Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Muhabbet Kuşu Türleri Neler?

Abone Ol 
Muhabbet Kuşu Türleri Neler?

Muhabbet kuşu türleri, kuş sahiplenmek isteyenlerin bilmesi gereken bir konu. Bu kuşlar çok sayıda geniş alt türe sahiptir ve her birinin kendine özel nitelikleri bulunur. Muhabbet kuşu çeşitleri söz konusu olduğunda ilk etapta mavi, sarı ve yeşil muhabbet kuşları akla gelir. Esasen çok farklı muhabbet kuşları vardır. Şimdi bu türleri sıralayalım.

En Popüler Muhabbet Kuşu Türleri

Muhabbet Kuşu Türleri

Muhabbet kuşu türleri, kendi içinde çok çeşitli varyasyonlara ayrılır. Mesela yeşil muhabbet kuşları zeytin yeşili, koyu yeşil ve açık yeşil gibi tonlarda olabilir. Bununla beraber lila, gri, gök mavisi, mavi, açık mavi muhabbet kuşları da bulunmaktadır. Bu sevimli canlılar tüm dünyaya yayılmış durumdadır. En popüler kuşlar arasındadır. Muhabbet kuşu çeşitleri şunları içerir:

1. Yeşil Muhabbet Kuşu

Yeşil muhabbet kuşları Amerikan muhabbet kuşu şeklinde de tanınır. Bu kuşlar küçük bir gövdeye sahiptir. Tüyleri yeşildir ve ince yapılıdır. Diğerlerine oranla daha kısa bir kuyruğu vardır. Genelde 18 cm uzunluğu bulunan bu kuşlar, en dayanıklı ve uzun ömürlü kuşlardan biridir. Gereksinimleri ve bakımları diğer muhabbet kuşlarıyla aynıdır.

Yeşil muhabbet kuşu erkeklerinin burun üstündeki cere rengi genelde mavi tonlarında olur. Dişilerde ise cere rengi kahve, açık kahve ve bej şeklindedir. Yeşil muhabbet kuşu renkleri koyu yeşil, açık yeşil, zeytin yeşili gibi tonlar barındırır.

2. Jumbo Muhabbet Kuşu

Muhabbet kuşu türleri arasında öne çıkan Jumbo muhabbet kuşları, ayrıca İngiliz muhabbet kuşu olarak da tanınır. İri gövdesi ve baş bölümünün tüylü olmasıyla karakterizedir. Baş bölümündeki tüylerin uzunluğu ilgi çekicidir. Bu tüyler gerçek anlamda uzun yapılıdır. Hatta tüyler, kuşun göz ve burun çevresine kadar uzanabilir. Bundan dolayı tepeli muhabbet kuşu ismiyle de anılır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  5 Maddede Ötücü Kuş Cinsleri

Bu hayvanlar aslında şov ve gösteri kuşlarıdır. Vahşi muhabbet kuşunun ortalama olarak iki ila üç katı büyüklüktedir. Bütün muhabbet kuşu türleri arasında boyut olarak en büyük olanıdır diyebiliriz. Bu yüzden de Jumbo ismini almıştır.

Jumbo muhabbet kuşları son derece sevimli ve iyi huyludur. Ele alışması kolay bir canlıdır ve ısırmaz. Bu sebeple de çocuklu aileler için de çok uygundur. Bu kuşların tercih edilmesindeki en önemli sebep ise hem erkeklerinin hem de dişilerinin kolay bir şekilde konuşmayı öğrenmesidir. Yavruluk zamanlarından itibaren konuşmayı öğrenebilirler.

Jumbo muhabbet kuşu gürültücü bir kuş değildir. Evinde sakinlik arayanlar için biçilmiş kaftandır. Salıncak üstünde taklalar atmayı ve sallanmayı çok sever. Muhabbet kuşu kafesi, çeşitli kuş oyuncakları ile donatılmış olduğunda bu kuşlar mutlu bir yaşam sürebilirler.

Jumbo muhabbet kuşlarının bakım ve beslenme ihtiyaçları da diğer kuşlarla aynıdır. Ekstradan bir çaba gerektirmezler. Fakat kaliteli muhabbet kuşu yemleri ile beslenmelerine dikkat edilmelidir. Böylelikle sağlığı optimal düzeyde teşvik edilir.

3. Albino Muhabbet Kuşu

Albino muhabbet kuşları orta boyutlardadır. Gövdesi beyaz renkli tüyler barındırır. Bacakları ve ceresi pembe renktedir. Spesifik olarak pembe gözlü olabilir. Nadir şekilde siyah göz rengine sahip olan albino muhabbet kuşları da vardır. Popüler muhabbet kuşu türleri arasında konumlanan albino muhabbet kuşlarında yanak yaması bulunmaz. Gagasının rengi ise turuncu tonlarındadır.

Beyaz renge sahip olmasının sebebi ise tamamen melanindir. Mavi kuşlarda Ino geni sebebiyle melaninler üretilmez ve ortaya çıkan beyaz renkli bir muhabbet kuşu olur. Bazı albino kuşlar sarı bir yüze sahip olabilir. Ender de olsa açık kahve ve soluk yanak yamaları görülebilir.

Albino muhabbet kuşlarında erkek ve dişileri kolayca ayırt etmek pek mümkün olamamaktadır. Cere rengi erkeklerde açık tonlardadır. Dişilerde ise daha koyudur. Albino muhabbet kuşlarında erkek sayısı daha azdır. Bu kuşların cinsiyeti genelde dişidir. Kaliteli kuş yemleri ile beslenmeleri, bu kuşların sağlığını destekleyecektir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Güvercin ile İlgili Bilgiler

Muhabbet Kuşu Türleri

4. Lutino Muhabbet Kuşu

Muhabbet kuşu türleri arasında öne çıkan cinslerden biridir. Sarı bir renk tonuna sahiptir. Esasen albino muhabbet kuşunun bir çeşidi olarak kabul edilir. Çünkü bu kuşun renklerinde etkili olan gen de Ino genidir. Yeşil muhabbet kuşunda bu gen kaybolunca Lutino muhabbet kuşunun sarı rengi ortaya çıkar.

Lutino muhabbet kuşları diğer kuşlarla benzer özelliklere sahiptir. Gözleri genelde kırmızıdır. Yakut ve siyah gibi göz renkleri de olabilir. Bu sevimli kuşların kanat, kuyruk ve baş bölümleri sarı tüyler ile kaplıdır. Kuyruk tüylerinde beyaz renkler olabilir. Ayakları ise ağırlıklı olarak pembedir. Gagasının turuncu olduğunu söyleyebiliriz. Özgürlüğüne düşkün bir kuştur. Rahat olmayı sever. Bu nedenle de geniş bir kuş kafesi gerektirir. Zeki ve oyuncudur. Eğitime hızlı yanıt verir.

5. Gri Muhabbet Kuşu

Muhabbet kuşu türleri listesinde yer alan gri muhabbet kuşları, isminden anlaşılacağı üzere gri tonlarında tüylere sahiptir. Kuyruk rengi siyah, yanak yaması ise değişkendir. Yüz kısmı beyaz renkli olabilir. Gövdesinde ise grinin tonları ağır basar.

Bu kuşlar doğada sürüler halinde yaşamayı sever. Kafeste tek yaşayabilir, fakat canı sıkılabilir. Dar alanları pek sevmez. Geniş bir kafeste en az iki adet olacak şekilde bakılması önerilir. Kafesi mümkün olduğu kadar büyük boyutlu olmalıdır. Sahibine karşı samimi ve sevecendir. Sürekli yem tüketmeyi sever. Kaliteli kuş yemleri ve kuş krakerleri ile beslenmesi sağlanmalıdır. Kafesinde konumlanan kuş yemlik ve suluk her daim dolu olmalıdır.

6. Çekoslovak Muhabbet Kuşu

Bu muhabbet kuşunun en belirgin özelliği kuyruk ve kanat bölümünde konumlanan tüylerin son derece uzun olması. İri bir gövdeye sahiptir. Narin ve ince bir görüntüsü bulunur. Kabuklu yemleri tüketmeyi çok sever. Kuş yemliğine kuş kumu dahil etmek, bu canlıların sindirim sistemini teşvik edecektir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kuşlarda Tırnak Kesimi Ne Zaman Olmalı?

7. Pakistan Muhabbet Kuşu

Muhabbet kuşu türleri arasında öne çıkan cinslerden biridir. Genelde diğer kuşlarla benzer özelliklere sahiptir. Boyut bakımından diğer kuşlardan ayrılır. Çünkü oldukça küçük bir kuştur. Sağlığına ve bakımına dikkat edilmelidir. Biraz narin bir kuş olduğunu belirtmeliyiz.

8. Yerli Muhabbet Kuşu

Bu kuşlar, ülkemizdeki kuş yetiştiricileri tarafından geliştirilen kuşlardır. Sarı, mavi ve yeşil renklerde olabilirler. Boyutları biraz küçüktür. Ancak dayanıklı bir kuş cinsidir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.