Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Köpeklerde Göz Kızarıklığı Nedenleri Nelerdir?

Abone Ol 
Köpeklerde Göz Kızarıklığı Nedenleri Nelerdir?

Bugünkü yazımızda köpeklerde göz kızarıklığı nedenlerini ele alıyor olacağız. Köpeklerde göz hastalıkları belli zamanlarda kendini gösterebilen rahatsızlıklar arasında bulunmaktadır. En çok da köpeklerin göz kısımlarında meydana gelen göz akıntısı ve çapaklanma çok sık rastlanan durumlar olarak nitelenmektedir.

Köpeklerde alerjik kökenli akıntı ya da göze toz ve kir kaçması gibi durumlar basit bir şey neticesinde olabileceği gibi ciddi bir göz hastalığının sinyallerini de veriyor olabilir. Bu nedenle bir veteriner hekime danışmak hayati açıdan önemli bir durum olarak dikkat çeker.

Köpeklerin gözünde oluşan akıntılar sarımsı bir renge sahip olmaya başladığı zaman ya da gözlerinde şişme, kızarıklık, bulutlanma ve iç kısma doğru çekilme gibi fiziksel anlamda belirtiler görüldüğünde, problemin ilerlememesi için hemen tedavi edilmesi gerektiğini anlamanız gerekiyor.

Köpeklerin gözleri, onları her daim enfeksiyon ve göze giren cisimlerden arınmak amacıyla gözyaşı üretimi sağlar. Bazı köpeklerin gözleri diğerlerine göre daha az gözyaşı meydana getirebilir. Bu normal bir durumdur. Hiçbir zaman bir sorun olarak görülmez.

Köpeklerin Gözleri Neden Çapaklanır?

Aynen bizlerde olduğu gibi köpeklerde de alerji problemlerine rastlanabilir. Bu durumun neticesinde göz akıntısı, göz çapaklanması ve göz kızarıklığı ortaya çıkabilmektedir. Bu tarz durumlarda steril olan bir göz temizleyici geçici şekilde bile olsa köpeğinizi rahatlatacak olan bir şey olarak görülür.

Köpeklerin bazılarının polenlere, çimenlere, toza karşı alerjisi olabiliyor. Fiziksel açıdan bu tür şeylere reaksiyon gösterebilirler. En çok da Setter, Retriver, Bulldog ve Retriever köpekler alerjilere yatkın olur. Bu köpeklerden herhangi birine sahipseniz köpeklerde göz kızarıklığı konusuna dikkat etmenizde yarar vardır.

Köpeklerde Alerji Semptomları Nelerdir?

köpeklerde göz kızarıklığı

Gözü Kızarmış Bir Köpek

Köpeklerde alerjinin semptomları arasında birçok durum yer almaktadır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Gözlerde akıntı
  • Gözlerde kaşıntı
  • Tahriş ve kızarıklık
  • Kusma hali
  • Hapşırma davranışı
  • Anormal horlama hali
  • Aşırı derecede kaşınma durumu
  • Patileri yalama
  • Patileri çiğneme
  • Patilerde görülen şiş hal
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Malta Terrier Köpek Özellikleri, Bakımı ve Mizacı

Köpeklerde Konjunktivit Hastalığı Nedir?

Köpeklerde rastlanan bazı göz çapaklanmaları sıradan olan göz akıntısı ve uykudan sonra gerçekleşen çapaklanmadan çok daha ayrı olmaktadır. Bu tarz bir çapaklanma, kızarıklık ya da iltihap ibaresi gösteren çapaklar olduğu zaman fark edersiniz. Hemen bir veteriner hekime başvurmanız gerektiğini anlamalısınız.

Konjunktivit bazı zamanlar viral nedenli, bazı zamanlar da bakteriyel nedenli olabilmektedir. Bu hastalık, köpeğin gözünün içerisindeki zar tabakasının bir anda iltihaplanması neticesinde meydana gelen bir rahatsızlık olmaktadır. Gözlerde oluşan kızarıklık, göz kısma ya da yangı gibi durumlar köpeğinizin bu hastalığa yakalandığını gösterir nitelikte olmaktadır.

Köpeklerde Epifor (Epiphora) Hastalığı

Epifor adlı bu göz rahatsızlığı, köpeğinizin gözlerinin yüksek seviyede sulanması manasına gelir. Gözlerin çevresinde her zaman yaş, göz altında ise kahverenginde lekeler, deri irritasyonu gibi durumlar bu hastalığı haber veren durumlar olmaktadır.

En çok da açık renkli gövdeye sahip olan köpeklerde bu durumu fark edersiniz. Ama koyu renge sahip olan bir köpeğin de gözlerini ve göz altlarını sildiğiniz zaman kahverengi leke görebilirsiniz. Bu gibi durumlarda hemen bir veteriner hekime gitmeniz gerektiğini hatırlatmış olalım.

Köpeklerde Görülen Kuru Göz Sendromu Nedir?

Bu göz rahatsızlığı, adından da anlayacağınız şekilde gözün yeteri kadar gözyaşı salgılayamaması sonucunda meydana gelen bir şeydir. Gözyaşı bezleri travma, enfeksiyon ya da başka bir nedenle misyonunu yerine getirememeye başlayacaktır. Köpeklerde görülen göz sendromu semptomları sarı renkli akıntı, göz etrafında meydana gelen yangı, aralıksız göz kırpma ve göz kapaklarında oluşan şişlik olmaktadır. Bu rahatsızlık, göz korneasını riske sokar.

Köpeklerde Görülebilen Glokom Hastalığı Nedir?

Bu hastalık; poodle, cocker spaniel ve chow chow gibi köpek ırklarında çok görülür. Bu hastalık esnasında gözün iç basıncının aniden yükselmesiyle beraber görme siniri hasar görür. Birincil olan glokom, gözün akmayıp sıvının içinde kalması sonucunda kendini göstermeye başlar. İkincil olan glokom ise göz içerisinde enflamasyon ya da göz kanseri gibi bir tür travma sonucunda meydana gelir. Haydi gelin bu hastalığın semptomlarına bakalım:

  • Sürekli olarak göz kırpma
  • Gözün şişmesi
  • Gözün büyümesi
  • Göz içerisinde yüksek basınç oluşması
  • Tansiyon
  • Bulutlu göz
  • Göz bebeklerinin irileşmesi
  • Görme sorunları
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Australian Shepherd Dog (Avustralya Çoban Köpeği) Köpek Irkı Özellikleri ve Bakımı

Şayet köpek dostunuzda göz akıntısı gibi bir semptom gördüyseniz bir süre gözlemleyin. Azalma veyahut artma gibi bir şey olursa da hemen bir uzmana danışınız. Köpeklerde göz kızarıklığı konumuzun sonuna geldik. Şimdilik hoşça kalın.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.