Köpeklerde Kalp Yetmezliği Belirtileri, Nedenleri
Köpeklerde kalp yetmezliği probleminin oluşma ihtimali insanlardan daha azdır. Fakat bazı köpek ırkları bu sağlık sorununa meyillidir. Ayrıca, obezite, diyabet, yüksek tansiyon gibi hastalıklar da köpek dostlarımızda kalp yetmezliğini teşvik edebilir. Köpeklerde kalp hastalığının birçok farklı çeşidi olsa da bunların hepsi kalp yetmezliğine neden olabilir.
Köpeklerde Kalp Yetmezliği Nedir?
Kalp yetmezliği problemi, kalbin kan akşını olumsuz etkileyen ve çalışmasını durduran ciddi bir hastalıktır. Bu durumda kan akışı sınırlıdır ve bundan dolayı köpeğin organlarına yeterince oksijen iletilmez.
Konjestif kalp yetmezliği şeklinde isimlendirilen kalp yetmezliği çeşidi, kan akışı daraldığında ya da bloke edildiğinde oluşur. Bu sebeple de kan, köpeğin organlarında ve vücudunda birikir.
Köpeklerde Kalp Yetmezliği Belirtileri Nelerdir?
Köpeklerde kalp yetmezliği çeşitli belirtilerle kendini gösterir. Kalp hastalığı kalbin ve vücudun geri kalanının düzgün çalışmasına izin verecek kadar hafif ise bu, çok fazla belirtinin oluşmayacağı anlamına gelir. Fakat kalp hastalığı tedavi edilmez ise ilerler ve farklı belirtiler ortaya çıkar. Kalp yetmezliği, kalbin bir ya da her iki tarafını da etkileyebilir. Genel olarak belirtiler şunları içerir:
- Öksürme.
- Kolay yorulma.
- Köpek maması yemek istememe.
- Yavaş nefes almak.
- Karnın şişmesi.
- Bacakların şişmesi.
- Kalp atış hızının artması.
- Düzensiz kalp atışı.
- Bayılma.
- Siyanoz.
Sağ taraflı kalp yetmezliği, göğüs ve karın boşluklarında, karaciğerde ve uzuvlarda biriken kanın yedeklenmesine sebep olur. Kan birikmesi, köpeğin bacaklarında ve karnında ciddi şişmelere yol açabilir.
Sol taraflı kalp yetmezliğinde akciğerlerinden kalbe iletilen kan yedeklenir. Bu da akciğerde sıvı birikmesine neden olur. Bu durum ise köpeğin zor nefes almasına, yorgun ve halsiz hissetmesine ve öksürük krizi yaşamasına sebebiyet verir.
Bazı köpeklerde kalbin her iki yanında da sorun vardır. Tek taraflı kalp yetmezliğinde görülen belirtiler, çift taraflı kalp yetmezliğinde de ortaya çıkabilir.
Köpeklerde Kalp Yetmezliği Nedenleri Nelerdir?
Kalp yetmezliği rahatsızlığı, kalp hastalığının ilerlemesi süresince meydana gelen hasarın en üst seviyesidir. Akut kalp yetmezliği sorununun dört çeşit nedeni bulunmaktadır:
- Sistolik miyokard yetmezliği: Bu hastalık, kalbin olması gerektiği gibi güçlü ya da tam şekilde kasılamaması halidir. Yaralanma, genetik, çeşitli ilaçlar, tümörler, elektrik çarpması, zehirlenme ya da sıcak çarpması gibi durumlardan dolayı oluşabilir.
- Kardiyak girişinin tıkanması: Kan akışındaki bir tür tıkanmadır. Tümörler, sıvı basıncı gibi sebeplerden dolayı meydana gelir.
- Aşırı basınç: Bu problem, damarların uzun süreli şekilde daralması ve kan basıncının artmasından dolayı oluşur.
- Kan hacminin artması: Fiziksel anormallikler ve hipertiroidizm gibi sebeplerden kaynaklanır.
Köpeklerde Kalp Yetmezliği Tedavisi
Köpeklerde kalp yetmezliği sorunu erken dönemde kontrol altına alınırsa, çeşitli ilaçlar ile tedavi edilebilir. Bu noktada bazı ilaçlar köpeğin kalbinin daha normal düzeyde kasılmasını sağlar. Çeşitli ilaçlar ise kan damarlarının genişlemesine yardımcı olur. Diüretik ilaçlar ise köpeğin vücudunda birikmiş sıvıyı atmasını destekler. Bu da basıncı hafifletir.
Veterineriniz, köpek dostunuzun yaşam kalitesini iyileştirmek için çeşitli ilaçlar reçete edecektir. Bu süreçte köpeğin beslenmesine, kaliteli köpek mamaları tüketmesine ve genel bakım ihtiyaçlarının yeterince karşılanmasına dikkat etmelisiniz.
Köpeklerde Kalp Yetmezliği Nasıl Önlenir?
Kalp fonksiyonunu iyileştiren ve sıvı birikimini azaltan ilaçlar kullanılarak ilgili hastalık yönetilirse, kalp yetmezliği aylar ve hatta yıllar boyunca önlenebilir. İlaç tedavisi gerekli olduğundan, köpeği veterinere götürmek ve onu sıkı bir şekilde takip etmek önemlidir.
Köpeklerde kalp yetmezliği problemini engellemenin en iyi yolu, şüphesiz ki risk faktörlerini azaltmaktır. Bu nedenle, köpeğiniz aşırı kilolu olmamalıdır. Diyabet gibi devam eden sağlık problemleri var ise düzenli veteriner kontrolü ve sağlıklı beslenme son derece önem arz eder.