Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

American Stafford Terrier Irkı Özellikleri ve Bakımı

Abone Ol 
American Stafford Terrier Irkı Özellikleri ve Bakımı

Bugünkü yazımızda American Stafford Terrier köpek ırkı hakkında birçok bilgi veriyor olacağız. Bu köpekler görünümleri ile her birimizi ürkütse de sıcacık tavırlarıyla tam bir aile köpeğidir. Bizlerle anlaşabilir. Herkesle ilişkisi iyidir. On dokuzuncu yüzyılların ilk kısımlarında terrier ve bulldog cinsinin çiftleştirilmesiyle ortaya çıkmış olan bu köpek, koruma ve bekçi köpeği olması için birçok eğitimden geçmiştir.

Pitbull ırkı köpeklerle çok benzer. İlk kısımlarda İngiltere dolaylarında ortaya çıkmıştır ama daha sonra Amerika Birleşik Devletleri’ne giderek Amerikalı olan köpek üreticileri aracılığıyla geliştirilmiştir. Bunun sonucunda da ortaya iki farklı köpek cinsi çıkmıştır. Bunlar Amerikan Staffordshire Terrier ve Amerikan Pitbull Terrier olmuştur. Bu köpek pitbull ile aynı familyadan gelir. Fakat karakter olarak asla ona benzemez. Bu nedenle ondan korkmak manasız bir durumdur.

American Stafford Terrier Irkı Fiziksel Özellikleri Nelerdir? Karakter Yapısı Nasıl Özelliklere Sahiptir?

Bu köpeklerin kökeni Amerika Birleşik Devletleri olmaktadır. Sadık, sevimli ve korumacı olurlar. Renkleri genel olarak beyaz, kahve, bal, siyah, kızıl ve mavi şeklindedir. Gövdeleri tıknaz ve kaslı bir yapıdadır. Genelde kısa bir gövde yapısına sahip olurlar. Kısa, sık ve ince bir kürke sahiptirler. Orta uzunlukta bir kuyrukları olur. American Stafford Terrier ırkına ait olan köpekler, görünümlerinin tam aksine sevgi dolu olan bir köpektir.

Aynı aileden olmalarına rağmen pitbull ile asla karakter açısından benzemezler. Bu köpekler daha ılımlı ve sakin olurlar. Güçlerini sadece sahiplerini tehlikelere karşı korurken sergilerler. Çocuklarla son derece iyi anlaştığını söylersek hiç de yanılmış olmayız. Çocuklu aileler için kusursuz bir ev köpeği olurlar. Karakterleri gereğince son derece hareketli ve enerjik bir köpektir. Sahibi ile oyun oynamaktan büyük bir keyif alır. Bu köpeği sahiplenmek istiyorsanız egzersiz yaptırmalısınız.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  7 Maddede Mavi Gözlü Köpek Cinsleri

Aksi türde bu köpekler üzerlerinde yer alan enerjiyi atamaz ve rahatsızlanabilir. Bu köpeklere bahçede bakacaksanız kulübe yapmalısınız. Çünkü soğuğa karşı düşük bir bağışıklık sistemi vardır. Bu nedenle bakımına her daim özen göstermeniz gerekecektir. Bu köpekler göreceğiniz en sakin ve iyi huylu köpeklerden biridir. Sahiplerine karşı son derece zaaf beslerler. Her zaman itaat etmeye meyilli olurlar.

Cesur bir yapıları olur ve bu cesaretli yapıyı sahiplerini her şeyden korumak için gözlerini karartıp kullanabilirler. En çok istedikleri şey ise sahiplerini memnun etmek olmaktadır. Korumacı olan tavırlarıyla harika bir bekçi köpeğidirler. Eğer bu köpeği bekçi köpeği olarak yetiştirme niyetiniz varsa kesinlikle bir köpek eğitmeniyle anlaşın deriz. Böylece amacınıza en doğru yoldan ulaşmış olursunuz. Peki bu köpeklerin bakımı neleri gerektirir, gelin beraber bakalım.

American Stafford Terrier Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

American Stafford Terrier köpekler az tüylü olan bir ırktır. Bu nedenle taranmaya çok da gereksinim duymazlar. Haftada bir kez ölü tüylerden arındırılmaları ciltlerinin nefes alması açısından önemlidir. Bu yüzden tarama yapabilirsiniz. Bunun haricinde tüylerinin parlak görünümünü her zaman koruyabilmesi için ılık olan nemli bir bez yardımıyla silinmelidir. Bu durum köpeğinizin keyfini yerine getiren bir şeydir.

Bu köpekler maalesef ki soğuk hava koşullarına çok da dayanıklı değildir. Bu nedenle ona kış mevsimi için birkaç tane köpek kazağı örebilir ya da satın alabilirsiniz. Aksi şekilde anında hastalanabilen bir köpek olarak dikkat çeker. Bu köpeklerin beslenme rutinine de dikkat etmek gerekir. Mutlaka bir veteriner hekim kontrolü dahilinde beslenme işlemleri yapılmalıdır. Veterinerin önerdiği köpek maması kullanılmalıdır.

Bu köpek ırkı senede tam olarak iki defa tüy değişimi yaptığı için bu esnada çok fazla tüy dökebilir. Bu zamanlarda taranması arttırılmalıdır. Bunlar haricinde gereken kontroller gerçekleştirildiği sürece bu köpeklere herhangi bir bakım yapılmasına gerek yok demektir. Amerikan Staffordshire Terrier köpekler hassas bir deriye sahip olduğu için deri hastalıklarına diğer köpeklere oranla daha kolay yakalanabilirler. Bu nedenle veteriner hekim kontrolüne her zaman götürülmeli.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  7 Maddede Japonya Köpek Irkları

American Stafford Terrier Hayvanlar ve Çocuklarla Olan İlişkisi Nasıldır?

American Stafford Terrier köpek ırkına yolda rastladığınız zaman yanına çocuğunuzu yanaştırmak istemeyeceğinize eminiz gerçekten. Bunun nedeni ise bu köpeklerin pitbull köpeklerine tıpatıp benzemesidir. Halbuki bu köpekler çocuklarla çok iyi anlaşır ve çocuklara asla saldırmaz. Gerekli egzersiz gereksinimleri sağlanırsa hiçbir sorun çıkarmayacaklardır. Apartman yaşamına da her daim uyum sağlarlar.

Şayet ufak çocuklarınız bulunuyorsa bu köpekleri rahatlıkla onlara bakıcı yapabilirsiniz. Korumacı bir içgüdüleri olduğu için çocuklarınızı korurlar. Bu köpekler öteki hayvanlarla ortalama şekilde anlaşır. Genel manada saldırgan bir köpek ırkı değildir ama karşısında yer alan köpek onun yaşamını tehdit ediyorsa saldırır. Aslında bunu da kendini korumak için yapar. Bunun haricinde bu köpekleri yavruyken sosyalleştirmeye başlarsanız en iyi şekilde büyümesine destek olmuş olursunuz. Peki bu köpeklerin sağlık durumu nasıl olmaktadır?

American Stafford Terrier Sağlık Durumu Hakkında Önemli Bilgiler

American Stafford Terrier

Bu köpek ırkı, sağlık bakımından maalesef birçok hastalığa yatkın olmaktadır. Bu hastalıkların başlıca olanları ise kalça çıkığı ve katarakt olmaktadır. Şayet bu köpeklerin beslenme rutinine harfiyen uyulmazsa deri hastalıklarını kapma oranı da bir o kadar artacak demektir.

American Stafford Terrier ırkı olan köpekler alerji, tümör ve tiroid gibi birçok hastalıklarla da karşılaşabiliyor. Ama veteriner hekim kontrolü ile tüm bu hastalıkların önüne kolayca geçebilirsiniz. Bu köpek cinsinin genetik manada yatkın olduğu bir tane hastalık vardır o da Ataksi hastalığı olmaktadır.

Genel olarak baba ve anneden geçen bu hastalık sinir sistemini zorlamaktadır. Bu köpekler sallanarak yürüme, arka ayakların denge kaybı yaşaması ve titreme gibi birçok durumla karşılaşabilir. Fakat bu genetik bir durum olduğu için görülmeme ihtimali de her zaman için vardır diyebiliriz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpekler Adet Görür mü? Köpekler Adet Döneminde Acı Çeker mi? Bakımları Nasıl Yapılmalıdır?

Amerikan Staffordshire Terrier köpekler güçlü ve dayanıklı bir köpek olsa bile bağışıklık sistemleri çok da güçlü değildir. Bu nedenle onların bakımına, beslenme rutini ve temel kontrollerine her daim dikkat edilmesi gerekiyor. Bunlar sağlanırsa her şey yolunda gidecek demektir.

American Stafford Terrier Köpek Irkı Eğitilir mi?

American Stafford Terrier köpekler çok zekidir. Her zaman sahibi huzurlu olsun ister. Bu da aslında eğitime açık olan bir köpek olduğunu tekrar bize gösterir. Tabii ki buna rağmen yetişkin olan bir Amerikan teriyerin eğitimi söz konusuysa bazı sıkıntılar görülebilir. Onu eğitmek istiyorsanız yavru halinden sahiplenerek yetiştirmelisiniz. Aksi halde büyükken eğitmeniz son derece zor bir hal alacaktır. Onun sosyal ve saygılı olmasını istiyorsanız bebeklik döneminde sahiplenmeniz gerekiyor.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.