Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kedilerde Beyin Tümörü Nedir?

Abone Ol 
Kedilerde Beyin Tümörü Nedir?
2299.00₺

1875.00₺

Felicia Az Tahıllı Sterilised Tavuklu HypoAllergenic Kedi Maması 12 kg

Ürünü İncele
2399.00₺

1810.00₺

Felicia Somonlu Az Tahıllı Kısır Kedi Maması 12 kg

Ürünü İncele
3910.00₺

3295.55₺

Royal Canin Sterilised 37 Kısırlaştırılmış Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele
1210.00₺

815.85₺

Royal Canin Persian Adult Yetişkin İran Kedisi Maması 2 kg

Ürünü İncele

Kedilerde beyin tümörü nadir bir rahatsızlıktır. Ancak ciddi bir hastalıktır. Bu tümörler dahili olmalarından dolayı ileri görüntüleme cihazları olmadan tespit edilemezler. Yine de çeşitli belirtiler, kedinin beyin tümöründen etkilendiğini açıkça ortaya koyar.

Kedilerde Beyin Tümörü Belirtileri Nelerdir?

Kedilerde Beyin Tümörü

Kedilerde beyin tümörü, anormal hücrelerin büyümesi anlamına gelmektedir. Bunlar genellikle birincil ve ikincil şeklinde sınıflandırılır. Birincil beyin tümörleri anormal durumdaki hücrelerin beyinden ya da beyin zarından kaynaklanmış olduğu tümörlerdir.

İkincil beyin tümörleri ise çoğunlukla metastaz ismi verilen vücudun diğer alanlarından yayılan kanser hücreleridir. Aynı zamanda vücudun farklı bir alanındaki bölgesel yayılım yolu ile beyni etkileyen kanserle de ilişkilidir. Kedilerde beyin tümörü bazı belirtiler ile kendini gösterir. Bunları şu şekilde açıklamak mümkündür:

  • Kedinin daire çizerek dönmesi: En sık olarak görülen belirtidir. Kediniz bu hastalıktan muzdarip ise daire çizerek dönüşler yapacaktır.
  • Görme problemleri: Beyin sinirlerinde oluşan problemler, görme ve göz reflekslerinde çeşitli sorunlara yol açabilir. Bundan dolayı kediniz bir yerlere çarpabilir.
  • Nöbetler: Kedilerde nöbet, beyin tümörünün bir belirtisi olabilir. Genellikle kedinin hasta olduğunu gösteren ilk belirtidir.
  • Uyku bozukluğu: Kediniz kedi yatağı üzerinde daha az vakit geçiriyorsa, uykusuzluk çekiyorsa, bunlar tümörden kaynaklanıyor olabilir.
  • Baş eğme: Göz seğirmesi, gözlerin odaklanmamış bir şekilde yuvarlanması ve başın eğilmesi de beyin tümörü belirtilerinden biridir.
  • Denge sorunları: Kedinin beynindeki tümör büyüdükçe, vücut fonksiyonlarını kontrol eden bazı alanlara baskı yapabilir. Sonuç olarak kedilerde beyin tümörü, kedinin aniden düşmesine yol açabilir. Hatta kediniz yürürken tökezleyebilir ya da sendeleyebilir.

Kedilerde Beyin Tümörü Nedenleri Nelerdir?

Kedilerde beyin tümörü nedenleriyle ilgili henüz çok sayıda araştırma bulunmuyor. Bununla beraber, sorunun çevresel, genetik, beslenme ve virüs gibi çeşitli durumlardan kaynaklandığı tahmin ediliyor. Bunda dolayı kedinizin beslenmesine ve bakımına çok dikkat etmeniz gerekiyor. Kedi dostunuzun genel sağlığını teşvik edecek ve onun çeşitli hastalıklara yakalanmasını önleyecek kaliteli kedi mamaları seçmelisiniz.

Kedinizin beslenme düzeninde çeşitliliğe yer vermelisiniz. Bu sebeple de kedi yaş mama ve kedi ödül maması gibi ürünleri de kedinize mutlaka sunmalısınız. Kedinizin genel sağlık durumunu takip etmek de oldukça önemli. Bu yüzden düzenli olarak onu veterinere götürmeyi ihmal etmemelisiniz. Böylece olası sorunlar önlenebilir ve herhangi bir hastalığın varlığı halinde erken teşhis ve tedavi mümkün hale gelebilir.

Kedilerde Beyin Tümörü Teşhisi Nasıldır?

Kedi dostunuzda beyin tümörü olup olmadığını anlamak için veteriner kontrolü gereklidir. Veterinerinize, kedinizde gördüğünüz belirtileri iletmelisiniz. Kendisi, evcil dostunuzu gözlemleyecek ve çeşitli muayeneler yapacaktır.

Kapsamlı bir fizik muayene sonrasında ise ileri görüntüleme tetkikleri yapılacaktır. Bu aşamada kedinizin vücudunun çeşitli alanlarının röntgeni de çekilecektir. Gerekiyor ise bazı testlerin yapılması da söz konusu olabilecektir. Çıkan sonuçlara göre veteriner bir değerlendirme yapacak ve kedinizde beyin tümörü olup olmadığını size söyleyecektir.

Kedilerde Beyin Tümörü Tedavisi Nasıldır?

Cerrahi, radyasyon ve kemoterapi gibi yöntemler, kedinizdeki beyin tümörünü tedavi etmek için kullanılacak olan teknikler arasında yer almaktadır. Kedilerdeki beyin tümörlerinin yarısından fazlası çıkarılabilir bir konumda yer almaktadır. Bu yüzden cerrahi müdahale gerekebilir. Bu çıkarılabilir tümörler çoğunlukla iyi huyludur ve tedavi mümkündür.

Yine de birçok beyin tümörü için herhangi bir tedavi seçeneği ne yazık ki bulunmaz. Fakat bazı tedavi yöntemleri ile kedideki tümörün büyümesi ve gelişimi engellenebilir. Bu da kedinizin zaman kazanmasına yardımcı olacaktır. Çeşitli ilaçlar ve ağrı kesiciler ise kedinin yaşam kalitesini artırmayı amaçlar. Ayrıca bilmelisiniz ki her kedi ameliyat için uygun değildir. Birçok vaka, yalnızca bazı ilaçların kullanımını gerektirir.

BİR YORUM YAZIN

Δ

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

© zoo.com.tr - 2024