Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Angora Tavşanı Bakımı ve Beslenme

28.11.2022
1.351
Abone Ol 
Angora Tavşanı Bakımı ve Beslenme

Angora tavşanı çok dikkat çekici tavşanlardan biridir. Karakterinden dolayı ideal bir evcil hayvandır. Fakat Ankara tavşanı olarak da bilinen bu tavşanın genel bakım ihtiyaçlarını bilmek gerekir. İşte, Ankara tavşanı hakkında bilinmesi gereken ayrıntılar…

Angora Tavşanı Kökeni

Angora Tavşanı

Angora tavşanı, Ankara’ya özgü bir tavşandır. Başlangıçta, Angora yünü adı verilen pahalı ve değerli bir lifin yapıldığı tüyleri için yetiştirildiler. Ama Angora tavşanının kaderi on sekizinci yüzyılın ortalarında değişti. Bu sırada Fransız kraliyet ailesi bu türden bir tavşanı evcil hayvan olarak benimsedi ve böylece Angora tavşanlar Avrupa çapında popüler oldu. İlerleyen yıllarda Ankara tavşanı Amerika’ya ihraç edildi. Sonuç olarak dünyaca ünlü bir tavşan ırkı oldu.

Angora Tavşanı Çeşitleri

Angora tavşanının dünya çapındaki popülaritesi, onu çok sevilen bir tavşan haline getirdi. Zaman içinde Angora tavşanları her bölgenin yerli türü ile eşleştirildi ve ortaya farklı türlerde Ankara tavşanları çıktı. Bunlar:

  • Fransız Angora Tavşan: Yüzünün çevresinde tüyler bulunan bir tavşandır. Orta boyutludur.
  • İngiliz Angora Tavşan: Bu en küçük türdür, en çok dört kiloya ulaşır. Vücudunun her yerinde uzun, yumuşak dokunuşlu tüyler vardır.
  • Dev Angora Tavşan: Dünyanın en büyük tavşanlarından biridir. Ankara tavşanları ve diğer büyük ırkların karışımından oluşur. Rengi beyaz olan çok miktarda tüylere sahiptir.
  • Angora Saten Tavşan: En son tanınan çeşitlerden biridir. Adını tüylerinin parlaklığından almıştır. Diğer ırkların aksine kısa ve fazla bol olmayan tüyler içerir.

Angora Tavşanı Karakter Özellikleri

Angora tavşanı sadece çarpıcı görünümüyle değil, karakteriyle de ilgi çekicidir. Çok sakin, cana yakın ve huzurlu bir türdür. Ailenin farklı üyeleriyle vakit geçirmeyi seven sosyal hayvanlardır. Bununla birlikte, sessizlik ve yalnızlık anlarına da gereksinimleri vardır. Öte yandan, çok uysaldırlar ve çok az problem çıkarırlar. Sevecen ve arkadaş canlısı olmanın yanı sıra, bu tavşanlar çok zekidir ve oldukça hızlı öğrenirler. Bu yüzden onları zihinsel olarak teşvik etmeniz önerilir.

Angora Tavşanı Beslenmesi

Angora tavşanları otçuldur. Bu sebeple beslenme düzenleri tavşan yemi içermelidir. Buna ek olarak taze meyve ve sebzelerle de beslenmesi desteklenmelidir. Bu tavşanların beslenmesi yaşa bağlı olarak değişiklik göstermez.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Gonzales Hamster Bakımı Nasıl Olmalı?

Yavru Angora Tavşanı Beslenmesi

Yavru Ankara tavşanı, kemirgen otları ve tavşan yemi ile beslenir. Bir buçuk aylıktan itibaren, portakal, ananas, kavun, şeftali, havuç, ıspanak, roka, su teresi, hindiba, biber ve salatalık gibi farklı meyve ve sebzeler ölçülü ve çok küçük parçalar halinde verilebilir.

Yetişkin Angora Tavşanı Beslenmesi

Yetişkin Angora tavşanı saman, kemirgen otları ve tavşan yemiyle beslenir. Bu yaşta, marul gibi diğer sebzeler daha büyük oranlarda tavşana sunulabilir. Ayrıca maydanoz, dereotu, nane veya fesleğen gibi farklı aromatik bitkiler de verebilirsiniz.

Tavşana dişlerini törpüleyebilmesi için temiz, tatlı su ve meyve dalları sağlamak da önemlidir. Bunu kolaylaştırmak adına kemirme taşları tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda tavşanın her daim yeterli ve temiz suya erişimi olmalıdır. Bundan dolayı kemirgen suluğu sürekli olarak kontrol edilmelidir.

Angora Tavşanı Sağlığı

Angora Tavşanı

Angora tavşanı soğuğa ve sıcağa karşı çok hassastır. Bu nedenle, sıcaklığın aşırı olduğu dönemlerde tavşana çok dikkat edilmelidir. Yaz aylarında tavşanın, serin bir ortama sahip bir odada olmasını sağlamak gerekir. Bu dönemde de her daim su tükettiğinden emin olun. Kuduz veya tularemi gibi tavşanlarda yaygın olan hastalıklardan da sıklıkla muzdariptir. Onu veterinere götürmek ve tüm aşıları yaptırmak önem arz eder.

Angora Tavşanı Fiziksel Aktivite İhtiyacı

Bu tavşan cinsinin fiziksel olarak gelişmesi çok önemlidir. Bu sebeple de günün belirli bir zaman diliminde tavşan kafesi dışına çıkması gerekir. Sağlıkları ve yaşamları için herhangi bir tehlike oluşturmadan zıplayabilecekleri ve koşabilecekleri bir alanda mümkün olduğunca fazla zaman geçirmelidirler. Ayrıca kafes, tavşanın içinde hareket edebileceği kadar büyük olmalıdır.

Angora Tavşanı Bakımı

Sevimli dostunuzun yeterince koşmaması durumunda tırnaklarını törpülemelisiniz. Ayrıca dişlerini törpüleyebilmesi için ona özel tavşan aksesuarları, kemirme taşları ve oyuncaklar sunmalısınız. Hijyen açısından, kafesin günlük olarak temizlenmesi, yemlik ve sulukların temiz tutulması çok önemlidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Hamster Nasıl Beslenir?

Bu tavşan türünün tüyleri çok dikkat çekici olmasının yanı sıra sağlıklı kalabilmesi için biraz bakıma ihtiyaç duyar. Bu nedenle de tavşanın tüylerini haftada iki defa tavşan tüy tarağı ile taramalısınız. Bu türün derisi çok hassas olduğu için fırçanın çok sert kıllara sahip olmaması gerekir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.