gereksiniminin olmasıdır. Bu koşulları evde sağlamak zor olabileceğinden ötürü evcil olarak beslenmesi tavsiye edilmez.

9. Yunan Kaplumbağası

Su kaplumbağası çeşitleri listesinde yer alan bu tür, en uzun ömürlü su kaplumbağalarından biridir. İdeal yaşam koşullarına tabi olursa 100 seneye dek yaşayabilir. Vahşi doğada daha uzun seneler yaşaması söz konusu değildir. Çünkü kendini koruması biraz zordur. Doğada ise 20 seneye kadar yaşayabilir.

Evde beslenebilecek su kaplumbağası türleri listesinde yer alan bu cins, aynı zamanda sahibini de tanıyabilir. Son derece zeki ve yeteneklidir. Elde tutulmaktan pek hoşlanmaz ve bu tarz durumlarda stres yaşayabilir.

10. Razor Backed Musk Su Kaplumbağası

Amerika’nın güney bölümlerinde yaşayan bir canlıdır. İlginç fiziksel özelikleri ile dikkat çeker. Kafa bölümünde siyah benekler bulunur. Boynu ise diğer türlere göre daha uzundur. Bacakları da daha kısa biçimlidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  İguana Hakkında 22 Önemli Bilgi

Gagası güçlü ve keskindir. Güneşlenmek veya yumurtlamak dışında karaya çıkmaz, genelde su içinde yaşamayı tercih eder. Tehlike hissettiği zaman kötü bir koku yayar. Bu sayede yırtıcı hayvanlara karşı kendisini savunmaya çalışır.

11. Caretta Caretta

Pasifik ve Hint okyanuslarında yaşarlar. Ilıman suları severler. Türkiye’de ise Akdeniz sahillerinde yaşam sürerler. Ülkemizdeki yumurtlama alanları Dalyan, Fethiye, Anamur, Adana/Yumurtalık, Dalaman ve Köyceğiz’dir.

Sadece yumurtlamak için kıyıya gelirler. Bunun için tercih edecekleri kıyıyı özenle seçerler. Sene içinde iki veya üç defa yumurtlarlar. Tek seferde 100 kadar yumurta bıraktıkları bilinir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.