Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Balıklar ile İlgili Bilgiler

23.02.2022
7.422
Abone Ol 
Balıklar ile İlgili Bilgiler

Balıklar ile ilgili bilgiler, balık severler tarafından merak ediliyor. Balıklar, geçmişten bugüne bizimle birlikte yeryüzünde hayat süren, yaşam alanları türlerine göre denizler, tatlı sular ve okyanuslar olan canlılardır.  Akvaryum hobisi olan insanların en çok ilgi duyduğu hayvanlardır. Aynı zamanda insanlar için oldukça önemli bir besin kaynağıdır. Çünkü sağlıklı yağlar ve protein anlamında bir hayli zengin bir içeriğe sahiptir.

Balıkların çoğu özelliği diğer hayvanlardan ve insanlardan farklılık gösterir. Uyuma, yemek yeme, üreme, nefes alma ve çok daha fazlası… Eğer siz de balıklara ilgili duyuyorsanız ve balıklarla ilgili ilginç bilgiler öğrenmek istiyorsanız bu yazı tam size göre! Gelin balıklarla ilgili en ilginç bilgilere birlikte göz atalım. İşte balıklar ile ilgili bilgiler…

26 Maddede Balıklar ile İlgili Bilgiler

Balıklar ile İlgili Bilgiler

  1. Balıklar genellikle yumurtlayarak çoğalmasına rağmen bazı balıklar, tıpkı insanlar ve memeli hayvanlar gibi bebeklerini doğurarak dünyaya getirirler.
  2. Balıkların çoğu hayvanın aksine ses telleri mevcut değildir. Çıkardıkları sesleri, kaslarını kasmaları sonucu çıkardıkları titreşim ile sağlarlar.
  3. Balıkların yapısal olarak göz kapakları yoktur. Sadece köpek balıkları göz kapağına sahiptir.
  4. Diğer hayvanlar gibi balıklar da kozmetik sektöründe kullanılır. Örneğin; ruj yapımında balık pulları kullanılır.
  5. Günümüzde balık tutmak çoğu insanın hobisi ve geçim kaynağı haline gelmiştir. Balık tutma eylemi genellikle ağlarla ve oltalar ile sağlanır. Oltaların ucunda balıkları tutmaya yarayan bir kanca vardır. Tarihte bilinen ilk kanca günümüzden 42.000 sene önce kullanılmıştır.
  6. Balıklar ile ilgili bilgiler yılan balığı ile devam ediyor. Yılan balıklarının birden fazla türü vardır. Bunlardan en ilginci elektrikli yılan balığıdır. Çünkü sahip olduğu elektrik özelliğiyle, tonlarca ağılıktaki bir atı bile öldürebilir.
  7. Kirpi balıklarının şişirilme özellikleri vardır. Bu özellikleri sayesinde 90 santimetre kadar bir çapa ulaşabilirler.
  8. Yelken balıkları için en hızlı yüzen balık türüdür dememiz hiç yanlış olmayacaktır. Bir arabanın hızı kadar hızlı yüzme yeteneği vardır.
  9. Dünya üzerinde bulunan en büyük balık türü, balina köpek balığıdır.
  10. Köpek balığı hariç hiçbir balığın gözlerini kapatması ya da kırpması mümkün değildir. Çünkü göz kapakları yoktur.
  11. Akciğerleri bulunan balıklar yani mukus salgılayabilen balıklar su olmasa da birkaç yıl yaşayabilirler. Bu tür balıklar kumun altında gömülü olarak yaşarken, yüzeye bir solunum borusu çıkarırlar. Böylelikle akciğerlerine hava dolar.
  12. Balıklar ile ilgili bilgiler arasında bir diğeri de bu sevimli canlıların vücut ısılarıyla alakalı. Bazı balıklar vücut ısılarını yükseltme özelliğine sahiptir. Balıklar, soğuk suda avlanmakta zorlanırlar. Bu yetenekleri ile çok daha rahat avlanabilirler. Bu balıklara verebileceğimiz en bilinen örnek, büyük beyaz köpek balıklarıdır.
  13. Tuzlu su balıkları, tuzlu suyun yapısından dolayı su kaybederler. Bu nedenle de tatlı su balıklarına göre çok daha fazla su içmek zorundadırlar.
  14. Bazı balık türleri uçma yeteneğine sahiptir. Tarihte bir balık tarafından gerçekleştirilmiş en uzun uçma mesafesi ortalama 200 metre kadardır.
  15. Bazı balıkların, insan gözüyle görülemeyen mor ötesi ışıkları görme yetenekleri vardır. Bu da onları bazı tehlikelerden koruyabilir.
  16. Balıkların yaşını tahmin etmek pullarına bağlıdır. Bilinenin aksine balıkların yaşı büyüdükçe pul sayısı artmaz sadece genişler. Böylelikle de yaş tahmini yapmak mümkün olabilir.
  17. Balıkların asla boğulmayacağı düşünülür. Bu çok büyük bir yanlıştır. Evet, balıklar belki yüzemedikleri için boğulmazlar. Ancak suyun içinde yeteri kadar oksijen olmazsa, kısa bir süre içinde oksijen yetersizliğinden boğularak ölürler. Bu nedenle de akvaryum filtreleri ve çeşitli akvaryum ekipmanları ile sudaki oksijen seviyesi ayarlanmalıdır.
  18. İnsanları ve diğer balıkları sokarak öldürmesi ile bilinen taş balığı, dünya üzerindeki en zehirli balık türüdür. Zehirleri sayesinde soktukları insanların birkaç saat içinde felç geçirmesi mümkündür. Hatta erken fark edilmezse hayatlarını kaybedebilirler.
  19. En az taş balığı kadar zehirli olan kirpi balığı da insanlar için son derece tehlikelidir. Dikenlerinde 30 insanı aynı anda öldürebilecek kadar zehir taşımaktadırlar.
  20. Cinsiyet değiştirme özelliği de balıklar ile ilgili bilgiler listemizde yer alıyor. Balıkların cinsiyet değiştirme özellikleri vardır. Genellikle gelişim evrelerinde cinsiyet değiştirebilirler.
  21. Balıkların tat alması için ağızlarını açması gerekmez.
  22. Balıklar genellikle geri geri yüzme yeteneğine sahip değiller. Ancak Çotra balıkları bunu yapabilirler.
  23. Yüzgeçleriyle yürüme yeteneğine sahip olan çamur balıkları, vakitlerinin büyük bir kısmını suyun dışında geçirirler. Sudan çıkarken, depo olarak kullandıkları solungaçlarında su taşırlar. Aynı zamanda ciltleri son derece nemlidir. Böylelikle gözenekleri sayesinde solunum yapabilirler.
  24. Suyun hem altını hem üstünü aynı anda görme yeteneği sadece Anableps balıklarına aittir. Böylelikle hem suyun içindeki hem de üzerindeki tehlikeleri görüp oradan kaçabilirler. Anableps balıklarının bir diğer adı da dörtgöz balıklarıdır.
  25. Bir köpek balığı yılda ortalama 12 kişiyi öldürür.
  26. Kirpi balıklarının zehrinin aksine tadı çok güzeldir. Japonya’da kirpi balıklarını pişirmek için özel bir belgeye ihtiyaç vardır. Bu belge olmadan pişirilmesi kesinlikle yasaktır.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  7 Maddede En Renkli Balık Türleri
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.