Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kediler Nasıl Uyur? Kediler Neden Çok Uyur?

01.04.2021
1.411
Abone Ol 
Kediler Nasıl Uyur? Kediler Neden Çok Uyur?

Bugünkü yazımızda kediler nasıl uyur sorusunun yanıtlarını birer birer anlatacağız. Uyku, bütün kedilerin en doğal dinlenme şekli olmaktadır. Kediler günlük olan işlevlerini oluşturabilmek için uzun zaman boyunca uykuya gereksinim duyarlar. Kedilerin gün içerisinde uykuya ayırmakta oldukları vakit, aktivite ve yaşa bağlı şekilde on dört ila on sekiz saat arasında değişiklik göstermektedir.

Bizlerle karşılaştırıldıkları zaman kediler, bize göre hemen hemen iki kat kadar daha çok uyumaktadır. Kedilerin bu uzun süreli uyku halleri, bizde olduğu gibi aralıksız değil, kısa aralıklar dahilinde tekrarlanmakta olan hafif dozda uykular biçiminde olur. Toplamdaki uykularının sadece üçte birlik bir kısmında derin uykuda olurlar. Arta kalan uyku dilimindeyse dış uyarılara açık olurlar. Yani aslında uyanıktırlar.

Hazır bu konuyu anlatıyorken olası kazaları engellemek için sizlere bir hatırlatma yapmak isteriz; kediler kış mevsiminin soğuk günlerinde sert havadan kendilerini koruyabilmek adına arabaların motor kısmında ya da lastiklerin üzerinde uyurlar. Çünkü bu kısımlar korunaklı ve sıcaktır. Sabah arabanızı çalıştırmadan evvel lastiklerini kontrol edin ve kaput kısmına gürültü çıkaracak kadar vurun. Böylece derin uykuda olan bir kediye zarar vermemiş olursunuz.

Kedilerin Uykuya Bu Kadar Fazla İhtiyaç Duymasının Nedeni Nedir?

kediler nasıl uyur

Uyuyan Yavru Kedi

Kedilerin neden bu denli uykuya gereksinim duydukları net olarak bilinemese bile, bazı zamanlar sergilemekte oldukları olağanüstü hareketleri yapabilmeleri için gerek duyulan enerjiyi bu süreç içerisinde meydana getirdiklerini dile getirmemiz kesinlikle mümkündür. En çok da genç ve yaramaz olan kedilerin ev içerisinde gösterdiği yoğun hareketlerden sonra uzun süre uyudukları bilinir. Enerjilerini tamamen tüketirler ve aniden uyku haline geçerler.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedi Korkusu Nasıl Yenilir? Kedi Korkusu Nasıl Geçer?

Bu esnada yavru kedi yer ya da mekan ayrımı yapmaksızın saliseler içerisinde uyku haline geçer ve yarı koma biçiminde saatlerce uyuduğu görülür diyebiliriz. Kedinizi böyle görmek çok eğlenceli bir hal alır. Birçok kedi videosunda da kedilerin uyurken yaptıkları komik hareketler öne çıkar. On sekiz saat kadar uyurlar, bu da bir günün yarısından fazlası demektir. Evet, kediler bir sonraki yaramazlık süreçlerine bu şekilde uzunca uyuyarak hazırlanmış olurlar.

Yavru kedi sahiplenen birçok kişi bu uyku halini sorun zannederek bir anda endişeye kapılır. Fakat bu aslında yavru kedilerin ruhsal ve bedensel gelişimleri açısından son derece önemli olan bir durumdur. Uzun uyku kediler için her zaman iyidir. Fakat bizlerin uyku saatleri ile kedilerin uyku saatleri hiçbir zaman uymaz. Kediler doğalarının getirdiği bir durum olarak gündüz vakti uyur. Geceleri ise uyanırlar. Güneş batınca ve doğunca kedilerin avlanma durumu başlamış olur.

Yavru kedi sahiplenen bireyler için uykusuz geceler manasını taşıyan bu rahatsız edici durumu engellemek için gündüz saatlerinde kedinizi oynatın. Uyanık kalmasını sağlayın. Böylece gece de uyuyabilir. Ama ben bu duruma müdahale etmek istemem, kedim nasıl isterse öyle uyur diyorsanız da tabii ki yine siz bilirsiniz. Kediler nasıl uyur konumuza farklı bir konu başlığı ile devam ediyoruz: Kediler rüya görür mü?

Kediler Rüya Görür mü?

Birçok kişi kedilerin rüya görüp görmediğini soruyor. Kesinlikle evet. Kediler rüya görürler, bilimsel açıdan kanıtlanmamış olsa bile uyurken ayaklarını hareket ettirmeleri bunu gösteriyor. Bıyıklarını da hareket ettirebilirler, kuyruk sallayabilirler. Nefes alıp verişleri artabilir. Biz buradan rüya gördükleri kanısına varıyoruz. Bir kedi açısından güvende hissetmek en önemli şeyler arasında yer alır. Güvende hisseden kedi çok uyur. Bu asla şaşmayan bir durum olmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedi ile İlgili Bilgiler! Bu Bilgileri Daha Önce Hiçbir Yerde Duymadınız

Kedilerin uykusunu yeteri kadar alamamış olması birçok sorunu beraberinde getirebilir. Huzurlu ve sağlıklı bir kedi, uykusunu tamamen almış olan bir kedidir dersek hiç de yanılmış olmayız. Uyku bozukluğu, bazı kedilerde kronik bir hal alıp çok büyük problemlere neden olabilir. Bu yüzden kedinizi uyku esnasında rahatsız etmemeye özen gösterin. Sakin, sıcak, güneşli, sessiz yerler kedinizin daha iyi uyumasını sağlar.

Kedi Yatağı Nasıl Olmalıdır?

Kedinizin sizinle uyuması durumuna karşı olan biri değilseniz bir kedi yatağına gereksinim duymazsınız. Fakat kediniz de ara sıra sizden sıkılıp tek başına olmak isteyebilir. Ona özel bir yatağının olması işinize yarayacak olan bir durumdur. Tabii bir konuyu daha netleştirmemiz gerekir: Şayet kedinizle aynı yatağı paylaşamayacak biriyseniz asla kedi sahiplenmeyin. Çünkü kediler zaman zaman sahipleri ile beraber uyumak isterler.

Kediler nasıl uyur sorusunun net bir yanıtı da yoktur aslında. Kediler istediği yerde uyur. Siz her ihtimale karşı ona konforlu bir yatak hazırlayın tabii ki ama kediler genelde yatağa değil alakasız bir yere yatar ve uyur. Örneğin konforsuz karton bir kutu, bir kediye kedi yatağından daha iyi görünebilir. Bu gibi durumlara hiçbir zaman şaşırmamalısınız. Elbette siz ona güzel bir kedi yatağı edinin. Böylece içiniz daha rahat edecektir. Kedinize mışıl mışıl bir uyku diliyoruz!

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.