Kedinin Kan Kusması Neden Olur? Hematemez (Hematemesis) Hastalığı

Bugünkü yazımızda kedinin kan kusması durumunun neden gerçekleştiğini anlatıyor olacağız. Bu genel olarak hematemez adlı acımasız bir hastalığın temel belirtisi olarak dikkat çekiyor diyebiliriz. O halde detayları anlatmaya koyulalım! İşte ayrıntılar…
İlgili Başlıklar
Kedilerde Hematemez Hastalığı Ne Olmaktadır?
Kedilerde rastlanan kan kusma durumu, diğer bir ismiyle de hematemez, kaynağına bağlı şekilde geniş bir kısmı etkileyen bir hastalıktır. Bağırsakların ve midenin yer almakta olduğu karın boşluğu; birçok travmatik durum, ülser, ateş, yabancı cisimler ya da iltihap nedeniyle bir şekilde tesir almaktadır.
Kedinin kan kusması ile sonuçlanan bu hastalıkta aşırı kan kaybı da dolaşım sistemini etkiler ve kalp hastalıklarını arttırır. Düşük nabız durumu da ortaya çıkmış olur. Bu esnada olağandışı bir biçimde hızlı nefes alıp verme durumunun da gerçekleştiği ortaya çıkar.
Tüm bu rahatsız edici belirtilerin sonunda ise bağırsak ve midedeki kan kaybıyla beraber kan kusma hali de hızlı şekilde meydana gelir. Kan kusma durumuna neden olan başka bir durum da yemek borusu kaynaklı olarak meydana gelebilecek olan kanamalardır.
Bağırsaklar, mide ya da yemek borusunda gerçekleşen bir kanama, ağız yoluyla dışarı atılabilmektedir. Tekrardan ciğerlerde ve ağızda meydana gelen bir kanama sonunda kedinin bu kanları yutmasıyla beraber mide rahatsız olur ve kanı geri gönderme girişiminde elbette bulunabilir.
Kedilerde Kan Kusma Semptomları ve Türleri Nelerdir?
İlk semptom, kedinizin kusmuş olduğu kana bakıldığı zaman görülebilen taze veyahut sindirilmiş olan kanın kahve telvesine benzer bir şekilde görünüm sunmasıdır. Sonuç olarak kedinizin kustuğu kanın görünümü size illa ki bir fikir verecektir. Bu nedenle her daim iyi bir gözlemci olmanızı öneriyoruz.
Bunun haricinde ise iştahsızlık, isteksiz hal, aşırı derecede acı çekme, yüz üzerinde kararmaların meydana gelmesi de kan kusmanın belirtilerindendir. Bu kararma türleri, direkt olarak kan yoğunlaşması nedeniyle ortaya çıkar. Başka bir semptom ise direkt olarak kan hücreleri ile alakalı şekilde ortaya çıkar.
Kan içeriği ve yapısında hemoglobinin bir anda azalmasıyla beraber gerçekleşebilecek olan sorunlar yani anemi gibi hastalıklar, hızlanan kalp atışlarına ve kalp çarpıntısına neden olabilir. Peki bu hastalığın sebepleri neler olabilir sizce?
Kedilerde Kan Kusmanın Nedenleri Nelerdir?
Kan kusma probleminin nedenleri her zaman fazla olacak demektir. Kedinin kan kusması bazen büyük bir sorun olabilir. Bağırsak ve mide içerisinde meydana gelen tatsız durumlar, ülser gibi rahatsız edici hastalıklar, bağırsaklarda oluşan yaralanma hali ve kanama durumu, kan kaybına ve bu kanın dışarı atılabilme olanağına işaret eder.
Kan kusma halinin artmasında metabolik kökenli durumlar ve problemler etken olur. Sinir sistemiyle alakalı veyahut viral nedenlerle alakalı olan hastalıklarla alakalı nedenler de burada yer almaktadır. Mesela kedinin karaciğerinin iflas etmesi, kedinizin kafa travması yaşaması, kalbinde kurt olması gibi problemler bu nedenlerden yalnızca birkaçı olarak karşımıza çıkmaktadır.
Kanda bulunmakta olduğunu bildiğimiz türlü maddelerin tesiri de kan kusma ve kanı bir anda dışarı atma durumuna neden olabilmektedir. Çeşitli türde yanıklar, darbe alma durumu, cerrahi dokunuş gerektiren haller, yılan ısırığı ya da ağır metaller üzerinden alınmış olan zehirli maddeler de kan kusma problemini gün yüzüne çıkarabilmektedir.
Fare zehri gibi birçok zirai ilaç ve toksinler de kedilerin kan kusmasına zemin hazırlayan diğer faktörler olmaktadır. Kan kusma sorunu yaşayan kedilerde, kritik ve ciddi bir hastalığı olan kediler her daim risk altında olmaktadır. Bu nedenle sizler, kedinizin bakımına her zaman özen göstermelisiniz. Aksi halde olumsuz sonuçlar meydana gelebilmektedir.
Kedilerde Kan Kusma Durumunun Teşhisi Nasıl Yapılır?
Kan kusma mevzusunda teşhis konulabilmesi için kan testi veyahut idrar analizi gerçekleştirilebilir. X-ray veyahut ultrason gibi yararlı uygulamalar da kedinin bedenindeki sorunlu yerleri göstermek için devreye girebilir. Teşhis koymak için yapılmakta olan testler neticesinde toksik birçok maddeden karaciğerin iflas etmesine dek birçok hastalık, nedenleriyle beraber bulunabiliyor. Bu oldukça iyi.
Kedilerde Kan Kusma Tedavisi Nasıldır?
Kedinin kan kusması durumunda tedavi mümkündür. Fakat bu aslında sıkıntının kaynağı doğrultusunda değişiklik gösterebilir. Soruna neden olan durumun teşhis edilmesi ile beraber tedavi süreci başlar. Belirlenmiş olan nedene göre yapılan tedavi, problemi geçirirse iyileşme ve tedavi süreci evde devam ettirilebilir.
Acil bir şekilde müdahaleye ihtiyaç duyulan durumlarda yani iç kanama, ülser delinmesi, aşırı kan kaybı ve şok durumunda kan transferi yapılır. Bunun sonucunda kaybedilmiş olan sıvının veyahut kan yapı taşlarının yerine konması da sağlanmış olur.
Kedilerin yaşadığı bu ağır problemin sonrasında, tedaviye başarılı bir şekilde ulaşmasından da sonra uygulanacak olan temel bakım son derece büyük bir öneme sahip olmasıyla dikkat çeker. Bunun nedeni ise direkt olarak iç organları alakadar eden ve hayati önem taşımakta olan bir durum olmasından kaynaklanmaktadır.
Sağlıklı bir diyet rutini yardımıyla en iyi bakım yapılmalıdır. Kolay şekilde sindirilebilen, kedinizi asla yormayan gıdalar kullanmalısınız. Sindirim sistemine baskı uygularsanız daha kötü olur. Kedinizin kan kusmasına neden olabilecek her şeyden kaçının, böylece kediniz eskisi gibi sağlıklı bir kedi olacak.