Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Velikan Tavşanı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme İhtiyacı

24.08.2021
7.719
Abone Ol 
Velikan Tavşanı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme İhtiyacı

Velikan tavşanı aslında İkinci Dünya Savaşı sonrasında Almanların et ihtiyaçlarını gidermek amacı ile üretip tükettiği bir hayvandır ancak sonralarda bu hayvanların korunması ve yemek için değil evcilleştirilmek için tercih edilmesi fikri yaygınlaşmıştır. Günümüzde hala bu tavşanların yendiği alanlar olsa da genel anlamda bakımlarının sağlandığı ve evcilleştirildikleri de söylenebilir. Bu tavşanlar sosyal ve çabuk kilo alan özellikleri ile bilinen tavşanlar olduğundan dolayı da tavşan severlerin ilgisini çeken ırklardan biri olarak göze çarpıyor.

Velikan Tavşanı Özellikleri

Bu tavşanlar kilo almaya oldukça yatkın olan ırklardan biridir. Bu nedenle de çok yediklerinde ve gün içerisinde pek aktif olmadıklarında çok fazla kilo alabilirler. Özellikle de sık sık doğum yapma eğilimi olan bu tavşanlar, doğum öncesinde ve sonrasında aşırı kilo alırlar. Tavşanınızın beslenme düzenine özellikle dikkat etmeniz önerilir. Velikan tavşanları oldukça doğurgandır. Sık sık yavru yapmalarından söz edilebilir. Eğer çift olarak velikan tavşanı bakıyorsanız bu durumda tavşanınızın sürekli yeni yavruları olmasına hazır olmalısınız.

Pek aktif olmayan ancak genellikle sosyal ve sevecen olan bu tavşanlar yeni kişiler ile iyi anlaşabilen velikan tavşanları, sahipleri tarafından teşvik edilirlerse oyun oynama konusunda da hevesli olabilirler. Bu tavşanlar ile gün içerisinde ilgilenmek aslında onların sağlıklı bir aktiflik benimsemesine yardımcı olabilecektir.

Yumuşak ve sık kürkü ile bilinen bu tavşanlar, iri ve genel anlamda kilolu yapıları ile öne çıkarlar. Kabarık ve uzun tüyleri onların karakteristik özelliklerinden biridir. Diğer pek çok tavşan ırkına göre daha büyük cüsseye sahip olduklarından dolayı bu tavşanların yaşayacağı kafes alanı da onların boyutuna uygun şekilde dizayn edilmiş olmalıdır. Kimi zaman ev içerisinde bakılan kafeslere bile sığmayan bu tavşanlar 15 kiloya kadar gelebiliyor. Ayrıca boylarının da bir metreyi bulması söz konusu olabiliyor. Bu yüzden de büyük tavşan kafesleri içinde bakılan velikan tavşanları, iri cüsseleri nedeniyle tüm ilgiyi üzerlerine çekiyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Tavşanların Yiyebileceği Sebzeler Nelerdir?

Devasa ırklardan biri olarak bilinen velikanlar, iri ve uzun kulaklara sahiptirler. Yüzlerinden patilerine kadar her yerleri uzun ve sık tüyler ile kaplı olduğundan dolayı yıl içerisinde tavşanınızın kürkünü kısaltmak isteyebilirsiniz. Fırça ve tarak gibi tavşan aksesuarları ile tavşanınızın tüy bakımını gerçekleştirebilirsiniz.

Velikan Tavşanı Bakımı

Çabuk kilo alan bu tavşanların kısa sürede çok kilo almaması adına sürekli olarak dengeli şekilde beslemesi önerilir. Ayrıca gün içerisinde tembellik yapmak isteyebilecek olan tavşanınızın aktifliğini koruması adına oyunlar oynamaya teşvik edilmesi de önemlidir. Bu tavşanların doğum öncesinde ve sonrasında da çok yiyerek kilo alması mümkündür. Eğer tavşanınız hamile ise hamilelik dönemi içerisinde besinlerini eksiksiz vermeniz gerekir ancak doğum sonrasında aşırı yemeye devam etmemesi için beslenme programını yeniden düzenlemeniz önerilir.

Velikan tavşanlarının temizliği için düzenli olarak banyo yapması önerilir. Yine de banyo sıklığı birkaç haftada bir olacak şekilde düzenlenmelidir. Tavşanınızın üşütmemesi ve hasta olmaması adına sık sık yıkanmaması en iyisi olacaktır. Banyo sonrasında ise tavşanınızı hemen kurulamanız ve rüzgar almayan bir alanda tutmanız gerekir. Eğer tavşanınıza banyo aldıramıyorsanız ve onu temizlemek istiyorsanız bu durumda temiz ve nemli bir bez ile onu silerek temizlemeniz mümkün olabilecektir.

Tavşanınızın yemlerini özenle seçmeniz önerilir. Verilen yemler taze ve tavşanınız için uygun olmalıdır. Ayrıca ona vereceğiniz su da içme suyu olmalıdır. Musluk suları çok fazla bakteri ve yüksek oranda mineral barındırır. Tavşanınızda çeşitli böbrek rahatsızlıklarına sebep olmaları mümkündür. İçme suları ise temiz ve içmeye uygun sulardır. Suluğunda yer alan suyunu ise günde iki kez yenilemeniz ve suluğu ile yem kabını da her gün yıkayarak temizlemeniz önerilir. Evcil tavşanınızın su gereksinimini en iyi şekilde karşılamak adına, kemirgen sulukları kullanmanız önemli bir detaydır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Hamster Türleri Nelerdir? Hamsterlar Hakkında Bilgiler

Tavşanınızın içerisinde yaşadığı kafesi haftada bir olacak şekilde tamamen temizleyebilirsiniz. Bu sırada kimyasal ürünler kullanmamanız önerilir. Kafes içerisinde yer alan taban malzemesi ise birkaç günde bir yenilenmelidir ve bu malzemenin bir kısmı birkaç günde bir olacak şekilde değiştirilmelidir. Tüm taban malzemesi ise haftalık temizlikler sırasında yenilenebilir.

Tavşanınızın yaşam alanını temiz tutarsanız ve düzenli olarak kullandığı oyuncaklardan kullandığı mama kaplarına kadar her ürünü doğru şekilde düzenli olarak temizlerseniz onun olası hastalıklara yakalanma riskini de azaltırsınız. Ayrıca tavşanların aşılama takvimine uygun olacak şekilde aşılarının yaptırılması da önemli bakım önceliklerinden biridir. Bu sebeple hem tavşanın hem de yaşadığı alanın temiz kalması, onun tükettiği mamanın yeterli ve dengeli olması, tavşanınızın sizden yeterli ilgiyi görebilmesi zaten gerekli bakım kriterlerinin karşılanması adına oldukça önemlidir. Tavşanınızın bakımını en iyi şekilde yerine getirmek için tavşan ürünleri tercih etmeyi unutmamalısınız.

Velikan Tavşanı Beslenme İhtiyacı

Bu tavşanlar çabuk kilo alabilen ırklardandır. Ancak yine de sosyal ırklardan biri olduğu için aşırı beslenme sağlanmazsa bu tavşanların çok kilo almasından da söz edilmeyecektir. Bu sebeple de beslenmenin tavşanınızın enerji ihtiyacına göre ayarlanması önemlidir. Genellikle çok hareket etme eğilimleri olmasa bile sosyal olduklarından dolayı sahiplerinden ilgi görmeyi severler ve bu tavşanlar genel olarak oyun oynama konusunda da hevesli olabilir. Bu nedenle de onların beslenme programlarını kişiselleştirilmiş şekilde hazırlamanız önerilir. Tavşan yemleri ile evcil tavşanınızın sağlıklı beslenmesini sağlayabilirsiniz.

Tavşanlar genel anlamda otçul hayvanlar olduğundan dolayı beslenebilecekleri pek çok meyve, sebze ve tahıl ürünü mevcuttur. Siz de velikan tavşanınızı beslerken özellikle de tahıllardan yardım olabilirsiniz. Bunlara ek olarak yemişler, sebze ve taze meyveler de tavşanınızın beslenmesinde önemli bir yere sahip olabilecektir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Campbell Hamsterı Özellikleri ve Bakımı

Arpa, yulaf, buğday ve benzeri tahıl ürünleri; velikan tavşanının beslenmesinde tercih edilebilir. Kimi tahıl ezilerek kimisi ise çimlendirilerek tavşanlara verilebilir. Birbirinden farklı besleme yöntemi olsa da genellikle bu tahıl ürünleri tavşanlara ezilerek lapa formunda verilmektedir. Ayrıca tercih edilen beslenme programında mutlaka taze sebze ve meyvelerin de yer alması önerilir. Örneğin marul, enginar yaprağı ya da sapı, havuç, pancar, şalgam gibi farklı sebzeler tavşanlara verilebilir.

Doğal ortamda yaşayan tavşanlar genellikle otları, kuru dalları, yaprakları ya da yabani otları tüketirler. Evde bakım gören ve genel olarak hazır yemler ile beslenmeye alışkın olan tavşanlar ise bu ürünleri sindiremeyebilir. Ayrıca tavşanınız için sürekli olarak bu ürünleri bulmanız da mümkün olmayabilir. Bu nedenle de onun sağlıklı şekilde beslenmeye devam edebilmesi adına beslenme programını sizin ve tavşanınızın genel koşullarına göre iyileştirmeniz önerilmektedir.

Velikan tavşanı için özel olarak harmanlanan tavşan yemleri mevcuttur. Bu yemlerin içeriğinde onların tüketimine ve sindirimine uygun tahıllar, yemişler ve sebzeler yer alabilir. Vitamin bakımından zengin olan bu yemler ayrıca tavşanınız için besleyici de olacaktır. Taze sebze, meyve ve tahılları bir ek gıda olarak tavşanınıza vermeniz ve bu hazır harmanlanmış yemleri de öğünlerde tercih etmeniz en sağlıklısı olacaktır. Bu sayede tavşanınızın dengeli ve düzenli şekilde yeterli beslenmesi sağlanabilecektir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.