Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

9 Maddede Akvaryumda Beslenen Balıklar

30.05.2022
984
Abone Ol 
9 Maddede Akvaryumda Beslenen Balıklar

Akvaryumda beslenen balıklar hangileri? Tatlı su akvaryumunuz varsa veya yeni bir akvaryum kurmayı planlıyorsanız, balık cinsleri hakkında bilgili olmanız önemlidir. İşte akvaryumda besleyebileceğiniz balık cinsleri!

Akvaryumda Beslenen Balıklar Hangileridir?

Akvaryumda Beslenen Balıklar

Muhteşem renkleri, stilize formları ve hoş görünümleri ile akvaryum balıkları, çoğu insanın favorisidir. Evinizde ya da iş yerinizde mükemmel bir akvaryum görünümü elde etmek istiyorsanız; tercih edebileceğiniz pek çok farklı balık cinsi var. Akvaryumda beslenen balıklar şu şekilde sıralanabilir:

1. Lepistes Balık Cinsi

Lepistesler, muhtemelen akvaryum dünyasındaki en yaygın tatlı su balıkları. Küçük boyutları, kolay bakımları ve hemen hemen her ortamda üreme eğilimleri, onları en yaygın akvaryum balıkları yapıyor. Lepistes ayrıca renkli ve yelpaze şeklindeki kuyruk yüzgeci ile bilinir.

Renkli ve şekil bakımından çok çeşitli tatlı su balığı türlerini barındıran Pecilidae ailesine ait olan bir cinstir. Erkekler dişilere oranla daha renklidir. Kaliteli balık yemi ile beslenmeleri önemlidir.

2. Tetra Balık Cinsi

Akvaryumda beslenen balıklar arasında tetralar da oldukça yaygın. Tetra balıkları, su altı peyzajı konusunda açık ara en çok değer verilen balıklardır. Herhangi bir bitkili akvaryumu en iyi şekilde tamamlayan bu balıklar, renkli halleriyle dikkat çeker.

Pulları inanılmaz renklerle doludur. Neon maviler, turuncular, kırmızılar, siyahlar, sarılar… Bu balıkların gövdesi stilize bir şekle sahiptir. Kuyruk yüzgeci genellikle küçüktür. Bitkili bir akvaryumunuz varsa ve manzarayı ön plana çıkarmak istiyorsanız; tetra balıkları düşünebilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Akvaryum Temizliği Nasıl Yapılır?

3. Betta Balık Cinsi

Aslen Tayland’a özgü olan bu balıklar, tüm dünyada oldukça popüler. Akvaryumda beslenen balıklar söz konusu olduğunda bir adım öne çıkan betta balıkları, geniş ve rengarenk kuyrukları ile ilgi çekiyor.

Betta balıkları parlak, canlı renklere sahiptir. Bu tatlı su akvaryum balıkları, geriye doğru açılan, renk ve hareketin tam anlamıyla hipnotik görsel efektlerini yaratan uzun yüzgeçleri ile karakterizedir. Bu balıkların en az 20 litrelik bir alana gereksinimi olur. Bu nedenle küçük akvaryumlarda mutlu olamazlar.

Agresiflikleri nedeniyle aynı akvaryumda iki erkek beta balığının yer alması önerilmez. Sağlıklı kalmaları için vitamin ve mineral yönünden zengin olan balık yemleri ile beslenmeleri son derece önemlidir.

4. Gurami Balık Cinsi

Akvaryumda beslenen balıklar arasında gurami cinsi de oldukça revaçta. Havadan oksijen elde etmek için yüzeye çıkma gereksinimi duyarlar. Bu işlemi labirent ismi verilen bir organ ile gerçekleştirirler. Solungaçları da vardır. Fakat ihtiyaç duydukları tüm oksijeni sağlamaya yetmez. Bu yüzden suyun yüzeyine erişimleri önemli bir detaydır.

Gurami balıklar çok çarpıcı bir görünüme sahiptir. Yüzgeçlerinin uzaması nedeniyle, düzleştirilmiş, dörtgen bir gövdeye sahiptir. Bazı türlerde çok çeşitli renkler mevcuttur. Çeşitli türleri bulunmaktadır. Cüce guramis balıkların boyutları 6 cm kadardır. Boyları 13 cm’ye kadar ulaşabilen gurami balıklar da vardır.

Bir çift cüce guramis beslemek için en az 75 litrelik bir akvaryuma gereksinim duyulur. Diğer balıklarla son derece uyumludur. Ancak genellikle yalnız olmayı tercih ederler. Tablet yem ya da pul yemler ile beslenirler.

5. Discus Balık Cinsi

Akvaryumda beslenen balıklar listesi discus balıklarını da kapsıyor. Hatta bu balıklara akvaryumların kralı diyebiliriz. Aslen Amazon’a özgü olan discus, ürkek davranışları ile dikkat çeken sevimli bir balık cinsidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Akvaryum Nitrat Seviyesi Nasıl Azaltılır?

Her türlü akvaryuma adapte olabilen bu balıklar, kendilerine özel şekilleri, boyları ve renkleri ile bilinir. Discus balıkları çoğu insanın ilgisini toplar. Ancak bu balıklar, akvaryum koşullarındaki değişikliklere karşı oldukça hassastır. Bu yüzden deneyimli değilseniz discus sahiplenmemeniz önemlidir.

Akvaryumun su kalitesi normal aralıklardan uzaklaştığı zaman discus balıkları mantarlar ve diğer hastalıklara karşı hassastır. Eğer discus besliyorsanız, akvaryum bakım ve temizlik malzemeleri ile düzenli olarak tankı temizlemelisiniz. Akvaryum su düzenleyiciler ile suyun kalitesini yüksek seviyede tutmalısınız. Bu balıkların özel discus yemi ile beslenmeleri gerekir.

6. Melek Balığı Cinsi

Akvaryumda beslenen balıklar listesinde bulunan melek balıkları, canlı ve sevimli görünümleri ile bilinir. Gövdesi yandan basık, yüzgeçleri sayesinde görünümü eşkenar dörtgen gibi olan bir balıktır. Akvaryumda harika bir manzara yaratan melek balıkları, hoş bir görüntü sunar.

En büyük cins, yüzgeçlerinin yayılmasıyla 20 cm uzunluğuna ve 50 cm yüksekliğine ulaşabilir. 15 cm uzunluğunda ve 25 cm yüksekliğinde daha küçük bir cins de vardır. Bu balıkların büyük akvaryumlarda bakılması gerekir. Akvaryum filtreleri kullanarak yaşam alanları ideal ve sağlıklı kılınmalıdır.

7. Çiklit Balık Cinsi

Akvaryumların popüler balıklarından biri de çiklit olur. Sarı, siyah, turuncu, kırmızı ve mavi renkleri ile inanılmaz bir görüntü vadeden bu balıklar, sevimli ve canlılığı ile de dikkat çeken balık cinslerinden biridir. Aslen Güney Amerika’ya özgü olsa da tüm dünyada bilinen bir balık türüdür.

Vücudunun şekli orantılı, stilize ve uyumludur. Akvaryum bitkileri olan bir akvaryumda harika bir uyum yaratır. Ayrıca çok büyük akvaryumlara gereksinim duymaz. Bol bitki örtüsüne sahip 40 litrelik bir akvaryum, bu balıklar için uygundur.

Eğer bir akvaryumda birden fazla erkek çiklit balığı bakmak istiyorsanız, daha büyük boyutlu bir akvaryum edinmeniz önemlidir. Bu tatlı su balıklarının maksimum boyutu dişilerde 5,5 cm, erkeklerde ise 7,5 cm civarındadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Akvaryum Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

8. Plati Balık Cinsi

Akvaryumda beslenen balıklar arasında platiler de var. Bakımı kolaydır. Çoğaltılması da aynı şekilde kolaydır. Hemen hemen her türlü akvaryuma uyum sağlayabilir. Kırmızı-siyah ve mavi-siyah renk kombinasyonları ile dikkat çeker.

Lepistes balıklarından biraz daha tıknaz bir vücutları ve daha az göze çarpan kuyruk yüzgeçleri vardır. Ancak yine de dayanıklı ve güzel bir tatlı su akvaryum balığıdır. Üremeye büyük yatkınlıkları ve diğer türlerle çok uyumlu davranışları ile karakterizedir. Topluluk akvaryumları için idealdir.

9. Moli Balık Cinsi

Şekil bakımından lepistes ve plati balıklarına benzeyen moli balıkları, aynı zamanda davranış olarak da bu balıkları andırır. Üreme kolaylığı, küçük boyutlu olması, düşük bakım gereksinimi ve topluluk akvaryumlarına uyumluluk gibi özelliklerden dolayı moli balıkları sıklıkla tercih edilir.

Bu balıkların renkleri diğer tatlı su akvaryum balıklarına oranla tek renkli olma eğilimindedir. Akvaryumda yosunları temizleme özelliğine sahiptirler. Genellikle her erkek moli balığı için 3-5 dişi moli balığı tercih edilebilir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.