Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Tavşan Neden Ölür?

22.02.2022
5.169
Abone Ol 
Tavşan Neden Ölür?

Tavşan neden ölür? Tavşanlar, bembeyaz yumuşak tüyleri, uzun kulakları ve ponpona benzeyen kuyrukları ile en çok tercih edilen evcil hayvanlardan birisidir. Tavşan bakmak, oldukça dikkat ve özen gerektiren bir iştir. Ne yazık ki, kötü bakım koşullarına maruz kalan tavşanların ölümü kaçınılmaz olur. Bu yüzden de tavşanınıza iyi bir şekilde bakım sağlamanız önem arz eder.

Tavşan Neden Ölür? Nedenleri Neler?

Sevimli dostlarımız, hassas ve ürkek hayvanlardır. Bu nedenle de tavşan almadan önce, iyi bir araştırma yapmalısınız. Hangi yemi kullanacağınız, evin ve kafesinin nasıl olması gerektiği, onları hangi yemeklerden uzak tutmanız gerektiği oldukça önemlidir. Tavşan beslemeniz için sadece tavşanları sevmeniz yeterli değildir. Tavşan bakmak için birtakım bilmeniz gereken hususlar vardır. Genelde insanlar, kedi ve köpek beslemek konusunda oldukça bilgiliyken, tavşan beslemek konusunda pek bilgi sahibi değillerdir. Hal böyle olunca da tavşan dostlarımız maalesef sahip oldukları ömürden çok daha kısa yaşamaktadır.

Tavşanların ortalama ömrü 10-12 sene kadardır. Eğer tavşanınıza iyi bir bakım ve ortam sunarsanız, sizinle ortalama 10 sene kadar yaşayabilir. Tavşanlar oldukça hassas hayvanlardır. Bu nedenle bakımına son derece özen göstermelisiniz.  Tavşan bakmak için her şeyden önce sorumluluk bilincinizin gelişmiş olması gerekmektedir. Tavşanlar, oyuncak değildir. Onlar da bir candır ve evdeki küçük çocukların oyalanması için, hediye olarak alınmaması gerekmektedir. Şimdi, tavşan neden ölür, hangi hastalıklar veya durumlar buna sebep olur inceleyelim.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  İlkbaharda Hamster Bakımı Nasıl Olmalı?

Tavşan Neden Ölür?

Tavşanlar da İnsanlar Gibi Kalp Krizi Geçirebilirler

Tavşanların çok hassas bir kalpleri vardır. Heyecan, korku, stres gibi unsurlara maruz kaldıklarında kalp krizi geçirip ölebilirler. Tavşanların en bilinen ölüm nedeni, kalp krizidir. Çünkü daha önce de bahsettiğimiz gibi tavşanlar oldukça ürkek hayvanlardır. Bu nedenle de yaşı küçük, hareketli çocuklarla çok fazla bir arada bırakılması önerilmez. Çünkü çocukların yüksek enerjisi, sevimli dostumuzu ürkütebilir. Bu da ani kalp krizi nedeniyle ölmesine neden olur. Eğer tavşanınızın yaşayacağı evde çocuklar varsa, çocukların tavşanı gözetim altında sevmesini sağlamalısınız. Bu gözetimi sağlayamıyorsanız,  bir tavşan sahiplenmek için çocuklarınızın biraz daha büyümesini beklemelisiniz.

Kemirgen Dostlarımızın Kemirdiği Eşyalara Dikkat Edin!

Tavşanlar kemirgen hayvanlardır.  Aklınıza gelebilecek her eşyayı kemirme yetenekleri vardır. Bu nedenle de evdeki eşyalarınızı dikkat etmeli, özellikle sevimli dostunuzu elektrik kablolarından uzak tutmalısınız. Aksi takdirde elektrik çarpması sonucu ölebilirler.

İshal Tavşanlar İçin Son Derece Öldürücü Olabilir

Tavşanların bir diğer ölme sebebi de ishaldir. Bilinenin aksine tavşanlara çok fazla marul, havuç, elma ya da ananas verilmemelidir. Evet, sevimli dostlarımız bu besinlerin tadını çok severler. Ancak tavşanlarımız fazla meyve ve sebze yemenin sonucunda ishal olup ölebilirler. Bu nedenle de haftada 1-2 kez bu besinlerden verilmesi yeterlidir. Esasen tavşanı ağırlıklı olarak kaliteli tavşan yemleri ile beslemek, onun sağlıklı kalmasına destek olacaktır. Tavşanlarda ishale neden olan bir diğer unsur da soğuk ortamlara maruz kalmalarıdır. Tavşanlar soğuk havalara dayanıklı değillerdir. Tavşanınızın kalacağı yerin ılık olmasına özen göstermelisiniz. Özellikle rüzgârlı yerlerde kalmamalı.  Soğuk algınlığı tavşanınızın ölümüne neden olabilir.

Tavşanlarda Viral Kanamalı Hastalıklara Dikkat!

Tavşanların ölmesine viral kanamalı hastalıklar da neden olmaktadır. Tavşanlarınızın veteriner kontrollerini ihmal etmemeli, aşılarını yaptırmalısınız. Özellikle yavruluk döneminde görülen viral kanamalı hastalıklar, sevimli dostunuzun ölmesine neden olabilirler.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  California Tavşanın Özellikleri ve Beslenme İhtiyacı (Kaliforniya Tavşanı)

Solunum Yolu Hastalıkları Tavşanların Ölümüne Neden Olabilir

Tavşan neden ölür sorusunun bir diğer cevabı da solunum yolu rahatsızlıkları. Solunum yolu hastalıkları da tavşanlar için öldürücü olabilir. Tavşanınız sık sık öksürüyorsa, gözleri ve burnu sürekli ıslaksa solunum yollarında bir sorun var demektir. Bu hastalık genellikle ya soğukta kalmaktan ya da yaşadıkları tavşan kafesi ortamının pis olmasından kaynaklanmaktadır. Tavşanınızı soğukta bırakmamalı, kafesini haftada 2-3 kere temizlemeli, en önemlisi de tavşanınızın bulunduğu yerde parfüm, deodorant, tütsü gibi ağır kokular kullanmamalısınız.

Mantar Hastalığı Tavşanların En Çok Yakalandığı Hastalıklardan Biri

Tavşanlar için öldürücü olan bir diğer hastalık ise, mantar hastalığıdır. Mantar hastalığı sevimli dostlarımızın genellikle ayaklarında görülür. Kuruluk ile başlar. Kaşıntı, mantar hastalığının en önemli belirtilerindendir. Tavşanınızda mantar olduğunu fark ettiğiniz anda uzman bir veteriner hekime götürmelisiniz. Mantar tedavisinde genellikle ilaç ve solüsyon kullanılır. Son derece bulaşıcı bir enfeksiyon türüdür. Eken tedavi edilmezse, sevimli dostunuzun ölümüne yol açabilir.

Tavşanların Hasta Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Tavşan neden ölür açıkladık. Peki, tavşanınızın hasta olduğunu nasıl anlarsınız? Tavşanlar son derece hareketli hayvanlardır. Üstelik iştahları da açıktır. Eğer tavşanınız son zamanlarda çok sakinse, iştahsızlık başladıysa, ishal ya da kabızlık görülüyorsa, hasta olma ihtimali vardır. Vakit kaybetmeden uzman bir veteriner hekime danışmalısınız. Tavşanlar son derece hassas hayvanlardır. Bu sebeple de bakımlarına dikkat etmeli, veteriner kontrollerini ihmal etmemelisiniz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.