Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Balık Yemi Türleri Nelerdir?

05.05.2023
925
Abone Ol 
Balık Yemi Türleri Nelerdir?

Balık yemi türleri, her bir balık cinsi için benzersiz seçenekler sunar. Balığınızın cinsine ve beslenme alışkanlıklarına uygun olan yemleri temin ederek, minik dostunuzun sağlıklı beslenmesini sağlayabilirsiniz. Balık yemi çeşitleri hakkında bilinmesi gerekenleri açıkladık.

Balık Yemi Türleri

Balık Yemi Türleri

Balık yemi, bir balığın kaliteli ve doğru beslenmesi bakımından önemli olan bir faktördür. Balığın canlı renklere sahip olması, doğurganlığı ve genel sağlığı, tamamen beslenmesine ve bakımına bağlıdır. Pek çok hayati fonksiyon ve balığın yaşam süresi beslenmeyle yakından ilişkilidir. Balık yeminin doğru bir şekilde seçilmesi oldukça önemlidir. Hem tatlı su balıkları hem de tuzlu su balıkları için uygun yemler temin edilmeli ve balığın sağlığı optimal anlamda teşvik edilmelidir.

Balık yemi seçiminde balığın cinsine odaklanmayı da unutmamalısınız. Örneğin, Japon balığı besliyorsanız; Japon yemi satın almalı, Discus besliyorsanız da bu balıklar için özel olarak formüle edilen Discus yemi tercih etmelisiniz. Balık yemi türleri ve çeşitleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

1. Pul Yem

Bu balık yemi, isminden de anlaşılacağı üzere ince yapraklar şeklindedir ve suda yüzen bir yemdir. Uzun zaman boyunca su yüzeyinde kalır. Yüzeyden beslenen balıklara uygundur. Spirulinalı yem ve karışık pul yem gibi farklı çeşitleri vardır. Bu tarz yemler balık yemleme makinesi ile de uyumludur.

2. Granül Yem

Balık yemi türleri arasında bir diğeri de granül yem. Bu yemler kısa süre kadar su yüzeyinde kalmaktadır. Çok yavaş bir şekilde dibe batmaktadır. Böylece orta su seviyesinde beslenen balıklar için ideal bir seçim haline gelmektedir. Granül yemler, tane boyutlarına göre çeşitli adlar alabilirler. Çok küçük olanları mikro granül balık yemi şeklinde isimlendirilir. Bunlar aynı zamanda yavru balık yemi olarak da tercih edilir. Granül yemler de balık yemleme makinesine uyum sağlar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Balıklarda Kadife Hastalığı Belirtileri ve Nedenleri

3. Tablet Yem

Dipten beslenen balıklar için en uygun balık yemlerinden biridir. Suyun yüzeyinde hiç kalmayan tablet yemler, hemen dibe çökmektedir. Çabuk dağılmaz ve yavaş bir şekilde çözünür. Tablet balık yemlerini otomatik yemleme makineleri ile kullanamazsınız. Ancak, akvaryumun camına yapıştırabilirsiniz. Sonuç olarak yemi kopararak tüketen ve orta bölümden beslenen balık türleri de bu şekilde yeme ulaşabilirler.

4. Stick Yem

Balık yemi türleri arasında bulunan çubuk stick yem, aynı zamanda pelet yem olarak da bilinir. Suda yüzen bir yem çeşididir. Su içinde kolay bir şekilde dağılmaktadır. Su yüzeyine yakın şekilde beslenen balıklara hitap eder. Balık yem makinesine uygundur.

5. Cips Yem

Wafer yem ya da disk yem şeklinde de tanınır. Stilinden dolayı bu isimleri alır. Su içinde kolayca parçalanmaz. Suyun yüzeyinde kısa süre kalır ve yavaşça dip bölüme çöker. Tablet yeme çok benzer. Tek farkı ise cama yapışmamasıdır. Tablet yeme oranla dibe daha yavaş batar. Yemi kopararak tüketen ve dipten beslenen balıklara uygundur.

6. Canlı Balık Yemi

Balık yemi türleri arasında yer alan canlı balık yemleri, piyasada genellikle kurutulmuş canlı yem şeklinde bulunur. Su piresi, karides, artemia yumurtası, kan kurdu, un kurdu gibi canlıların şoklanarak dondurulması ve özel teknikler ile kurutulmasıyla elde edilir. Protein bakımından yoğundur ve etçil balık cinsleri için ideal bir yemdir.

7. Sıvı Balık Yemi

Bu yemler likit ya da jel formundadır. Besin değeri bir hayli yüksektir. Balıklara ödül yemi olarak verilebilir.

8. Tatil Yemi

En çok tercih edilen yemlerden biri de tatil yemi diyebiliriz. Özel olarak formüle edilen yemlerdir. Tablet yeme benzer. Suda dağılmaz ve suya yavaş bir şekilde salınım gerçekleştirir. Böylece uzun süre dayanır. İsminden de anlaşılacağı üzere tatil zamanlarında evde yalnız kalan balıkların beslenmesi için geliştirilmiş bir yem seçeneğidir. Bu balık yemi türleri blok tabletler şeklinde satılır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Akvaryumda Bakılacak Balıklar

Kaliteli Balık Yemi Nasıl Olmalı?

Balık yemi türleri nelerdir açıkladık. Şimdi de kaliteli balık yeminin özelliklerini sıralayalım:

  • Balığın beslenme alışkanlıkları ve ihtiyaçları hesaba katılarak formüle edilmiş olmalıdır.
  • Kaliteli balık yemleri besleyicidir.
  • Balık yemi hazırlanmasında kullanılan bileşenler kaliteli olmalıdır.
  • Yemin içeriği bağışıklığı korumalıdır.
  • Balıkların renklerini canlandıracak hammaddeler barındırmalıdır.
  • Balıkların canlılığını ve doğurganlığını olumlu anlamda etkileyecek vitaminler içermelidir.
  • Balık yemi analizinde inorganik bileşen yani kül oranı minimum olmalıdır.
  • İyi bir balık yemi suyu bulandırmamalıdır.
  • Orijinal paketinde satılan balık yemleri tercih edilmelidir. Açık balık yemleri balıklara sunulmamalıdır.
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.