Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Yavru Hamster Bakımı Nasıl Olmalı?

10.09.2021
2.744
Abone Ol 
Yavru Hamster Bakımı Nasıl Olmalı?

Bir hamster sahiplenecekseniz, hamster bakımıyla ilgili tüm detayları öğrenmeniz gerek. Peki, yavru hamster bakımı nasıl olmalı? İşte, bebek hamster bakımı konusunda bilmeniz gerekenler!

Yavru Hamster Bakımı: Hamster Yemi Nasıl Olmalı?

Hamster, evcil bir canlı olmakla beraber memeligiller ailesindendir. Bu dostlarımız yaklaşık 3-4 hafta kadar anne sütüyle beslenir. Hamsterler narin canlılar oldukları için küçük bir bebek gibi bakım ve ilgi isterler. Bundan dolayı hamsterlerin besin ihtiyaçlarını karşılayacak yemlerin nasıl olması gerektiği önemlidir.

Hamster yemlerinin sindirilmesi kolay ve doğal besin malzemeleriyle hazırlanmış olması gerekir. Bu şekilde hamsterlar daha canlı ve sağlıklı olurlar. Hamsterlar kemiren canlılar oldukları için hamster yemlerinde mutlaka arpa, buğday, yulaf tanesi gibi tahıllardan; havuç, soya kabuğu, mısır, kırmızı sorgum, bezelye gibi sebze grubu ve yonca, fıstık gibi besinler yer almalıdır. Bu besinler sayesinde hamsterların derileri sağlıklı, tüyleri ise daha parlak olur. Bunun yanı sıra gereken vitamin ve mineral desteğini yemlerden alarak tüylerinin dökülmesi de engellenir.

Hamster yemleri ikiye ayrılır. Bu yemlerden ilki kuruyemiş, tahıl, kuru meyve ve kuru mısırlardan oluşan yemlerdir. Diğeri ise pelet yemlerdir. Bu yemler hamsterlara özel olarak aynı içerikte üretilir. Farklı olarak pelet yemleri hammaddeler öğütülüp hamur haline getirilerek, hamsterların kolayca tüketebilmesi için küçük parçalar haline getirilir. Bu esnada da içerisine vitamin ve mineral gibi besin takviyeleri eklenir. Bundan dolayı hamsterlar için oldukça faydalı yemlerdir.

Hamsterlara mümkün olduğu kadar karışık içeriğe sahip yemlerden almalı ve içerisinde mutlaka fıstık, fındık, ay çekirdeği, mısır, tahıl ve kuru meyvelerin yanı sıra güçlü bir lif kaynağı olan peletlerinde bulunduğu karışık yemlerden tercih edilmelidir. Besleyici hamster yemleri için TIKLAYINIZ!

Piyasada birçok çeşitte ve içerikte hazırlanan hamster yemleri vardır. Bundan dolayı hamster bir yemi sevmediği zaman başka çeşit yemlerden almalı ve onları deneyerek sevdiği yemi tespit etmelisiniz. Kafes içerisine yerleştirilen kemirgen krakerleri de hamster yemlerine benzer şekilde tohumlardan ve tahıllardan üretilmiştir. Kemirme iç güdülerini tatmin eden bu hamster krakerlerini besleyici ek gıda olarak kullanmak içinde kafesin içerisinde bulundurmak gerekir. Ayrıca kemirme taşları da sunabilirsiniz.

Hamster yemlerinin kullanımı ise şöyledir. Tüketimi hamsterın büyüklüğüne ve yaşına göre değişmekle beraber günde 1 veya 2 defa hamsterın kafes yemliğine koyulması gerekir. Su her canlıda olduğu gibi hamsterlar için de oldukça önemlidir. Bundan dolayı doğru yemi kafese koyduktan sonra yanına mutlaka taze su koyulmalıdır. Sevimli hamsterların sahibiyle sağlıklı ve mutlu bir hayat sürmesi için beslenmesine ve yemlerin içeriğine oldukça önem verilmelidir. Doğru alınan yemlerle beraber hamsterın vitamin A, E, D, C, B1, B6, B12 ve mineral, çinko ve manganez gibi ihtiyaçları da karşılanmış olacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Tavşan Doğumu Nasıl Olur? Tavşanlara Dair Daha Önce Duymadığınız Bilgiler

Yavru Hamster Bakımı: Hamster Beslenmesinde Nelere Dikkat Edilmeli?

Hamsterlar hassas bir sindirim sistemine sahip olan canlılardır. Doğal yaşamlarında bitki ve böceklerle beslenen hamsterları, en iyi şekilde beslemek için taze sebzeleri ve un kurtlarını içeren doğadaki yiyeceklerine benzeyen yemlerden ve otlardan alınabilir.

Birçok besin bileşenini bir arada bulunduran hamster yemleri ve otlarıyla hamster güvenli şekilde beslenebilir. Yüksek kaloriye sahip olan pelet yemlerle hamsterın gelişimi desteklenebilir: paketlenmiş yonca otu, yulaf otu ve çayır otu gibi otlarla da ihtiyacı olan liflerin alınması sağlanabilir. Bunun için kaliteli kemirgen otları satın almanız çok önemli.

Hamsterları beslerken, metabolizmalarını desteklemesi için özel üretilen kaliteli yemlerden ve otlardan almak gerekir. Özel diyet ihtiyaçlarını karşılamak için en ideali olan bu yemlerle hamsterı özel vitamin ve mineral desteğine gerek kalmadan beslenmek mümkündür.

Yavru Hamster Bakımı

Hamster yemlerinde ve otlarında esansiyel vitaminler ve eser elementleri bulunur. Ayrıca hamster yemlerinde kırmızı pancar ve havuç gibi hayati önem taşıyan sebzelerin yanı sıra keten tohumu, yulaf ve arpa gibi özenle seçilen besinler de bulunur.

Hamsterların beslenmesinde yemler önemli olduğu kadar otlar da önemli bir yere sahiptir. Hamster kafesinde mutlaka kuru veya taze otlardan bulunması gerekir. Hamster otlarının beslenmedeki en önemli işlevi, içerisinde yüksek oranlarda lif bulundurmasıdır. Hamster otları, beslenme sırasında yoğun çiğneme gerektirdiği için hamsterların dişlerinin gelişmesinde de etkili olurlar. Bunun yanı sıra otlar hamstera enerji verir.

Yavru hamster bakımı için hamster otlarına da gereksinim olur. Hamster otları, yemlere göre daha uygun fiyatlara satılmaktadır. Fakat otlar tek başına hamsterların beslenmesi için yeterli değildir. Hamster otlarından tek bir çeşit olarak ya da yonca otu, çayır otu ve yulaf otu gibi karışık paketlerden alınarak, hamster beslenmesine katkıda bulunulabilir.

Hamsterların dengeli beslenmesi için temel besinlerden vitamin, mineral ve proteinlerin yemlerde ve otlarda bulunduğuna dikkat edilmelidir. Yemlerin içeriğinde koruyucu maddeler, renklendiriciler, lezzeti arttıran maddeler ve ilave şekerler bulunmadığından emin olunmalıdır.

Katkı maddeleri ve şeker oranı yüksek olan yemlerle beslenen hamsterların dişlerinde ağrı meydana gelir. Bunun yanı sıra her geçen kilo almaya başlayarak obezite olurlar. Bundan dolayı hamster beslenmesi için alınacak yemlerin ve otların içeriğine dikkat edilmelidir. Böylece yavru hamster bakımı daha sağlıklı şekilde sürdürülebilir.

Yavru Hamster Bakımı: Hamster Kafesi Nasıl Olmalı?

Yavru hamster bakımı doğru kafes seçimini de gerektirir. Hamster kafesi, hamsterların rahat ve mutlu yaşam sürebilmeleri için alınması gereken önemli bir ihtiyaçtır. Hamster kafesinin boyutu çok önemlidir. Her şeyden önce hamster kafesi, hamsterin içerisinde rahatça koşabileceği bir büyüklükte olmalıdır. İçerisine hamster tüneli ve hamster çarkı konulduğunda bile kolayca hareket edebilmeli ve ona alan kalmalıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Evcil Tavşanların Yaşam Süresi Nedir?

Telden yapılan kafes tercihinde bulunulacaksa eğer kafesin tel aralıkları mutlaka dar olmalıdır. Geniş tel aralıklarına sahip kafeslerden hamsterlar geçebilir ya da geçmeye çalıştığı sırada sıkışıp kalabilir. Hamsterların enerjik ve hareketli bir kemirgen olduklarını akılda bulundurarak bir kafes tercihinde bulunulmalıdır.

Hamsterlar için en ideal kafesler, kenarları şeffaf olan ve plastik veya camdan yapılmış kafeslerdir. Hatta birbirine tüneller ile bağlı olan iki veya üç katlı yapılmış hamster kafeslerinden almak, hamsterlara doğal yaşamlarındaki gibi hissettireceği için onu çok mutlu edecektir.

Hamster kafesinin üretildiği malzeme mutlaka kolay temizlenebilir olmalıdır. Üst kısımlarının çıkarılabilir ve takılabilir şekilde olması kafesin yıkanabilmesine imkan tanıyacaktır. Kafes mutlaka havalanabilir bir yapıda olmalıdır. Bu daha çok camdan üretilen kafesler için dikkat edilmesi gereken bir unsurdur.

Yetersiz havalanan hamster kafesleri, yaz aylarında sıcaklıkların artmasıyla beraber hamsterda solunum güçleşmesine ve hamsterın uyku haline geçmesine neden olabilir. Bu tür problemlerin yaşanmaması adına ideal bir hamster kafesi, hava almalı ve hamsterin boyuyla doğru orantılı olmalıdır. Çünkü hamsterlar kafes içerisinde koşmak, yuva yapmak ve tırmanmak gibi birtakım aktivitelere ihtiyaç duyar. Bu ihtiyaçlarını en iyi şekilde gidermek adına ona en az 75x50x50 cm civarlarında kafes alınmalıdır.

Daha büyük ölçülere sahip olan kafesler ise hamsterın yararına olacaktır. Kafesin büyüklüğü konusunda dikkat edilmesi gereken bir nokta ise hamsterın türüdür. Hamster Suriye hamsterı ise daha büyük boylarda kafes olmalı ve aynı kafesin içerisinde birden çok hamster olmamalıdır. Aksi durumda ölümcül sonuçları doğuracak sorunlar yaşanabilir. Cüce bir hamster için ise yüksekliği 15 ila 20 cm arasında bir kafes almak doğru olacaktır. Son olarak, hamsterın kafes içinde rahat etmesi için kemirgen talaşları da mutlaka kullanılmalıdır.

Yavru Hamster Bakımı: En Çok Kullanılan Hamster Aksesuarları

Hamsterlar, evde beslenmesi en kolay olan canlılardan biridir. Fazla harcamada bulunulmadan hamsterların bakımını ve beslenmesini en iyi şekilde karşılamak mümkündür. Ancak çok hassas canlılar oldukları için yeteri kadar ilgi görmedikleri zaman hemen üzülürler. Bundan dolayı hamstera ideal bir yaşam alanı oluşturduktan sonra aksesuar almak gerekir.

Hamster için çok fazla aksesuara ihtiyaç yoktur. En çok kullanılan aksesuarlarla hamstera uygun yaşam alanını elde edilebilirsiniz. Hamster kemirme çubuğu, hamster oyuncakları, hamster tırnak makası ve hamster tuvaleti en çok kullanılan aksesuarlardır. Kaliteli hamster aksesuarları için online pet shop sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Yavru hamster bakımı söz konusu olduğunda oyuncakların yeri ayrı. Hamster aksesuarlarından biri oyuncaklardır. Hamsterlar diğer canlılara göre oyuncaklarla oyun oynamayı daha çok severler. Çünkü hareketli ve enerjik canlılar oldukları için oyuncaklarla sürekli egzersiz yapma ihtiyacı duyarlar. Bundan dolayı oyuncaklar onlar için birer deşarj aletidir. Onların bu keyifli hallerini izlemek ise sahiplerini mutlu eder. Bundan dolayı hamster oyuncakları çok gerekli ve en çok kullanılan aksesuarlar arasında yerini almaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Tavşan İhtiyaç Listesi

yavru hamster bakımı

Bir diğer aksesuar türü ise hamster tuvaletlerdir. Hamster tuvaletlerinin sayesinde kafesin temizliği kolay bir şekilde sağlanabilir. Hamsterlar içgüdüsel olarak kafesteki köşeleri tuvalet olarak değerlendirmektedir. Kafese herhangi bir hamster tuvaleti koyulmasa bile kafesin köşesine dışkısını yapacaktır.

Gözlemleyip böyle bir yer görüldüğü zaman alınan hamster tuvaleti o köşeye koyulabilir. Bazı sebeplerden dolayı hamsterlar tuvaletlerini yatağa, eve, tekerleklere ve hatta yemek kaplarına bile yapabilir. Bunun en önemli sebebi kafesinde yeterli boş alanın olmamasıdır. Böyle durumlarda hamster başka yerlere bakar ve uygun gördüğü yere tuvaletini yapar.

Tuvalet seçimi kadar yerleşimi de çok önemlidir. Bazen birden fazla hamster tuvaleti yerleştirmekte gerekecektir. Bu durum hamsterların hem alanını belirlemek hem de muhtemel bulaşıcı hastalıkların önüne geçmek için son derece önemlidir.

Hamsterlar kemirgen hayvanlar olduğu için diş ve diş bakımları önemlidir. Bundan dolayı hem beslenmeleri hem de genel bakımları için kemirme çubuklarına ihtiyaç duyulur. Kemirme çubukları, hamsterlar için lezzetli bir besin kaynağı olmakla beraber kemirmek ve oyun oynamak içinde önemli bir aksesuardır.

Yenilebilir ve kemirilebilir kemirme çubuklarından hamsterlar büyük keyif alacaktır. Çünkü hamsterların dişleri sürekli ve düzenli şekilde uzar. Bundan dolayı da hamsterların düzenli olarak sert bir şeyleri tüketmesi ve aynı zamanda dişlerini törpülemesi gerekir. Aksi taktirde istenmeyen yerleri kemirmeye çalışacaktır ve bu durumda ortaya istenilmeyen sonuçları ortaya çıkartmış olacaktır.

Bu tür durumların önlenmesi için hamster kemirme çubuklarından almak çok doğru olacaktır. Her kafeste bulunması gereken kemirme çubukları farklı malzemelerle sağlıklı şekilde hazırlanmaktadır. Değişik şekillerde hazırlanan kemirme çubukları hem hamsterların vitamin ve mineral ihtiyaçlarını giderecek hem de diş bakımlarını yerine getirmiş olacaktır.

Tutmalı kemirme çubukları ise hamsterların tüy değiştirme dönemlerinde immun sistemlerinin korunması için pek çok farklı besini içeriğinde bulundurmaktadır. Kafese koyulan kemirme çubukları için ekstradan bir şey yapılması gerekmiyor. Hamsterlara herhangi bir zararı olmayan bu çubuklarla beraber hamster dişlerini törpüleyecek ve ihtiyacı olan vitamini ve minerali alacaktır.

En çok kullanılan hamster ürünleri arasında bir diğeri de hamster tırnak makaslarıdır. Hamsterların tırnakları da diğer canlılarda olduğu gibi düzenli olarak uzar. Uzayan tırnaklar düzenli şekilde kesilmediği taktirde sürekli bir yerlere takılır. Bundan dolayı hamsterlara özel üretilen tırnak makaslarından almak gerekir. Tırnak kesimi konusunda zorlanılıyorsa büyüteçli tırnak makaslarından almak işinizi daha da kolaylaştıracaktır. Buna rağmen zorlanıldığı taktirde veteriner hekimden bilgi almak doğru olacaktır.

Kemirgen yatak ve evleri, hamsterın kafesine eklenmeli ve böylece hamsterın daha konforlu olması sağlanmalıdır. Hamsterın boyutuna uygun yatak seçmeyi unutmamalısınız.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.