Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Muhabbet Kuşu Neden Tüy Döker?

Abone Ol 
Muhabbet Kuşu Neden Tüy Döker?

Muhabbet kuşunuz var ya da çok yakın bir zamanda muhabbet kuşu sahiplenmek istiyorsunuz. Her sorunu hallettiniz ama bir şey kafanıza fena şekilde takıldı. Muhabbet kuşu neden tüy döker diye düşünüp duruyorsunuz. O halde bu yazıda soruyla alakalı tüm cevapları birer birer bulabilirsiniz.

Muhabbet Kuşu Tüy Dökme Problemi

Muhabbet kuşlarının yaşamakta olduğu tüy dökülmesi, çok sık rastlanan bir durum olmaktadır. ilk olarak muhabbet kuşlarının yaşadığı bu tüy dökülme problemini iki başlıkta incelemek gerekir. Bunların birincisi; fizyolojik, ikincisi; patolojik kökenli tüy dökülmesi olmaktadır.

Fizyolojik olan dökülme herhangi bir sorundan kaynaklanmaz ve tamamen normal kabul edilir. Patolojik kökenli olan tüy dökülmeleri ise herhangi bir sorun ya da hastalıkla ilgili olmaktadır. Veteriner hekim, size konuyla alakalı en iyi bilgiyi verecektir. Peki muhabbet kuşu neden tüy döker, tüy dökmek zorunda mıdır? Devamı yazımızda…

Muhabbet Kuşlarının Tüy Yapısı Nasıl Olur?

Muhabbet kuşu neden tüy döker

Yeşil Sarı Muhabbet Kuşu

Muhabbet kuşlarında birbirlerinden ayrı iki tüy bulunur. Kalın ve ince tüyler olan bu tüyler arasında bulunan farkı ayırt edebilmek için inceleme yapmak önem arz etmektedir. Fakat duruma genel bir bakış açısı ile baktığımızda ince tüylerin yumuşacık, bembeyaz ve esnek yapıda olduğunu görebiliyoruz. Kalın tüylerin ise sert tüyler olduğunu anlayabiliyoruz.

Muhabbet Kuşlarında Tüy Kumu Nedir?

Muhabbet kuşları için üretilen tüy kumu, tüylerin arasında bulunmaktadır. En çok da bazı papağan çeşitlerinde sık görülür. Ufacık kum taneleri tüylerinde yer alır ve altta bulunan derinin hava almasını sağlamaya destek olur. Muhabbet kuşları bazen bahsi geçen kumların yerlerini değiştirebiliyor. Bunu gerçekleştirirken de tüylerin arasını gagalıyorlar. Muhabbet kuşu neden tüy döker konulu yazımıza başka bir başlık ile devam ediyoruz…

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Muhabbet Kuşu Yıkanır Mı?

Muhabbet Kuşlarının Normal Tüy Değişim Süreci

Muhabbet kuşu neden tüy döker

Yeşil ve Mavi Muhabbet Kuşları

Muhabbet kuşlarında tüy değişimi her zaman belli aralıklarla gerçekleşmektedir. Bu süreçler genel olarak mevsim geçişlerine tekabül etmektedir. Bazı zamanlar senede 1 defa olurken bazı zamanlarda da senede 2 defa gerçekleşmektedir. Bu süreç kapıyı çalmadan önce muhabbet kuşları hazırlıklarını yapmaya çoktan başlamıştır. Kış mevsimi süresince daha kaba ve kalın yapıda olan tüylerini dökmek sureti ile yaza hazırlık yapıyorlar. Bunları daha ince tüylere çeviriyorlar.

Bu mevzu, herhangi bir endişeye kapılmanızı gerektirmez. Çünkü bu durum, muhabbet kuşunuzun sağlıklı olduğunu ifade eden doğal bir süreç olmaktadır. fakat her muhabbet kuşu için tüy dökme dönemi kolay geçmez. Bu nedenle tüy dökümü evresinde sevimli dostunuzun beslenmesine ve sağlığına dikkat etmeniz gerekmektedir. Veteriner hekim reçetesi ile kuş vitaminleri de alabilirsiniz.

Çok Tüy Döken Muhabbet Kuşu İçin Neler Yapılabilir?

İlk önce muhabbet kuşunuzdaki tüy dökülmesinin normal mi yoksa anormal mi olduğuna bakmalısınız. Bunu anlamak için kuşu muhakkak bir veteriner hekime göstermelisiniz. Çok tüy döken muhabbet kuşu için yapılması gereken tek şey veteriner hekimin söylediklerini dinlemek ve harfiyen uygulamaktır. Muhabbet kuşu neden tüy döker konulu yazımızın sonuna geldik, şimdilik hoşça kalın!

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.