Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Evde Köpek Bakımı Nasıl Olur?

Abone Ol 
Evde Köpek Bakımı Nasıl Olur?

Evde köpek bakımı, bazı detaylara dikkat edildiği taktirde kolaydır. Evde köpek beslerken mutlaka temizliklerine ve bakımlarına özel ilgi göstermeniz gerekmektedir. Genel temizlik, tırnak bakımı, bit ve pire temizliği, yavru köpek bakımı ve köpeklerin türleri hakkında bilgiler edinerek işinizi rahatlatabilirsiniz. Aksi halde bakımsız bir köpek sürekli huzursuzluk çıkarıp evde sorunlar yaratabilir. Köpek bakımı hakkında tüm bilgileri burada bulabilirsiniz.

Köpeklerde Tırnak Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Evde Köpek Bakımı

Evde köpek bakımı söz konusu ise en önemli hususlardan biri de tırnak temizliği ve bakımı olur. Köpeklerin doğal ortamında tırnaklarının kesilmediğini ve bundan rahatsız olmadıklarını düşünebilirsiniz. Evcil hayvanların tırnakları doğal ortamda istemli veya istemsiz olarak törpülenmektedir.

Ev ortamında yaşayan köpeklerin tırnakları törpülenmediği zaman uzadıkça sıkıntılar çıkarmaya başlar. Uzun tırnaklar, başta koltuklar olmak üzere tüm mobilyalarınıza zarar verecektir. Bununla da kalmayıp size ve evdeki diğer bireylere ciddi yaralar verebilir. Bundan dolayı köpeklerin tırnaklarını düzenli olarak kesmeniz gerekmektedir. Tırnakların ortalama bir veya iki haftada bir kesilmesi gerekiyor.

Köpeklerin tırnaklarında canlı ve cansız olarak ikiye ayrılan tabakalar mevcuttur. Uzayan tabaka cansız tabakadır ve üst tırnak olarak da adlandırılabilir. Kesim işleminde bu cansız tabaka kesilmektedir. Alt tırnak, yani canlı tırnak asla kesilmemelidir. Canlı tırnak içinde sinirler bulunduğu için minik dostunuzun canını çok fazla yakmış olursunuz.

Tırnak kesimi için ihtiyacınızın olan birkaç malzeme vardır. Tırnak makasının yanında tırnak törpüsü ve düzeltici almanız gerekiyor. Üst tırnak kesilirken alt tırnağa fazla yaklaştırmayın. Ardından fazlalık olan bölümleri törpüleyerek tırnak bakım işleminizi tamamlayın.

Eğer fazla kesim yaparsanız köpeğinizin tırnağında kanama başlayacaktır. Kanamayı durdurmak acısını biraz da olsa dindireceği için bir adet pıhtılaştırıcı toz edinin. Böylelikle kanayan tırnak yarası kısa süre içinde duracaktır.

Köpeğinizin tırnak bakımı için özel olarak geliştirilen köpek tırnak makası kullanmayı ihmal etmeyin.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpekler Hangi Meyveleri Yiyebilir?

Köpeklerin Tırnaklarını Keserken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Köpek tırnak bakımında bunları unutmayın:

  • İlk kez köpeğinizin tırnağı kesilecekse, birkaç gün önceden ona bu aletleri gösterin. Bu aletlere alıştırarak onların stresini azaltmış olacaksınız.
  • Kesim işleminde köpeğinizin önünde durarak kesim yapın. Sizi yakında görmesiyle birlikle kendisine zarar gelmeyeceğini anlamış olur.
  • Tırnakları tek bir hamlede kesinlikle kesmeyin. Uçtan yavaş yavaş kesim yaparak son noktaya ilerleyin. Fazla kesmeniz durumunda köpeğinizin canını yakmış olacaksınız.
  • Canlı tırnaklar, beyaz olan köpek tırnaklarında pembe renktedir. Siyah olan tırnaklarda ise belirgin, küçük siyah bir nokta halindedir. Canlı tırnaklara dikkat ederek kesim yapın.
  • Köpeğiniz fazlasıyla tırnaklarının kesilmesinden korkuyorsa ona biraz zaman verin. Tırnak kesimine alıştırmaya çalışın. Korkusunun çok üzerine giderseniz tırnaklarına kendisi zarar verebilir.
  • Köpeklerinizin sağlığı ve evde daha rahat hareket etmesi için bu işlemin şart olduğunu unutmayın. Eğer tırnak kesiminde bir sorun yaşıyorsanız mutlaka bilen kişilerden yardım alın ve onlardan öğrenmeye çalışın.

Köpeklerin Tüy Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Evde köpek bakımı sırasında tüy ve deri bakımına da odaklanmak gerekir. Köpeklerde tüylerin taranmasının, deri sağlığı açısından yararlı olduğunu bilmeniz gerekmektedir. Tüyleri taramanın belirli kuralları olduğunu unutmayın. Öncelikle tüyleri kuyruktan başlayarak kafaya kadar ters bir şekilde tarayınız. Böylelikle dökülen fakat halen köpeğin üstünde kalan tüylerin düşmüş olduğunu göreceksiniz. Daha sonra kafadan başlayıp kuyruğa kadar üst kısmı, yanları alta doğru, alt göğüs kısmını ise yine geriye doğru tarayın. Tüyler taranırken köpeğinizin üzerinde herhangi bir bit, pire veya bir deri hastalığı olup olmadığını kontrol edin. Tarama işleminden sonra ıslak bir havlu yardımıyla köpeğinizin tüylerini silin.

Kısa tüylü köpekler için tarak kullanmaya gerek olmayabilir. Bunun için yalnızca ellerinizi ıslatıp köpeğin tüylerini düzeltin. Kısa tüye sahip köpeklerin tüylerinin tarak ile taranmamasında herhangi bir problem yoktur.

Köpek fırça ve tarak çeşitlerini keşfetmek için TIKLAYINIZ!

Evde Köpek Bakımı: Köpek Tıraşı Nasıl Yapılır?

Evde Köpek Bakımı

Daha önce köpek tıraşı yapmamışsanız öncelikle bilen bir kişiden izleyerek öğrenin. Bu konu hakkında internette videolar izleyip deneyim kazanabilirsiniz. Öncelikle tıraş yapmak köpeklerinizin rahat etmesi, huzurlu olması açısından çok önemli bir konudur. Yaz aylarında uzayan tüyler köpeğinizi bunaltacak ve iyice agresif olmalarına yol açacaktır. Kış aylarında ise köpek tıraşı yapmanız önerilmemektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Scottish Terrier Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Eğer köpeğinizin görme veya hareketini kısıtlama derecesinde uzun tüyleri yoksa soğuk zamanlarda tıraş etmeyin. Soğuk havalarda bu tüyler sayesinde kendilerini koruma altına alırlar, korumasız bırakırsanız hasta olabilirler. Köpeklerinizi tıraş ederken tıraş makinaları veya makas kullanmanızda herhangi bir sakınca yok. Makas ile işlem yaparken köpeğinizin ani hareketlerine çok dikkat etmeye çalışın.

Yavru Köpek Bakımı Nasıl Olur?

Evde köpek bakımı konusu yavru köpekleri de kapsıyor. Yeni doğmuş yavru köpeklerin bakımında en önemli şey ortam sıcaklığıdır. Gerekli ortam sıcaklıklarını sağlamazsanız yavrunun hastalanmasına veya ölmesine neden olabilirsiniz. Yeni doğmuş yavru köpeğin ilk beş gün boyunca 29 ile 31 derece arasında bulunan bir odada bulunması gerekiyor. Beşinci günden sonra sıcaklığı 2 derece düşürebilirsiniz. Toplam on günden sonra odanın ortalama sıcaklığı 24 derece olarak ayarlanabilir.

Yavru köpek bakımlarında eğer köpeğin annesi varsa gerekli süt takviyesini yapacaktır. Ancak yavruların bazen anne tarafından tam olarak beslenemediğine şahitlik edebilirsiniz. Bu durumda hazır süt ile yavrunun beslenmesine yardımcı olun. Köpek annesinden ayrıysa her saat başı köpeğin ağzına biberon ile süt takviyesi yapın. Bunu ilk iki hafta boyunca devamlı tekrar etmeniz gerekmektedir.

Köpeklerin beslenme tarzlarında bazen değişik durumlar görülebiliyor. Beslenme konusunda veterinerden yardım almanız sizin için çok daha verimli olacaktır. Yavru köpeğinize mama vermek istediğinizde ürünün mutlaka yavru köpekler için formüle edildiğinden emin olun. Yavru köpek maması ile köpeğinizin büyüme ve gelişmesini desteklemiş olacaksınız.

Yavru köpekler dışkısını yapmak için annelerinden yardım alırlar. Yavrunun bir annesi yoksa ona siz annelik yapacaksınız. Islak bir pamuk ile genital bölgesini ıslatarak onun dışkı yapmasına yardımcı olun. İlk iki haftadan sonra ihtiyacını kendisi giderecektir.

Yeni doğan yavruların gözleri 7 gün ile 14 gün arasında mutlaka açılmaktadır. Gözlerini 14 günden sonra halen açmamış bir yavru varsa veterinere giderek muayene ettirin. Yavruların ağladığını duyuyorsanız muhtemelen karınları çok acıktı veya ortamın ısısı fazlasıyla düştü.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  6 Maddede Büyümeyen Köpek Cinsleri

Köpek Bakımında Genel Temizlik Nasıl Olur?

Evde köpek bakımı esnasında genel temizlikte şunlara dikkat edilmelidir:

  • Ağız ve yüz çevresini her gün temizlemeniz köpeğinizin sağlığını olumlu etkileyecektir. Ağız kısmında sürekli olarak mikrop biriktiğini unutmayın.
  • Köpeklerde tırnak kesimi çok önemlidir. Mutlaka her hafta kontrolü sağlanmalı ve en fazla iki hafta bekletilmelidir. Köpeklerinizin yürürken seslerin değişmesinden vaktin geldiğini anlayabilirsiniz.
  • Köpeklerinizin yattığı yeri devamlı olarak temizleyin. Köpek yatağı temizliği güzel sağlanmazsa bit ve pire oluşabilir. Bit ve pire oluştuğu zaman köpeğiniz nedeniyle evin her yerine ve ailedeki herkese bulaştıracaktır.
  • Köpek mama ve su kaplarını sık sık temizleyin. Mama kaplarını birkaç günde bir tamamen boşaltın ve detaylı yıkayın. Kapları tekrar doldurmak için tamamen kurumasını sağlayın ve öyle doldurun.
  • Köpeğinizin oynadığı oyuncakları gün sonunda temizlemeyi unutmayın. Köpek oyuncakları çok çeşitli olduğu taktirde köpek dostunuzun keyifli vakit geçirmesi söz konusu olabilecektir.
  • Halılarda, koltuklarda fazlasıyla tüy olacağından dolayı evi birkaç kez süpürmeniz gerekecektir. Sıcak havalarda köpeklerin tüylerini kısaltmak bu nedenle sizi rahat ettirebilir. Bununla beraber köpeğinizin tüylerinizi tarayarak bu sorunu oldukça azaltabilirsiniz.
  • Evdeki çöp kovalarını onların ulaşamayacağı yerlere koyun. Köpekleriniz gerekli eğitimi almadıysa çöp kovalarının içini karıştırabilir.
  • Köpeğinizin temizliğine özen gösterdiğiniz gibi kendi temizliğiniz için de mutlaka sürekli olarak ellerinizi yıkayın.
  • Genel temizlik yaparken köpeğinizi fazla kullanılmayan bir odaya koyar ve temizliği öyle yaparsanız sizler için daha verimli olacağını bilin.
  • Köpeğinizin tüy dökmesi normalden çok daha fazlaysa bir sağlık sorunu olabilir. İhmal etmeden veterinerinize danışın ve olası sağlık sorunlarına engel olun.

Evde Köpek Bakımı: Köpeklerde Beslenme İhtiyacı

Evde köpek bakımı için en mühim konulardan biri de beslenme. Köpeğinizin yaşına ve cinsine uygun olan köpek maması tercih edin. Böylece onun sağlığını desteklemiş olacak ve çeşitli hastalıklara yakalanmasını önleyeceksiniz. Köpeğinize yalnızca kuru köpek maması değil, konserve köpek maması gibi yiyecekler de sunmaya özen gösterin.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.