Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Ginepig (Gine Domuzu) Karakter Yapısı ve Genel Özellikleri

01.02.2021
1.663
Abone Ol 
Ginepig (Gine Domuzu) Karakter Yapısı ve Genel Özellikleri

Ginepig yani Gine domuzu, diğer bir adıyla Cavia porcellus, son derece tıknaz bir evcil kemirgendir. Birçok farklı renkte ve biçimde olabilir. Bu kemirici, en çok da Avrupa ve Amerika dolaylarında popülerlik elde etmiştir. Evcil bir hayvan olmaktadır.

Güney ve Orta Amerika, evcil kürklü türlerinin atası sayılan yabani kürklünün temel yurdu olmaktadır. Yabani kürklüler ve öteki kobay çeşitleri bütün Orta ve Güney Amerika’ya yayılım göstermiştir. Yabani kobay, mara yani pampa tavşanı, kapibara yani su domuzu gibi çeşitli türlerden meydana gelen kobaygillerdir.

Kobaygiller, kemirgenler içerisinde yer alan en geniş aile olarak dikkat çekmektedir. Yaklaşık olarak 10 bin sene öncesine dayanan ilk evcil kürklü kemiklerine Peru dolaylarında ulaşıldığı söylenmektedir. Aynen günümüzde olduğu üzere o zamanlarda da Güney Amerika’da kobay kemirgenler beslenirdi.

Ginepig (Gine Domuzu) Yaşam Alanı Nasıldır?

Evcil olan Ginepig, atası olarak da bilinen yabani Gine domuzu, Güney Amerika dolaylarında en çok da And Dağları üzerinde yaşam sürmektedir. Bu alanda bir erkek, yavrular ve dişilerden meydana gelen bir klanlar halinde yaşam söz konusudur.

Yavru olan erkekler, yetişkin oldukları zamandan itibaren klandan ayrılır ve diğer klanların peşine takılır. Bu şekilde kendi haremlerini kurmaya başlarlar. Kobaylar, doğa içerisinde tüm gün dolaşıp yiyecek bulmaya çalışırlar. Tohumlar, otlar, çiçekler ve elbette kökler temel gıda türlerini meydana getirir.

Ginepig hayvanı, tehlike anında çok da uzağına gitmedikleri inlerine geri dönerler. Her biri kendine hızlıca in bulabilir, böylece tedirgin olduklarında kuytulara saklanma şansları da artmış olur. Bu anı birçok belgeselde de görebilirsiniz.

Ginepig (Gine Domuzu) Sosyal Yaşamı Nasıldır?

Ginepig doğa içerisinde bir dişi, bir erkek olacak biçimde geniş aileler biçiminde yaşam sürer. Erkek yavrular genelde ergen oldukları zaman dominant erkekle kavgaya tutuşarak klan içerisinde kalır ya da kendi haremini oluşturmak için evinden ayrılıp yeni bir ev kurar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Tavşanlar Maydanoz Yiyebilir Mi?

Bu hayvanların aile fertleri arasında son derece güçlü bir bağ olur. Bunu herkes hissedebilir, apaçık ortadadır. Her zaman beraber dolaşırlar ve beraber yemek yerler. Birbirleri ile durmaksızın iletişim kurarlar. Eğer aileden herhangi bir üye kaybolursa hepsi de gürültülü bir ses çıkararak yardım ister. En çok da yavrular annelerinden uzağa düşerlerse çok bağırırlar.

Kobaylar her zaman sosyal davranabilen hayvanlar olmaktadır. Bu nedenle hiçbir biçimde tek başına bırakılması doğru olmaz. Hatta birçok ülkede kobayları tek beslemek suç olarak görülür. En az 2 kobay beraber beslenmelidir. Böylece kendilerini yalnız hissetmeyeceklerdir.

Ginepig (Gine Domuzu) Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?

Ginepig

Ananas Etrafında İki Ginepig

Evcil olan Ginepig kemiricisi, tamamı ile vejetaryen olarak tohum, meyve, kök, dal ve otlarla beslenmektedir. Birçok evcil hayvan ürünü satan mağazalarda hazır kobay yemleri baharat, ot ve tohumlardan meydana gelmektedir. Çekirdek ve fıstık gibi kuruyemişler de bu hayvanlar tarafından çok sevilmektedir.

Kobaylar, aynen bizler gibi vücutlarında C vitamini üretemez. Bu nedenle kobaylara muhakkak C vitamini takviyeli yemler verilmelidir. Bunun yanı sıra ara sıra maydanoz ve domates gibi C vitamini deposu besinler de tüketmeleri gerekiyor.

Kobaylar genel olarak gündelik lif gereksinimlerini ot çeşitlerinden karşılamaktadır. Bu nedenle ev içerisinde beslenen Ginepig dostlarımıza her gün saman ve ot vermemiz gerekmektedir. Ek olarak; kafesleri her gün temizlenmelidir. Sularını değiştirmek de önemlidir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.