Köpeklerin Uluma Nedenleri Nelerdir?
Köpekler neden ulur? Köpeklerin uluma nedenleri pek çok faktörden kaynaklanabilir. Cinsi ya da yaşı her ne olursa olsun tüm köpekler az veya çok ulur. Bu, her şeyden evvel köpeklerin bir iletişim şekli olarak kabul edilir. Ancak bazı köpekler kimi dönemlerde daha fazla uluma davranışı gösterebilirler.
İlgili Başlıklar
Köpeklerin Uluma Nedenleri
Köpekler neden ulur? Günümüzde büyük kentlerde yaşayan köpek dostlarımız arasında uluma durumu çok yaygın olmasa da bazen bu davranış köpekler tarafından uygulanmaktadır. Köpeklerin uluması kurtlarınkine benzer ve içgüdüseldir. Ayrıca tiz ve yüksek sesler köpeklerin ulumasını teşvik edebilir.
Yavru ve yaşlı köpeklerin uluma durumu yetişkin köpek dostlarımıza oranla daha fazladır. Bunun sebepleri arasında yavruların çevrelerini algılama biçimleri ve dikkat çekme istekleridir.
Yaşlı köpekler ise duyma ve görme kaybı sebebi ile uluyabilirler. Onların uluma nedenlerinden bir diğeri de kafa karışıklığı yaşamalarıdır diyebiliriz. Şimdi köpeklerin uluma nedenleri hakkında diğer önemli detaylardan bahsedelim.
1. Köpeklerin İletişim Şekli
Uluma, köpekler için bir iletişim şekli olarak kabul edilir. Uluyan başka bir köpeğe yanıt vermek, ben buradayım diye belirtmek ve dış seslere tepki göstermek için köpeklerin uluduğu bilinmektedir.
Eve yakınlaşan yabancı kimseleri gören köpekler de bazen uluyabilirler. Bu noktada köpek dikkat çekmek için uluma davranışı sergileyebilir. Sahibi yanında olduğu zamanda uluyan köpek ise daha çok ilgi beklediği için bu davranışı seçebilir. Köpek dostlarımızın gece vakitlerinde daha fazla ulumaları ise kendilerini yalnız hissetmelerinden kaynaklanabilir.
2. Tiz ve Yüksek Seslere Tepki
Köpeklerin uluma nedenleri arasında bir diğeri de bazı köpeklerin tiz ve yüksek seslere bir tepki olarak bu davranışı tercih etmeleridir. Ambulans ya da itfaiyelerin siren sesleri, fabrikalardaki siren sesleri, aşırı yüksek sesli müzik veya ezan sesi duyan köpekler uluyabilirler.
Şehirde yaşayan evcil köpekler bu tarz seslere alıştıkları için genelde tepkisiz kalabilirler. Ancak kırsal alanlarda ve sokaklarda yaşayan köpekler kimi zaman tiz ve yüksek ses duyduklarında uluma davranışı gösterebilirler.
3. Yalnızlık
Köpeklerin uluma nedenleri arasında yalnızlık hissetmeleri de yer alıyor. Sahiplerinden ilgi görmeyi bir alışkanlık haline getiren köpek dostlarımız bu ilgiyi kaybetmeleri halinde kendilerini yalnız hissederek uluyabilirler.
Uzun süre boyunca evde tek başına kalan köpekler de aynı şekilde yalnızlık hissederek uluma davranışı sergileyebilirler. Apartmanda yaşam süren köpek dostlarımızın uluma durumu can sıkıntısından da kaynaklanabilir. Köpeğinizin sıkılmaması, ulumaması ve keyifli vakit geçirmesi için ona köpek oyuncakları sunabilirsiniz.
Köpekler sosyal canlılardır ve uzun süreler boyunca tek başlarına kalmaları önerilmez. Bu nedenle de uzun süre eve gelmeyecekseniz köpeğinizi bir yakınınıza emanet edebilirsiniz. Evde uzun saatler yalnız kalacak bir köpek için TV açılabilir, ideal ses düzeyinde müzik çalınabilir.
4. Tehlike
Köpeklerin uluma nedenleri söz konusu olduğunda bir başka husus da tehlike hissetmeleridir. Bilimsel kanıtlar bulunmasa da köpekler sel ya da deprem gibi doğal felaketleri hissetmeleri anında insanları uyarmak amacı ile uluyabilirler.
Köpekler, kendi bölgesine yaklaşan yabancı kişilere karşı onları uyarmak maksadıyla da bir uluma davranışı gösterebilirler. Aynı şekilde, eve gelen insanlara karşı yabancılık hissetmeleri halinde de bu davranışı sergileme olasılıkları yüksektir.
5. Ayrılık Kaygısı
Köpeklerin uluma nedenleri ayrılık kaygısından da kaynaklanabilir. Çoğumuzun bildiği gibi köpekler sadık canlılardır. Herhangi bir nedenle sevdiği insanlardan veya sahibinden ayrı kalan bazı köpek dostlarımızın ayrılıktan dolayı stres yaşadığı bilinmektedir. Bu gibi durumlarda da köpeklerin uluması yüksek ihtimaldir.
Köpeklerde depresyon rahatsızlığının en büyük nedenlerinden biri de ayrılıktır. Sahibin evi terk etmesi, ölmesi ya da evdeki başka birinin ayrılığı gibi durumlar, köpeklerin stres yaşamasına ve depresyona girmesine yol açarken bu durum uluma davranışını tetikleyebilir.
6. Hastalık veya Yaralanma
Köpekler hasta olduklarında, yaralandıklarında veya herhangi bir sebep ile acı hissettiklerinde sızlanma ve ağlama sesleri çıkarabilirler. Bazı köpekler ise bu tarz durumlarda ulumayı seçebilirler. Bu yüzden köpeklerin uluma nedenleri hakkında yaralanma ve hastalık faktörlerinden de söz edilebilir.
Kimi köpekler hastalık, ağrı veya yaralanma halinde köşeye çekilmeyi seçebilir. Kimileri ise ulumayı tercih edebilir. Bu durum tamamen köpeğin karakteri ile alakalı bir detaydır.
Hangi Köpekler Çok Ulur?
Köpeklerin uluma nedenleri hakkında bilgi paylaştıktan sonra en çok uluyan köpekler hangileri bunlardan bahsedelim.
Bilindiği üzere bazı köpek ırkları hemen hemen hiç ulumazken kimileri de daha çok uluyabilir. Çok uluyan bu köpek ırkları arasında American Eskimo, Bloodhound, Dachshund, Beagle, Basset Hound, Siberian Husky, Alaskan Malamute yer alır.