Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

İlkbaharda Tavşan Bakımı Nasıl Olmalı?

20.03.2024
144
Abone Ol 
İlkbaharda Tavşan Bakımı Nasıl Olmalı?

İlkbaharda tavşan bakımı önemlidir. Sevimli vücutları, büyük gözleri ve karakteristik uzun dişleri ile insanlara kendini sevdiren tavşanların evlerde kendilerine özel bir yeri bulunmaktadır. Özellikle son zamanlarda evde tavşan besleyenlerin sayısında artış yaşanmaktadır. Bu durum akıllara tavşan bakımı ile ilgili çeşitli detayların nasıl olduğu sorusunu getirmektedir.

Tavşan bakımı ile ilgili merak edilen detaylardan biri de ilkbaharda tavşan bakımının nasıl olması gerektiğidir. Bu detayların bilinmesi, tavşanların ihtiyaçlarının karşılanması ve daha konforlu bir yaşam sürmesi için önem arz eder. Peki ilkbaharda tavşan bakımı nasıl olmalı? Ayrıntıları açıklıyoruz.

İlkbaharda Tavşan Bakımı: Tavşanlarda Tüy Bakımı

İlkbaharda Tavşan Bakımı

Tavşanlarda tüy bakımı ilkbaharda da ihmal edilmemesi gereken bakım rutinleri arasında yer alır. Hatta ilkbaharda tavşanların tüy bakımına ekstra özen gösterilmesi gerekir. Bunun sebebi ilkbaharda mevsim geçişi nedeniyle tavşanların tüylerinin daha çok dökülmesidir. Tavşanların tüylerinin bakımı gerekli ölçüde yapılarak daha parlak ve sağlıklı tüylere sahip olmaları sağlanır.

Tavşanların tüylerinin ince bir yapısı vardır. Tüylerinin yapısının korunması için her gün taramak çok önemlidir. İlkbaharda tüylerin taranması ile ölü derilerin ve kopmuş tüylerin deriden uzaklaştırılması sağlanır.

Tavşanların tüyleri taranmadığı taktirde tüylerinde keçeleşme gibi durumlar gözlenir. İlkbaharda yapılması gereken tüy bakımlarından biri de tıraştır. Tavşanların çok uzun tüyleri vardır. İlkbaharda tüylerinin kısaltılması ile mevsim geçişinin etkileri en düşük seviyeye indirilebilir.

Tavşan tüy bakımında bir diğer önemli noktada tavşanların yıkanmasıdır. Tavşanlar, tıpkı kediler gibi kendilerini temizleyen çok temiz canlılardır. Bu nedenle olağan durumlarda yıkanmaları gerekmez. Senede iki kez yıkanmaları ve yıkandıktan sonra güzelce kurutulmaları yeterlidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Tavşanlar Domates Yiyebilir Mi?

İlkbaharda Tavşan Bakımı: Tavşanlarda Sıvı Alımı

İlkbaharda Tavşan Bakımı

İlkbaharda sıcaklık yükselmeye devam ederken tavşanların sıvı ihtiyacının karşılanmasına ekstra özen gösterilmelidir. Dolayısıyla tavşan suluğu her zaman temiz ve tatlı su barındırmalıdır. Çeşitli özelliklere göre değişmekle beraber tavşanların günlük olarak 300 ila 600 ml arasında sıvı tüketmesi gerekir. Bu ihtiyacın karşılanması için tüketilen sebzeler ve meyveler yeterli olmaz. Bu nedenle tavşanların tüketimi için uygun bir alana su kabı konulmalıdır.

Su kabının tavşanların dişlerine dayanıklı ve devrilmeyen bir yapısı olmalıdır. Aksi taktirde kabın hasar görmesi veya devrilmesi nedeniyle tavşanların suya erişimi önlenebilir. Su kabının temizliğine dikkat edilmelidir. Bu sayede su kabında çeşitli zararlı organizmaların çoğalması önlenebilir. Kabın içerisindeki su her gün değiştirilmelidir. Yerine tekrardan taze ve temiz su konulmalıdır.

Suyun sıcaklığı da çok önemlidir. Soğuk sular tavşanların tüketimi için uygun değildir. Bu yüzden su kabındaki suyun çok soğuk olmamasına dikkat edilmelidir. Su ihtiyacını karşılanmayan tavşanlarda böbrek rahatsızlıkları ve diyabet gibi pek çok rahatsızlık meydana gelebilir. Özellikle ilkbaharda sıcak havalarda susuz kalmaları nedeniyle yaşam kalitelerinde ciddi bir düşüş yaşanabilir.

İlkbaharda Tavşan Bakımı: Tavşanlarda Beslenme İhtiyacı

Tavşanlar, sevimli bir vücuda ve iri gözlere sahip olan otobur canlılardır. İlkbaharda da az ve sık öğünlerle bitkisel gıdalar ile beslenmeleri gerekir. Az ve sık yedikleri için günün büyük bir bölümünde yemek yedikleri görülebilir. Tavşanların öğünlerinin büyük bir bölümü yüksek lif içeriğine sahip taze ve kuru otlardan oluşmalıdır. Tavşan yemleri bu noktada devreye girer.

Otların lifli yapısı ile tavşanların sindirim sisteminin daha sağlıklı çalışması sağlanır. Öğünlerinin yaklaşık yüzde otuzu ise tavşan peletinden oluşmalıdır. Peletin miktarı, tavşanın yaşına ve türüne göre daha az olur. Ancak genel olarak tavşan peletinin öğündeki miktarı yüzde otuzu geçmemelidir.

Tavşan peleti, protein içeriği ile özellikle büyüme dönemindeki genç tavşanlar için çok önemlidir. Otların ve tavşan paletinin dışında tavşanların öğünlerine sebzeler ve meyveler de eklenebilir. Ancak bunlar haftada yalnızca bir veya iki kez verilmelidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Hamster Eğitimi Nasıl Yapılır?

İlkbaharda tavşan beslerken sıcaklığa bağlı meydana gelen iştah kaybına karşı dikkatli olunmalıdır. Tavşanların yaşam ortamının ve gıdalarının sıcaklığı ideal düzeyde tutulmalıdır. Tavşanlara herhangi bir gıda verilmeden önce zararlı olup olmadığı kontrol edilmelidir. Taze meyve ve sebzeler de tavşanın beslenme düzenine eklenebilir.

İlkbaharda Tavşan Bakımı: Tavşanlarda Egzersiz İhtiyacı

Tavşanlar, enerjik ve aktif canlılardır. Atik bir vücutları vardır. Egzersiz için geniş bir yaşan alanına ihtiyaç duyarlar. Normal yaşam alanlarının geniş olması hem fiziksel hem de zihinsel zindelikleri için önemlidir. İlkbaharda da çevre koşullarına dikkat edilerek tavşanların egzersiz ihtiyacı karşılanmalıdır.

Tavşanların egzersizlerini yapabilmeleri için ilk olarak güvenli bir alan oluşturulmalıdır. Bu alanda tavşanların eğlenebilecekleri farklı oyuncaklar içeren bir oyun alanı kurulmalıdır. Oyuncak seçerken kemirmeleri için uygun olan ve merak duygularını uyandıran oyuncaklar tercih edilmelidir. Örneğin; toplar, zil gibi ses çıkaran oyuncaklar, tüneller ve ahşap oyuncaklar tercih edilebilir. Tavşanların zekalarını geliştirecek oyunlar da oynanmalıdır. Tavşan sahipleri, egzersizlere dahil olarak tavşanları ile eğlenceli vakit geçirmeye özen göstermelidir.

İlkbaharda havaların ısınmaya başlaması ile dışarda egzersiz yapmak da mümkün olur. Dışarda egzersiz yapılacağı zaman çevrenin güvenli olması çok büyük önem taşır. Bu sebeple egzersize çıkılmadan önce gerekli güvenlik önlemleri alınmalıdır. Eğer sokağa çıkılacaksa tavşanın kaybolmaması için tasma kullanılmalıdır. Günün sıcağından çok fazla yorulmamaları için egzersizler farklı saat dilimlerinde yapılmalıdır. Bu şekilde gün içerisinde yaklaşık 4 saat egzersiz yaptırılması gerekir.

İlkbaharda Tavşan Bakımı: Tavşanlarda Ağız ve Diş Bakımı

Tavşanların sürekli uzamaya devam eden diş etine derinden kök salmış dişleri vardır. Tavşanların dişlerinin sürekli uzamaya devam etmesi, düzenli ağız ve diş bakımına gerek duyulmasına neden olur. Bunun dışında yeterli bakım yapılmadığında tavşanların dişlerinde tartar ve plak oluşumu da gözlenir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Tavşanlarda Uyuz Belirtileri ve Tedavisi

Tavşanların ağız ve diş bakımı ihmal edildiği taktirde sürekli uzayan dişleri nedeniyle ağızlarında yaralar ve kesikler de meydana gelir. Tavşanların dişlerinin ideal boyutta kalması için çiğneme ve öğütme hareketlerinin yapılması gerekir. Tavşanların bu hareketleri yapabileceği gıdalara ulaşabilmesi gerekir. Gıdaların yanı sıra kemirme taşları da kullanılmalıdır.

Tavşanların yanlış beslenmesi, stres seviyesinin artması, yaşlanması, ağız ve diş bakımının ihmal edilmesi gibi nedenlerle tavşanlarda diş sorunları yaşanır. Diş sorunu yaşayan tavşanlarda ağız kokması, dışkıda kan, iştah kaybı, yemek yerken zorlanma ve ağız kenarında yara oluşumu sorunları gözlenir.

Diş sorunun nedeni belirlenerek diş sorununun tedavisi yapılır. Bu gibi durumların önlenmesi için tavşanların dişleri her hafta düzenli olarak fırçalanmalıdır ve ağız bakımları yapılmalıdır. Stresten uzak rahat bir ortamda bakılarak uygun gıdalar ile beslenmeleri sağlanmalıdır. Bu sayede yaşlılık döneminde meydana gelebilecek diş sorunlarının ihtimali de düşürülür. Bu standart diş bakımı İlkbaharda da aynı şekilde gerçekleştirilmelidir.

İlkbaharda Tavşan Bakımında Nelere Dikkat Edilmeli?

İlkbaharda yaşanan mevsimsel değişiklikler nedeniyle tavşan bakımında da mevsime uygun bazı değişiklikler yapılması gerekir. İlk olarak ilkbaharda tüy dökülmesinde artış meydana geldiği için tüy bakımında daha da dikkatli olunması önemlidir. Bunun için her gün tavşanların tüyleri taranmalıdır ve kesinlikle tıraş edilmelidir.

Tavşanların susuz hissetmemeleri için sıvı ihtiyaçlarının karşılanmasına özen gösterilmelidir. Çok soğuk veya çok sıcak olmayacak taze suya erişimleri olmalıdır. Vücutlarının besin ihtiyacını karşılayan sağlıklı gıdalar verilmelidir. Dişlerinin fazla uzamaması için kemirme taşı vb. ürünler kullanılmalıdır. Yüksek egzersiz ihtiyaçlarının karşılanmasında sıcaklık durumu da değerlendirilmelidir. Çok sıcak olması durumunda uzun süre güneşin altında egzersiz yapılmamalıdır. Ağız ve diş bakımında ise olağan rutinlerine devam edilmelidir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.