Kedilerde Astım Nedir?
Kedilerde astım sorunu yaygın olmasa da kimi kedileri etkileyen ciddi bir sağlık problemidir. Öksürük nöbetleri ile kendini gösteren astım, tedavi edilmediği taktirde kedinin sağlığını riske atabilir. Bu nedenle kedi astımı konusunda bilgili olmalı ve kedinizde astım belirtileri fark ettiğiniz anda onu veterinere kontrol ettirmelisiniz.
Kedilerde Astım Ne Anlama Gelir?
Kedi astımı insanlardaki astıma çok benzer. Sıkıntılı nefes almaya yol açan alerjen kaynaklı bir solunum durumudur. Bazı kedilerin bağışıklık sistemleri, solunan bir alerjene karşı tepki gösterir. Meydana gelen bağışıklık reaksiyonu, hava yollarında yoğun iltihaplanmaya yol açan maddelerin aşırı üretimini teşvik eder. Bu durum ise astım olarak bilinir.
Kedilerde Astım Belirtileri Nelerdir?
Astımın ilk evrelerinde belirtileri tespit etmek zor olabilir. Çünkü ciddi ataklar çok sık ortaya çıkmayabilir. Genel olarak kedilerde astım belirtileri şunları içerir:
- Hırıltı
- Kedinin kolayca yorulması
- Yoğun ve sık öksürme
- Öğürme refleksi
Astım durumunda kediniz nefes alırken çıkardığı hafif hırıltı sesi dikkat çeker. İltihaplı ve şişmiş hava yolları aşırı mukus salgılamasına neden olur. Ardından kedinin nefes almasını zorlaştırır. Oksijen alımının azalması nedeniyle kedi çok çabuk yorulur.
Tam bir astım krizi esnasında kedi, mukusun hava yolunu temizlemeye yardımcı olmak için boynunu ve başını uzatarak yere doğru duruş sergileme eğiliminde olacaktır. Bu aşamada kediniz öğürebilir, kusabilir ve öksürebilir.
Kedilerde Astım Nedenleri Nelerdir?
İnsanlarda astıma sebebiyet veren aynı alerjenlerin çoğu, kedilerde de aynı astım ataklarını tetikleyebilir. Bunlar:
- Sigara dumanına maruz kalmak
- Rutubetli ortamda kalmak
- Ev kimyasallarına maruz kalmak
- Toz
- Polen
- Kedi kumu parçacıkları
Kedilerde Astım Tedavisi Nasıldır?
Kedi astımının tedavisi için uygulanan en yaygın yöntem, steroid ve hava yollarını açan ilaçların kullanımıdır. Yine de ideal tedavi yöntemine veteriner karar verecektir.
Kedilerde Astım Nasıl Önlenir?
Kedi dostunuzun astım geliştirme riskini hafifletmek için bazı tedbirler alabilirsiniz. Bunlar:
- Sigarayı azaltın: Sigara içiyorsanız; bunu kedinizin yanında yapmamalı ve açık havada sigara içmelisiniz. Daha da iyisi sağlığınız ve aile üyeleriniz için sigarayı bırakmaktır.
- Rutubeti ortadan kaldırın: İç mekânda derinlemesine bir temizlik yapın ve rutubeti yok etmek için çeşitli uygulamalar deneyin.
- Tozlardan kurtulun: Sık sık süpürme, toz ve akarların azaltılmasına yardımcı olabilir.
- Ev kimyasallarını azaltın: Evinizin temizliğinde doğal içerikli ve parfümsüz ürünler kullanın. Çevre dostu ürünler, insan ve hayvan sağlığını da destekleyecektir.
- Kedi kumunuzu değiştirin: Bazı kedi kumu çeşitleri yoğun oranda toz içerir. Bu da kedinin astım sorunu yaşamasını teşvik edebilir. Bundan dolayı kokusuz ve tozsuz kedi kumu tercih edebilirsiniz.