Kedilerde Ateş Belirtileri Nelerdir?
Kedilerde ateş, çeşitli hastalıklardan dolayı görülebilmektedir. Şüphesiz ki ateş yoluyla hastalık belirtileri gösteren yalnızca insanlar değildir. Bu durum hayvan dostlarımız için de geçerlidir. Köpekler ve kediler, enfeksiyon gibi durumlarda da yüksek ateş problemiyle karşılaşabilirler. Peki, kedinizin ateşi olup olmadığını nasıl anlarsınız?
Kedilerde Ateş Nasıl Anlaşılır?
Kedinizin ateşinin olup olmadığını, vücut ısısının yükseldiğini fark ettiğinizde anlayabilirsiniz. Kedinizin ateşi olabileceğinden şüpheleniyorsanız, ölçüm yaparak durumdan emin olabilirsiniz. Yaşlı ve yetişkin kedilerin normal vücut sıcaklığı 38,1-39,2 derecedir. Yetişkin kedilerin aksine yavru kedilerin normal vücut ısısı 39,5 derecedir. Yavru kedinizin daha sıcak olduğunu, davranışlarının daha az aktif olduğunu ya da daha kayıtsız davranışlar sergilediğini görürseniz, ateşi çıkmış olabilir.
Yine de vücut sıcaklığının endişe verici olup olmadığını görmek için bir termometre kullanmanız tavsiye edilir. Bununla birlikte, bazen ilk aşıların ateş yapabileceğini ve geçici bir semptom olduğunu da unutmamalısınız. Kediniz aşı olduktan sonra uzun süre boyunca ateşi devam ederse, onu bir veterinere götürmelisiniz.
Kedinin Ateşi Nasıl Ölçülür?
Bir kedinin ateşini ölçmenin en hızlı yolu rektal termometre kullanmaktır, ancak hayvanlar için çok rahatsız edici olduğundan genellikle en kolay yol değildir. Kedilerde ateş ölçmek için özel bir veteriner termometresi kullanmak en doğrusu olacaktır. Kullandığınız termometreye bağlı olarak hayvanın sıcaklığı ekranda gösterilecektir. Özel bir termometreniz yoksa, kedinizi veterinere muayene ettirmelisiniz.
Bazı kedi sahipleri, kedilerinin ateşi olup olmadığını anlamak için kulaklarına dokunurlar. Kedinizin kulakları normalden sıcaksa, bir enfeksiyon ya da hastalık sonucunda evcil hayvanınızın ateşi yükselmiş olabilir.
Kedilerde Ateş Belirtileri
Kedi dostunuzun ateşi olup olmadığını farklı yöntemlerle de öğrenebilirsiniz. Fakat bir termometre kullanmak veya veterinerden yardım almak her zaman en doğrusu olacaktır. Kedilerde ateş belirtileri şunları içermektedir:
- Kediniz hızlı nefes alıyorsa ve titriyorsa
- Kedinizin enerjisi azaldıysa ve kedi yatağı üzerinden kalkmak istemiyorsa
- Kedi maması yemek istemiyorsa
- Kedi oyuncakları ile oynamaya isteksiz ise
- Kedinizin burnu kuru ise
- Kedinize dokunduğunuzda daha sıcak olduğunu gözlemliyorsanız; tüylü arkadaşınızın ateşi çıkmış olabilir.
Bu belirtilerden herhangi birini fark ettiğiniz zaman, daha ciddi bir sağlık sorununun işareti olabileceğinden dolayı, kedinizi veterinere götürmeniz tavsiye edilir.
Kedilerde Ateş Nasıl Düşürülür?
İlaç tedavisi, kedinin ateşini düşürmek için ilk seçenek olsa da veteriner rehberliği olmadan yapılması önerilmez. İlk etapta veterinerinizin önerilerini dikkate almalısınız. Kedinizin ateşini düşürmek için uygulayabileceğiniz bazı yöntemler:
- Kedi su kabı içine su koyun ve kabı kedinin yanına bırakın. Veya kedi biberonu ile kediye su verin. Böylece kedinizin nemli kalmasını sağlayın.
- Kedinizin sıvı ihtiyacını karşılayabileceği için yaş kedi maması ile kedinizi besleyin.
- Kedinin önce alnına daha sonra da tüm vücuduna nemli kompres uygulayın ve bu sayede kedinizin vücut ısısının düzenlenmesini sağlayacaksınız.
- Kedinizin yatağını rahat ve sakin bir yere alın. Kediniz özellikle de aşırı sıcak bir alanda konumlanmamalı.