Yaz Mevsiminde Köpek Bakımı Nasıl Olmalı?

Yaz mevsiminde köpek bakımı büyük bir özveri ve dikkat gerektirir. Köpeklerin insan hayatında büyük bir yer tuttuğu herkes tarafından bilinen bir gerçektir. Dünyada en çok beslenen evcil hayvanlardan biridir. Evcil olarak beslenen köpeklerin yaşam kalitesinin ve sağlığının korunması için birtakım bakım gereklilikleri karşılanmalıdır. Bunlar tüy, pati, ağız ve diş bakımı ile beslenme ve egzersiz ihtiyaçlarının karşılanması şeklindedir. Ayrıca mevsime göre de bazı detaylara dikkat edilmesi gerekir. Peki yaz mevsiminde köpek bakımı nasıl olmalı? İşte detaylar!
İlgili Başlıklar
Yaz Mevsiminde Köpek Bakımı
Yaz mevsiminde köpek bakımı önemlidir. Köpekler yaz mevsimini çok sever ama ter bezleri olmadığı için aşırı sıcak havalar onlar için rahatsız edici olabilir. Terleme vücuttaki fazla ısıyı atmanın en iyi yoludur. Ancak köpekler terlemediği için bu şekilde fazla ısıyı atamaz ve rahatsızlık hissederler. Bu sebeple köpeklerin yaz mevsimini olumsuz etkilenmeden geçirmemesi için bazı şeylere dikkat edilmelidir. Yaz mevsiminde köpek bakımı söz konusu olduğunda öne çıkan detaylar şunları içerir:
1. Tüy Bakımı
Yaz gelince çoğu kişi köpeğinin tüylerini tıraş etmeyi tercih eder. Fakat bu yanlış bir uygulamadır. Köpeklerin tüyleri tıraş edildiği taktirde güneş ile cilt arasındaki katman incelecektir ve köpekler sıcağı daha fazla hissedecektir. Bu sebeple daha çok rahatsız olacaklardır. Bunu önlemek için yaz aylarında köpeklerin tüyleri tıraş edilmemelidir. Bunun yerine sık sık tüyleri fırçalanmalıdır.
2. Gölgelik ve Su
Yaz mevsiminde köpek bakımı mevzu bahis olduğunda bu da çok önemli bir ayrıntıdır. Yazın sıcağında köpeklerin dışarı çıkarılması önerilmez. Ancak dışarı çıkarmak gerektiyse bu durumda gerekli hazırlığın yapılması önem arz eder. Köpeklerin güneşin altında çok uzun süre durmaması sağlanmalıdır. Gölgelik ve serin alanlar tercih edilmelidir. Ayrıca köpeklerin yeteri kadar su tüketmesi de sağlanmalıdır.
3. Kapalı Arabada Bırakmak
Kapalı arabada bırakılan köpeklerin sıcak çarpmasından etkilenmeleri elbette daha kolaydır. Kapalı alanlarda sıcaklık normal olandan bile daha yüksek hissedilir. Bu nedenle kısa bir süre olsa bile birçok olumsuz etki gözlenebilir. Bunu önlemek için köpeklerin kapalı arabalarda bırakılmaması gerekir. Arabadaki veya evdeki klimaya çok maruz kalmaları da önlenmelidir.
4. Güneş Koruyucu Kullanmak
Köpeklerin cildi de güneş ışığına maruz kaldığında yanar. Bunu önlemek için köpeklerin vücuduna güneş koruyucu ürünler sürülmelidir. Bunun için köpeklere özel olarak üretilmiş ürünler tercih edilebilir.
5. Egzersiz Saati
Yaz mevsiminde köpek bakımı hususunda egzersiz saati önemlidir. Köpeklerin her gün bir süre egzersiz yapması hem fiziksel hem de zihinsel şartları için gereklidir. Yazın da bu egzersizlere devam edilmelidir. Ama sıcaklığın yüksek olduğu saatlerden kaçınılmalıdır.
6. Köpeklerin Patilerini Korumak
Aşırı sıcak nedeniyle birçok cismin ve asfalt zeminlerin yüzeyi aşırı ısınır. Özellikle aşırı ısınmış asfalt sebebiyle köpeklerin patisinde sık sık yanık meydana gelebilir. Yanık oluşmaması için köpek botu kullanılabilir. Yürüyüşlerde de gölge alanlar tercih edilmelidir.
7. Kulak Enfeksiyonu ve Parazitlere Karşı Dikkat
Yaz aylarında köpeklerin sağlığı da ihmal edilmemelidir. Parazitlerin yaz aylarında köpeklerin vücudunda görülme ihtimali daha yüksektir. Bu nedenle köpeklerin vücudu incelenmeli ve çeşitli belirtiler ciddiye alınmalıdır. Kulak enfeksiyonu ihtimaline karşı da gerekli kontroller yapılmalıdır.
8. Beslenme
Yazın köpeğin kaliteli beslenmesi sürdürülmelidir. Besin bileşenleri açısından tam ve dengeli mamalar, köpeklerin beslenme düzeninde yer almalıdır. Ayrıca köpeğin yeteri kadar su tüketmesi sağlanmalıdır. Dolayısıyla mama ve su kabı sürekli olarak kontrol edilmelidir. Yaz mevsiminde köpek bakımı bu şekilde.