Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kedilerde Kulak Uyuzu Neden Olur?

Abone Ol 
Kedilerde Kulak Uyuzu Neden Olur?
716.33₺

406.45₺

Pro Plan Delicate Kuzu Etli Yetişkin Seçici Kedi Maması 1,5 kg

Ürünü İncele
786.72₺

580.89₺

N&D Düşük Tahıllı Balıklı Portakallı Yetişkin Kedi Maması 1.5 kg

Ürünü İncele
621.50₺

512.89₺

Purina Gourmet Gold Kıyılmış Tavuklu Konserve 85 gr 24 Adet

Ürünü İncele
1900.50₺

1288.55₺

Felicia Somonlu Az Tahıllı Kısır Kedi Maması 12 kg

Ürünü İncele

Kedilerde kulak uyuzu yaygındır. Kedilerde görülen hastalıklardan biri olan kulak uyuzu nedeniyle kulakta akıntı ve kaşıntı sorunları gözlemlenir. Bu hastalık köpeklerde ve kedilerde ortaya çıkabilir. Yavru kedilerde görülme olasılığı daha yüksektir. Ancak her yaşta kulak uyuzu risk bulunur ve kediler için bulaşıcı bir hastalık niteliği taşır.

Kedilerde Kulak Uyuzu Nedir?

Kulak içerisinde yaşayarak hayatta kalan parazitlerin sebep olduğu bir hastalıktır. Bu hastalık ile kedilerin kulaklarında akıntı başlar ve kaşıntı hissi oluşur. Genelde başka kedilerle temas sonucu bulaşır. Kediniz başını sallayıp kulaklarını kaşıyorsa, kulak uyuzu bulaşmış olabilir. Genelde yavru kedileri daha fazla etkiler. Yetişkin kedilerde bağışıklık daha güçlü olduğu için hiçbir belirti ortaya çıkmadan kedi iyileşebilir. Hayatı tehdit eden bir hastalık olmasa bile kedilerin yaşam kalitesini ciddi oranda etkileyen bu hastalığa karşı dikkatli olmak gerekir.

Kedilerde Kulak Uyuzu Nasıl Oluşur?

Kedilerde Kulak Uyuzu

Kulak içerisindeki kanallarda yaşayan ufak parazitlerin besin kaynağı, buradaki doku sıvısı ve döküntülerdir. Bu şekilde beslenen bu canlılar, kulak içinde en doğru anı bekleyerek saklanırlar. Bu nedenle başta belirtiler görülmeyebilir. Ancak bağışıklık düşük olduğunda ve duygu durumu kötü olduğunda kendini belli eder. Sonrasında hızlıca üreyerek sayılarını arttırırlar. Bu parazitler çok çabuk büyürler ve tüm vücutta yaşayabilirler. Kulakta ve ciltte kaşıntıya sebep olurlar.

Kedilerde Kulak Uyuzu Nedenleri Nelerdir?

Sokak hayvanlarında ve barınaktaki hayvanlarda daha fazla görülen bir hastalıktır. Bu, hijyen sorunu ve toplu yerlerde yaşamak ile ilgilidir. Ayrıca havasız bir ortam da kulak uyuzuna sebep olabilecek faktörler arasındadır. Bu durumda kedilerin bağışıklığının düşmesi daha kolaydır. Yetersiz beslenme de bu hastalığa yakalanma riskini arttırır. Bunun sebebi vücudun yeterli besini alamaması ve dolayısıyla kendini koruma yeteneğinin azalmasıdır. Kaliteli kedi mamaları ile evcil dostunuzu besleyerek, bağışıklığını teşvik edebilirsiniz. Öte yandan stres ve üzüntü gibi duygular da hastalığın bulaşmasına fırsat verir. Yavru kedilerde bağışıklık daha güçsüz olduğu için bulaşma riski daha yüksektir.

Kedilerde Kulak Uyuzunun Belirtileri Nelerdir?

Başta kendini göstermeyen bir hastalık olan kulak uyuzunun ilerleyen dönemdeki belirtileri ile hastalık kolayca fark edilebilir. Kulak uyuzunun belirtileri şu şekildedir:

  • Kaşıntı: Kulak uyuzunun en net belirtilerinden biri kaşıntıdır. Kedilerde ciddi kaşıntı sorunlarına sebep olan bir hastalıktır. Hatta ileri düzeyde kaşıntı yırtıklarına bile sebep olabilir. Bu kaşıntılar sebebiyle kedilerin günlük hayatı ciddi oranda etkilenir.
  • Kafa Sallama: Kaşıntı ve tahriş sebebiyle kedilerin kafa sallaması artar. Hatta kafalarını bir yerlere sürterek bir şeyden kurtulmaya çalışır gibi hareket ederler.
  • Tüy Dökülmesi: Kulak çevresinde yoğun bir şekilde kaşımadan dolayı tüy dökülmeleri gözlemlenir.
  • Tahriş: Kulak çevresini yoğun bir şekilde kaşıma nedeniyle çizikler ve yaralar oluşur. Bu yaralar sebebiyle enfeksiyon yayılabilir.
  • Akıntı: Kulak uyuzu nedeniyle kulak içerisinden balmumu kıvamında, koyu bir sıvı akıntısı olur. Kulak kanallarında tıkanıklık olabilir.
  • Huysuzluk: Kaşıntı nedeniyle kedilerde huzursuzluk ve huysuzluk görülür. Bu his yüzünden rahatsızlık duyarlar ve tedavi edilmeden rahat etmezler. Yaşam kaliteleri ciddi derecede etkilenir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Ankara Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Kedilerde Kulak Uyuzu Tedavisi Nasıl Olur?

Kulak uyuzu tedavisi için birkaç aşama bulunur. Öncelikle kedinin kulak içi özel temizleyiciler ile temizlenir ve ilaç uygulamasına hazır hale getirilir. Temizleme işlemi ile ilacın etki etmesi kolaylaşır. Ayrıca kulaktaki kaşıntı hissini biraz azaltır ve bazı parazitleri yok eder. Sonrasında anti-paraziter tedaviye başlanır. Bu işlem için 2 haftada bir enjeksiyon yapılması gerekir. Tedavi sürecinde daha iyi bir sonuç almak, 1 ayı bulabilir. Tedaviye destek olarak krem benzeri ek ürünler de kullanılabilir. Tedavinin güvenilir kliniklerce yapılmasına dikkat edilmelidir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.